Hoe oud wordt een britse korthaar gemiddeld? (levensduur gegevens en feiten)

Britse Korthaar katten staan bekend als levende teddyberen en zijn grote, vriendelijke katachtigen die makkelijk te trainen en te verzorgen zijn. Ze staan bekend om hun uitstekende gezondheid en lange levensverwachting.

Met een goede verzorging en veel aandacht is er geen reden voor uw kat om niet tot hun tienerjaren en zelfs langer te leven. Om ervoor te zorgen dat uw Brits Korthaar een lang en gelukkig leven leidt, moet u weten welke verzorging ze in elke levensfase nodig hebben, van kitten tot oudere leeftijd.

Om u op weg te helpen presenteert Untamed alle factoren die van invloed zijn op de levensduur van uw Brits Korthaar, van levensstijl tot voeding en veel voorkomende gezondheidsproblemen.

Hoe lang leven Brits Kortharen?

Brits Kortharen worden ongeveer 12-13 jaar, maar het is niet ongewoon dat ze veel ouder worden en de 20 bereiken.

Zolang je je kat binnen houdt, regelmatig verzorgt, actief houdt en een goede voeding geeft, kan hij ook een van de voorvechters worden van de lange levensduur van dit stevige ras.

Hoe zorgt u ervoor dat uw Brits Korthaar een lang leven leidt?

Je katachtige heeft van jongs af aan goede verzorging nodig om gezond te blijven en zijn levensverwachting te overtreffen. Je moet weten wat die zorg inhoudt in elke fase van hun leven, inclusief:

 1. De vroege kittentijd
 2. Het eerste jaar
 3. Volwassenheid
 4. Oudere leeftijd

Zorgen voor een Brits Korthaar kitten

britse korthaar levensverwachting

De meeste kattenouders adopteren kittens, bij voorkeur rond de drie maanden. Voor die tijd moeten de kittens bij hun moeder zijn om een aantal essentiële levensvaardigheden en een vroege socialisatie te leren.

Als ze naar hun nieuwe huis komen en gewend zijn aan de omgeving, zijn Brits Korthaar kittens ongelooflijk actief. Naast veel aandacht zal je katje ook veel nodig hebben:

 1. Vaccinaties en regelmatige dierenartsbezoeken
 2. Sterilisatie of castratie
 3. Kattenbak- en krabpaaltraining
 4. Socialisatie en speeltijd
 5. Gezonde voeding

Vaccinaties en dierenartsbezoeken

Het leven van een kitten begint met vaccinaties om ervoor te zorgen dat ze een goede start en een stevige basis voor een lang leven hebben. Je Brits Korthaar heeft vaccins nodig tegen:

 • Teken en vlooien
 • Feline leukemie
 • Feline immunodeficiëntie virus (FIV)
 • Hondsdolheid
 • Ziekte van Lyme

Je dierenarts kan ook bescherming tegen meer besmettelijke ziekten aanraden.

Naast deze eerste dierenartsbezoeken, moet je je katje regelmatig voor controle meenemen om er zeker van te zijn dat hij zich goed ontwikkelt.

Sterilisatie

Sterilisatie is zeer aan te raden, ongeacht het geslacht van je Brits Korthaar. De beste tijd om dit te doen is tussen de twee en vier maanden.

Deze ingreep is essentieel omdat het verschillende gezondheidsproblemen kan voorkomen, zoals teelbalkanker bij katers, of de kans op andere ziekten, zoals baarmoederontstekingen en borsttumoren bij poezen, aanzienlijk kan verkleinen. De castratie gaat ook ongewenst gedrag bij katers tegen, zoals markeren en agressie, hoewel Brits Kortharen over het algemeen tam zijn en meestal niet zulke neigingen hebben.

Kattenbak- en krabpaaltraining

Laat uw nieuwe kitten meteen na thuiskomst wennen aan de kattenbak. Plaats de kattenbak in een rustige en afgelegen ruimte om positieve gewoonten aan te moedigen en te voorkomen dat uw katje de kattenbak associeert met negatieve ervaringen. Brits Kortharen zijn intelligente katachtigen en ze hebben het snel onder de knie. Om ze te helpen, kun je ze laten zien dat het goed is om in de kattenbak te graven.

Tegelijkertijd moet je je katje leren om aan een krabpaal te krabben in plaats van aan je meubels. Je kunt ze helpen door een krabpaal te kiezen met een bengelend speeltje of door er wat kattenkruid op te spuiten.

Socialisatie en speeltijd

hoe oud wordt een britse korthaar

Speeltijd, eten geven en knuffelen zijn cruciaal om een band op te bouwen met je nieuwe Brits Korthaar kitten. Vooral speeltijd is belangrijk, omdat het je katje actief houdt, zijn energie verbrandt en hem voorbereidt op beweging als hij groot is.

Als je met je katje speelt, moet je hem niet plagen met je handen, want dan kan hij gaan krabben en bijten. De beste optie is om ze te vermaken met speelgoed, zoals:

 • Speelgoedmuizen
 • Kattentesters
 • Klingelende ballen
 • Bolletjes garen

Speeltijd zorgt ervoor dat uw Brits Korthaar went aan u en uw gezinsleden, maar u moet ze ook laten kennismaken met nieuwe mensen en dieren. Het is ook verstandig om ze bloot te stellen aan verschillende geluiden, zodat ze eraan wennen zonder angstig te zijn.

Gezonde voeding

Voeding is cruciaal voor de gezondheid van katachtigen, vooral in de vroege kittenperiode. Om de gezondheid en groei van uw Brits Korthaar kitten te ondersteunen, moet u ze ongeveer vijf keer per dag kleine porties kwaliteitsvoer geven.

Vermijd merkloze merken en kies voer met veel echt vlees of vis, want een eiwitrijk dieet kweekt gezonde darmbacteriën en helpt uw kat gezond te blijven. Je kunt ook het beste kiezen voor natvoer, omdat dat meer hydrateert dan brokjes.

Geef je kitten nooit zuivel of menselijk voedsel, omdat dit spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, zoals:

 • Diarree
 • Braken
 • Winderigheid
 • Constipatie
 • Prikkelbare darm syndroom

Zorgen voor een één jaar oude Britse Korthaar

gemiddelde leeftijd britse korthaar

Rond het eerste jaar bereikt uw Brits Korthaar kitten een groot deel van zijn volwassen grootte, maar blijft zich ontwikkelen tot zijn derde levensjaar (sommige kittens groeien door tot hun vijfde levensjaar).

In deze periode heeft uw katje behoefte aan:

 • Minder frequente maar grotere porties – Je katje moet nu twee of drie grotere maaltijden per dag eten. De precieze calorie-inname hangt af van hun grootte en activiteitenniveau.
 • Grotere kattenbak – Als je een kleine kattenbak had voor je Brits Korthaar, moet je nu overschakelen op een grotere. Deze katachtigen zijn groot, dus u moet een bak vinden waarin uw kat zich gemakkelijk kan omdraaien, weg kan stappen van hun “bezigheden” en kan graven.
 • Een grotere krabpaal: een krabpaal moet minstens twee keer zo lang zijn als de kitten, zodat hij zijn hele lichaam goed kan strekken.
 • Stimulerende omgeving binnen – omdat katachtigen over het algemeen veiliger zijn binnen, moet u een stimulerende omgeving creëren, zodat ze zich niet vervelen. Je kat heeft ruimte nodig om te rennen en te klimmen om actief te blijven, dus moedig hun jachtgedrag aan met laser- of plaagspeeltjes. Als je besluit je kat mee naar buiten te nemen, mag je hem nooit zonder toezicht achterlaten en moet je alle gevaren uit je tuin verwijderen en het gras besproeien tegen teken en vlooien.

De verzorging van een volwassen Brits Korthaar

Brits Kortharen houden van routine – als ze volwassen zijn, hebben ze hun favoriete speeltje, eten, traktatie en slaapplaats. Aan de verzorging verandert niet veel, behalve dat je ze meer beweging moet geven door ze aan te moedigen om te spelen en te klimmen. Je moet twee keer per dag speeltijd instellen en elke sessie moet minstens een uur duren.

Regelmatige beweging en evenwichtige voeding zijn cruciaal voor deze katachtigen omdat ze lui worden naarmate ze ouder worden en zwaarder worden. Katten met overgewicht zijn vatbaarder voor depressie en lusteloosheid, evenals levensstijlgerelateerde ziekten, zoals:

 • Diabetes
 • hartaandoeningen
 • Nierziekte
 • Gewrichtsdegeneratie

Zorgen voor een senior Brits Korthaar

levensverwachting britse korthaar

Katachtigen ouder dan zeven jaar worden als senior beschouwd, en katachtigen ouder dan 11 jaar als geriatrisch. Gezien de lange levensverwachting van de Brits Korthaar, brengen ze een veel groter deel van hun leven door als senior kat dan andere rassen.

Hun gezondheid en geluk op deze leeftijd hangen voornamelijk af van hun kattenouders. Het is uw taak om:

 1. Regelmatige dierenartsbezoeken te plannen
 2. Je kat actief te houden
 3. Zorg voor hun hygiëne
 4. De juiste voeding te geven

Dierenarts bezoeken

Regelmatige dierenartsbezoeken zijn cruciaal voor het welzijn van oudere katten. Hoewel Brits Kortharen over het algemeen gezond zijn, worden ze op latere leeftijd vatbaar voor hartaandoeningen. Dit geldt vooral voor katers, die vaker hypertrofische cardiomyopathie ontwikkelen dan poezen. Oudere katten zijn ook kwetsbaarder voor nierinfecties en artrose.

Regelmatige dierenartsbezoeken helpen je om eventuele symptomen in een vroeg stadium op te sporen, wat een aanzienlijke invloed heeft op de behandeling van de ziekte. Veel ernstige ziekten kunnen onder controle worden gehouden met medicijnen en dieetveranderingen als de diagnose vroeg wordt gesteld.

Beweging

Lichaamsbeweging helpt om het gewicht van uw Brits Korthaar onder controle te houden, dus het is van vitaal belang om hem of haar te helpen zo actief mogelijk te blijven. Omdat het voor sommige katachtigen moeilijk kan worden om te klimmen en springen als ze ouder worden, kun je de krabpaal en zitstokken vervangen door paden en andere horizontale oplossingen.

Hygiëne

Verzorging is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je Brits Korthaar en je moet dit gedurende hun hele leven regelmatig doen. Het bestaat uit:

 • Twee keer per week borstelen
 • Een keer per maand of twee in bad gaan
 • Nagels knippen wanneer nodig
 • Ogen en oren schoonmaken
 • Tanden schoonmaken

Gebitshygiëne is van het grootste belang omdat Brits Kortharen gevoelig zijn voor gingivitis. Deze tandvleesaandoening kan eten pijnlijk maken, waardoor je katje voedsel kan gaan weigeren, wat kan leiden tot onvrijwillig gewichtsverlies, tandverlies en andere gezondheidsproblemen.

Dieet

Het is cruciaal om je senior kat een goede voeding te blijven geven en de porties aan te passen op basis van hoe actief of gevoelig voor gewichtstoename ze zijn.

Goede voeding op deze leeftijd zorgt ervoor dat de lever en nieren van uw Brits Korthaar goed blijven werken. Wees voorzichtig met de traktaties die je geeft en kies alleen caloriearme opties.

Een ideaal dieet voor uw Brits Korthaar

hoe lang leven britse kortharen

Bekijk de onderstaande tabel om te zien hoe een ideaal dieet voor uw Brits Korthaar eruit zou moeten zien:

Nutrients  Function
Animal protein Ensures normal organ function and muscle growth
  Serves as a primary source of energy
  Provides essential amino acids, such as taurine, arginine, and lysine
Animal fat Delivers irresistible taste and texture
  Provides good fatty acids that ensure healthy skin and coat, efficient immune system, and cellular integrity
Vitamins and minerals Support nearly all biological functions, such as:
  Oxygen transportation
  Nutrient utilisation
  Enzyme formation
Water Prevents illnesses, such as:
  Urinary tract disease
  Bladder infections
  Struvite crystals
  Cystitis
  Kidney infections

Wat moeten katten eten?

Het beste dieet voor uw kat is het dieet dat hun natuurlijke eetgewoonten nabootst. Katachtigen eten muizen, kikkers, vogels en andere kleine dieren in het wild en halen alle voedingsstoffen en vocht uit vers gedode prooien. Ze hebben geen koolhydraten of vulstoffen nodig, dus het is belangrijk om goed op de ingrediëntenlijst te letten bij het kopen van voer voor je Brits Korthaar.

Het is belangrijk om te weten wat je kat moet eten, wat je helemaal moet vermijden en wat je ze af en toe kunt geven als traktatie, dus hier volgt een kort overzicht:

Regelmatige maaltijden Even af en toe iets lekkers Voeding vermijden
Kip (gekookt, niet rauw) Rundvlees Zuivel:
Kalkoen Varkensvlees, ham, spek (vanwege hoog vetgehalte) Melk
Lever Mango, banaan, gekookte wortelen of sperziebonen (bij verstopping) Lactosevrije melk
Eend   Yoghurt
Tonijn   Kaas
Makreel   Eieren
Garnalen   Suiker
Garnalen   Chocolade
Zalm   Granen, waaronder:
    Rijst
    Mais
    Zoete maïs
    Soya
    Vleesderivaten

De ideale samenstelling van kattenvoer

Of je nu kiest voor natvoer, droogvoer, rauwvoer of zelfgemaakt voer (of een combinatie van meer dan één soort), zorg ervoor dat het product het volgende bevat:

 1. Ten minste 50% dierlijk eiwit
 2. Tot 20% dierlijk vet
 3. Minder dan 3% koolhydraten