Feline Herpes – Oorzaken, Tekenen &Care (Vet-goedgekeurde verklaring)

Kattenherpes is waarschijnlijk een van de meest voorkomende chronische ziekten bij katten. Nadat dit virus je kat heeft geïnfecteerd, is er geen manier om het te genezen. In plaats daarvan verschuift de focus naar het ondersteunen en verzorgen van je katachtige. Gelukkig kunnen katten met de juiste zorg een normaal, lang leven leiden. Ze vereisen echter wel enige speciale zorg en aandacht.

Vaccins bestaan wel voor dit virus en worden alom aanbevolen. Desondanks zijn katten nog steeds de hele tijd geïnfecteerd. Kittens kunnen bijvoorbeeld besmet zijn voordat ze gevaccineerd kunnen worden. Evenzo vereist het vaccin regelmatige boosters om de 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het vaccinmerk. Als een kat niet regelmatig wordt gestimuleerd, kan hij ziek worden, zelfs na de eerste ronde vaccins.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is Feline Herpes?

Feline herpes wordt beter aangeduid als feline virale rhinotracheitis (FVR). Het wordt veroorzaakt door het feline herpesvirus type-1, daarom wordt het gewoonlijk feline herpes genoemd. Gelukkig kan dit virus alleen andere katten infecteren en is het niet bekend dat het van katten op andere dieren overgaat. Alleen infecties bij gedomesticeerde en wilde katachtigen zijn gedetecteerd.

Dit virus kan echter elke kat op elke leeftijd infecteren. Jonge katten en mensen met onderliggende aandoeningen hebben echter meer kans op complicaties dan anderen. Simpel gezegd, deze aandoening veroorzaakt ademhalingsachtige symptomen bij katten. Het is een van de meest voorkomende redenen voor conjunctivitis en aandoeningen van de bovenste luchtwegen: niezen, loopogen en neus en soms hoesten.

Katten raken besmet met kattenherpes door blootstelling aan virusdeeltjes in speeksel, neus- en oogafscheidingen. Een kat kan besmet raken nadat hij in direct contact is gekomen met een andere besmette kat of door het delen van voer- en waterbakken of kattenbakken. Het virus kan ook in de omgeving leven, maar is vrij kwetsbaar en overleeft meestal slechts 1 tot 2 dagen. Het wordt gelukkig ook gemakkelijk gedood door de meeste ontsmettingsmiddelen.

Na besmetting vertonen katten meestal na 2-5 dagen tekenen van de ziekte. De kat is besmettelijk voordat er tekenen optreden, waardoor de kat anderen kan infecteren voordat de eigenaar zelfs maar weet dat ze ziek zijn. Actieve infecties duren meestal 10-20 dagen, hoewel dit sterk varieert.

Zodra een kat is geïnfecteerd, wordt de overgrote meerderheid van de katten drager omdat het herpesvirus levenslang in de trigeminus ganglia (zenuwweefsel) blijft. Het virus is echter meestal inactief, wat betekent dat de kat geen tekenen vertoont of besmettelijk is. Toch kan het virus op elk moment actief worden, hoewel dit meestal wordt veroorzaakt door ziekte of stress. Meestal zal de kat meer tekenen van de ziekte vertonen wanneer hun infectie actief wordt.

Niet alle katten vertonen tekenen van de ziekte wanneer ze een actieve infectie hebben.

volwassen kat met herpesvirusinfectie
Afbeelding Credit: Todorean-Gabriel, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van feline herpes?

De typische tekenen van feline herpes hebben betrekking op het bovenste ademhalingssysteem, inclusief de ogen, keel en neus. Vaak kunnen niezen, congestie, loensen en ontlading optreden. Afscheiding kan uit de ogen komen en het kan helder of kut zijn. Zoals je je misschien kunt voorstellen, vereist dikke, kutafscheiding regelmatige reiniging.

Na verloop van tijd kan een ontsteking van het hoornvlies optreden. In sommige gevallen kan dit zich ontwikkelen tot hoornvlieszweren. Het oog kan hierdoor blijvend beschadigd raken en ze moeten serieus worden genomen. Het hoornvlies kan littekens hebben van deze ulceraties. Om deze reden is het belangrijk om uw kat naar de dierenarts te brengen zodra u luchtwegklachten opmerkt. Hoewel er geen remedie is, zijn er veel behandelingen voor de symptomen van kattenherpes.

Andere tekenen kunnen ook optreden. Katten mogen bijvoorbeeld niet eten omdat ze zich niet goed voelen. Koorts en lethargie ontwikkelen zich ook bij andere katten. Soms komen vergrote lymfeklieren voor. Dit teken is echter vaak moeilijk op te merken voor de gemiddelde katteneigenaar.

Katten zijn erg goed in het verbergen van hun symptomen. Katachtigen evolueerden om hun ziekten te verbergen om te voorkomen dat roofdieren en zelfs andere katten misbruik zouden maken van hun aandoening. Gelukkig zijn de symptomen van de bovenste luchtwegen echter vrij gemakkelijk op te merken. Katten hebben het moeilijker om ze te verbergen.

Hoe zorg ik voor een kat met kattenherpees?

Voor een groot deel van de tijd zal een kat met kattenherpes geen tekenen hebben. Hun infectie zal ‘inactief’ zijn. Katten die eenmaal met deze aandoening worden geïnfecteerd, zullen echter altijd dragers zijn. Daarom kan de ziekte op elk moment zijn kop opsteken, hoewel dit meestal niet het geval is, tenzij de kat ziek wordt van een andere ziekte.

Dit compliceert echter andere ziekten. In plaats van alleen maar te vechten tegen een enkele ziekte, moet uw kat misschien afweren van hun primaire ziekte en katachtige herpes.

Er is geen remedie voor deze aandoening. Daarom draait de behandeling om het helpen van uw kat bij het beheersen van de symptomen. Omdat de ogen vaak last hebben, kunnen oogzalven en druppels worden gebruikt. Katten met terugkerende infecties kunnen antibiotica of antivirale medicijnen nodig hebben. Secundaire infecties vereisen vaak ook antibiotica.

L-lysine, een aminozuursupplement, wordt nu niet verondersteld nuttig te zijn bij de preventie of behandeling van het herpesvirus bij katten.

Katten met ernstige verstopte neus kunnen een luchtbevochtiger nodig hebben. Een stomende badkamer is vaak geschikt voor dit doel, dus je hebt niets speciaals nodig voor deze behandeling. 10-15 minuten meerdere keren per dag is vaak genoeg om ontladingen te minimaliseren. Mogelijk moet u ook het gezicht en de ogen van uw kat afvegen met een tissue.

Herpesvirusinfectie kan schade aan de interne structuur van de neus veroorzaken en leiden tot chronische rhinitis.

Katten met luchtweginfecties hebben vaak een verminderd vermogen om te ruiken. Daarom hebben ze vaak een verminderde eetlust, omdat ze hun voedsel niet zo goed kunnen ruiken of proeven. Om deze reden wordt natvoer vaak aanbevolen voor deze katachtigen. Het kan hen ook helpen gehydrateerd te blijven, omdat het veel meer vocht bevat dan droog voedsel.

In zeldzame gevallen kunnen katten een ziekenhuisopname nodig hebben. Vaak gebeurt dit wanneer de kat uitgedroogd is of een ernstige ziekte heeft.

Uw dierenarts moet uw eerste aanloophaven zijn voor behandelingsopties voor uw kat.

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe lang kan een kat leven met kattenherpes?

Katten kunnen vaak hun normale levensduur leiden wanneer de ziekte wordt behandeld. Natuurlijk is het een echte aanrader om met je dierenarts samen te werken. U wilt ervoor zorgen dat de vaccinaties van uw kat up-to-date zijn en stress beheersen om de lengte van actieve ziekten te verminderen. Hoewel deze ziekte een beetje meer management van uw kant vereist, zal het niet noodzakelijkerwijs de levensduur van uw kat schaden.

Hoe ernstig is kattenherpes?

Op zichzelf is kattenherpes meestal niet erg ernstig. Complicaties kunnen optreden, maar deze zijn zeldzaam. Tekenen kunnen zeer mild of zeer ernstig zijn, afhankelijk van de kat. Jongere en oudere katten hebben vaak ergere ziekten.

Het belangrijkste probleem met kattenherpes is dat het vaak opnieuw voorkomt bij andere ziekten. De kat blijft een reismand eeuwig. De ziekte kan opduiken wanneer het immuunsysteem van een kat uitvalt, wat vaak gebeurt wanneer de kat ziek is van iets anders.

Herstellen katten van kattenherpes?

Katten kunnen herstellen van kattenherpes. Ze zullen echter altijd dragers blijven. De infectie zal echter niet altijd actief zijn. In feite gaan veel katten jaren zonder een actieve infectie. Toch kan het virus weer opduiken wanneer uw kat ziek of gestrest is. Daarom is de beste manier om te voorkomen dat deze ziekte weer actief wordt, stress onder controle te houden en het ziekterisico te verminderen.

Kan een kat met herpes in de buurt van andere katten zijn?

Ja en nee. Alleen katten met actieve infecties zijn besmettelijk. Katten kunnen echter geen tekenen vertonen wanneer hun infectie actief is, waardoor ze andere katten infecteren. Gelukkig kunnen andere katten in het huishouden worden gevaccineerd, wat hun kans op ziekte verkleint.

Als u een katachtige herpes-positieve kat in uw huishouden heeft, is het van vitaal belang dat u uw andere katten goed gevaccineerd houdt. Uw arts kan een strenger vaccinatieschema aanbevelen om de kans te verkleinen dat uw katten ziek worden. Vaccinatie kan infectie met herpesvirus niet voorkomen, maar vermindert wel de ernst van de symptomen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Kattenherpes is een ernstige, chronische aandoening die extreem besmettelijk is. Gelukkig is er een vaccinatie voor deze aandoening. Veel kittens die te jong zijn voor vaccinatie raken echter besmet door hun nestgenoten of moeder. Deze situatie komt veel voor in asielen en kennels.

Deze aandoening is niet te genezen, maar kan worden beheerd met de juiste stappen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: sophiecat, Shutterstock