Blue Lynx Ragdoll Cat – Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

De Blue Lynx Ragdoll is een prachtige versie van de Ragdoll. “Blauw” beschrijft de kleur van de kat, wat overal betekent van blauwachtig wit tot platina. “Lynx” is het patroon. De kat heeft iets donkerdere kleurpunten op zijn oren, poten en staart. Het lijkt een beetje op een Lynx, vandaar de naam.

Deze kleuring was waarschijnlijk aanwezig sinds de Ragdoll werd gemaakt. Het is een erkende kleur, dus fokkers zijn waarschijnlijker om Blue Lynx te produceren dan zeldzamere variëteiten. Het is niet per se moeilijk te vinden, hoewel het zoeken naar een bepaalde kleur kan soms een uitdaging zijn.

De Blue Lynx Ragdoll deelt zijn geschiedenis en persoonlijkheidskenmerk met alle andere Ragdolls.

Kattenkogelverdeler 1De vroegste records van de Blue Lynx Ragdoll in de geschiedenis

Zoals veel kattenrassen is de Ragdoll doelbewust ontwikkeld door een fokker. In dit geval was de fokker Ann Baker. Het ras begon toen een langharige kat genaamd Josephine een nest ongewone kittens had. Josephine had eigenlijk veel nesten gehad. Ze produceerde echter kittens die verrassend volgzaam, aanhankelijk en ontspannen waren. Deze kittens vormden de basis van het Ragdoll-ras.

De kittens varieerden Heel veel in kleuring. Daarom heeft het Ragdoll-ras tegenwoordig verschillende kleuren en patronen, waaronder de blauwe Lynx-kleuring. Sommige van de geproduceerde kittens hebben Siamees-achtige puntpatronen. Er zijn vrij goede records van elk kitten en de vader. Daarom hebben we een goed idee van welke kleuren waar vandaan komen.

Blauwe Tabby Point Ragdoll Cat
Afbeelding Credit: cath5, Shutterstock

Hoe Blue Lynx Ragdoll aan populariteit won

Ann Baker, de oorspronkelijke fokker, was het niet eens met traditionele kattenverenigingen en heeft nooit geprobeerd het ras officieel erkend te krijgen. Bovendien heeft ze het ras niet naar het publiek geduwd en bleef het ras lange tijd exclusief.

In plaats daarvan heeft ze de naam van het ras als handelsmerk gebruikt en haar eigen register opgezet. Ze creëerde haar eigen foknormen en dwong ze op aan iedereen die de kat wilde verkopen. Omdat ze de naam als handelsmerk heeft, fokkers Had om de foknormen te volgen om te zeggen dat ze “Ragdolls” verkochten.

Bovendien verbood ze het ras om geregistreerd te worden bij andere rasverenigingen. Daarom moesten alle fokkers door haar organisatie gaan om het ras te ontwikkelen.

Formele erkenning van de Blue Lynx Ragdoll

Dat gezegd hebbende, werd het ras uiteindelijk erkend. Denny en Laura Dayton braken in 1975 uit Bakers kattenregister. Hun doel was om mainstream erkenning voor het ras te krijgen, wat betekende dat ze naar de traditionele kattenverenigingen gingen.

Het echtpaar begon met een paar katten die waren geregistreerd bij de Baker-organisatie. Uiteindelijk ontwikkelden ze de katten echter onafhankelijk en creëerden ze de officiële rasstandaard die veel traditionele kattenverenigingen tegenwoordig gebruiken.

Toen de Ragdoll in de VS aan populariteit won, werd hij ook in het VK geïmporteerd. Verschillende broedparen werden geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, waar een Ragdoll cattery werd gestart.

Vandaag de dag bestaat de IRCA, bakers organisatie, nog steeds. Het is echter erg klein in vergelijking met het verleden. Baker overleed in 1997 en de organisatie is sindsdien geslonken.

divider-catclaw1Top 3 unieke feiten over de Blue Lynx Ragdoll

1. Ze vallen als “Ragdolls”

Dit ras staat bekend om zijn neiging om om te ploffen wanneer het wordt opgepakt. Ze ontspannen als ‘ragdolls’, waar ze hun naam vandaan halen. Over het algemeen hebben ze een zeer kalme en volgzame persoonlijkheid. Velen beweren dat hun temperament de lappenpop veroorzaakt. Anderen beweren echter dat het een genetische mutatie is die verband houdt met de reactie van een kitten op het feit dat het door zijn moeder wordt gedragen.

Lila Ragdoll
Afbeelding Credit: Imaan Ahmad, Shutterstock
thematische pauze

2. Veel fokkers ontmoedigen “Rag Dolling”

Dat gezegd hebbende, ontmoedigen verschillende fokkers nu katten die ragdoll dramatisch. Er zijn zorgen dat de extreem volgzame aard van de katten niet in hun belang is. Er was bijvoorbeeld een mythe dat de katten minder pijn voelden vanwege hun neiging om volgzaam te blijven wanneer ze werden geschaad. Tegenwoordig zijn er veel fokkers die werken aan katten die niet zo volgzaam zijn.

thematische pauze

3. Ze hebben een lage levensverwachting

In vergelijking met andere rassen hebben deze katten een lage levensverwachting. Daar zijn veel redenen voor. De redenen waarom zijn echter niet zwaar bestudeerd. Dit ras is gevoelig voor een paar gezondheidsproblemen, maar hun volgzame gedrag may spelen ook een rol. Ze laten hun pijn misschien niet zo veel zien als andere katten, waardoor hun eigenaren ze niet naar de dierenarts kunnen brengen wanneer ze het nodig hebben.

Hypertrofische cardiomyopathie is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die dit ras beïnvloeden. Deze aandoening beïnvloedt het hart en is volledig genetisch bepaald. Het kan in sommige gevallen leiden tot een plotselinge dood. Katten met slechts één kopie van het aangetaste gen krijgen minder ernstige versies van deze ziekte, terwijl katten met beide al na 6 maanden kunnen worden getroffen.

vrouw kamt ragdoll kat
Afbeelding credit: VeronArt16, Shutterstock

divider-catclaw1Maken Blue Lynx Ragdolls goede huisdieren?

Ragdolls staan bekend als zeer zachtaardig en aanhankelijk. Ze zijn geweldig voor degenen die een schootkat willen. Hoewel ze hunkeren naar menselijke aandacht, zijn ze niet zo behoeftig als andere katten. De meeste Ragdolls ontwikkelen geen verlatingsangst en doen dat ook niet nodig hebben aandacht, hoewel ze graag knuffelen en worden vastgehouden. Deze katten staan bekend om het lappenpoppen wanneer ze worden opgehaald, dus ze zijn geweldig om te knuffelen.

Dat gezegd hebbende, kan hun lappenpopgedrag hen in de problemen brengen. Ze zijn niet het beste voor huizen met kleine kinderen of honden. In tegenstelling tot andere katten zullen ze veel mishandeling verdragen.Te erg misbruik in sommige gevallen. Sommige Ragdolls ploffen zelfs om als ze door een hond worden gegrepen in plaats van terug te vechten. Velen zijn volgzaam tot het punt dat het een probleem wordt.

Deze katten kunnen ook duur zijn. Mogelijk moet u nog meer betalen als u op zoek bent naar een specifieke kleuring. Vaak beginnen de prijzen bij $ 1.000, wat veel meer is dan de meeste kattenrassen. Daarom kunnen deze katten geweldige metgezellen zijn voor het juiste gezin, maar ze zijn niet de beste kat voor iedereen.

Kattenkogelverdeler 1Conclusie

Blue Lynx Ragdolls zijn een erkende kleuring van het Ragdoll-ras. Deze katten zijn erg mooi en delen dezelfde kenmerken als andere Ragdolls. Ze staan bekend als extreem volgzaam en aanhankelijk. Ze zijn echter niet zo behoeftig als sommige andere aanhankelijke rassen. Hun bekendste eigenschap is hun neiging tot ragdoll wanneer ze worden opgepikt, vandaar hun naam.

Dat gezegd hebbende, deze katten zijn niet voor iedereen de beste keuze. Sommigen zijn te volgzaam en brengen zichzelf in gevaar. Ze doen het om deze reden niet het beste in huizen met honden of kleine kinderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: oussama el biad, Shutterstock