Tabby Britse korthaar kat – Feiten, oorsprong &geschiedenis (met foto’s)

Tabby British Shorthairs zijn enkele van de mooiste katten die je ooit zult ontmoeten. De ronde gezichten en zachte vacht maken de Britse korthaar een populaire kat op de Britse eilanden en over de hele wereld; deze katten hebben een rijke geschiedenis in het gebied die teruggaat tot de Romeinse tijd, waardoor Brits korthaar een van de oudste rassen is die er zijn.

divider-catclaw1De vroegste records van Tabby Britse kortharen in de geschiedenis

In hun vroegste vormen werden Britse kortharen geïmporteerd door Romeinen in de 1e eeuw na Christus toen ze zich langs de Britse kust vestigden. Ze werden in Romeinse kampen gehouden, mogelijk om ongedierte en ongedierte te verwijderen, en ze kochten deze katten mee naar hun nederzettingen. De geïmporteerde katten paren met de Europese katten in het gebied, die de klassieke tabby-markeringen droegen die we tegenwoordig op veel katten zien. Deze paringen leverden de eerste tabby Britse korthaarkatten op.

In de 19e eeuw begon selectief fokken het ras te verfijnen, met de nadruk op hun kenmerkende blauwe jassen. Andere jassen, waaronder alle kleuren van de tabbymarkering, waren echter ook toegestaan. Tegen de jaren 1900 had de tabby British Shorthair zijn weg naar de VS gevonden. De vroegste vermelding van Britse kortharen in de VS was een mannelijke rode tabby, geregistreerd als de eerste van zijn ras in 1901.

kat miauwt grijs tabby Shorthair_Dmitrij skorobogatov_shutterstock
Bron: Dmitrij Skorobogatov, Shutterstock

Hoe Tabby British Shorthairs populair werden

Toen het ras in 1870 werd opgericht, begon het onmiddellijk aan populariteit te winnen in Groot-Brittannië. De allereerste kattenshow in het Londense Crystal Palace (opgericht door Harrison Weir) had een Britse korthaar die de eerste plaats won en het ras in de schijnwerpers zette.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog viel de populariteit van het ras echter uit de gratie vanwege de ontberingen die veel mensen leden. Dit, samen met de komst van langharige rassen zoals de Perzische, zag het aantal Britse kortharen dalen tot gevaarlijk lage niveaus.

De liefhebbers van het ras werkten echter hard om het door te laten gaan en uiteindelijk groeide hun populariteit. Na de erkenning van Britse kortharen door zowel nationale als internationale kattenclubs, werd de Tabby British Shorthair in 2013 een van de meest populaire rassen in het Verenigd Koninkrijk.

Formele erkenning van Tabby British Shorthairs

Britse kortharen werden voor het eerst formeel erkend als een ras in de jaren 1970, met internationale erkenning van het ras in 1980. Britse kortharen (inclusief hun tabby-gecoate variant) werden herkend door:


 • De CFA (Cat Fanciers Association) in mei 1980

 • TICA (The International Cat Association) in 1979

 • GCCF (de Raad van Bestuur van de Cat Fancy) in 1971, waar de grote kampioen van dat jaar een blauwe Britse korthaar was.
kortharige tamme tabbykat met een witte patch_Akkulina_shutterstock
Afbeelding credit door: Akkulina, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerTop 5 unieke feiten over Tabby British Shorthairs

1. Er is meer dan één type Tabby!

Er zijn vijf soorten tabbypatronen weergegeven in Britse kortharen. Ze lijken allemaal op elkaar, maar hebben subtiele verschillen:


 • Klassiek Tabby: Wervelingen van dik zwart vormen het klassieke tabby-patroon, waarbij de banden een “bullseye” doelvorm op hun vacht creëren

 • Makreel Tabby: Dunnere banden van zwarte strepen de vacht, met ringen van zwart te zien op de staart en een zwarte staartpunt

 • Gespot Tabby: Banden van zwarte vlekken langs het lichaam, soms samensmeltend in complete banden op de benen

 • Gepatchte Tabb: Vaak aangeduid als een kruising tussen een tabby en een schildpad, die patches van tabby strepen en schildpadpatronen heeft die de vacht bedekken. Het kan donkerbruin, oranje of grijs zijn, allemaal met tabby-markeringen.

 • Aangevinkte Tabby: Diffuse donkere en lichte bontbanden op elke haarschacht in plaats van de uitgesproken afzonderlijke streep op een klassieke of makreel tabby
thematische pauze

2. Er zijn 10 kleuren tabby in Britse kortharen

Er zijn tien kleuren waarin tabby British Shorthairs te zien zijn, en ze worden allemaal geaccepteerd in kattenstilstanden en shows. Zolang de tabbymarkeringen verschillend zijn en er geen wit aanwezig is, worden alle volgende geaccepteerd:


 • Bruin

 • Chocolade

 • Rood

 • Blauw

 • Room

 • Sering

 • Zilver Zwart

 • Zilver Blauw

 • Zilveren Chocolade

 • Zilver Lila
Schotse korthaar kat Schots recht met blauwe ogen lila tabby color point_ZEMA Tatyana_shutterstock
Afbeelding Credit: ZEMA Tatyana, Shutterstock
thematische pauze

3. Ze kunnen alle oogkleuren hebben

Als we denken aan tabby British Shorthairs, denken we aan blauwe katten met goudoranje ogen. Maar er zijn veel andere oogkleuren die tabby British Shorthairs kunnen hebben, waaronder blauw, koper, groen, goud, amber en het beroemde oranje.

Oranje ogen beginnen zich te ontwikkelen na ongeveer 3 weken, waarbij een wazig bruin de eerste kleurverandering is voordat het kenmerkende oranje verschijnt.

thematische pauze

4. Een Tabby Brits korthaar had de Cheshire Cat kunnen inspireren

Als je het beroemde boek hebt gelezen of de film hebt gezien die is gebaseerd op Lewis Carrol’s Alice in Wonderland, heb je de mollige Cheshire Cat gezien en heb je je misschien afgevraagd wat hem inspireerde.

Sommigen suggereren dat een tabby Brits korthaar getoond aan Carrol de breed grijnzende Cheshire Cat inspireerde, en je kunt zien waarom! Ze hebben dezelfde brutale grijns en ronde ogen, wat betekent dat de tabby British Shorthair wereldwijd beroemd zou kunnen zijn om zijn kenmerkende glimlach.

klassieke tabby Amerikaanse korthaar
Afbeelding Credit: Oneone, Shutterstock
thematische pauze

5. Een Tabby British Short Hair hield een wereldrecord

Smokey, de zilveren tabby British Shorthair, vestigde het wereldrecord voor ’s werelds luidste spinnen! De 12-jarige Smokey vestigde het record in 2011 met zijn spin, met een afmeting van 67,7 decibel, wat luider is dan sommige grasmaaiers! Helaas werd Smokey in 2015 onttroond door een kat die een rommelend spinnen van 67,8 decibel wist te maken.

Kattenkogelverdeler 1Maken Tabby Britse kortharen een goed huisdier?

Britse kortharen zijn de teddyberen van de kattenwereld. Het zijn middelgrote tot grote katten, waarbij mannetjes aanzienlijk groter zijn dan vrouwtjes; niet alle kattenrassen hebben zoveel merkbaar grootteverschil. Dus als je op zoek bent naar een kleine kat, is dit misschien niet het ras voor jou!

Ze zijn zwaar ondanks hun grootte, vatbaar voor obesitas vanwege hun gedrongenheid en de neiging om te relaxen. De meeste tabby Britse kortharen zijn ontspannen en geven er de voorkeur aan om te loungen in plaats van te spelen, dus het is de sleutel tot hun gezondheid en welzijn om ze bezig te houden met spannende spellen en lichaamsbeweging.

Tabby British Shorthairs staan bekend als onhandig, maar het zijn aanhankelijke katten die van hun eigenaren houden en gehecht raken aan één persoon; ze staan niet bekend als aanhankelijke of schootkatten. In plaats daarvan zijn deze gemakkelijke katten intelligent en kalm en blij om met andere (katvriendelijke) huisdieren te leven.

Ze hebben een dikke, weelderige vacht, maar deze is kort en dicht. Omdat het een enkele vacht is, hebben ze geen bijzonder strenge verzorging nodig. Het zijn gezonde katten die niet gevoelig zijn voor veel verontrustende gezondheidsproblemen.

divider-catclaw1Conclusie

Tabby British Shorthairs zijn buitengewone katten met een verbazingwekkende geschiedenis. Ze zijn goede huisdieren voor degenen die een relaxte kat willen die graag lounget, en ze hebben een breed scala aan kleuren en tabbypatronen voor elke smaak.

Met hun lange en wankele geschiedenis is de Britse korthaar door de gelederen gestegen tot een van de meest populaire kattenrassen in zowel het VK als de VS, en we kunnen zien waarom hun zoete wangen en brede ogen zo boeiend zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Katzenfee50, Pixabay