Houden katten van mensen (of tolereren ze ons gewoon)?

De eeuwige relatie tussen mensen en katten wordt bijna in tegenstelling tot de relatie die we delen met honden. De beste vriend van de mens is loyaal en gehoorzaam, terwijl katten mysterieus, onafhankelijk en afstandelijk zijn. In tegenstelling tot honden, die ons gezelschap en genegenheid bieden, wordt de relatie met een kat over het algemeen beschreven als bijna transactioneel: ze tolereren ons in hun ruimte omdat we ze voeden.

Maar hoe waar is dit? Het blijkt dat de reputatie van een kat misschien niet verdiend is, en ze vinden ons veel leuker dan we ze hebben toegedicht!

divider-catclaw1Houden katten van mensen?

Een onderzoek uit 2019 wees uit dat katten net zo sterk verbonden zijn met mensen als honden of zelfs baby’s. En dit is niet de enige studie die ondersteunt hoeveel katten van hun mensen houden; een in 2017 vond dat katten de voorkeur geven aan interactie met een mens boven spelen met een speeltje of eten, en in 2019 bleek uit een onderzoek dat katten hun gedrag aanpassen afhankelijk van hoeveel aandacht een persoon hen geeft.

Hoewel een hond vrij duidelijk kan zijn met zijn liefde door met zijn staart te kwispelen, te likken en je soms overweldigende aandacht te tonen, zijn katten veel subtieler. Dit betekent dat je misschien wat moeite moet doen om het gedrag van je kat te begrijpen om zijn liefdestaal te interpreteren.

kattenpootverdeler

Top 12 manieren waarop katten laten zien dat ze van mensen houden

Hoewel de tekenen waar je kat van houdt subtiel kunnen zijn, zijn ze er, dus we zullen er een aantal met je delen om het voor jou een beetje gemakkelijker te maken om te herkennen.

1. Miauwen

kat miauwen
Afbeelding credit: Stanimir G.Stoev, Shutterstock

Wanneer je zacht en langzaam tegen een kat praat, laat een miauw als reactie meestal zien dat het comfortabel is. Als het miauwen verandert in sissen of lang en uitgesponnen is, is dit een teken dat je kat genoeg interactie heeft gehad.

thematische pauze

2. Begroeting u aan de deur

Je kat kan tussen je benen lopen en zijn staart om je benen krullen wanneer hij je bij de deur begroet. Ze kunnen ook miauwen als begroeting en je een beetje staartwiebelen geven. Dit alles laat zien hoeveel ze je hebben gemist. Ze kunnen je ook vertellen dat ze klaar zijn om te eten, dat hun kattenbak moet worden schoongemaakt of dat ze vers water nodig hebben.

thematische pauze

3. Je volgen

Nieuwsgierige kat die tussen deur kijkt
Afbeelding Credit: Renata Apanaviciene, Shutterstock

Katten zullen over het algemeen mensen volgen die ze vertrouwen en van wie ze houden. Dit kan rond het huis zijn of op weg naar de bus als het outdoor kitties zijn. Het lijkt erg op je begroeten aan de deur en je volgen.

thematische pauze

4. Langzaam knipperen

Oogcontact in de dierenwereld is ingewikkeld. Direct oogcontact met een hond kan bijvoorbeeld als een bedreiging worden gezien en kan uiteindelijk slecht voor je gaan. Aan de andere kant zal een kat oogcontact gebruiken om adoratie te tonen voor degenen van wie ze houden en die ze het meest vertrouwen. Over het algemeen zullen ze oogcontact maken met gestage, langzame knipperingen en verlaagde oogleden. Probeer langzaam terug te knipperen om wat liefde terug te tonen.

thematische pauze

5. Kneden

Zwarte kat met poot op de hand van een meisje
Image Credit: cottonbro, Pexels

Kneden begint meestal wanneer katten kittens zijn en wordt geassocieerd met moeders die borstvoeding geven. Er wordt aangenomen dat het geruststellend is, en ontspannen katten zullen vaak kneden wanneer ze tevreden zijn, zoals wanneer ze zachtjes worden geaaid.

thematische pauze

6. Spinnen

Katten zullen meestal spinnen om tevredenheid te tonen wanneer ze worden geaaid of rusten. Hoewel ze ook kunnen spinnen als ze nerveus zijn, zal dit over het algemeen gepaard gaan met verschillende lichaamstaal, zoals hun hoofd naar beneden leggen, hun oren naar achteren krullen, snel hun staart slaan of zich verstoppen. Dit betekent dat je de twee waarschijnlijk niet zult verwarren.

thematische pauze

7. Kopstoot

Meisje dat hoofden slaat met haar gemberkat
Afbeelding Credit: Sari ONeal, Shutterstock

Je kat kan over zijn wangen wrijven of zijn hoofd tegen je stoten om genegenheid te tonen. Dit sociale gedrag wordt meestal vastgesteld wanneer ze een kitten zijn wanneer ze hun moeder en andere kittens met de kop slaan. Het is een gedrag dat wordt uitgebreid naar een mens om liefde te tonen terwijl ze je markeren met hun geur om je als hun mens te claimen.

thematische pauze

8. Hun buik laten zien

Katten laten hun buik zien wanneer ze op hun meest ontspannen zijn, en het is het ultieme teken van vertrouwen. In tegenstelling tot een hond is dit echter geen teken om over zijn buik te wrijven. In plaats daarvan is het meer hun manier om te communiceren hoe comfortabel ze zijn door hun meest kwetsbare te onthullenerable lichaamsdelen.

thematische pauze

9. Bij u in de buurt slapen

vrouw die met haar kat slaapt
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

laat zien dat je kat van je houdt en je vertrouwt, zelfs als hij buiten bereik is om te aaien. Door bij je in de buurt te zijn, vertrouwen ze erop dat je hen beschermt als er gevaar ontstaat, of ze zullen je beschermen!

thematische pauze

10. Tail Taal

Katten gebruiken hun staart op verschillende manieren om te communiceren en hun gevoelens te uiten. Tevreden katten kunnen hun staart rechtop houden met een haak aan de bovenkant. Het is zelfs bekend dat ze tijdens het lopen met hun staart rammelen om je te laten weten dat ze erg blij zijn om je te zien.

thematische pauze

11. Grooming

kat likkende eigenaren gezicht
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock

Katten zullen vaak mensen likken of een mens toestaan om ze te borstelen als een teken van genegenheid, net als wanneer twee kattenvrienden elkaar zullen verzorgen, wat ook een kans is om elkaar te markeren. Verzorging bouwt een band op tussen mensen en katten, maar wees zoals altijd op zoek naar snel zwiepen, sissen of grommen. Verzorging, vooral als het met een borstel wordt gedaan, kan overstimulerend zijn als het te lang duurt of niet zacht genoeg is.

thematische pauze

12. U een cadeau brengen

Buitenkatten kunnen je geschenken terugbrengen in de vorm van vogels en knaagdieren, wat een beetje vies is, maar het is ook een teken van liefde. Binnenkatten zullen dit ook doen, maar omdat ze niet de mogelijkheid hebben om op levende dieren te jagen, kunnen ze je in plaats daarvan een speeltje brengen.

divider-catclaw1Laatste gedachten

Katten tolereren of vinden ons niet alleen leuk; ze houden van ons en laten ons dit op verschillende manieren zien. Lichaamstaal, vocalisatie en subtiel gedrag vertellen ons vaak veel over het vertrouwen dat ze in ons hebben en hoe ze zich voelen. Het begrijpen en erkennen van dit gedrag kan je helpen een sterke band op te bouwen. Dus, hoewel hun liefde geen in-your-face type genegenheid is zoals honden delen met hun mensen, is het er, en er is wetenschappelijk onderzoek om het te ondersteunen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: JumpStory