Feline Bovenste Luchtweginfectie – Oorzaken, Tekenen &Care (Door de dierenarts goedgekeurde uitleg)

Luchtweginfecties komen helaas vrij vaak voor bij katten, maar zijn ze iets waar je kat zelf overheen komt, of moet je ze opnemen om naar de dierenarts te gaan? En hoe zit het met secundaire ziekten? We zullen de oorzaken, tekenen en zorg die uw kat nodig heeft als ze een infectie van de bovenste luchtwegen (URI) hebben, nader bekijken.

kattenpootverdeler

Wat is feline bovenste luchtweginfectie?

De bovenste luchtwegen omvatten de mondholte, neusholtes, de achterkant van de mond- en neusholte (keelholte), sinussen en stemplooien (strottenhoofd). Luchtweginfecties komen relatief vaak voor bij katten, vooral als ze leven of tijd hebben doorgebracht in populaties met een hoge dichtheid, zoals asielen of catteries.

Over het algemeen zijn de katten druk en gestrest, wat op zijn beurt hun immuunfunctie verlaagt. Een verscheidenheid aan bacteriën, schimmels en virussen kan deze infecties veroorzaken, en hoewel vaccins succesvol zijn geweest in het verminderen van de incidentie van luchtwegaandoeningen bij katten, hebben ze de zeer besmettelijke pathogenen die ze daadwerkelijk veroorzaken niet uitgeroeid.

De bacteriën en virussen die URI’s veroorzaken zijn zeer besmettelijk en worden over het algemeen doorgegeven door infectieuze deeltjes in het speeksel of afscheidingen van de ogen of neus. Katten kunnen de infectie krijgen door direct contact met de geïnfecteerde kat of door blootstelling aan het milieu, zoals water- en voedselbakken, speelgoed, kattenbakken of beddengoed. Meestal worden gevallen geassocieerd met direct contact omdat de bacteriën en het virus slechts korte perioden in de omgeving overleven en worden vernietigd door de juiste desinfectie.

Wat zijn de tekenen van feline bovenste luchtweginfectie?

Hoesten of niezen zijn tekenen dat uw kat een URI heeft. De meest voorkomende symptomen kunnen ook luidruchtige ademhaling, afscheiding uit de ogen of neus, helemaal geen stem of een hese miauw en zweren op de neus of mond zijn. De afscheiding kan er helder of troebel uitzien en pus bevatten. Deze tekens kunnen ook worden weergegeven:

  • Niet eten
  • Koorts
  • Scheel
  • Vergrote lymfeklieren rond het hoofd en de nek
  • Ademhalingsmoeilijkheden (ernstige gevallen)
Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken van feline bovenste luchtweginfectie?

De meest voorkomende oorzaken van URI bij katten zijn twee virussen: het feline herpesvirus (FHV) en het feline calicivirus (FCV). Er zijn andere oorzaken achter kattenuri’s, zoals mycoplasma, chlamydiose en Bordetella, en sommige katten kunnen ook besmet zijn met meer dan één virus.

Gelukkig zijn er tests die uw dierenarts kan doen om de oorzaak van de infectie te beperken. FHV en FCV zijn verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de URI-gevallen. Over het algemeen zullen tests worden uitgevoerd wanneer de kat ernstig is geïnfecteerd of wanneer veel katten zijn blootgesteld.

Hoe zorg ik voor een kat met een bovenste luchtweginfectie?

U zult opgelucht zijn om te weten dat de meeste URI’s met slechts een beetje tijd en wat TLC van u worden opgelost. Meer ernstige infecties vereisen echter behandeling of ziekenhuisopname, dus het is belangrijk om te weten waar u op moet letten. Als uw kat actief is, eet en over het algemeen normaal lijkt te zijn, kunt u het thuis bekijken. Als uw kat echter niet eet, voldoende overbelast is dat hij zijn mond moet openen om te ademen, of lusteloos lijkt, moet u een reis naar het dierenziekenhuis maken.

Uw dierenarts kan antibiotica voorschrijven en hoewel antibiotica geen virussen behandelen, beschermen ze tegen secundaire bacteriële infecties. Het geven van ingeblikt voedsel aan uw kat kan ook helpen omdat het minder krassend is dan droogvoer en hen aanmoedigt om te eten. Als je kat behoorlijk overbelast is, warm dan zijn eten op of voeg jus toe, want dat zal het aantrekkelijker laten ruiken.

Je kunt je kat ook meenemen naar de badkamer als je een warme douche neemt; de stoom zal wat congestie losmaken en ervoor zorgen dat uw kat zich comfortabeler voelt. U kunt een comfortabele plek opzetten zodat uw kat kan rusten en de afscheiding uit zijn ogen of neus voorzichtig kan reinigen als hij je dat toelaat.

devon rex kat onderzocht door dierenarts
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

garen ball divider

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe lang duurt een katachtige bovenste luchtweginfectie?

Wanneer een kat is blootgesteld, zal deze een incubatietijd van 2-10 dagen doorlopen voordat hij klinische symptomen ontwikkelt. Over het algemeen duurt het dan 7-10 dagen als de infectie ongecompliceerd is, hoewel u kunt merken dat tekenen van infectie tot 21 dagen aanhouden. Gedurende deze tijd zal uw kat besmettelijk zijn voor andere katten.

Als het gaat om FHV, worden veel katten chronische carriers wat betekent dat ze de ziekte voor het leven zullen hebben. Zoiets als stress kan er dan voor zorgen dat het virus gereactiveerd raakt. Evenzo worden met FCV veel geïnfecteerde katten dragers en soms kan dit slechts een paar maanden het geval zijn. Bij een klein percentage van de katten kunnen ze levenslang drager worden. Hoewel deze hardnekkige dragers asymptomatisch zijn, zullen ze mogelijk een bron van FCV blijven voor gevoelige katten.

kat en dierenarts.
Afbeelding Credit: Maria Sbytova, Shutterstock

Hoe kan ik de ernst van URI’s in een groep katten minimaliseren?

Je kunt een paar dingen doen als je een nieuwe kat mee naar huis neemt die mogelijk besmet is. Vaccineer eerst de katten die al in uw huis zijn voordat de nieuwe kat arriveert. Wanneer u de nieuwe kat mee naar huis neemt, plaatst u ze 10-14 dagen in quarantaine van de andere katten terwijl ze zich aanpassen aan hun nieuwe huis.

Dit geeft je ook de mogelijkheid om te letten op tekenen van de ziekte en tegelijkertijd de stressniveaus voor nieuwe en originele katten te verminderen terwijl ze elkaar leren kennen. Zorg ervoor dat je items zoals kattenbakjes en kommen in deze periode met bleekmiddel wast. Zodra je contact hebt gehad met de nieuwe kat, verander je je kleding.

divider-catclaw1

Conclusie

Het is altijd zorgwekkend wanneer onze huisdieren onwel zijn, maar soms hebben URI’s wat TLC en tijd nodig voor uw kat om terug te keren naar zijn normale zelf. Terwijl ze onwel zijn, moet u ze goed in de gaten houden en als u merkt dat hun gezondheid verslechtert of nieuwe tekenen verschijnen, neem dan contact op met uw dierenarts of breng ze onmiddellijk naar het ziekenhuis. De meeste katten maken een snel en volledig herstel als ze op de juiste manier worden gediagnosticeerd en behandeld.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: chie hidaka, Shutterstock