Hoe communiceren katten met elkaar? (De verrassende details)

De meeste zoogdieren, waaronder katten, hebben geleerd om te communiceren, zelfs als ze geen woorden kunnen gebruiken. Katten hebben in de loop van de millennia verschillende vormen van inter-cat communicatie geleerd; sommige zijn vocaal, sommige zijn fysiek en andere zijn chemisch. Katten doen het goed in welke vorm van communicatie ze ook gebruiken en hebben een complexe “taal” ontwikkeld. Als je nieuwsgierig bent naar hoe katten communiceren, lees dan verder.

3 katten gezichtsverdeler

Fysieke vormen van communicatie

Een van de belangrijkste communicatiemethoden die katten gebruiken, is de fysieke beweging van verschillende delen van hun lichaam. Hoe ze bijvoorbeeld lopen en staan, geeft veel aanwijzingen weg aan andere katten over hoe ze zich voelen. De meest voorkomende fysieke communicatiesignalen die katten geven, zijn de volgende:

Hun staarten bewegen

De staart van een kat is een van de lichaamsdelen die ze het meest gebruiken om te communiceren. Als een kat bijvoorbeeld een andere kat leuk vindt, zal het puntje van zijn staart meestal naar voren wijzen. Als de staart van je kat snel beweegt, betekent dit meestal dat ze angstig of angstig zijn. Als hun staart hoog boven zijn hoofd wordt gehouden en naar voren wordt gekruld, is je kat erg blij om een andere te zien, maar een staart die recht omhoog wijst, betekent dat hij op het punt staat te spuiten en zijn sporen achter te laten.

kat met opgeheven staart
Afbeelding Credit: Natalya Kokhanova, Shutterstock
thematische pauze

Omrollen om hun buiken te laten zien

Een kat die erg comfortabel en vriendelijk is met een andere kat, zal vaak omrollen en zijn kwetsbare buik blootleggen, iets wat hij nooit zou doen als hij zich niet 100% veilig voelde.

thematische pauze

Knipperend met hun ogen

Katten knipperen vaak snel met hun ogen terwijl ze naar een andere kat kijken. Dit is een teken dat ze bereid zijn om benaderd te worden en graag wat extra aandacht van een andere kat willen.

Zwart-witte-Thaise-katten-met-bel-halsbanden
Afbeelding credit: Wasuta23, Shutterstock
thematische pauze

Hurken en hun staarten instoppen

Als je je kat gehurkt ziet hurken en zijn staart ziet instoppen, voelt hij zich bedreigd, angstig of onzeker over zichzelf. Als het ook zijn oren dicht bij de zijkant van zijn kop naar beneden heeft getrokken, is het geen gelukkige kat.

thematische pauze

Hun lippen likken

Het lijkt vreemd, maar verrassend genoeg, wanneer een kat zijn lippen likt in de aanwezigheid van een andere kat, voelt hij zich bedreigd of vreest hij de andere kat.

Munchkin kat eten
Afbeelding Credit: Twinsterphoto, Shutterstock
thematische pauze

Wrijven hun hoofden over een andere kat

Als je een kat zijn kop op het hoofd van een andere kat of een deel van zijn lichaam ziet wrijven, kun je er zeker van zijn dat beide katten elkaar erg leuk vinden en zich op hun gemak voelen. Deze fysieke vorm van communicatie is als wanneer twee oude vrienden elkaar ontmoeten en elkaar de hand schudden.

garen ball divider

Vocale communicatie

Een andere vorm van communicatie die katten gebruiken is vocaal. Katten uiten veel van hun gevoelens en gedachten, en het is vaak een gemakkelijkere manier om te weten dat er iets niet klopt. Vocale kattencommunicatiesignalen omvatten het volgende:

Sissen en grommen

Het is niet moeilijk om te weten hoe je kat zich voelt als hij, om welke reden dan ook, luid sist en gromt. Beide zijn meestal tekenen dat uw kat erg overstuur, boos en zelfs klaar is om aan te vallen. Grommen komt meestal eerst als een waarschuwing, dan sissen, gevolgd door scherpe, snijdende klauwen.

een kitten sissend
Afbeelding Credit:
Marlon Soares, Unsplash
thematische pauze

Spinnen

Katten spinnen rond mensen maar ook als een vorm van communicatie met andere katten. Meestal is een spinnende kat een gelukkige en tevreden kat, dus als de jouwe spint tijdens de interactie, is dit waarschijnlijk een goed teken. Als uw kat echter meer spint dan normaal en zonder duidelijke reden, kan het zijn dat ze proberen te communiceren dat ze zich niet goed voelen.

thematische pauze

Miauwen

Hier is een echt verrassend feit over katten en communicatie; ze gebruiken miauwen alleen om met mensen te communiceren, niet met andere katten. Maar zelfs als ze niet miauwen, zullen katten vaak trillen, snauwen, sissen of grommen om andere katten te laten weten hoe ze zich voelen.

Kat die naar je miauwt
Afbeelding Credit: JackieLou DL, Pixabay

kattenpootverdeler

Feromonen gebruiken

Katten laten hun geur achter op dingen in en rond het huis en markeren hun territorium met urine om andere katten te laten weten dat het van hen is. Katten laten echter veel meer geuren achter rond de plaatsen waar ze wonen. Wanneer ze dat doen, of het nu gaat om wrijven over hun wangen, kin, lichaam of staart, laten ze hormonen achter die feromoondegenen achter hen om andere katten hun hele verhaal te vertellen. Het achtergelaten verhaal vertelt de kat onder andere of er een mannetje of vrouwtje was, hun leeftijd en of ze “loops” zijn.

Communiceren katten met mensen zoals ze dat met andere katten doen?

Zoals eerder vermeld, miauwen katten lang niet zoveel met andere katten als met mensen. Katten hebben in de loop van de millennia geleerd dat mensen het beste reageren op miauwen, dus gebruiken ze deze vorm van communicatie met ons het meest. Ja, katten zullen soms miauwen om met andere katten te communiceren, maar meestal is het wat ze doen om de aandacht van hun favoriete mens te krijgen. Met andere woorden, katten communiceren anders met mensen dan met andere katten.

twee katten worstelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Kunnen katten communiceren met honden?

Als je katten en honden hebt, vraag je je misschien af of ze met elkaar kunnen communiceren zoals katten met katten en mensen communiceren. Het is een feit dat er geen echte vorm van communicatie tussen de soorten is, maar nadat een hond en kat lang genoeg samen hebben geleefd, zullen ze elkaar beginnen te begrijpen en hun eigen communicatiemethode vormen.

Je kunt bijvoorbeeld altijd een jonge, onervaren hond onderscheiden van een hond die in de buurt van katten is geweest. De eerste zal naar binnen rennen en de kat meestal bang maken. De laatste zal een kat (of katten) met meer voorzichtigheid benaderen, wetende uit ervaring dat ze niet graag worden geknoeid en zal terugvechten als dat nodig is.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten communiceren op verschillende manieren met elkaar. Verrassend genoeg gebruiken ze miauwen niet vaak, hoewel kittens miauwen om hun mamakat te laten weten dat ze honger hebben. De meeste onderlinge communicatie tussen katten omvat sissen, grommen, spuiten en fysieke aanraking, plus een breed scala aan fysieke bewegingen en posities. Hoewel ze misschien niet op hetzelfde niveau communiceren als wij, kunt u er zeker van zijn dat katten nog steeds goed met elkaar en met andere dieren communiceren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay