Kunnen katten autistisch zijn – Laten we erin gaan


Wanneer je je perfecte katachtige vriend vindt, wil je alles over hen weten. Je hecht je gewoon aan vele vormen van genegenheid en wordt echte metgezellen, speelkameraadjes en het lijkt erop dat we veel gemeen hebben.

Dat is de reden mensen zoeken naar verbindingen met katten die misschien niet gerechtvaardigd zijn. Een van die verbanden is gedragsveranderingen die we bij mensen zien en als je ze eenmaal leert kennen, begin je het te zien waar je ook kijkt. Ook als we het over je kat hebben.  Kunnen katten autistisch zijn?

Veel kattenbezitters vragen zich af of hun harige vriend autistisch kan zijn. En hoewel we het erover eens kunnen zijn dat ze gedrag kunnen vertonen dat impliceert dat iemand autistisch is, kunnen we niet echt bevestigen dat katten autistisch kunnen zijn.

Blijf lezen om meer te weten te komen!

Kunnen katten autisme hebben?

crème sphynx kat portret

Katten kunnen lijden aan psychische stoornissen zoals obsessief-compulsieve stoornis, maar er is geen bewijs dat ze kunnen lijden aan een autismespectrumstoornis. Maar als je kijkt naar gedrag dat katten vertonen, zou je zeggen dat ze autistisch zijn, maar dat is gewoon hun natuurlijke gedrag.

De meeste mentale problemen die katten hebben, zijn verbonden met fysieke oorzaken zoals geboorteafwijkingen, letsel of ziekten. Maar autisme is verbonden met de genetische risicofactoren en omgevingsrisicofactoren zoals gezondheidsproblemen en complicaties tijdens de zwangerschap.

Je moet het gedrag van je kat observeren en begrijpen als het gaat om interacties met jou, andere mensen of andere dieren. Het is niet vreemd dat katten afstandelijk wanneer er een andere vreemde persoon nadert, omdat ze een roofdier of een bedreiging kunnen vertegenwoordigen.

Veel katteneigenaren tolereren dit gedrag vanwege hun schattigheid en anderen verwachten meestal dat de kat zich zo gedraagt.  Als een persoon zich echter zo gedraagt tegenover een ander mens, zal het gedrag vreemd zijn en zal de andere persoon een verontschuldiging verwachten.

Als we dat allemaal in overweging nemen, heeft autistisch gedrag bij mensen zoveel meer impact en gevolgen dan dat vergelijkbare gedrag bij katten.

Wat is autisme?

bange huiskat tabby

Autisme is geen eenvoudige aandoening en het is een cluster van verschillende aandoeningen die verband houden met problemen met sociale vaardigheden, spraak, non-verbale communicatie en gedrag dat men herhaalt. Daarom kunnen er verschillende soorten autisme en ernst zijn en kan één persoon totaal verschillende symptomen hebben.

Daarom zul je vaker de term “autismespectrum” horen in plaats van alleen autisme. Omdat het geen eenvoudige aandoening is en velen geen ernstige problemen hebben, terwijl anderen aanzienlijke zorg en hulp nodig hebben.

Autismespectrumstoornis is een handicap die zich in de loop van de tijd ontwikkelt en een invloed heeft op het denk-, leer- en probleemoplossend vermogen van een persoon. Meestal zijn er geen aanwijzingen over het fysieke uiterlijk van een persoon dat iemand autistisch is, wat de diagnose een beetje moeilijk maakt.

Het kan ook problematisch zijn voor degenen die zich op het spectrum bevinden, omdat anderen niet weten dat ze interactie hebben met de persoon die problemen heeft met bovengenoemde vaardigheden.

We kunnen u echter een paar gedragingen geven van degenen die zich op het spectrum bevinden en die ook bij katten te vinden zijn:

  • Oogcontact vermijden en alleen willen zijn
  • Niet aangeraakt, vastgehouden of geknuffeld willen worden
  • Problemen hebben als het gaat om relaties
  • Niet aanpassen aan nieuwe routines
  • Geïnteresseerd zijn in anderen, maar geen vermogen hebben om met hen te communiceren of met hen te spelen
  • Non-stop dezelfde dingen herhalen

Welk kattengedrag is vergelijkbaar met gedrag van het autistische spectrum?

kat die door de deur loopt

Omdat er veel symptomen van autisme bij mensen zijn die je katachtige vriend kan vertonen, hebben we er een aantal voorbereid die betrekking hebben op de vocalisatie, sociale interactie, intelligentie of prachtige focus.

Gebrek aan sociale interactie

Veel kattenrassen geven de voorkeur aan hun tijd alleen, zoals mijn kat Luna bijvoorbeeld, hoewel ik liever zou hebben dat ze meer tijd met mij doorbrengt, maar goed.

Het is echter volkomen normaal als uw kat van tijd tot tijd graag alleen is en asociaal is, maar als het constant gebeurt, moet er iets zijn naast zijn temperament.

Het is van cruciaal belang dat uw kitten vanaf het begin meer tijd doorbrengt met andere mensen en dieren omdat socialisatie een belangrijke rol zal spelen in de toekomste gedrag. Hoe meer uw kitten wordt blootgesteld aan interactie met anderen, hoe meer hij vriendelijk en sociaal zal zijn als hij volwassen is.

Als u echter merkt dat uw sociale en vriendelijke kat zich plotseling begint te verstoppen en alles en iedereen vermijdt, kunt u haar naar de dierenarts brengen.

GERELATEERD: Waarom loopt mijn kat van me weg

Vocalisatie

Het enige merkbare symptoom van een autistische spectrumstoornis bij mensen is een gebrek aan goede verbale communicatie of overmatige vocalisatie met betrekking tot slechts één speciale persoon.

Maar houd er rekening mee dat het spinnen, tsjilpen en miauwen van je kat alleen om je heen niet betekent dat hij autistisch is. Dit heeft te maken met sommige kattenrassen die extreem vocaal zijn, terwijl andere je meestal niet kunt horen.

Als het gedrag gepaard gaat met andere problemen, kan dat een teken zijn om een dierenarts te bezoeken, maar anders, als uw kat luid is, of liever rustig, hoeft u zich geen zorgen te maken.

GERELATEERD: Waarom miauwt mijn kitten niet?

Onvermogen om te focussen en merkte sensorische afwijkingen op

siamese kat die rust op krabpaal

Mensen met een autistische spectrumstoornis worden vaak gezien met sensorische afwijkingen. Sommige katten kunnen problemen hebben met focus, een verminderde responsiviteit vertonen en ongecoördineerde bewegingen hebben.

Maar dat betekent niet dat je kat autistisch is. Dat gedrag geeft echter meestal aan dat uw kat enkele gezondheidsproblemen heeft, zoals orgaanfalen, angst en depressie, en andere mogelijke problemen die zullen leiden tot afwijkingen in het gedrag van de kat.

Om eerlijk te zijn, dat zijn enkele tekenen dat je een reis naar de dierenarts moet maken.

Buitengewone focus en hoge intelligentie

Van veel kattenrassen is bekend dat ze zeer intelligent zijn. Abessijnen en Birmaanse katten komen bijvoorbeeld als eerste in ons op als we het hebben over kattenintelligentie. Maar veel katteneigenaren interpreteren die intelligentie met autisme die volledig onjuist is.

Als je harige vriend zich vooral op één speeltje richt, kan het zijn dat dat gewoon zijn favoriete van allemaal is. Dit geldt ook voor de spullen in je huishouden. Veel katachtigen zullen niet nieuwsgierig zijn naar andere mensen en objecten die ze niet kennen.

Als je kat maar op één ding gefocust is, betekent dit gewoon dat hij op dat moment het meest interessante voor hem heeft gevonden.

Repetitief gedrag

Sommigen met een autismespectrumstoornis hebben de neiging om het gedrag te herhalen, zoals het wiegen van hun lichaam, het vasthouden aan rituelen en eigenschappen, friemelen met objecten enzovoort. Zulke mensen hebben de neiging om geobsedeerd te raken door sportstatistieken of trainingsschema’s.

Sommige van deze gedragingen kunnen een katteneigenaar bekend in de oren klinken. Sommige katachtigen hebben de neiging om geobsedeerd te zijn door het zuigen op een fabrig, het achtervolgen van objecten of het overgroomen. Maar dat plaatst hen niet in het autismespectrum. De stoornis die katten kan treffen, is echter een obsessief-compulsieve stoornis.

Dat zou het repetitieve gedrag dat je ziet verklaren en kan een oorzaak van stress zijn. Maar merk op dat obsessief-compulsieve stoornis een probleem is en dat je hulp van een dierenarts nodig hebt om het te behandelen. Maar nogmaals, het is geen autisme.

Katten kunnen mensen met autisme helpen

kat kopt haar baasje

Omdat katten emoties kunnen voelen, is het geen wonder dat ze mensen en kinderen kunnen helpen die zich in het autistische spectrum bevinden. Hoe helpen ze precies?

Ze helpen met communicatie die duidelijker en effectiever moet zijn en studies hebben aangetoond dat interactie met een huisdier tijdens het wakker worden de cortisolspiegel verlaagt, en dat is een eerste teken van een minder stressvolle dag.

Inpakken

Dus nogmaals, kunnen katten autistisch zijn? Nee, maar ze kunnen mensen met een autistische spectrumstoornis helpen, wat vrij perfect is.

Hoewel het gedrag van sommige katten vergelijkbaar kan zijn met gedrag van mensen die autistisch zijn, is er geen echte reden om je zorgen te maken, omdat dat alleen maar verwijst naar het feit dat je kat de kat is.

Als het gedrag van je kat niet gepaard gaat met andere ernstige problemen, hoef je er niet te veel over na te denken.

Gerelateerde inhoud

Kunnen katten ADHD hebben – 14 tekenen waar u zich bewust van moet zijn

Waarschuwingssignalen bij het introduceren van katten – een eenvoudige gids

Weet mijn kat dat ik van haar hou?

Hoe vaak neem je een kat mee naar de dierenarts – hoeveel is genoeg?