Skip to Content

Doodt stofzuigen vlooien op katten? Vet-Reviewed Feiten & Advies

Katten zijn prachtige wezens, maar het feit dat ze lichamen vol vacht hebben, kan niet worden genegeerd. Sommigen hebben kort haar dat zelden hoeft te worden geborsteld, terwijl anderen dagelijks moeten worden geborsteld. Ongeacht het vachttype van de kat, we kunnen het er allemaal over eens zijn dat aaien altijd geruststellend is! Een ding dat echter het plezier en comfort van het aaien van uw kat in de weg kan staan, is een plaag van vlooien. Gelukkig zijn er veel manieren om vlooien te bestrijden. Maar werkt stofzuigen? Wetenschappers hebben een paar studies gedaan, en Ja, stofzuigen kan helpen om vlooien te doden! Dit is wat u moet weten.

kattenpootverdeler

Wat de wetenschap zegt over stofzuigen en vlooien

Onderzoekers van de Ohio State University voerden experimenten uit om erachter te komen hoe effectief stofzuigen is als het gaat om het doden en wegwerken van vlooien. Wat blijkt, Ctenocephalides felis, het meest voorkomende type vlo dat honden, katten en mensen treft, is niet goed bestand tegen het vacuüm. In feite hebben de wetenschappers die de studie hebben uitgevoerd vastgesteld dat stofzuigen deze vlooien in alle levensfasen kan doden.

Stofzuigen lijkt een slagingspercentage van 96% te hebben als het gaat om het doden van volwassen vlooien en een slagingspercentage van 100% als het gaat om het doden van jongere vlooien. Deze wetenschappers geloven dat de luchtstromen, borstels en ventilatoren in een vacuüm samenwerken om vlooien en eieren te vernietigen. De hoofdwetenschapper maakte duidelijk dat ze geen post-mortemstudies deden op de vlooien waarop ze experimenteerden, maar ze gaven aan dat de fysieke mishandeling die de vlooien in het vacuüm ondergingen, de oorzaak was van hun dood.

Deze huishoudelijke reinigingsmachine is een effectief hulpmiddel op het gebied van vlooienbestrijding. Het is ook belangrijk op te merken dat deze wetenschappers hebben vastgesteld dat het type vacuüm er niet toe doet; Ze moeten allemaal effectief zijn wanneer ze worden gebruikt als vlooienverdelgers.

Vlooien op katten doden met stofzuigers

Grijze kat die wordt gestofzuigd
Afbeelding credit: KAleksandr0909, Shutterstock

U kunt uw kat laten wennen aan het stofzuigen met de verlengslang of een ander hulpstuk van uw stofzuiger als u er een heeft. Als ze er eenmaal aan gewend zijn, kun je je kat elke dag “stofzuigen” als je dat wilt. U kunt ook investeren in een speciale extensie die is ontworpen om aan stofzuigers te bevestigen en die werkt als een zuigkam of borstel.

Maar je hoeft je kat niet letterlijk te stofzuigen om vlooien onder controle te houden. Het stofzuigen van je huis en het schoonhouden van het beddengoed van je harige metgezel zal een lange weg gaan in het afweren van vlooienplagen. Sommige katten nemen het geluid en de sensatie van stofzuigen goed op, terwijl anderen er niets mee te maken willen hebben.

3 kat face divider

De levenscyclus van een vlo begrijpen

De meeste soorten vlooien, inclusief degenen die het meest voorkomen bij mensen en katten, hebben vier onderscheidende levenscycli: ei, larven, poppen en volwassenen. De levenscyclus van een vlo kan snel vorderen en kan in slechts een paar weken worden voltooid wanneer de omgevingsomstandigheden optimaal zijn. In zware omgevingsomstandigheden kan de levenscyclus jaren duren. Dit is hoe het over het algemeen werkt:

  • Het eistadium Volwassen vlooien voeden zich met het bloed van een kat en gaan dan verder met het leggen van eieren op hun lichaam, hun beddengoed en overal waar ze in huis kunnen komen. Gewoon rondlopen op het tapijt kan ertoe leiden dat eieren worden gelegd / of laten vallen. Eenmaal gelegd, blijven de eieren op hun plaats zitten totdat het tijd is om uit te komen. Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden kunnen deze eieren binnen 10 dagen uitkomen.
  • Het larvenstadium – Zodra een ei uitkomt, bevindt het insect zich in het stadium van het leven dat het larvenstadium wordt genoemd. Vlooienlarven kunnen zich verplaatsen en zich voeden met bloed en “vlooienvuil”, wat in wezen vlooienuitwerpselen zijn. De larven brengen ongeveer 20 dagen door met het voeden van vlooienvuil en bloed voordat ze zichzelf in een comfortabele en beschermende cocon draaien en overgaan naar de poppenfase van het leven.
  • Het Poppae-stadium — Poppen lagen op de loer voor de perfecte gelegenheid om als volwassen vlooien uit te komen. De cocons waarin poppen rusten, zijn ontworpen om allerlei bedreigingen te weerstaan, inclusief insecticiden en insectenwerende middelen, dus veel behandelingen zoals vlooienbommen zijn niet effectief op hen. Poppen zullen op de loer liggen, met behulp van hun cocons, zolang het duurt om volwassen te worden. Ze zijn geduldig voor optimale omgevingsomstandigheden.
  • Het volwassen stadium – Wanneer het weer goed is en voedselgastheren direct beschikbaar zijn, zullen de cocons van de poppen uitkomen en zullen ze als volwassen vlooien tevoorschijn komen. Interessant is dat vlooien beweging en lichaamswarmte kunnen detecteren om te identificeren wanneer er een goede bron in de buurt is, zodat ze weten wanneer het tijd is om uit de cocon te komen. Vrouwtjes zullen zich vastklampen aan een gastheer en beginnen te voeden binnen just een paar uur. Kort daarna zullen ze paren en dan beginnen met het leggen van eieren.

kattenpootverdeler

Andere effectieve vlooienbehandelingsopties voor katten

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding credit: Csaba Deli, Shutterstock

Hoewel stofzuigen een veelbelovend hulpmiddel is voor vlooienbestrijding, vraagt u zich misschien af of u andere behandelingsopties in uw regime kunt opnemen om ervoor te zorgen dat u nooit te maken krijgt met een ernstige vlooienplaag. Er zijn een paar andere dingen die u kunt doen om vlooien onder controle te houden in uw huishouden. Hier zijn effectieve opties om te overwegen:

  • Dien een maandelijkse door de dierenarts goedgekeurde vlooien- en tekenbehandeling toe. Het is effectief, gemakkelijk te gebruiken en niet zo riskant als vlooienbanden als het gaat om blootstelling aan insecticiden bij katachtigen.
  • Behandel beddengoed, meubels en tapijt met een huisdierveilig vlooien- en tekenproduct. Koop er een die volwassen vlooien, larven, eieren en zelfs teken en muggen doodt. Het mag ook geen vlekken maken en kan buiten worden gebruikt om gazons, kennels en patio’s te behandelen.
  • Probeer een deel appelciderazijn en een deel water in een herbruikbare spuitfles te mengen en spuit hun beddengoed een paar keer per week. Sommige katteneigenaren spuiten hun meubels en dierenbedden dagelijks. Dit zou moeten helpen om vlooien af te weren van het rondhangen op je katachtige.
  • Net als appelciderazijn doodt citroensap misschien geen vlooien, maar het lijkt ze weg te jagen. Snijd een citroen in vier stukken en kook het vervolgens ongeveer 10 minuten in water. Laat het mengsel een nacht op je fornuis staan. Zeef het mengsel ’s ochtends en giet het vervolgens in een herbruikbare spuitfles. Gebruik de spray op elk meubelstuk en beddengoed waar je kat rondhangt.

verdeler-catclaw1

Waar het op neer komt

Stofzuigen kan helpen bij het uitroeien van vlooien tijdens alle levenscycli, dus het is een goed idee om van stofzuigen een dagelijkse prioriteit te maken als katteneigenaar. Er zijn een paar andere dingen die je kunt doen om vlooien onder controle te houden, maar het vacuüm lijkt de kampioen te zijn omdat het alle vier de levenscycli van de vlo kan doden. Het is altijd een goed idee om eerst met uw dierenarts te praten om een effectief vlooienbestrijdingsplan voor uw huishouden te maken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Mr_Mrs_Marcha, Shutterstock