Hoe lang leven Britse kortharige katten? (Gemiddelde levensduur gegevens &feiten)

De Britse korthaar staat bekend om zijn lieve persoonlijkheid, grote uiterlijk en lange levensduur van 9-20 jaar. Als u voor uw Britse korthaar kat zorgt en hem veel aandacht geeft, is er geen reden waarom deze normaal gezonde kat niet zijn volledige levensverwachting en mogelijk verder kan leven.

Als je je vaak hebt afgevraagd wat de gemiddelde levensduur van je Britse korthaar kat zou kunnen zijn, hoe je hem nog vele jaren gezond en gelukkig kunt houden en wat de stadia van het leven van je kat kunnen zijn, hebben we je gedekt. We bespreken de gemiddelde levensduur van je kat en meer, dus doe mee.

divider-catclaw1Wat is de gemiddelde levensduur van Britse korthaarkatten?

De gemiddelde levensduur van een goed verzorgde, gezonde Britse korthaar ligt tussen de 9 en 20 jaar, waarbij de gemiddelde mediaan tussen de 12 en 14 jaar ligt, afhankelijk van de gezondheid van de kat.

Britse korthaar kat
Afbeelding Credit: Rebekka D, Pixabay

3 katten gezichtsverdeler

De 8 redenen waarom sommige Britse korthaar katten langer leven dan anderen

Er zijn een paar redenen waarom de ene Britse korthaar kat langer kan leven dan de andere.

1. Voeding

Voeding speelt een enorme rol in hoe lang uw Britse korthaar kat zal leven. Als u wilt dat uw kat tot ver in zijn tienerjaren leeft, wilt u ervoor zorgen dat hij een uitgebalanceerd, eiwitrijk dieet heeft. Het is het beste om brokken of natvoer van hoge kwaliteit te serveren en het volgens een schema te voeren.

Gratis voeding is niet goed voor een Britse korthaar kat omdat ze gevoelig zijn voor obesitas, omdat het om te beginnen al een grote kat is. Een kat die niet de juiste hoeveelheid voedsel krijgt of brokjes van lage kwaliteit krijgt, zal geen gezond leven leiden. Het volgen van de voedingsvereisten op het voedseletiket, het gebruik van een maatbeker voor portiecontrole en praten met uw dierenarts zorgt ervoor dat uw Britse korthaar voldoende voedzaam voedsel krijgt.

thematische pauze

2. Omgeving en omstandigheden

Natuurlijk, zoals bij elke kat, zullen de omgeving en omstandigheden waarin de Britse korthaar wordt grootgebracht veel te maken hebben met hoe lang het leeft. Als een kat buiten leeft, is het geneigd om een korter leven te leiden dan een kat die binnen wordt gehouden. Buitenkatten lopen het risico geraakt te worden door auto’s, oververhit te raken of te bevriezen door het weer, gestolen te worden en aangevallen te worden door roofdieren.

Britse korthaar kat in gras
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

3. Grootte van de behuizing/woonruimte/behuizing

De grootte van de woonruimten van een kat is ook van belang. Als je Brits korthaar in vreselijke omstandigheden leeft, zal de kat niet zo lang leven als in een gezonde omgeving. Hoewel Britse kortharen in kleine huizen en appartementen kunnen leven, kan de kat, als de omstandigheden te krap zijn, angst ontwikkelen die zijn gezondheid negatief kan beïnvloeden. Britse kortharen zijn overdreven energiek, maar ze hebben genoeg ruimte nodig om rond te rennen en te spelen en een rustige omgeving waar ze kunnen ontspannen en slapen.

thematische pauze

4. Grootte

Britse kortharen zijn gevoelig voor obesitas en het is van vitaal belang om te beperken hoeveel calorierijke traktaties de kat consumeert. Ze kunnen tot 18 pond (gemiddeld) wegen als volwassenen, en als uw kat de weegschaal in de lage tot midden jaren 20 kantelt, is het tijd om met uw dierenarts te praten over een gewichtsbeheersingsplan.

Witte Britse korthaar
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

5. Geslacht

Het geslacht van de Britse korthaar speelt niet zo veel in de levensduur als je je kat laat steriliseren of castreren. Een paar ziekten, zoals mastitis en eclampsie, kunnen afkomstig zijn van uw kat die zwanger wordt, en mannelijke katten hebben de neiging om rond te dwalen als ze niet vastzitten. Als uw kat vroeg wordt gerepareerd, kan worden voorkomen dat ziekten en ongelukken het leven van uw kat voortijdig beëindigen.

thematische pauze

6. Genen

Genetica speelt een grote rol in de levensverwachting van een kat. Britse korthaar katten kunnen erfelijke problemen hebben zoals nierziekte, artritis en zelfs tandheelkundige problemen die hun kwaliteit van leven beïnvloeden en hoe lang ze leven. Het is het beste om uw kat goed in de gaten te houden en minstens twee keer per jaar uw dierenarts te bezoeken. Als u tekenen van gezondheidsproblemen ziet, breng de kat dan onmiddellijk naar de dierenarts voor diagnose en behandeling.

Britse korthaar Kat
Afbeelding Credit: OksanaSusoeva, Shutterstock
thematische pauze

7. Fokgeschiedenis

Het fokken van uw kat kan ook een grote rol spelen. Fokkers die hun katten DNA laten testen, leveren vaccinations en behandelingen, houden gedetailleerde gegevens bij van de geschiedenis van hun katten en onderhouden sanitaire woningen zijn succesvoller met het fokken van gezonde nesten. Het vermijden van onmenselijke fokkers en kittenmolens zal uw kansen vergroten om meerdere jaren van uw kat te genieten.

thematische pauze

8. Gezondheidszorg

Gezondheidszorg is ook een factor die ervoor zorgt dat sommige Britse korthaar katten langer leven dan anderen. Als een kat niet de gezondheidszorg krijgt die hij nodig heeft, zoals regelmatige controles bij de plaatselijke dierenarts, is de kans groter dat hij lijdt aan een aandoening die voorkomen had kunnen worden. Kittens vereisen meerdere bezoeken aan de dierenarts voordat ze volwassen zijn, maar als uw kat volwassen is, hoeft u slechts om de 6 maanden naar de dierenarts te gaan, tenzij een ongeval of ziekte een extra reis vereist.

Brits Korthaar
Afbeelding Credit: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock

Kattenkogelverdeler 1De 3 levensfasen van een Britse korthaar kat

Een Britse korthaar heeft drie levensfasen.

1. Katje

Uw katachtige vriend wordt beschouwd als een kitten vanaf de geboorte tot de leeftijd van drie jaar, omdat Britse kortharen er langer over doen om te rijpen. Dit is een van de belangrijkste momenten in het leven van je Britse korthaar. Zorg ervoor dat u het kitten een vast dieet vol eiwitten geeft zodra het van zijn moeder is gespeend, zodat het kan uitgroeien tot een gezonde, gelukkige volwassene. Op de leeftijd van 1 jaar begint het kitten echter te vertragen en moet u kittenvoer vervangen door een volwassen formule.

thematische pauze

2. Volwassene

Van 1 jaar tot 7 jaar oud zal uw kat volwassen worden en de meest actieve en gezondste zijn die hij ooit zal zijn. Als u voor uw kat zorgt zoals u zou moeten, hem goed voedt en naar de dierenarts brengt voor regelmatige controles, zou de kat geen problemen moeten hebben om de oudere leeftijd te bereiken.

Brits korthaar uiterlijk
Afbeelding Credit Door: Taut, Pixabay
thematische pauze

3. Senior

Zodra je harige vriend 7 jaar en ouder is, wordt hij als een volwassen kat beschouwd. Die dierenartsbezoeken zijn belangrijker dan ooit en uw kat zal beginnen te vertragen en minder spelen.

U kunt uw huisdier overschakelen naar een seniorendieet en voedsel kopen dat past bij zijn leeftijd en langzamere levensstijl. Als uw kat goed wordt verzorgd, is er geen reden waarom hij niet tot op hoge leeftijd zou moeten leven.

kattenpootverdeler

Hoe u de leeftijd van uw Britse korthaarkatten kunt vertellen

Het is moeilijk te zeggen hoe oud je Britse korthaar kat zou kunnen zijn als je er niet was toen hij werd geboren. U kunt uw kat naar uw dierenarts brengen en zij kunnen ongeveer bepalen hoe oud de kat is. Je kunt ook naar de tanden van een kat kijken om te zien of ze gebroken, vermist of vervallen zijn en zijn ogen controleren op troebelheid. Omdat de Britse korthaar er langer over doet om fysiek volwassen te worden dan andere katachtigen en het moeilijk is om de leeftijd te bepalen, is het het beste om de mening van uw dierenarts te krijgen.

persoon krabt een senior kattenkop
Afbeelding Credit: MauriceDT, Unsplash

divider-catclaw1Conclusie

Britse korthaar katten staan erom bekend dat ze een lang leven leiden. U kunt verwachten dat uw kat tot 20 jaar oud wordt. Dit wordt natuurlijk bepaald door de factoren die we hierboven hebben besproken, maar als je goed voor je kat zorgt, hem met liefde behandelt en binnenhoudt, is er geen reden waarom je kat niet kan leven tot de 20-jarige grens en misschien daarna; wie weet? De beste manier om ervoor te zorgen dat je Britse korthaar een goed lang leven leidt, is door het op de juiste manier te voeden, liefde en aandacht te bieden, het binnen te houden en het naar de dierenarts te brengen voor regelmatige controles.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Chill Chillz, Shutterstock