Gouden Britse korthaar Kat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Gouden Britse korthaar katten zijn prachtige, ronde kitties met grote hoofden en grote harten. Het zijn vrij grote katten en sommige grote mannetjes kunnen tot 18 pond wegen. Hoewel grijs de neiging heeft om de kleur te zijn die het meest wordt geassocieerd met het ras, zijn deze katten te vinden in verschillende tinten, waaronder wit, crème, rook en goud. Sommigen hebben bicolor, calico en tabby patroon jassen.

Gouden Britse korthaar katten zijn orangish versies van dit populaire ras. Ze zijn over het algemeen ontspannen en relatief zacht en waren het 6e meest populaire ras in de VS in 2021, volgens de Cat Fanciers ‘Association (CFA).

cat + lijnverdeler

De vroegste records van gouden Britse korthaarkatten in de geschiedenis

Britse korthaar katten zijn een van de oudste erkende rassen in de kattenwereld. Maar de exacte oorsprong van het ras is moeilijk vast te stellen. Sommige onderzoekers suggereren dat de voorouders van deze katten Egyptische katachtigen waren die door Romeinen naar Europa waren gebracht. Deze katten staken vervolgens het Kanaal over met de Romeinen tijdens hun invasie van de Britse eilanden in 43 ce om de voorouders te worden van de huidige Britse korthaarkatten. Anderen wijzen naar Britse straatkatten als de voorouders van het ras.

Hoe dan ook, ze waren aanvankelijk gewild als werkende katten en werden uiteindelijk populaire huisdieren. Ze werden beschouwd als gewone oude katten tot de late jaren 1800, toen Harrison Weir, de vader van moderne kattenshows, pleitte voor het identificeren van hen als een apart ras. Een Britse korthaar kat nam zelfs deel aan de eerste kattenshow in het Verenigd Koninkrijk in 1871.

gouden Britse korthaar kat liggend op een blauwe bank
Afbeelding Credit: SunRay BRI Cattery RU, Shutterstock

Hoe Britse korthaar katten populair werden

Britse korthaarkatten zijn misschien voor het eerst in Groot-Brittannië aangekomen met de Romeinen, maar de precieze oorsprong van het ras is een beetje ondoorzichtig. Ze werden geïdentificeerd als een apart ras in de late 19e eeuw en namen deel aan kattenshows. Maar de populariteit van het ras nam in de loop van de tijd af naarmate de interesse in highbrow-rassen groeide en deze afstammelingen van straatkaten uit de gratie raakten.

In het begin van de 20e eeuw begonnen fokkers Perzische kattengenen aan het ras te introduceren, wat resulteerde in de ontwikkeling van langharige varianten. Het fokbestand kreeg een serieuze klap in het midden van de 20e eeuw, deels als gevolg van de vijandelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Britse korthaarkatten werden na de Tweede Wereldoorlog gekruist met Perzische, Blauwblauwe en Binnenlandse Korthaar katten om de genenpool te versterken.

Het ras werd in de jaren 1900 geïntroduceerd in Noord-Amerika en werd in 2021 de 6e populairste kat in de VS. Ze worden regelmatig gerangschikt als een van de meest populaire stamboomrassen in het Vk.

Formele erkenning van Britse korthaarkatten

Britse korthaar katten verschenen op de eerste kattenshow in het Verenigd Koninkrijk in 1871. Maar het ras ging door een aantal moeilijke tijden in het begin van de 20e eeuw, toen de katten hun populariteit verloren onder kattenliefhebbers en fokkers Britse korthaarkatten begonnen te kruisen met Perzische kitties. De International Cat Association (TICA) erkende het ras in 1979 en de CFA erkende Britse korthaarkatten een jaar later, in 1980. De Royal Mail creëerde in 2022 een reeks postzegels met kittens in schattige poses, en een prachtige grijze Britse korthaarkat was een van de aanbevolen dieren.

garen ball divider

Top 3 unieke feiten over de Britse korthaarkat

1. Een Britse korthaarkat heeft mogelijk de Cheshire-kat van Lewis Carroll geïnspireerd

Lewis Carroll, de Victoriaanse auteur van Alice in Wonderland, kan het Cheshire Cat-personage in zijn klassieke kinderverhaal hebben gebaseerd op een Britse korthaarkat. Maar hij kan ook inspiratie hebben gehaald uit verschillende gravures met lachende katten.

Fans suggereren dat Carroll het personage mogelijk heeft gebaseerd op een 16e-eeuws beeldhouwwerk van een grijnzende kat op een kerktoren in een dorp op slechts een paar kilometer van waar de auteur opgroeide. Sommige geleerden beweren echter dat een houtsnijwerk in Croft Church, waar Lewis’ vader als voorganger werkte, model stond voor Carrolls beroemde lachende kat.

thematische pauze

2. Een Britse korthaar was de wereldrecordhouder voor luidste spinnen

In 2011 pakte een Britse korthaarkat het record voor ’s werelds luidste spinnen. Smokey, een reddingskat, nam de plek in met een spin die 67,7 dB bereikte, maar Smokey’s spinnen kunnen helemaal oplopen tot maar liefst 90 dB. Het spinnen van de gemiddelde huiskat komt uit op ongeveer 25 dB! Een normaal gesprek bereikt vaak ongeveer 60 dB en grasmaaiers klokken in op 90 dB. Smokey won het wereldrecord toen ze 12 was.

thematische pauze

3. Broer Cream was een Britse korthaar kat

Tsim Tung Brother Cream werd beroemd in 2012 toen hij verdween uit de supermarkt in Hong Kong, waar hij meestal “werkte” naast zijn mens, Ko Chee-shing. Het internet kwam in actie en de kat werd ongeveer 3 weken nadat hij voor het eerst vermist raakte teruggebracht.

Broer Cream werd misschien wel de beroemdste kat in Hong Kong vanwege zijn verdwijning, met fans die massaal op de foto gingen en hem ontmoetten tijdens gastoptredens. Hij werd een reclame must-have en verscheen op de zijkanten van bussen en zelfs handtassen. De kat werd zelfs geïnterviewd op CNN! Broer Cream overleed in 2020.

kattenpootverdeler

Zijn Gouden Britse korthaar katten goede huisdieren?

Britse korthaar katten zijn prachtige huisdieren. Ze zijn nieuwsgierig, lief en ongelooflijk gemakkelijk in de omgang. Omdat ze zo geduldig zijn, doen ze het goed in de buurt van kinderen en andere huisdieren. De meesten zijn het gelukkigst in de buurt van hun favoriete mensen, maar ze vereisen geen hoge niveaus van langdurige directe interactie. Veel Britse korthaar katten zijn tevreden met gewoon rondhangen en hun eigen ding doen in dezelfde kamer als hun favoriete mensen.

Het zijn fantastische appartementskatten omdat ze geen tonnen energie hebben. De meesten spelen regelmatig met hun speelgoed en krabpalen, maar de activiteit wordt zelden intens. En ze doen het meestal prima als ze overdag alleen worden gelaten – Britse korthaarkatten staan er niet om bekend dat ze bijzonder vatbaar zijn om angstig, depressief of eenzaam te worden, maar zoals alle katten doen ze het het beste als ze veel liefde en aandacht krijgen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Gouden Britse korthaar katten zijn loyaal, vriendelijk en gemakkelijk in de omgang. Ze staan ook bekend als een beetje aan de grote kant, en je kunt zelfs gouden kitties met tabby-patronen vinden! Deze gespierde, relaxte katten werden voor het eerst populair als werkende katten. Maar na verloop van tijd werden de zachte snoepjes gezien als huisdieren. Ze arriveerden in de VS in de jaren 1900, maar de CFA verleende de raserkenning pas in 1980. Britse korthaar katten zijn ongelooflijk populair in de VS en het VK.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: OksanaSusoeva, Shutterstock