Hoe lopen katten? (De verrassende details)

Elke katteneigenaar wiens enkels het slachtoffer zijn geworden van een sluipaanval van een speelse kat weet dat je ze soms niet kunt horen aankomen! Maar heb je je ooit afgevraagd hoe katten lopen en hoe ze er zo stiekem over doen? Dan is dit artikel iets voor jou!

Blijf lezen om de verrassende details te leren van hoe katten lopen en hoe hun unieke gang bijdraagt aan het maken van hen de perfecte roofdieren. We zullen ook enkele van de problemen behandelen die van invloed zijn op hoe katten lopen en welke medische aandoeningen ze kunnen vertegenwoordigen.

divider-catclaw1De mechanica van hoe katten lopen

Hier is het eerste detail van hoe katten lopen dat je misschien verrassend vindt; katten lopen eigenlijk op hun tenen. Leren dat katten constant op hun tenen lopen, kan je helpen begrijpen hoe ze zo rustig bewegen. Mensen gebruiken over het algemeen hun hele voeten om te lopen, maar schakelen over naar het stappen op hun tenen wanneer ze stiller moeten zijn.

Meestal bewegen katten de voor- en achterpoten aan elke kant samen tijdens het lopen. Elke poot raakt de grond op een ander punt in de pas, die bekend staat als een vier-beat gang. Het grootste deel van het gewicht van de kat is gecentreerd op de voorpoten tijdens het lopen.

een grijze zwerfkat loopt over de stoep
Afbeelding Credit: Gansstock, Shutterstock

Hoe katten sluipen op prooi (of jij!)

In het wild moeten katten stil lopen terwijl ze prooien besluipen of roofdieren (vaak mensen) proberen te vermijden. Naast het lopen op hun tenen, het laag bij de grond houden van hun lichaam en de vier-beat gang, gebruiken katten een andere methode genaamd direct register om rustig te bewegen.

Een dier dat direct langsloopt, plaatst de achterpoten op dezelfde plek als waar de voorpoten net zijn geland. Als je kat over zand loopt of modderige voetafdrukken op je vloer achterlaat, kun je dit bewegingspatroon uit de eerste hand observeren. Door de hoeveelheid gewicht die de grond raakt te beperken, vermindert de kat het geluid dat hij maakt tijdens het lopen.

Direct registreren stelt de kat in staat om stil te lopen en tegelijkertijd een stabiele basis voor beweging te bieden. De kat is bereid om te reageren en snel in elke richting te rennen, indien nodig. Dit type sluipend lopen gebruikt echter veel energie in vergelijking met andere gangen, dus de kat gebruikt het alleen bij specifieke gelegenheden, zoals het besluipen van prooien.

3 kattenverdeler

Wanneer katten moeite hebben met lopen

Zoals je kunt zien, is de wandeling van de kat perfect aangepast aan zijn unieke behoeften als atletisch roofdier. Maar wat als er iets misgaat? Hier zijn enkele problemen die u kunt opmerken met de wandeling van uw kat en wat ze kunnen aangeven.

Hinkend

Mank lopen of kreupelheid is een van de meest voorkomende problemen die u kunt opmerken bij het lopen van uw kat. Een hinkende kat plaatst niet de normale hoeveelheid gewicht op een pijnlijke poot, wat resulteert in een schokkerige gang, heel anders dan hun gebruikelijke soepele wandeling. Katten kunnen om verschillende redenen mank lopen, waaronder:


  • Pootblessure

  • Gescheurde ligamenten

  • Bottumor

  • Verstuiking of gespannen spieren

  • Gebroken bot

  • Artritis

  • Bloedstolsel

Als u merkt dat uw kat mank loopt, maak dan een afspraak met uw dierenarts. Soms kan uw kat pijn in de ledematen aangeven door subtielere tekenen zoals terughoudendheid om te springen, klimmen of rennen. Ze kunnen ook overmatig het pijnlijke been likken.

Dierenarts met schattige schotse heteroseksuele kat met verband
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Ataxie

Ataxie kan het gemakkelijkst worden omschreven als ‘dronken lopen’. De kat kan wankel op zijn voeten staan, zijn tenen op de grond slepen of zijn poten abnormaal hoog optillen tijdens het lopen. Ataxie kan duiden op een hersen- of ruggenmergprobleem of een probleem met het binnenoor dat het evenwicht van de kat verstoort.

Raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts als uw kat tekenen van ataxie vertoont. Vooral spinale problemen moeten snel worden behandeld voor de beste resultaten.

Slepende achterpoten

Als uw kat niet op zijn achterpoten kan lopen, kunt u te maken krijgen met een rugprobleem zoals schijfziekte of een tumor. Katten kunnen ook last hebben van een plotselinge, ondraaglijke aandoening die een zadeltrombus wordt genoemd. In deze enge situatie vormt zich een stolsel in het hart van de kat, breekt af in de aorta (het grootste bloedvat in het lichaam) en komt vast te zitten op de plek waar de aorta zich splitst om elk achterbeen binnen te gaan.

Omdat het stolsel de bloedtoevoer naar de achterpoten van de kat blokkeert, kunnen ze ze niet verplaatsen. U kunt ook merken dat de ledemaat koud aanvoelt en dat uw kat luid kan zingen van pijn. Elke keer dat uw kat zijn achterpoten niet kan gebruiken, beschouw het dan als een noodgeval en ga onmiddellijk naar de dierenarts.

divider-catclaw1Conclusie

Tijdens het wandelen may lijkt niet zo indrukwekkend als sommige van de andere fysieke vaardigheden van de kat, zoals op hun voeten landen elke keer dat ze vallen, het is nog steeds behoorlijk verbazingwekkend als je leert hoe ze het doen. Huiskatten vertrouwen misschien niet op hun fysieke aanpassingen om te overleven zoals hun wilde neven en nichten, maar ze bezitten ze nog steeds. Als er iets misgaat met zijn vermogen om te lopen, kan uw kat proberen het voor u te verbergen, dus houd de tekenen in de gaten die we eerder hebben besproken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: wilkernet, Pixabay