Hoe werken vlooienbanden voor katten? (De verrassende details)

Weinig delen van kattenbezit zijn zo lastig (en jeukend) als het omgaan met een vlooienplaag. Zodra vlooien hun intrek nemen in uw huis en op uw kat, kan het verwijderen ervan tijdrovend en duur zijn.

Katteneigenaren kunnen kiezen uit meerdere soorten vlooienbestrijding tegen verschillende prijspunten. Een bekende vorm van vlooienbestrijding is een vlooienband. In dit artikel zullen we bespreken hoe vlooienbanden werken voor katten, inclusief de voor- en nadelen van het gebruik ervan. Over het algemeen hebben vlooienbanden pesticiden die de vlooien doden.

kattengezichtsverdeler 2

Hoe werken vlooienbanden?

Vlooienbanden worden om de nek van uw kat geplaatst en na een bepaalde periode vervangen, ergens tussen de 1-8 maanden. De halsbanden bevatten pesticiden die zijn ontworpen om vlooien te doden en te voorkomen. Afhankelijk van het product kunnen verschillende chemicaliën worden gebruikt.

Vlooiendodende chemicaliën zijn over het algemeen neurotoxisch en doden door het zenuwstelsel van het insect te beïnvloeden. Sommige vlooienbanden richten zich alleen op volwassen vlooien, terwijl anderen de vlooienlarve aanvallen door te voorkomen dat ze zich ontwikkelen tot volwassenen.

De chemicaliën uit vlooienbanden worden over het algemeen op twee manieren over de kat verspreid. Sommige vlooienbanden geven een giftig gas af dat vlooien weghoudt. Bij anderen worden de chemicaliën opgenomen in de huid van de kat en op die manier verspreid.

Halsband voor dieren die beschermen tegen vlooien
Afbeelding credit: Gagarin Iurii, Shutterstock

Wat zijn de verschillende soorten vlooienbanden?

De belangrijkste verschillen in soorten vlooienbanden zijn wat voor soort chemische stof wordt gebruikt, hoe lang ze meegaan en waar ze worden gekocht.

Zoals we al zeiden, kunnen vlooienbanden chemicaliën bevatten die alleen volwassen vlooien doden of vlooienlarven ervan weerhouden om te rijpen. De meest effectieve typen bevatten beide producten.

Hier zijn enkele veel voorkomende actieve ingrediënten die u in vlooienbanden kunt zien:


  • Imidacloprid

  • Flumethrin

  • Deltamethrin

  • Amitraz

  • Tetrachloorfofos

Vlooienbanden worden na verloop van tijd minder effectief en moeten worden vervangen. Elke vlooienband verschilt in de tijdsduur dat ze werken. U kunt verwachten dat duurzame kragen duurder zijn als een eenmalige aankoop, maar ze kunnen kosteneffectiever zijn als u rekening houdt met hoe vaak goedkopere kragen worden vervangen.

Vlooienbanden zijn meestal een van de gemakkelijkste parasietpreventieproducten om te kopen. Verschillende merken zijn algemeen verkrijgbaar over de toonbank in winkels, waaronder dierenwinkels. Uw dierenarts kan ook een of meer soorten vlooienbanden dragen.

Veterinaire specifieke vlooienbanden vereisen meestal een recept en zijn vaak duurder dan die u in de supermarkt koopt. De vangst is dat goedkopere vlooienbanden notoir ineffectief zijn. Het heeft geen zin om geld te besparen als de vlooienband niet werkt en jij en je kat allebei nog steeds krabben.

Waar worden vlooienbanden gebruikt?

Vlooienbanden worden overal gebruikt waar uw kat het risico loopt op een vlooienplaag. Opportunistische vlooien gedijen in binnenomgevingen, zoals verwarmingskanalen. Zelfs als uw kat nooit een voet buiten zet, kan hij nog steeds vlooien krijgen.

Omdat ze een van de goedkoopste vormen van vlooienbestrijding zijn, worden vlooienbanden vaak gebruikt voor katten die alleen buiten zijn om enige bescherming tegen parasieten te bieden. Sommige eigenaren geven er de voorkeur aan omdat ze gemakkelijk aan te trekken zijn en niet zo rommelig als spot-on vlooienpreventiemiddelen.

In de meeste gevallen moeten vlooienbanden (of andere vlooienbestrijding) het hele jaar door worden gebruikt. Zelfs als het koud genoeg wordt om vlooien buiten te doden, kunnen ze nog steeds binnen leven.

lynx punt tabby kat draagt bloem kraag
Afbeelding credit: Inga Gedrovicha, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerVoordelen van vlooienbanden voor katten

Een voordeel van vlooienbanden is dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn.  Je legt gewoon de halsband om je kat en spant deze aan zoals voorgeschreven. Een ander voordeel is dat ze geen residu achterlaten op de huid en vacht van de kat, zoals vlooiensprays of spot-on behandelingen.

Katteneigenaren met kinderen of andere huisdieren kunnen zich zorgen maken over het aanraken van de spot-on vlooienbehandelingen en geven de voorkeur aan een vlooienband. Vlooienbanden bieden langdurige bescherming dan baden in vlooienshampoo. Ze zijn vaak ook goedkoper dan andere vlooienbestrijdingsproducten.

Nadelen van vlooienbanden voor katten

Het grootste nadeel van vlooienbanden is dat veel niet goed werken. De effectieve zijn meestal het duurst, wat een van de voordelen van dit type vlooienbestrijding elimineert.

Een ander nadeel is dat sommige katten geen halsband dragen en dat er een risico aan verbonden is wanneer ze dat wel doen. Vastberaden katten kunnen hun weg uit een vlooienband. Vlooienbanden worden meestal niet geleverd met een ontsnappingsoptie, wat betekent dat ze uw kat kunnen vangen en stikken of vangen. Of laat een ledemaat bekneld raken in de kraag, waardoor ernstig letsel aan geassocieerde weefsels ontstaat.

Sommige vlooienbanden zijn irriterend voor de huid van een kat en kunnen ook mensen irriteren die ze aanraken. De meeste zijn ook giftig als ze worden ingenomen, wat gevaarlijk kan zijn voor kleine kinderen of nieuwsgierige honden.

kitten met groene vlooienband
Afbeelding Credit: Fayzulin Serg, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe strak moet de vlooienband zijn?

Volg de aanwijzingen voor uw specifieke halsband. Over het algemeen moet de kraag strak genoeg zijn om contact te maken met de huid, terwijl je er nog steeds twee vingers tussen kunt laten glijden. Als de halsband te los wordt geplaatst, kan deze gemakkelijk door uw kat worden afgetrokken. Controleer de kraag regelmatig om er zeker van te zijn dat deze niet te strak wordt.

Mijn kat draagt een vlooienband, waarom hebben ze nog steeds vlooien?

Controleer of de halsband van uw kat correct past en niet verouderd is. Het belangrijkste is dat u ervoor zorgt dat u de omgeving van de kat behandelt voor vlooien en preventieve producten op uw kat gebruikt. Vlooien zullen blijven uitkomen, groeien en hun weg naar uw kat vinden, tenzij u elk deel van zijn levenscyclus uit de omgeving van uw kat verwijdert. Volwassen vlooien zijn over het algemeen kwetsbaar voor pesticiden, maar eieren en larven zijn dat niet.

U kunt uw huis behandelen met een spray om vlooien te doden of te voorkomen dat larven zich ontwikkelen, en professionele ongediertebestrijdingsbedrijven kunnen helpen. Regelmatig stofzuigen en de vacuümzak snel weggooien zal de populatie in uw huis verminderen.

Je kunt ook het beddengoed en knuffels van je kat vervangen of in heet water wassen. Als je kat naar buiten gaat, moet je ook je tuin behandelen.

kat met vlooien- en tekenhalsband
Afbeelding Credit: Anna Krivitskaya, Shutterstock

Welke andere soorten vlooienbestrijding zijn beschikbaar?

Vlooienshampoos en vlooiensprays zijn verkrijgbaar bij het kantoor van uw dierenarts, dierenwinkels en online retailers. Vlooienshampoos doden op dat moment alleen de vlooien op de kat en voorkomen niet dat nieuwe opspringen. Bovendien moet je je kat wassen.

Vlooiensprays kunnen effectief zijn, maar het aanbrengen ervan kan een uitdaging zijn. Het kan de kat ook een tijdje kosten om te drogen. De twee soorten vlooienbestrijding die over het algemeen het gemakkelijkst en het meest effectief zijn, zijn orale of spot-on behandelingen.

Vlooienpreventiemiddelen in pilvorm elimineren elke zorg over het smeren van chemische vlooienproducten in huis. Ze zijn schoner en minder zorgelijk. Je moet echter één keer per maand een pil in je kat krijgen, wat bij de meeste katachtigen een uitdaging is.

Spot-on vlooienbehandelingen komen over het algemeen in een vooraf afgemeten buis die op de huid van de kat wordt geperst, meestal op de achterkant van zijn hoofd. Het product verspreidt zich met behulp van de natuurlijke oliën van de kat. Veel zijn combinatieproducten die ook teken, hartwormen en zelfs sommige darmwormen voorkomen.

3 kattenverdeler

Conclusie

Effectieve vlooienbestrijding is een must voor katteneigenaren. Deze insecten zijn niet alleen jeukende plagen; ze kunnen ook ziekten en andere parasieten dragen. Hoewel sommige vlooienbanden effectief kunnen zijn, zijn ze meestal niet de aanbevolen vorm van vlooienbestrijding. Het maakt niet uit welk type vlooienpreventie u kiest, volg de aanwijzingen voor toepassing zorgvuldig voor de beste resultaten. Gebruik nooit een hondenvlooienproduct op uw kat, zelfs als ze zo groot zijn als een kleine hond!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Georgy Dzyura, Shutterstock