Mijn kat verzorgt ze niet zelf: wanneer maak je je zorgen

Katten zijn zorgvuldig schoon; in feite besteden ze gemiddeld tot de helft van hun wakkere uren aan verzorging. Katten zijn experts in het schoonhouden van hun vacht, dus het kan verontrustend zijn wanneer hun verzorgingsgewoonten veranderen. Katten zijn erg gevoelig voor de wereld om hen heen en hun dagelijkse gewoonten kunnen veranderen als reactie op stress en ziekte.

Een vermindering of volledige stop in zelfverzorging is meestal een teken dat er iets mis is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, van eenvoudige gedragsproblemen tot complexere medische problemen. Hoe dan ook, als je hebt gemerkt dat je kat is gestopt met verzorgen en zijn vacht begint te lijden, is het tijd voor een reis naar de dierenarts om ze te laten controleren.

Snel overzicht

01

Katten verzorgen om schoon te blijven, matten te voorkomen, hun temperatuur te regelen en allergenen en parasieten uit hun vacht te verwijderen.

02

Onderverzorging is een reden tot bezorgdheid, of het nu gaat om het vermijden van het verzorgen van één gebied of helemaal niet verzorging.

03

Katten kunnen stoppen met verzorgen vanwege ziekte, pijn, obesitas, leeftijd of stress.

Katten hebben meer kans om tijd door te brengen met verzorgen net nadat ze wakker worden, net voordat ze gaan slapen of na het eten. Ze hebben ook de neiging om zich goed te wassen als ze buiten zijn geweest. Katten zijn grondig en methodisch als het gaat om verzorging – ze beginnen met een deel van hun lichaam en werken langzaam naar het volgende toe in een logische volgorde.

U zult bekend zijn met de verzorgingsgewoonten van uw eigen kat en u zult merken dat uw kat niet in een specifiek gebied verzorgt of helemaal niet verzorgt. Misschien misten ze eerst een plekje, maar dat is nu gevorderd tot ze helemaal niet veel verzorgen. Hoe dan ook, het is een reden tot bezorgdheid.

Lees ook: Waarom likken en reinigen katten zichzelf?

Waarom verzorgen katten?

Verzorging houdt de vacht van uw kat in goede conditie en biedt vele andere gezondheidsvoordelen.

Katten verzorgen om zichzelf schoon te houden en er goed uit te zien, maar er zijn ook enkele andere interessante gezondheidsgerelateerde redenen. Katten verzorgen om:

 • Om de lichaamstemperatuur te reguleren
 • Afkoelen via de verdamping van speeksel
 • Om vuil, infectie, allergenen en parasieten te verwijderen
 • Matten voorkomen
 • Om de bloedsomloop te stimuleren
 • Om natuurlijke huidoliën te verdelen om de vacht er glad en glanzend uit te laten zien
 • Om zichzelf te kalmeren wanneer ze zich angstig of bang voelen

Lees ook: 11 beste kattenborstels &deshedding tools voor lang & kortharige katten

Tekenen dat uw kat niet goed verzorgt

Een kat die zichtbaar vies is, verzorgt zichzelf zeker niet normaal.

Verzorging is een belangrijk gedrag voor onze katachtige familieleden, en onder hun eigen soort is het een sociale en verbindende activiteit, evenals een manier om aan te tonen welke katten superieur zijn binnen de groep. Veranderingen in verzorgingsgewoonten kunnen een probleem betekenen, hetzij in de omgeving om hen heen of in hun eigen lichaam.

Katten zijn erg gevoelig en hun gedrag en gewoonten kunnen veranderen als reactie op stress zoals ziekte of externe stress. Het kan heel duidelijk zijn dat je kat niet goed verzorgt, maar het kan ook subtiel zijn als hij maar één stukje van zijn lichaam mist.

Let op deze waarschuwingssignalen dat uw kat mogelijk te weinig verzorgt:

 • Een hard ogende of vettige vacht
 • Gematteerde vacht op het lichaam of de staart
 • Een vieze of vieze geur
 • Voedsel op hun gezicht of borst na het eten
 • Overmatig afstotend haar of bosjes haar
 • Vlekken op de poten door urine

Lees ook: Kun je een kat scheren?

Wat moet ik doen als mijn kat hem niet zelf verzorgt?

Onderverzorging of helemaal niet verzorgen moet altijd worden gecontroleerd door een dierenarts.

Als u veranderingen in de verzorgingsgewoonten van uw kat hebt opgemerkt, onlangs of in de loop van de tijd, is het altijd het beste om een reis naar de dierenarts te maken om dingen te laten controleren. De dierenarts zal uw kat grondig onderzoeken, wegen en hun gewoonten en levensstijl met u bespreken om de oorzaak van het probleem te helpen bepalen, en vervolgens een geschikte onderzoekslijn of behandeling volgen om de dingen weer normaal te krijgen.

Lees ook: Cat Gewichtscalculator

Waarom stoppen katten met verzorgen?

Als uw kat te weinig verzorgt, is het belangrijk om het probleem tot op de bodem uit te zoeken en de onderliggende medische problemen of oorzaken aan te pakken. Er zijn verschillende redenen waarom uw kat misschien niet zoveel tijd besteedt aan het verzorgen als normaal. Het kan een teken van stress zijn of een algemeen teken van ziekte. Wanneer katten zich onder het weer voelen, kunnen ze hun verzorgingsgewoonten opgeven omdat ze er gewoon geen zin in hebben.

1. Onderverzorging bij oudere katten

Artritis of een andere pijnlijke aandoening kan ertoe leiden dat oudere katten stoppen met zichzelf te verzorgen.

Naarmate onze katachtige familieleden ouder worden, heeft hun mobiliteit meer beperkingen. Ze kunnen moeite hebben om bepaalde gebieden te bereiken om te verzorgen en uiteindelijk helemaal stoppen met verzorgen. Oudere katten kunnen niet buigen en strekken zoals toen ze jong waren, vaak als gevolg van problemen zoals artritis.

Dit maakt het moeilijker en ongemakkelijker voor hen om zichzelf grondig te verzorgen. Met de leeftijd hebben katten ook de neiging om een desinteresse in verzorging te ontwikkelen.

Lees ook: De 6 beste gezonde kattenvoer voor oudere katten

2. Pijn

Als verzorging pijnlijk is, zullen katten ermee stoppen, maar ze laten anders misschien niet toe dat ze pijn voelen.

Pijn is een veel voorkomende en belangrijke oorzaak van onderverzorging bij katten. Onderverzorging kan een stil symptoom van pijn zijn, omdat katten ongelooflijk stoïcijns zijn en goed werk leveren om pijn voor ons te verbergen. Als een bepaald deel van hun lichaam pijnlijk is, verzorgen ze het misschien niet om ongemak te voorkomen, hoewel katten in sommige gevallen pijnlijke gebieden kunnen overbezorgen.

Pijn maakt het moeilijk voor katten om te buigen en uit te rekken om de moeilijker bereikbare delen van hun lichaam te verzorgen.

Lees ook: 12 waarschuwingssignalen dat je kat pijn heeft en om hulp huilt

3. Obesitas of overgewicht

Zwaarlijvige katten hebben moeite om moeilijk bereikbare plaatsen zoals hun achterkant te verzorgen.

Obesitas is een toenemend probleem bij huisdieren en als uw kat te veel gewicht draagt, kan dit hun vermogen om grondig te verzorgen beïnvloeden. Met meer lichaamsgewicht kan het voor uw kat moeilijker zijn om bepaalde gebieden te bereiken en zijn vermogen om te buigen en te draaien te beperken zoals hij dat nodig heeft. Overgewicht verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van pijnlijke gewrichtsaandoeningen die hun vermogen om te verzorgen verder belemmeren.

Lees ook: Kattenobesitas – Oorzaken, Symptomen & Behandeling

4. Tandheelkundige ziekte

Omdat het verzorgen met de mond wordt gedaan, kunnen katten stoppen met verzorgen vanwege pijnlijke tandheelkundige of mondaandoeningen.

Tandheelkundige of orale pijn kan het verzorgen een ongemakkelijke activiteit maken, dus een slechte mondhygiëne kan ertoe leiden dat uw kat stopt met verzorgen. Gingivitis, pijnlijk tandvlees, tandwortelabcessen, rotte tanden en overmatige opbouw van tandplak kunnen allemaal ongemak in de mond veroorzaken dat de verzorging uitdagender kan maken.

Lees ook: Basepaws Cat Dental Health Test Review: we hebben het geprobeerd

5. Stress of veranderingen in hun omgeving

Stress kan zich manifesteren als over-grooming, under-grooming of helemaal niet grooming.

Stress kan een grote invloed hebben op het gedrag van een kat, inclusief verzorging. Elke kleine verandering in de routine of omgeving van een cta, zoals nieuwe mensen en huisdieren of verhuizen naar een nieuw huis, kan een verandering in hun gewoonten veroorzaken. Het komt vaker voor dat stress leidt tot dwangmatige of overbezorgde verzorging bij katten, of een aandoening die psychogene alopecia wordt genoemd. Maar stress kan er ook voor zorgen dat katten hun verzorgingsgewoonten volledig verlaten.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Hoe een kat te helpen die te weinig verzorgt

Als uw kat te weinig verzorgt als gevolg van stress, werk dan aan het verminderen van de stressoren en het verhogen van het comfort van uw kat.

Er zijn veel manieren waarop u uw kat kunt helpen en helpen met zijn verzorging als hij moeite heeft om het zelf te doen. Behandel altijd eventuele onderliggende medische problemen en bespreek het dieet van uw huisdier met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat eventuele gewichtsproblemen of ziekten correct worden aangepakt.

Omgaan met stress kan verschillende therapieën omvatten, en in sommige gevallen anti-angst medicatie. Het kalmeren van supplementen, feromonen en ervoor zorgen dat uw kat zijn eigen veilige ruimte en veel speelgoed en verrijking heeft, kunnen allemaal nuttig zijn bij het verminderen van stress.

U kunt uw kat aanmoedigen om te beginnen met verzorgen met regelmatig borstelen (idealiter dagelijks), vooral bij langharige rassen. Dit stimuleert de bloedcirculatie naar de huid en verwijdert overtollige vacht en vuil. Het kan helpen om uw kat te stimuleren om wat verzorging voor zichzelf te doen – als ze eenmaal beginnen, zorg er dan voor dat je hem niet stoort.

Maar als ze zichzelf helemaal niet veel kunnen verzorgen, borstel dan hun vacht over het hele lichaam om het glanzend en schoon te houden. Het trimmen van hun klauwen kan ook helpen, vooral voor oudere katten die minder tijd buitenshuis doorbrengen om ze te verslijten.

Sommige katten tolereren zelfs een bad. Als uw kat het toelaat, kunt u wat shampoo gebruiken om zijn vacht te wassen en deze daarna voorzichtig drogen met een handdoek. Zorg er altijd voor dat u shampoo voor huisdieren gebruikt, omdat menselijke producten huidirritatie kunnen veroorzaken. U kunt ook de oren van uw kat voorzichtig schoonmaken; uw dierenarts kan u begeleiden bij het doen van dit en u voorzien van een geschikt product.

Lees ook: 8 redenen waarom je je kat nooit moet straffen

Under-Grooming: laatste gedachten

Mogelijk moet u uw kat vaker borstelen en kammen terwijl u werkt om hun onderverzorging aan te pakken.

Katten zijn zorgvuldig schone en opgeruimde wezens en verzorging is een belangrijk en sociaal gedrag voor katten. Eventuele veranderingen in hun verzorgingsgewoonten zijn een zorg voor katteneigenaren en de onderliggende oorzaak moet altijd worden onderzocht, te beginnen met een reis naar de dierenarts. Onderverzorging kan een volledige stop in verzorging inhouden, of gewoon het vermijden van het verzorgen van bepaalde gebieden – beide zijn een reden tot bezorgdheid.

Onderverzorging kan worden veroorzaakt door kleine stress of veranderingen in de omgeving, evenals pijn, tandziekten, obesitas en gewoon ouderdom. Maar wat de oorzaak ook is, u kunt uw kat verder helpen door hem te borstelen en te verzorgen, wat ook een geweldige hechtingsactiviteit voor u en uw kat kan worden.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik me zorgen maken over het verzorgen van katten?

Als uw kat minder verzorgt dan normaal, helemaal is gestopt met verzorgen of overmatig verzorgt, laat hem dan controleren door een dierenarts, omdat dit meestal een teken is van een onderliggend probleem.

Stoppen katten met zichzelf te verzorgen als ze ziek zijn?

Ja, katten kunnen soms stoppen met verzorgen als ze zich onwel voelen, daarom is het van vitaal belang om een bezoek aan de dierenarts te plannen wanneer een kat stopt met zichzelf te verzorgen.

Wat betekent het als een oude kat stopt met verzorgen?

Oudere katten stoppen met verzorgen of kunnen bepaalde gebieden niet verzorgen omdat ze minder energie of interesse hebben in verzorging. Het komt ook omdat ze minder in staat zijn om te buigen en uit te rekken om bepaalde gebieden te bereiken, vaak als gevolg van artritis.

Verzorgen katten minder als ze gestrest zijn?

Meestal zorgt stress ervoor dat katten te veel verzorgen, maar het kan er ook voor zorgen dat ze alle interesse verliezen en stoppen met verzorgen.