5 verklaringen voor de gezwollen lip van een kat en hoe u kunt helpen


Heb je plotseling een gezwollen lip in je poes opgemerkt? Alles leek in orde gisteravond, en nu ziet haar lip er behoorlijk groot uit, en het is rood! Wat kan dit veroorzaakt hebben?

De gezwollen lip van een kat is niet zo zeldzaam. Dit kan gebeuren om minder ernstige, maar ook vrij ernstige redenen, die zelfs levensbedreigend kunnen zijn voor uw kat.

Het is erg handig om te leren wat deze verandering in de lippen van de kat kan veroorzaken, maar ook hoe je in elke mogelijke situatie moet handelen.

1. Allergieën

langharige kat met allergieën die zijn gezwollen lip likt

Sommige katten kunnen worstelen met een allergische reactie, wat een immuunresponsgevoeligheid is voor bepaalde stoffen in hun omgeving.

Volgens Pet MD zijn de meest voorkomende allergietypen bij katachtigen voedselallergie, atopische dermatitis, allergische contactdermatitis, vlooienallergiedermatitis en uitbarstingen van huidgeneesmiddelen.

Sommige van de allergiesymptomen bij katten zijn jeukende huid, haaruitval, niezen en tranende ogen, gastro-intestinale problemen, ademhalingsproblemen en zwelling van de huid.

Dus als u plotseling een gezwollen lip bij uw kitten opmerkt, heeft ze mogelijk een allergische reactie.

Hoe te helpen?

Als u een allergische reactie bij uw kat vermoedt, moet u haar onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Hij zal de allergische reactie van de kat onder controle brengen en zal bepalen welk allergeen de problemen van uw huisdier heeft veroorzaakt.

Meestal zijn huidtests, evenals bloedonderzoeken, nodig om het allergeen te identificeren.

De therapie zal afhangen van de oorzaak, evenals de omvang van de allergie. In het algemeen Allergietherapie voor katten omvat anti-allergische geneesmiddelen, immunosuppressiva, evenals ontstekingsremmende shampoos of ampullen.

De meeste allergische reacties bij katten zijn mild, maar er is een mogelijkheid dat ze kunnen leiden tot anafylactische shock, die zelfs fataal kan zijn voor uw kat.

Daarom is het erg belangrijk dat u op tijd reageert en dat uw kat de juiste therapie krijgt.

2. Schade

Rode kat met een gezwollen bovenlip, ontsteking op de snuit van de kat

Een kat kan ook een gezwollen lip hebben als gevolg van een verwonding. Dit kan om vele redenen gebeuren, zoals als iemand op je kat stapt, als ze ruzie krijgt met een andere kat of als ze gewoon een ongeluk krijgt tijdens haar speeltijd.

Kelly Saverino en Alexander Reiter [1] wijzen erop hoe sommige katten met gewonde lippen zal niet in staat of niet bereid zijn om te eten.

Bij sommige katten zal de gezwollen lip binnen een dag of twee verdwijnen, terwijl bij anderen de verwondingen ernstiger zullen zijn, dus u zult veel langer naar de vergrote lippen van uw huisdier kijken.

Hoe te helpen?

U moet een paar minuten een warm kompres op de gezwollen lippen van uw kat aanbrengen.

Bovendien moet u op zoek gaan naar andere tekenen van trauma op het lichaam van uw kat. Als u bloed opmerkt of als uw kat veel pijn lijkt te hebben, moet u uw dierenarts raadplegen.

Als u besluit om het gebied rond de lippen van uw kat zelf schoon te maken, gebruik dan een milde antiseptische oplossing. Agressieve chemicaliën kunnen de gezwollen lippen bovendien irriteren.

3. Gebitsproblemen

Open de mond van de volwassen kat met een scherp tandoppervlak

Gebitsproblemen kunnen ook lipzwelling bij katten veroorzaken. Bovendien kan een kat ook een slechte adem hebben, vast voedsel weigeren, uit de mondholte bloeden, gewichtsverlies vertonen en stemmingswisselingen vertonen – veel katten zullen zich verbergen en zelfs agressief zijn.

De meest voorkomende oorzaken van gebitsproblemen bij katten zijn gebarsten of gebroken tanden, cariës, verhoogde aanwezigheid van tandplak en versleten tanden.

Enkele van de tandziekten die bij katten kunnen voorkomen, zijn gingivitis, parodontitis en resorptieve schade aan de tanden.

Hoe te helpen?

De behandeling is afhankelijk van de exacte oorzaak van het gebitsprobleem bij uw kat.

In het geval van gingivitis legt Cornell Feline Health Center bijvoorbeeld uit dat sommige katten antibiotica of immunosuppressieve geneesmiddelen nodig hebben. In sommige ernstige gevallen kan het nodig zijn om de tanden te verwijderen die een bron van ontsteking zijn.

Parodontitisbehandeling verwijst naar het verwijderen van plaque en minerale opbouw en het polijsten van de tanden van de kat. Natuurlijk is het belangrijkste doel om alle tanden van uw kat te redden, maar in sommige gevallen is de extractie van tanden vereist.

Gebitsproblemen kunnen erg pijnlijk zijn voor katachtigen, net als voor mensen. Dey kan de kwaliteit van leven van de kat ernstig aantasten.

Daarom is het erg belangrijk om de tanden van uw kat regelmatig te wassen, alleen kattentandpasta te gebruiken en uw kat minstens één keer per jaar mee te nemen voor dierenartscontroles.

4. Eosinofiel granuloom complex (EGC)

close-up van EOSINOFIEL GRANULOOM

Kaitlin Hopke en Sandra Sargent [2] beschrijf het Feline Eosinofiel granuloomcomplex als een groep reactiepatronen die de mondholte, huid en mucocutane verbindingen van katten beïnvloedt.

Dit complex verwijst naar een groep van drie huidaandoeningen bij katachtigen. De eerste, eosinofiele ulcera, presenteert rode huidzweren die meestal op de bovenlip van de kat verschijnen.

De tweede is eosinofiele plaque, die meestal wordt aangetroffen op de buik en dijen van de kat, waardoor ze overmatig krabben.

De derde aandoening wordt eosinofiele granulomen genoemd en deze knobbeltjes zijn overal op het lichaam van de kat te vinden, maar meestal op haar hoofd, gezicht, oren, lippen en kin.

Eosinofiel granuloomcomplex kan verschijnen als gevolg van genetische factoren, insectenbeten of dieet- of omgevingsallergenen.

Hoe te helpen?

Zoals MSD Veterinary Manual suggereert, de gezwollen lippen van een kat als gevolg van Eosinophilic Granuloma Complex kunnen meestal worden behandeld met antibiotica.

Als de dierenarts de exacte oorzaak van deze aandoening niet kan identificeren, kan hij een behandeling met ciclosporine of corticosteroïden voorschrijven.

5. Mondholte tumor

kat oranje kat met mondholtetumor

Helaas kan de gezwollen lip van een kat een indicatie zijn van een mondholtetumor.

Enkele andere symptomen die kunnen optreden zijn intens kwijlen, moeite met slikken, rood tandvlees, de weigering van een kat om te eten, evenals gewichtsverlies.

De meest voorkomende kwaadaardige tumor van de mondholte die bij katten voorkomt, is plaveiselcelcarcinoom, aldus VCA Dierenziekenhuizen. Deze tumor tast meestal het tandvlees en de tong van de kat aan.

Een andere vorm van tumor die vrij vaak voorkomt, is fibrosarcoom, dat zeer invasief is en een slechte prognose heeft.

Bij dit soort tumoren verschijnen laesies meestal in de mondholte van de kat, die zweert.

Hoe te helpen?

Een biopsie is vereist om de diagnose van een orale tumor bij een kat te bevestigen. Een röntgenfoto is hier ook belangrijk, omdat het de dierenarts helpt de grootte van de tumor te bepalen.

Een biopsie van de lymfeklieren bepaalt of de tumor is uitgezaaid naar het omliggende weefsel.

Behandeling van dergelijke tumoren bij katten verwijst naar chirurgische verwijdering. Als de tumor zich echter heeft verspreid, is een dergelijke procedure erg moeilijk uit te voeren.

Indien mogelijk zal de dierenarts aanvullende behandelingsmethoden aanbevelen, zoals chemotherapie en bestraling. Daarnaast heeft de kat natuurlijk pijnstillers en ondersteunende therapie nodig.

De kans op herstel is het grootst wanneer de tumor in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld.

Afsluitende gedachten

Een gezwollen lip van een kat kan optreden als gevolg van een allergische reactie of een kleine verwonding. Het kan echter ook een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals gebitsproblemen, het eosinofiele granuloomcomplex of zelfs een mondholtetumor.

Voor de zekerheid raad ik u aan om uw kat naar een dierenkliniek te brengen, of op zijn minst uw dierenarts te bellen en hem de symptomen uit te leggen die u bij uw kitten hebt opgemerkt.

Wat de medische reden voor de gezwollen lip ook is, hoe eerder je de exacte oorzaak vindt, hoe beter het zal zijn voor je kat.

Ook herinner ik u eraan om geen medicijnen aan uw kat te geven voordat u uw dierenarts raadpleegt, vooral geen medicijnen die bedoeld zijn voor mensen of honden.

Verwijzingen:

[1] Saverino KM, Reiter AM. Klinische presentatie, oorzaken, behandeling en uitkomst van lipavulsieletsels bij honden en katten: 24 gevallen (2001-2017). Front Vet Sci. 2018 Juli 6;5:144. DOI, Geraadpleegd op 06 juni 2023.

[2] Hopke KP, Sargent SJ. Nieuwe presentatie van eosinofiel granuloomcomplex bij een kat. JFMS Open Rep. 2019 Dec 16;5(2): DOI, Geraadpleegd op 06 juni 2023.