Longontsteking bij katten: oorzaken, tekenen en zorg (door de dierenarts goedgekeurde verklaring)

Katten vertrouwen op gezonde longen om normaal te ademen, net als mensen. Elke gezondheidstoestand die het vermogen van de longen om te functioneren beïnvloedt, is potentieel gevaarlijk voor de kat. Longontsteking is een van deze medische zorgen. In dit artikel bespreken we wat longontsteking is en wat deze ziekte bij katten veroorzaakt. We zullen u ook de meest voorkomende tekenen van longontsteking vertellen en hoe het wordt behandeld, inclusief welke zorg u kunt verwachten om uw zieke kat thuis te bieden.

kattengezichtsverdeler 2

Wat is longontsteking?

Volgens de eenvoudigste definitie is longontsteking een infectie van de longen. De resulterende ontsteking leidt tot ademhalingsproblemen en onvoldoende zuurstof in het bloed van de kat.

Wanneer ze gezond zijn, duwen de longen van de kat lucht in en uit het lichaam, een proces dat bekend staat als ventilatie. Eenmaal in de longen wordt zuurstof uit de lucht verwijderd en vervangen door koolstofdioxide dat het lichaam moet verlaten. De kat ademt het afval koolstofdioxide uit terwijl de zuurstof in de bloedbaan terechtkomt en door het lichaam wordt verdeeld.

Longontsteking beïnvloedt longfuncties omdat het de vitale zuurstofbeweging verstoort. De ontstoken longen bevatten vaak biologisch materiaal zoals bloed of vloeistof, dat zuurstof blokkeert om in het bloed te komen. Wanneer ze ontstoken zijn, kunnen ze ook niet genoeg uitzetten en de hoeveelheid lucht die de kat kan inademen beperken.

Gebrek aan zuurstof in het bloed van de kat beïnvloedt elk deel van het lichaam en kan levensbedreigend zijn als het niet snel wordt behandeld.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van longontsteking bij katten?

Sommige tekenen van longontsteking kunnen enigszins variëren, afhankelijk van wat de longontsteking van uw kat veroorzaakt.

Hier zijn enkele veel voorkomende vroege tekenen van longontsteking:

 • Open mond ademhaling
 • Lethargie
 • Koorts
 • Hoesten
 • Sneller ademen
 • Zwaarder ademhalen
 • Verlies van eetlust

Uw kat kan ook tekenen vertonen dat hij zich niet goed voelt, zoals verlies van eetlust en lethargie. Als de longontsteking van uw kat vordert, merkt u mogelijk meer zorgwekkende tekenen op, zoals ademhalen met hun mond open en een blauwachtige kleur op hun tandvlees.

Wat zijn de oorzaken van longontsteking bij katten?

Omdat de term longontsteking een gegeneraliseerde ontsteking in de longen beschrijft, is het essentieel om precies te bepalen wat die ontsteking veroorzaakt voor een effectieve behandeling.

Er zijn vier belangrijke oorzaken van longontsteking:

 • Aspiratie (inademen) iets anders dan lucht
 • Iets besmettelijks zoals bacteriën of een virus
 • Fungus
 • Parasieten

Aspiratiepneumonie treedt op wanneer de kat iets vreemds inademt, zoals braaksel, medicatie of voedsel. In tegenstelling tot lucht kan de kat deze stof niet terug inademen, dus het blijft in de longen en blokkeert de zuurstofbeweging. Katten die verdoofd of onder narcose zijn, lopen ook het risico op deze aandoening omdat de kokhalsreflex niet functioneert wanneer ze worden uitgeschakeld.

Virussen van de bovenste luchtwegen komen vaak voor bij katten en kunnen zich soms verspreiden naar de longen, waardoor longontsteking ontstaat. Katten met kattenleukemie of feline immunodeficiëntievirus (FIV) lopen meer risico op longontsteking vanwege hun zwakke immuunsysteem.

Bacteriën kunnen ook longontsteking veroorzaken, mogelijk wanneer een infectie ergens anders in het lichaam via de bloedbaan naar de longen gaat. Katten met virale longontsteking kunnen een bacteriële infectie ontwikkelen als complicatie. Schimmelpneumonie komt niet vaak voor bij katten, maar komt wel voor. Over het algemeen treedt een infectie op wanneer de kat schimmelsporen inademt die zich van nature in de grond ontwikkelen.

Parasitaire longontsteking is nog zeldzamer bij katten. Het wordt veroorzaakt door longwormen en heeft over het algemeen alleen invloed op zwerf- en buitenkatten.

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met longontsteking?

De juiste zorg voor een kat met longontsteking zal variëren, afhankelijk van het type longontsteking en hoe ziek ze zijn. De eerste stap is om uw kat naar de dierenarts te brengen om de longontsteking te diagnosticeren. Uw dierenarts zal naar de longen van uw kat luisteren en u vragen stellen over hun gezondheidsgeschiedenis, inclusief of ze iets hadden kunnen aanzuigen. Ze kunnen andere tests voorstellen, zoals röntgenfoto’s van de borst en bloedwerk om te controleren op virale ziekten.

Soms heeft uw kat gespecialiseerde procedures nodig om schimmelpneumonie te diagnosticeren of het specifieke type bacteriën te bepalen dat een infectie veroorzaakt. Als dat zo is, kan uw dierenarts u doorverwijzen naar een specialist als er een beschikbaar is in de omgeving.

Zodra longontsteking is gediagnosticeerd, is de volgende stap voor uw dierenarts om te bepalen hoe ziek uw kat is en of het thuis of in het ziekenhuis kan worden behandeld. Zeer zieke katten kunnen IV-vloeistoffen, medicijnen en zuurstof nodig hebben om te herstellen.

Als uw dierenarts vroeg longontsteking oploopt, kan uw kat mogelijk rondkomen met thuiszorg. Als een virus longontsteking veroorzaakt, is er meestal geen effectieve medicatie om het te behandelen. Je moet je kat warm houden en ervoor zorgen dat hij normaal blijft eten en drinken. Uw dierenarts kan u vragen om de ademhalingsfrequentie van uw kat meerdere keren per dag te tellen en te bellen of terug te komen naar het ziekenhuis als deze toeneemt.

U moet over het algemeen thuis antibiotica of antischimmelmedicijnen geven voor bacteriële en schimmelinfecties. Soms worden ook medicijnen voorgeschreven om ontstekingen te kalmeren en de luchtwegen te openen. In het zeldzame geval van parasitaire longontsteking heeft uw kat medicijnen nodig om de longwormen te doden.

Longontsteking kan erger worden voordat het beter wordt, dus als u thuis voor uw kat zorgt, controleer hem dan zorgvuldig. Het succesvol behandelen van longontsteking kan een lang proces zijn dat niet eindigt totdat de longen van de kat volledig helder zijn. Uw dierenarts wil misschien meerdere keren röntgenfoto’s van de borst controleren voordat hij bevestigt dat de longontsteking verdwenen is.

3 katten gezichtsverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Is longontsteking bij katten besmettelijk?

Schimmel-, parasitaire en aspiratiepneumonie zijn over het algemeen niet besmettelijk. Af en toe kan bacteriële of virale longontsteking besmettelijk zijn voor katten en honden. Uw dierenarts zal u adviseren of u de zieke kat gescheiden moet houden van andere huisdieren terwijl ze herstellen.

Je moet ook voorkomen dat de zieke kat gerechten, speelgoed of andere items deelt. Sommige infectieuze oorzaken van longontsteking kunnen zich via deze methoden verspreiden. Nadat u voor uw zieke kat hebt gezorgd, wast u uw handen om te voorkomen dat u een ziekte naar gezonde huisdieren brengt.

Kan longontsteking bij katten worden voorkomen?

Bacteriële en virale longontsteking kunnen meestal niet worden voorkomen. Door uw kat binnen te houden, wordt het risico op het tegenkomen van parasieten of schimmels geminimaliseerd. Laat je kat ook niet graven in de grond van kamerplanten.

Een veel voorkomende oorzaak van aspiratiepneumonie is het inhaleren van vloeibare medicatie. Veel katten zijn moeilijk te behandelen en het risico op het inademen van de vloeistof neemt toe als het moeilijk is om toe te dienen. Als u uw kat vloeibare medicijnen moet geven, doe dit dan langzaam om hem de tijd te geven om te slikken.

3 kattenverdeler

Conclusie

Elke aandoening die het vermogen van een kat om te ademen schaadt, kan beangstigend zijn voor een eigenaar om te ervaren. Longontsteking is levensbedreigend als het onbehandeld blijft. Zoals met de meeste medische problemen, hoe eerder de behandeling kan beginnen, hoe beter. Als u vermoedt dat uw kat longontsteking heeft, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw dierenarts. Wanneer uw kat moeite heeft met ademhalen, behandel hem dan als een medisch noodgeval en ga naar de dichtstbijzijnde dierenarts, ongeacht het tijdstip van de dag!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: SeagullNady, Pixabay