Zwarte Britse korthaar – Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

De Britse korthaar is een middelgrote tot grote kat met een pluche vacht, een ronde kop en een opvallende glimlach op zijn gezicht. Deze kat staat bekend als fel loyaal en aanhankelijk, en ze zijn geweldige huisdieren en doen het goed met een enkele eigenaar. Ze zijn er in verschillende kleuren, maar is zwart er een van? Het goede nieuws is dat deze schattige katten in het zwart komen. Dus, of je hier nu bent omdat je erover denkt er een te krijgen of je bent gewoon nieuwsgierig, blijf lezen om meer te weten te komen.

divider-catclaw1De vroegste records van zwarte Britse korthaar in de geschiedenis

De Britse Shorthairs zijn terug te voeren op de Egyptenaren voordat ze door de Romeinen naar de Britse eilanden werden gebracht. Toen de Romeinen uit de eilanden werden verdreven, werden hun katten achtergelaten om te paren met Europese wilde katten, en hun uiterlijk werd meer vergelijkbaar met het huidige uiterlijk van de Britse korthaar.

Deze katten waren winterhard en raakten gewend aan het leven in koude, vochtige klimaten. Ze beschermden huizen, schuren, tuinen, graanschuren en de straten tegen knaagdieren gedurende honderden jaren tot rond de jaren 1800 toen mensen zich realiseerden hoe waardevol de katten echt waren en ze naar hun huizen verhuisden.

Er wordt toen aangenomen dat de Britse Shorthairs in de vroege jaren 1900 naar de Verenigde Staten werden gebracht, maar ze stonden toen bekend als Domestic Shorthairs. Dit ras staat ook bekend als British Blues omdat blauw de meest populaire keuze is. Om een puur zwarte variëteit te creëren, hebben de ouders van een zwart kitten het kleurgen B nodig, maar ze hebben ook het niet-agouti-gen nodig, anders zal de vacht niet zuiver zwart zijn. In plaats daarvan zal het een patroon hebben.

Hoe zwarte Britse korthaar populair werd

Zwarte katten krijgen meestal een slechte reputatie omdat ze pech hebben of zelfs slechte voortekenen hebben, dankzij hun connectie met heksen. Maar in veel culturen, zoals in keltische folklore, hebben zwarte katten positieve connotaties, die hun populariteit hebben helpen groeien. Dankzij de lange geschiedenis van de Britse korthaar met mensen, kunnen ze een deel van de eer opstrijken voor het veranderen van de mening van mensen over zwarte katten, vooral in Keltische landen waar mensen erkenden hoe geweldig ze echt waren.

Formele erkenning van zwarte Britse korthaar

De Britse korthaar werd in 1980 erkend door de Cat Fanciers Association. Om een zwarte kat te registreren, moet deze gitzwart zijn tot aan de wortels zonder roestige tinten of wit haar. Hun neus is zwart, terwijl hun pads zwart of bruin zijn, en hun ogen kunnen goud of koper zijn zonder groene sporen.

Kattenkogelverdeler 1Top 3 unieke feiten over zwarte Britse korthaar

1. Ze kunnen langer leven

Volgens onderzoek van het National Institute of Health beschermt het gen dat ervoor zorgt dat katten zwart zijn, hen ook tegen bepaalde ziekten.

thematische pauze

2. Je zwarte Britse korthaar kan roesten in de zon

Net als wanneer mensen in de zon zijn en hun haar van kleur verandert, kan de zwarte vacht van een kat “roesten” als deze in de zon ligt. Je kat zal natuurlijk weer helemaal zwart worden als zijn vacht schuurt.

thematische pauze

3. Britse kortharen zijn soms bekend als de eerste kat fancy!

Harrison William Weir stond bekend als “The Father of the Cat Fancy” en wordt verondersteld achter de ontwikkeling van de Britse korthaar te zitten door de beste voorbeelden in een fokprogramma te selecteren om het ras te creëren dat we vandaag kennen en waar we van houden. Nu zijn deze katten geliefd in de Verenigde Staten en komen ze in ongeveer 30 kleuren.

Kattenkogelverdeler 1Zijn zwarte Britse kortharen goede huisdieren?

Britse kortharen zijn een populair ras dankzij hun liefdevolle, vriendelijke persoonlijkheden. Ze vormen een sterke band met hun eigenaren, of ze nu lid zijn van een grote familie of deel uitmaken van een kleine familie. Ze zijn kalm en rustig en kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen, en ze zijn niet zo onderhoudsvriendelijk als sommige andere rassen.

Deze katten zijn geneigd om dik te zijn, dus een gezond dieet en lichaamsbeweging zijn cruciaal. Zwarte katten hebben een slechte reputatie, maar het is er niet een die ze verdienen, en gelukkig lijken de meningen om hen heen te verschuiven. Het bezitten van een zwarte Britse korthaar wordt beschouwd als geluk brengen, wat gewoon een bonus is bovenop al het andere dat deze kat zo geweldig maakt.

divider-catclaw1Conclusie

De Britse korthaar kat is er in ongeveer 30 kleuren, waaronder zwart. Het zijn liefdevolle, loyale katten die een prachtige aanvulling vormen op elk gezin – groot of klein. Dus als je erover denkt om een zwarte Britse korthaar te krijgen, begrijpen we het. Ze zullen zeker wat plezier, knuffels, eend succes met hen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: chrisbrignell, Shutterstock