Britse Korthaar Kleuren – Volledige Gids

Wanneer veel mensen zich een Brits Korthaar voorstellen, is het beeld dat in hen opkomt het klassieke Brits Blauw: een knappe poes met een effen blauw-grijze vacht en amberkleurige ogen. In werkelijkheid, echter, bestaan Brits Kortharen in een waaier van verbazingwekkende kleuren en patronen.

Vele daarvan zijn formeel erkend door de verschillende kattenregisters. Naast volledig effen kleuren (wat “eigen” kleuren worden genoemd in kattenliefhebberstaal), zijn er vele patronen erkend, waaronder points, calicos, schildpadschilden en vele soorten tabby.

Hoewel sommige kleurslagen niet erkend zijn en de kat zouden diskwalificeren als een showdier, zijn ze vaak mooi en vertederend op hun eigen manier. In dit artikel bespreken we het ras in het algemeen voordat we dieper ingaan op alle prachtige kleuren die een Brits Korthaar kan hebben.

Het Brits Korthaar ras

De Brits Korthaar is een van ’s werelds meest geliefde raskattenrassen. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom: ze zijn niet alleen erg sympathiek en aantrekkelijk om naar te kijken, ze hebben ook een charmante aard. Hoewel ze niet graag lang op schoot liggen, zijn ze toch zeer aanhankelijk, loyaal en gemakkelijk in de omgang. De Brits Korthaar is een vriendelijk karakter, vrij ontspannen en niet geneigd tot vijandigheid of destructiviteit. Als ze wordt geprovoceerd, neemt ze liever de benen en maakt een sierlijke uitstap naar de dichtstbijzijnde hoge plek dan dat ze een woedeaanval krijgt.

Britse Korthaar Kleuren

Fysiek zijn deze katten zeer innemend: de katten hebben veel aandacht van hun mensen nodig om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat dit dezelfde rasstandaard is die vraagt om een gedrongen, gespierd lichaam (in de officiële beschrijvingen “cobby” genoemd) met een brede borstkas. De ideale Britse Korthaar heeft korte, goed ontwikkelde ledematen, ronde poten en een stompe staart met een brede basis. De kleine oortjes zijn afgerond en staan nogal ver uit elkaar op de kop van het poesje, waardoor haar hoofd nog ronder lijkt dan het al is. De schedel van een Brits Korthaar is brachycephalisch, maar niet in een al te uitgesproken mate; dit ras heeft een licht stompe neus, geen platgedrukte neus. De kin moet mooi en sterk zijn en perfect op één lijn liggen met de neus. Het gezicht van een Brits Korthaar kat heeft grote snorharen en, bij sommige katers, opvallende wangen. Met zijn ronde ogen en de suggestie van een permanente glimlach, heeft het gezicht van de Brits Korthaar kat een natuurlijke vriendelijkheid die niet anders kan dan iedereen charmeren die er een ontmoet.

Oogkleuren bij Brits Korthaar katten

Brits Korthaar katten kunnen een aantal verschillende oogkleuren hebben. Om een showdier te zijn, moeten ze echter diep oranje ogen hebben. Blauwe of verwisselde ogen worden alleen geaccepteerd bij witte BSH-katten; groene of hazelnootkleurige ogen worden alleen geaccepteerd bij zwarte zilvertabbies. De kleur van de ogen moet zuiver zijn, zonder randen of vlekken van andere kleuren in de iris.

De “British Blue” zelfgekleurde Britse Korthaar

Deze kleurslag is, in de gedachten van veel mensen, de belichaming van de Britse Korthaar. Het is een van de oudste in het ras, ontstaan door het fokken van de Britse Korthaar lijn met Russische Blues vele generaties geleden. Het is een enorm aantrekkelijke kleurslag.

Om een echte Britse Blauwe te zijn, moet de kleur van de kat volledig effen en zeer zuiver zijn: een dichte, heldere vacht van licht tot midden blauwgrijs, zonder vlekken of zelfs maar een zweem van tabby strepen. In het bijzonder mogen er nergens witte haren te zien zijn. Bij kittens is silver tipping toegestaan, maar de kat moet dit ontgroeien om een echt top showdier te worden. Neusleder en teenkussens moeten ook blauw zijn, passend bij de vacht van de kat. De ogen van de kat moeten koperkleurig oranje of amberkleurig zijn; het kan een paar maanden duren voordat dit volledig tot uiting komt, en veel British Blue kittens hebben vlakbruine ogen totdat ze volwassen zijn.

Witte zelfkleurige Brits Korthaar katten

Zelfkleurige of effen gekleurde BSH katten kunnen zuiver wit zijn – de enige keer dat enig wit haar wordt geaccepteerd bij dit ras. Om een kat van showkwaliteit te zijn, moet het wit schoon en zuiver zijn, zonder een zweem van geel of andere kleuren. Een witte Brits Korthaar kat kan saffier blauwe ogen hebben (bekend als een blauw-ogige witte BSH). Oranje-ogige witte BSH katten moeten koperen, amber of diep gouden ogen hebben.
brits korthaar wit
Vreemde ogen worden ook geaccepteerd door de rasstandaard. Odd-eyed BSH katten moeten één saffierblauw oog en één amber of gouden oog hebben; andere oogkleur combinaties worden niet geaccepteerd. Neusleer en voetzolen moeten roze zijn. Bij kittens kan kleuring op de kop aanvaard worden, maar bij de volwassene niet.

Zwarte zelfkleurende Brits Korthaar katten

Zwarte BSH katten moeten een vacht hebben van het zuiverste gitzwart, zonder roestkleurige tinten of bruine vlekken. Een klein beetje roest is oké als de kat nog een kitten is; ze groeien er over het algemeen overheen. Bij een volwassen kat moet de vacht egaal zwart zijn. Een zwarte BSH kat moet zwart neusleer en zwarte voetzolen hebben (geen roze of bruine “teen-boontjes”). De klassieke oranje oogkleur van dit ras vormt een opvallende combinatie met de diepzwarte vacht.
zwart brits korthaar

Chocolade zelfkleurige Brits Korthaar katten

Chocolate Britse Kortharen krijgen hun kleur door kruising met chocolade Perzen (gevolgd door veel werk om de neiging tot langer haar in te tomen en de juiste vachtstructuur terug te krijgen). Het is een charmante kleur, vooral in combinatie met de oranje ogen van de Britse Korthaar. De vachtkleur in dit ras kan enigszins variëren, waarbij elke tint van rijk chocolade wordt geaccepteerd binnen de rasstandaard. De voetzolen en het neusleer kunnen zowel chocolade als roze zijn.
chocolade britse korthaar

Lila zelfkleurige Brits Korthaar katten

“Lila” in kattenjargon betekent een delicate frosty grijs, lichter dan de klassieke blauwe en met een merkbare rozige toon. Deze combinatie van tinten creëert de lilakleur van de kat. Het neusleer en de voetzolen van een lilac Brits Korthaar zouden een gelijkaardige lila-roze kleur moeten hebben als de vacht.
britse korthaar liliac

Rood (Ginger) zelfgekleurde Brits Korthaar katten

Rood als een Brits Korthaar kleur is nog in het voorlopige stadium; het is een vrij recente toevoeging. De vachtkleur moet diep en rijk rood zijn, met zo weinig mogelijk tabby strepen of aftekeningen waar dan ook. De neus en de voetzolen van de kat moeten baksteenrood zijn. Net als roodharige mensen, hebben deze katten soms sproeten op hun kale plekken, zoals kussentjes, neusleer, oren, oogleden en lippen. Zolang de sproeten gering zijn, worden ze door de showkeurmeesters niet bestraft, zelfs niet bij een volwassen kat.
britse korthaar rode gember kat

Cinnamon zelfkleurige Brits Korthaar katten

Kaneel is een andere vrij nieuwe toevoeging aan de rasstandaard. Katten met deze kleurslag hebben een warme roodbruine kleur, precies zoals het specerij waar hun kleur naar vernoemd is. Ze kunnen roze of kaneelkleurige neuzen en voetzolen hebben.
brits korthaar kaneel kleur

Geel bruin zelfkleurige Brits Korthaar katten

Fawn BSH katten hebben een vacht van een warme paddestoel kleur met een rozige tint. Hun neusleer en voetzolen moeten een rozeachtige fawnkleur hebben om te voldoen aan de rasstandaard. De meest voorkomende fout van deze kleurslag is silver tipping, wat alleen toegestaan is in de kittenjaren.
geel bruin brits korthaar

Crème zelfkleurige Brits Korthaar katten

“Crème” in de rasstandaard verwijst naar een warme maar bleke gebroken witte tint, niet zo rossig als de rode kleuring, noch zo donker als de fawnkleur. Het neusleder en de voetzolen van de kat moeten roze zijn. Crème BSH katten kunnen een paar tabby aftekeningen hebben, die zo vaag en licht mogelijk moeten zijn. Net als rode BSH katten hebben ze soms sproeten; zolang de sproeten licht zijn, zijn ze aanvaardbaar bij volwassen katten.
crème brits korthaar

Tabby Brits Korthaar katten

Tabby aftekeningen bij Brits Korthaar katten vallen in een van de drie categorieën: klassiek tabby, mackerel tabby en spotted tabby. In alle variëteiten moeten de aftekeningen duidelijk en dicht van kleur zijn, goed gedefinieerd en niet vaag of onscherp. De aftekeningen mogen niet gestroomd zijn. Er mag nergens wit zijn; de lippen en de kin mogen lichter zijn dan de rest van de kat, maar mogen niet wit zijn.

De wangen van de kat moeten smalle lijnen hebben en er moet een ononderbroken lijn van “mascara” lopen vanuit de buitenste hoek van beide ogen. De oren van de tabby moeten dezelfde kleur hebben als de strepen, met een “duimafdruk” van de grondkleur aan de basis. Bij klassieke, mackerel en spotted tabby katten moet de aftekening op het gezicht een letter “M” op het voorhoofd hebben, die op een frons lijkt.

Er moeten lijnen lopen van de M, over de kop van de kat, en naar beneden naar de markeringen op de schouders van de kat. Bij beide variëteiten van tabby, moet de staart van de kat ringvormige aftekeningen hebben die smal zijn en zo talrijk mogelijk. De punt van de staart moet dezelfde kleur hebben als de strepen.

De buik moet gevlekte aftekeningen vertonen en de tenen van een tabby moeten ook gevlekt zijn. Bij klassieke en mackerel tabby’s moeten de poten van de kat gestreept zijn met gelijkmatige aftekeningen; de “armbanden” die de poten van de tabby omlijsten moeten zich uitstrekken van de lichaamsaftekeningen tot aan de poten van de kat. Op de achterpoten moeten de aftekeningen doorlopen van het spronggewricht tot aan de voetzool. Bij gevlekte tabby’s moet het patroon op de poten gevlekt zijn in plaats van gestreept; we zullen later meer in detail treden over de kleur van de gevlekte tabby. Symmetrie is belangrijk; de aftekeningen moeten aan weerszijden van de kat precies dezelfde reflecties hebben. De grondkleur en de streepkleur moeten gelijkmatig in evenwicht zijn, waarbij geen van beide overheerst.

Klassieke tabby lichaamsaftekeningen bij Brits Korthaar katten

De aftekeningen van de klassieke tabby kat moeten een vlindervorm over de schouders hebben. De beide vleugels van dit vlinderpatroon, de bovenste en de onderste, moeten duidelijk gedefinieerd en helder zijn. De vleugels van de vlinder moeten worden onderbroken met vlekken van de lichtere grondkleur. Het klassieke tabby patroon heeft een lijn die van deze vlinder, langs de rug naar de staart loopt. Deze lijn moet ononderbroken zijn en er moeten lijnen aan weerszijden van de lijn zijn, die ononderbroken over de lengte van de rug van de kat lopen. Op elke flank moet er een oestervormig langwerpig teken zijn met ten minste één ononderbroken ring er omheen. Staartringen moeten volledig zijn bij een klassieke tabby.

Mackerel tabby lichaamsaftekeningen bij Brits Korthaar katten

Mackerel tabby’s moeten dezelfde gezichtstekening hebben als de klassieke tabby. Het mackerel tabby patroon wordt gekenmerkt door vele smalle strepen, zonder de langwerpige “eilandjes” die bij de klassieke tabby voorkomen. Er moet één centrale lijn zijn die ononderbroken loopt over de lengte van de ruggengraat van de kat, met onderbroken lijnen aan weerszijden daarvan. De ringvormige strepen rond de staart kunnen volledig of onderbroken zijn.
tabby mackrel british shorthair

Zwart zilver tabby gekleurde Brits Korthaar katten

De vachtkleur voor dit type heeft aftekeningen van een dicht zwart en grondkleur van zilver, wat een dramatisch contrast oplevert; het is geen wonder dat deze bijzondere kleurslag zeer gewild is onder kattenliefhebbers. Deze variëteit van de Britse Korthaar kan groene of hazelnootkleurige ogen hebben naast de rasstandaard oranje ogen. Het neusleer moet bij voorkeur baksteenrood zijn; zwart neusleer is ook toegestaan. De voetzolen moeten zwart zijn. Een bruine zweem op de neus of de poten is een fout in deze kleur.
brits korthaar zwart zilver tabby

Blauw zilver tabby gekleurde Brits Korthaar katten

Deze mooie variëteit van de Britse Korthaar heeft een grondkleur van licht zilverblauw met donkerder blauwe aftekeningen. Het is een zeer aantrekkelijke combinatie, een beetje subtieler dan de zwarte silver tabby. Het neusleer moet volgens de standaard blauw zijn, terwijl de voetzolen blauw of roze mogen zijn.
blauw zilver tabby britse korthaar

Chocolade zilver tabby gekleurde Brits Korthaar katten

De strepen en andere aftekeningen voor deze kleur moeten een tint van rijk chocolade bruin zijn, terwijl de grondkleur een bleke zilverachtige tint chocolade moet zijn. De neuskleur moet chocolate zijn. De voetzolen kunnen chocolade of roze van kleur zijn.
brits korthaar bruin zilver

Lila zilver tabby gekleurde Brits Korthaar katten

De lilac silver tabby is een ongewone en charmante kleurslag. De vachtkleur heeft aftekeningen van een warme rozeachtige grijs, terwijl de grondkleur een bleke zilverachtige lila is. Het is een subtiele combinatie, bijna etherisch. Het neusleer en de voetzolen van de kat moeten een roze tint hebben, die donker of bleek kan zijn.
britse korthaar liliac zilver

Rood zilver tabby gekleurde Britse Korthaar katten

Dit is een levendige en levendige kleurslag, met een wat meer uitgesproken graad van contrast dan de conventionele “ginger” tabby kat. De vachtkleur van deze variëteit heeft dieprode aftekeningen op een grondkleur van licht zilverachtig crème. Het neusleer en de voetzolen van de kat moeten een mooie, volle rode kleur hebben.
ginger zilver britse korthaar

Crème zilver tabby gekleurde Brits Korthaar katten

Dit is een zeer lichte en subtiele variatie op het tabby thema. De vachtkleur moet aftekeningen hebben van een warme crème op een grondkleur die zilverachtig is, bijna wit. Het neusleer en de voetzolen moeten licht of rozig roze zijn.

Rood tabby gekleurde Brits Korthaar katten

Niet te verwarren met de red silver tabby, deze katten hebben een lichte rode grondkleur (hoewel niet te licht, want een te bleke grondkleur is een fout). De aftekeningen van de kat moeten diep en rijk rood zijn. Het neusleer van de kat moet baksteenrood van kleur zijn. De voetzolen moeten ook rood zijn. Dit is een van de oudste tekeningkleuren in het ras en is zeer populair.

Bruin tabby gekleurde Brits Korthaar katten

Deze katten hebben een diepe en subtiele kleuring, met aftekeningen van dicht gitzwart op een rijke koperbruine grond. Een te bleke bruine grondkleur is een fout in deze combinatie. Neusleder kan zwart zijn, maar baksteenrode neuzen hebben de voorkeur. De voetzolen moeten zwart zijn.

Blauw tabby gekleurde Brits Korthaar katten

De grondkleur voor deze variant moet zacht blauwachtig fawn zijn. De strepen en andere aftekeningen moeten diepblauw zijn. Het neusleer mag blauw of roze zijn, evenals de voetzolen.

Chocolade tabby gekleurde Brits Korthaar katten

De vachtkleurenstandaard voor deze variant vermeldt aftekeningen van rijk chocoladebruin. De grondkleur moet een warme bronskleur zijn, niet te licht en niet te donker. Het neusleder van de kat moet chocoladebruin van kleur zijn. De voetzolen moeten chocoladebruin of roze zijn.

Lilac tabby gekleurde Brits Korthaar katten

Lilac tabby BSH katten hebben aftekeningen van lilac – dat wil zeggen, een warme grijze kleur met een duidelijke roze tint. De grondkleur is een koel lichtbeige. Neusleer en voetzolen bij een lilac tabby moeten rozig zijn.

Crème tabby gekleurde Brits Korthaar katten

Deze mooie katten hebben rijke crème aftekeningen tegen een lichtere grondkleur van licht crème met een koele toon. Hun neusleer en voetzolen moeten beide roze zijn.

Spotted tabby aftekeningen bij Brits Korthaar katten

De spotted tabby moet dezelfde koptekening hebben als de mackerel en classic tabby types. De aftekeningen op het lichaam moeten bestaan uit duidelijk afgetekende vlekken van een donkere kleur tegen een lichtere grondkleur. Spotted tabby Brits Kortharen hebben dezelfde reeks aanvaardbare kleurslagen als hun mackerel en classic tabby neven. De volgende kleuren worden geaccepteerd in spotted tabby’s als voor de klassieke en mackerel variëteiten:

 • Bruin gevlekt
 • Blauw gevlekt
 • Chocolade gevlekt
 • Lila gevlekt
 • Rood gevlekt
 • Crème gevlekt
 • Zwart zilver gevlekt
 • Blauw zilver gevlekt
 • Chocolade zilver gevlekt
 • Lila zilver gevlekt
 • Rood zilver gevlekt
 • Crème zilver gevlekt

Naast de hierboven vermelde variëteiten kunnen gevlekte Brits Kortharen ook tortoiseshell tabby kleurslagen hebben.

Tortie (schildpad tabby) Brits Korthaar katten

De tortie tabby kleurslag is een combinatie van zowel schildpad als tabby patronen, waarbij de tabby vlekken of strepen bedekt zijn met vlekken in crème of rode tinten. De aftekeningen en de vlekken moeten beide mooi en duidelijk zijn, met lichtrood en/of donkerrood over de niet-verdunde kleuren (strepen of vlekken) of lichtcrème in de verdunde (grond)kleuren. De kleuren moeten sterk en dicht zijn. Erkende tabby-kleuren zijn onder meer tortie tabby, tortie silver tabby, tortie spotted en tortie silver spotted Brits Korthaar katten. De oogkleur van een tortie tabby moet koper, oranje of amberkleurig zijn, zonder een spoor van groen. Andere oogkleuren zijn niet toegestaan bij volwassen katten; randen en vlekken van andere kleuren zijn evenmin toegestaan. De uitzondering op deze regels is de zwartzilveren ticked tabby, die groene of hazelnootkleurige ogen mag hebben. Elke kleur neusleer of voetzolen is toegestaan, zolang het maar past bij de vachtkleur; roze is ook acceptabel.

Ticked tabby Brits Korthaar katten

Alle kleuren van de ticked tabby variant worden geacht een voorlopige status te hebben en zijn nog niet volledig erkend als onderdeel van de Britse Korthaar rasstandaard. Ticked tabby’s zijn nogal verschillend van klassieke of mackerel tabby’s. Ticking verwijst naar strepen over de lengte van de haarschacht. Elke haar moet twee tot drie banden van kleur hebben die zich uitstrekken over de haarschacht; de kleur bij de wortels is de basiskleur. Ticked tabby aftekeningen zijn alleen beperkt tot bepaalde delen van het lichaam. De haren van de tabby moeten over het hele lichaam gelijkmatig getickt zijn, maar de ticking kan zwaarder zijn langs de lijn van de ruggengraat van de kat. Deze zwaardere ticking kan zich over de gehele lengte van de staart van de ticked tabby uitstrekken. De buik van de kat moet gevlekte aftekeningen hebben, maar het lichaam mag geen aftekeningen hebben – geen strepen, geen vlekken en helemaal geen vlekken. De staart van een ticked tabby kan geringd zijn (de ringen kunnen compleet of gebroken zijn); als alternatief kan de staart een voortzetting van de donkere kleur van de ruggengraatlijn vertonen. De punt van de staart moet dezelfde kleur hebben als de aftekening van de kat. Bij volwassen katten kunnen de poten al dan niet getralied zijn.

Op het gezicht, de buik en de poten van de kat moet de basiskleur duidelijk te zien zijn. Op de kop van de kat kan de ticking wat dichter zijn. Bij kittens kan het volledig effen zijn, met een M-patroon op het voorhoofd. De kat mag nekbanden hebben, gebroken of ongebroken; dit is echter geen vereiste, en er mogen helemaal geen nekbanden zijn zonder dat dit een fout in de kleurslag vormt. De gezichtstekeningen van de ticked tabby zijn dezelfde als die van de British Classic Tabby standaard.

Ticked tabby vachtkleuren zijn bruin, blauw, chocolate, lilac, cinnamon, fawn, crème en rood. Zilvervarianten van al deze kleuren zijn ook aanvaardbaar, samen met zwartzilveren ticked tabby’s.

Bi-Colour en Tri-Colour Brits Korthaar katten

In deze kleurencombinaties zijn witte aftekeningen toegestaan. De oudste van deze patronen is de knappe driekleurige tortie met wit; de originele variant heeft een zwarte, rode en witte vacht, maar elke twee kleuren (zoals vermeld in de self-colour sectie) plus wit worden nu geaccepteerd. Bi-colour BSH katten kwamen iets later op het toneel; zij hebben een vacht met vlekken van een eigen kleur en wit.

Brits Korthaar Van katten

Vans zijn katten met een overwegend wit lichaam en een vlek van kleur op het hoofd. De staart van de van is ook volledig gekleurd. Vans kunnen om het even welke egale kleur als aftekening hebben. Bi-colour en tri-colour varianten zijn mogelijk. De aftekeningen van de vans moeten mooi en duidelijk zijn, zonder witte haren in de gekleurde gedeelten; alle kleuren moeten gezond zijn zonder uitgesproken tabby aftekeningen. Blauwe vans mogen geen silver tipping hebben als ze volwassen zijn. Van BSH katten moeten de rasstandaard gouden ogen hebben. Merk op dat alle van-kleuren voorlopig zijn voor dit ras.

Brits Korthaar katten met Kleurstreepjes

Deze charmante katten verschenen bijna vier decennia geleden toen fokkers het Himalayan gen introduceerden in het Brits Korthaar ras. Hierdoor ontstond een blauwogige BSH-variant met lichtgekleurde lichamen en contrasterende points. Om aan de rasvereisten te voldoen, moet de Britse Korthaar colourpoint oren, masker, staart en poten in bijpassende pointkleuren hebben. De points moeten duidelijk gedefinieerd zijn en met een goed contrast tegen het lichaam.

Colourpoints in alle erkende zelfkleuren worden geaccepteerd, samen met seal point BSH katten. De rasstandaard accepteert ook tortie points en een grote verscheidenheid aan tabby colourpoints. Het aantal combinaties is duizelingwekkend, met alles van de traditionele lichte fawn en seal points tot exotische varianten zoals lilac en blauw.

Colourpointed en witte katten zijn ook toegestaan volgens de rasstandaard. Het gezicht van de kat moet een witte aftekening hebben in de vorm van een omgekeerde V. De top van de V moet beginnen op het voorhoofd en zich helemaal uitstrekken over het gezicht van de kat tot aan de neus en de snorharen. De aftekening moet zo symmetrisch mogelijk zijn. De rest van het masker moet een duidelijk gedefinieerde puntkleur hebben en moet passen bij de oren en de staart. Er moet een mooi, duidelijk contrast zijn tussen de lichaamskleur en de gekleurde points; elke shading moet samengaan met de points. Zelfs zware shading is aanvaardbaar, zolang de andere kenmerken van de kat goed zijn. De slab, de borst en het onderstel van de kat moeten allemaal wit zijn; de poten moeten ofwel tonale schaduwen hebben of ook wit zijn. De poten mogen kleine vlekjes kleur hebben. Alle vier de poten van de kat moeten wit zijn.

Brits Korthaar Smoke katten

De smoke variant heeft voor nogal wat opschudding gezorgd in de kattenwereld. BSH smoke katten worden gekenmerkt door een zilverkleurige ondervacht die door de bovenvacht heen komt, vooral als de kat beweegt, waardoor een opvallend rookeffect ontstaat. De bovenvacht kan seal zijn, een soort schildpad, of een van de eerder genoemde zelfkleuren. Smoke BSH katten met colourpoints zijn ook mogelijk, wat nog een variëteit toevoegt aan de al duizelingwekkende reeks mogelijkheden.

Tipped Brits Korthaar katten

Ook bekend als een “Tippy”, de getipte Brits Korthaar is een kat met het zilver gen, maar met een kleur aan de uiteinden van hun haren. De ondervacht is zeer bleek (het kan crème, zilver of een andere lichte tint zijn), en lijkt wit met een “berijping” van kleur. De tipping moet gelijkmatig zijn over het hele lichaam van de kat, met uitzondering van het onderstel en de kin. De kleur kan elke van de geaccepteerde eigenkleuren zijn met een bleke bijna witte ondervacht. Het is de gelijkmatigheid van de tipping die van het grootste belang is voor een showkeurmeester, eerder dan de graad ervan.

Tippies mogen geen sterke tabby aftekeningen hebben; dat gezegd hebbende, kunnen ringen op de staart aanvaardbaar zijn als de kat verder een goed specimen van het ras is. De vacht van de kat moet gelijkmatig getipt zijn, met de kleur op de poten vervagend naar de poten toe. De vacht van de kin, borst, buik en onderstaart van de kat moet bleek zijn – hoe lichter hoe beter – maar er mogen geen witte vlekken zijn. In het geval van een tortie getipte kat, mag rood of crème niet afwezig zijn of onvoldoende zijn. De voetzolen moeten in overeenstemming zijn met de algemene kleur van de kat. Neusleder moet baksteenrood zijn, met enige zwarte omlijning toegestaan.

Er is ook een niet-zilveren variant van de Brits getipte kat. Dit is de gouden getipte BSH kat, die een vacht heeft van rijk abrikoos-goud en zwarte of donkerbruine tipping. De goudkleur moet over de hele lengte van de haarschacht tot aan de wortels aanwezig zijn, zonder donkerder te worden of te vervagen in een andere tint. Gouden tippies moeten een kin, buik, borst en onderstaart hebben van een bleke abrikooskleur. Het neusleder moet baksteenrood zijn (een zwarte omtrek is toegestaan). De voetzolen moeten zwart of donkerbruin zijn.

Tippies moeten koperen of gouden ogen hebben, met uitzondering van zwart en goud getipte BSH katten (die groene ogen moeten hebben). Neusleer moet steenrood zijn. Hun ogen en neuzen moeten omlijnd zijn met “mascara” in een donkere kleur. Er verschijnen steeds nieuwe variëteiten van tippies, waarbij de ontvangst op de showbank zeer positief is.

Inhoudsopgave