5 subtiele tekenen dat uw kitten moet plassen of poepen

Een nieuw kitten mee naar huis nemen is altijd een spannende ervaring. Het is echter niet alleen leuk en knuffels, want je krijgt ook te maken met de stinkende kant van de dingen. Tijdens de eerste paar weken van het leven van een kitten zal hun moeder ze likken om ze te stimuleren om te plassen en poepen en ze daarna schoon te maken. Naarmate ze ouder worden, leren ze een kattenbak te gebruiken door het gedrag van hun moeder te bekijken en te kopiëren.

Snel overzicht

01

Het kennen van de subtiele tekenen dat uw kitten moet plassen of poepen is belangrijk voor een succesvolle zindelijkheidstraining.

02

Tekenen die kittens kunnen vertonen wanneer ze moeten plassen en poepen, zijn onder meer vocalisatie, krabben en rusteloosheid.

03

Het bieden van een geschikte opstelling is van vitaal belang voor een succesvolle kattenbaktraining.

Gelukkig pikken de meeste kittens snel de juiste toiletgewoonten op en zijn ze goed zindelijk tegen de tijd dat ze zich bij hun nieuwe gezin voegen. Dit gezegd hebbende, kunnen jonge kittens nog steeds wat begeleiding nodig hebben tijdens de eerste dagen in een nieuwe omgeving.

Tekenen dat uw kitten moet plassen of poepen

Wanneer uw kitten moet gaan, zijn sommige tekenen duidelijk, maar andere zijn subtieler.

Het leren van de subtiele tekenen die te zien zijn wanneer uw kitten moet plassen of poepen, kan toiletongelukken helpen voorkomen. Volg deze deskundige tips voor zindelijkheidstraining en let op de tijden dat uw kitten moet gaan.

#1 Na het wakker worden en het eten van een maaltijd

kitten wakker worden

Jonge kittens moeten vaak plassen en poepen na het eten en bij het ontwaken.

Kittens moeten vaak plassen of poepen nadat ze net wakker zijn geworden of een maaltijd hebben gegeten. Als je probeert goede toiletgewoonten te versterken en ze te laten wennen aan het gebruik van hun kattenbak, is het een goed idee om ze daarheen te leiden nadat ze wakker zijn geworden van een dutje of wat voedsel hebben gegeten.

Lees ook: Hoe weten katten dat ze een kattenbak moeten gebruiken?

#2 Dringend miauwen naar je

wit katje miauwt in de armen van een meisje

Als u een aandringende kreet van uw jonge kitten hoort, pak ze dan op en breng ze snel naar de kattenbak.

Als uw kitten naar het toilet moet, kan hij beginnen te miauwen en uithuilen. Miauwen is een vorm van communicatie die gericht is op mensen. Als uw kitten op deze manier begint te vocaliseren, probeert hij uw aandacht te trekken en u iets te vertellen.

Kittens hebben al het instinct om zichzelf schoon te houden en ze doen hun zaken het liefst privé, dus zullen ze proberen een geschikte plek te vinden. Als ze geen kattenbak kunnen vinden of als ze er geen toegang toe hebben, zullen ze om wat hulp van je schreeuwen.

Lees ook: De 7 beste kattenbakken voor kittens

#3 Krabben of poten op de vloer

kittens op de houten vloer

Katten krabben instinctief aan de grond om een gat te maken, zodat ze hun plas en poep kunnen bedekken nadat ze zijn gegaan.

Katten instinctief begraaf hun plas en poep. In het wild verbergt het bedekken van afvalproducten hun geur en is het een vorm van bescherming tegen roofdieren. Het geeft ook een signaal aan meer dominante katten dat ze geen bedreiging of concurrentie zijn. Hoewel katten al jaren worden gedomesticeerd en veilig zijn in onze huizen, dragen ze nog steeds dit aangeboren gedrag in zich.

Katten kunnen beginnen met krabben en graven voordat ze plassen of poepen om een klein gaatje te creëren, waardoor het gemakkelijker wordt om hun afval daarna te bedekken. Als u uw kitten ziet krabben of poten op de vloer om hem heen, is dat een waarschijnlijk teken dat hij het toilet nodig heeft.

Lees ook: Waarom krabt mijn kat aan de zijkanten van de kattenbak

#4 Verschijnt Onrustig

schattige speelse gember tabby

Pacing of stoppen met wat ze doen, kunnen tekenen zijn dat een kitten moet gaan.

Wanneer uw kitten de drang heeft om te plassen of ontlasting te krijgen, kan hij wat ongemak voelen. Dit kan ertoe leiden dat ze actiever en onrustiger worden. Als uw kitten een gekke vlucht begint te krijgen, probeer dan te voorkomen dat hij achter uw bed of bank rent, omdat hij dat misschien als zijn badkamer gebruikt.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zich inspant om te poepen of te plassen

#5 Hurken om te gaan

blauw-wit kitten plassend op het gras

Pak voorzichtig een hurkend kitten op en breng ze naar de kattenbak, zelfs als je denkt dat ze al klaar zijn.

Hurken is een teken dat uw kitten op het punt staat te plassen of poepen, maar niet een die we als “subtiel” zouden beschouwen, in tegenstelling tot de andere hierboven genoemde tekenen. Als u merkt dat uw kitten in deze positie komt, is het het beste om snel te handelen. Probeer ze naar een nabijgelegen verlichteter box zo snel mogelijk.

Lees ook: 6 veelvoorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak plassen

Hoe de kattenbak van uw kat in te stellen

Een goede installatie is de sleutel om ervoor te zorgen dat uw kitten de kattenbak consequent gebruikt.

Inmiddels bent u bekend met de signalen dat uw kitten moet plassen en poepen. Dit is slechts een onderdeel van het opzetten van succesvolle zindelijkheidstraining. Zorg er ook voor dat u uw kitten voorziet van een geschikte kattenbakopstelling.

1. Aantal kattenbakken

Veel katten gebruiken niet graag dezelfde kattenbak als een andere kat, dus hebben meerdere dozen in huis.

Zorg voor minstens één kattenbak voor elke kat in het huishouden plus één extra. Dit zorgt voor meer opties en vermindert de concurrentie met andere katten. Sommige katten geven er ook de voorkeur aan om in de ene te plassen en in de andere te poepen.

Lees ook: Hoeveel kattenbakken moet je per kat hebben?

2. De juiste locatie kiezen

Kleine oranje kat die plassende kat op kattenbak zit

Verberg de kattenbak niet te ver weg van de leefruimte van uw kitten, anders haalt hij het misschien niet op tijd.

Zorg ervoor dat de kattenbak op een gemakkelijk bereikbare locatie staat, zodat uw kitten geen moeite heeft om hem te vinden. Katten houden van privacy, dus kies voor een rustige omgeving. Vergeet niet dat katten niet graag toiletteren in de buurt van waar ze eten en drinken, dus houd de doos uit de buurt van hun waterschaal en voerbak.

Lees ook: Wat is de beste plek om een kattenbak neer te zetten?

3. Grootte van de kattenbak

Het kitten zit in de kattenbak

Kittens hebben een laagzijdige kattenbak nodig, zodat ze gemakkelijk naar binnen kunnen.

De kattenbak moet de juiste grootte hebben, zodat uw kitten zich comfortabel kan omdraaien zonder de zijkanten aan te raken. Het moet ook gemakkelijk zijn voor uw kitten om in en uit te stappen, met lage zijkanten of een hellingbaan voor toegang.

Lees ook: Hoe de kattenbak van uw kat in te stellen voor succes

4. Het beste strooiselmateriaal kiezen

Hoewel er veel soorten kattenbakvulling zijn, houden de meeste katten van een zacht, klonterend ongeparfumeerd nest.

Met veel verschillende soorten nestmateriaal beschikbaar, kan het wat vallen en opstaan vergen om erachter te komen welke uw kitten verkiest. Wees voorzichtig met geparfumeerde kattenbakvulling, omdat deze overweldigend kunnen zijn voor gevoelige kattenneuzen. Overdrijf het niet met het nest – een kleine hoeveelheid is meestal voldoende. Probeer de kattenbak te vullen met 1 tot 2 centimeter strooisel om te beginnen.

Lees ook: Top 11 beste kattenbakvullingen voor kittens

5. Pak toiletongevallen goed aan

kat leert kattenbak gebruiken

Als u uw kitten vangt terwijl hij zindelijk wordt, schep hem dan voorzichtig op en plaats hem in de doos om een associatie te vormen.

Helaas kunnen er ongelukken gebeuren. Hoe frustrerend dit ook kan zijn, het is belangrijk dat u niet reageert door uw kitten te straffen. Dit zal hen niet helpen leren, omdat ze niet zullen begrijpen dat hun gedrag tot straf heeft geleid.

Het zal alleen de relatie die je met hen hebt beschadigen. Prijs en beloon uw kitten in plaats daarvan wanneer hij zijn kattenbak op de juiste manier heeft gebruikt. Geduld en doorzettingsvermogen staan centraal.

Reinig vervuilde gebieden grondig met een enzymatische huisdierenreiniger om plas en poepvlekken en geuren. Als het niet effectief wordt schoongemaakt, kan de aanhoudende geur uw kitten verleiden om zijn zaken op die plek te herhalen.

Lees ook: 8 redenen waarom je je kat nooit moet straffen

Tekenen dat er iets mis is

grijze kat die in de buurt van nat of pis zit

De meeste kittens willen instinctief een kattenbak gebruiken, dus het hebben van veel ongelukken kan een teken zijn van een gezondheidsprobleem.

Het is normaal dat jonge kittens hier en daar ongelukken krijgen, maar als uw kitten de kattenbak niet regelmatig gebruikt of tekenen van ziekte vertoont, kan er iets mis zijn.

Als u symptomen opmerkt zoals diarree (vloeibare poep), constipatie, frequent urineren of persen in de kattenbak, veranderingen in eetlust, overmatige dorst of lethargie, plan dan een afspraak met uw dierenarts.

Vooral bij mannelijke katten is persen zonder te plassen een ernstig probleem, omdat dit kan wijzen op een urineblokkade, iets dat een medisch noodgeval is.

Uw dierenarts zal uw kitten grondig controleren op tekenen van infectie (zoals een urineweginfectie), darmparasieten (ook wel wormen genoemd) of andere medische problemen. Indien nodig kan uw dierenarts medicijnen voorschrijven zoals antibiotica of ontwormingsmedicatie, of verdere behandeling voor uw kitten aanbevelen.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Laatste gedachten

Zindelijkheidstraining kittens bestaat grotendeels uit het bieden van een passende kattenbakopstelling en hen laten zien waar het is.

Het beheren van de toiletroutine van uw kitten is eenvoudig zodra u een plan heeft en de tekenen leert herkennen dat uw kitten moet gaan. Laat ze wennen om naar hun kattenbak te gaan nadat ze wakker zijn geworden en een maaltijd hebben gegeten, zodat ze weten dat ze daar moeten plassen en poepen.

Let gedurende de dag op tekenen die je kat kan laten zien als ze naar het toilet moeten, waaronder vocalisatie, krabben of poten op de grond, rusteloosheid en natuurlijk hurken. Het herkennen van deze tekenen, evenals het hebben van een geschikte kattenbakopstelling, geeft u de tools die u nodig hebt om uw kitten met succes zindelijk te maken.

Lees ook: Hoe een kitten in 3 eenvoudige stappen te nestelen?

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of een kitten naar de wc moet?

Als uw kitten naar het toilet moet, kan hij het uitschreeuwen en beginnen te krabben aan het gebied om hem heen. Je merkt misschien dat ze behoorlijk actief en rusteloos worden. Als ze beginnen te hurken, dan is dat een zeker teken dat ze op het punt staan te plassen of een stoelgang hebben op die exacte plek, tenzij je ingrijpt.

Hoe vaak plassen en poepen kittens?

Kittens hebben de neiging om hun blaas en darmen te legen nadat ze een maaltijd hebben gehad. Kittens worden meestal drie tot vier keer per dag gevoerd, dus je kunt verwachten dat ze ook drie tot vier keer plassen en poepen. Dit neemt in frequentie af naarmate ze ouder worden.

Op welke leeftijd beginnen kittens te plassen en poepen?

Vanaf de geboorte heeft een kitten stimulatie van zijn moeder nodig om te plassen en te poepen. Hun moeder doet dit door rond hun achterste te likken. Dit duurt tot ze 3 tot 4 weken oud zijn, wanneer ze dan in staat zijn om zonder enige hulp zelfstandig te plassen en poepen.

Verzorgers die weeskitten flesvoeding geven, moeten hen ook stimuleren om na elke voeding te plassen en poepen, met behulp van een zachte handdoek of tissues.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International