Hoe werkt vlooiengeneeskunde voor katten? (De verrassende details)

Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten waar katten last van hebben. Zelfs als je een binnenkat hebt, kan hij vlooien krijgen van andere huisdieren of knaagdieren die zich een weg naar binnen kunnen sluipen. Ongeacht hoe hij ze krijgt, ze moeten worden behandeld voordat ze zich uit de hand vermenigvuldigen.

Er zijn veel kattenvlooienmedicijnen op de markt en het kan moeilijk zijn om precies te zeggen hoe ze werken. De instructies op het product kunnen u vertellen hoe u het veilig kunt gebruiken, maar kunnen u nog steeds in het ongewisse laten over wat de chemicaliën doen. Blijf hieronder lezen als u meer wilt weten over hoe vlooienbehandelingsproducten werken.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe werkt het?

Een deel van de uitdaging om vlooienmedicatie te begrijpen, is dat er verschillende soorten zijn die allemaal anders van elkaar werken. Niet alle zijn veilig voor katten, dus het is van vitaal belang om de verschillen te kennen en welke veilig zijn.

Topische behandelingen

Verschillende actuele vlooienmedicijnen hebben de neiging om de geleiding van kanalen in het zenuwstelsel van een vlo te blokkeren om ze te doden. Deze actuele behandelingen doden meestal volwassen vlooien binnen 24 uur na de eerste toepassing, waardoor ze geen eieren kunnen leggen en een nieuwe generatie vlooien kan opstaan. Vaak geziene actieve ingrediënten in topische behandelingen zijn Fipronil en Imidacloprid. Sommige actuele behandelingen helpen ook om de vlooienlast van het milieu te verminderen, omdat ze in de omgeving van de kat worden geworpen.

Orale behandelingen

Er zijn veel orale vlooiengeneesmiddelen met verschillende actieve ingrediënten. Een meer algemeen gebruikte klasse van medicijnen genaamd de Isoxazolines blokkeren zenuwkanalen (GABA en glutamaat gated chloride kanalen) in de vlooien leiden tot hyper-excitatie en vervolgens de dood van de vlo. Ze gaan snel aan de slag en kunnen tussen de 1 en 3 maanden duren.

Kraag behandelingen

De veiligheid en werkzaamheid van vlooienbanden varieert sterk, net als bij de andere vlooienproducten. Het wordt aanbevolen om vlooienbehandelingsproducten met uw dierenarts te bespreken. Vaak gevonden actieve ingrediënten in vlooienbanden zijn Imidacloprid en Amitraz. Ook deze werken door te interfereren met het zenuwstelsel van de vlo.

kat met vlooien- en tekenhalsband
Afbeelding Credit: Anna Krivitskaya, Shutterstock

Milieuvlooienbehandelingen

Het probleem met vlooien (en ander ongedierte) is dat ze niet beperkt zijn tot rondrennen in de vacht van je kat. Als uw kat een vlooienplaag heeft ontwikkeld, is de kans groot dat de vlooien zich hebben verspreid naar andere gebieden in huis. In feite kan dat zijn hoe uw kat in de eerste plaats vlooien heeft gekregen.

In dat geval moet u uw kat en uw hele huis behandelen. Gelukkig zijn er enkele producten beschikbaar die u kunnen helpen om precies dat te doen. U kunt insecticiden vinden die bedoeld zijn om vlooien te doden, of u kunt professionele ongediertebestrijdingsbedrijven inschakelen om door uw huis te vegen en ongedierte uit te roeien.

De omgevingssprays moeten overal worden gebruikt waar de vlooien, eieren of larven kunnen wonen. Denk aan de favoriete plekken van je kat – deze zijn waarschijnlijk inmiddels gastheer van een familie vlooien. Dit kunnen banken, bedden, kussens, tapijten en meer zijn. U wilt ervoor zorgen dat de onderkant van tapijten en meubels ook wordt gespoten, omdat vlooien stiekem kunnen zijn.

Zelfs met de insecticidespray kunnen sommige vlooien aanhouden. Je zult alles wat je kunt wassen met heet water, zoals het beddengoed van je kat. In sommige gevallen wilt u misschien zelfs sommige items in uw huis vervangen. Als u een stofzuiger gebruikt om vlooien op te ruimen, moet u de vacuümzak weggooien, zodat vlooien er niet in gedijen.

Waar wordt het gebruikt?

Drie van de meest voorkomende vlooiengeneesmiddelen worden topisch, oraal of als halsband gebruikt.

Topische medicatie

Topische vlooiengeneesmiddelen worden aangebracht op de huid en vacht. Deze behandelingen zijn vloeibaar, vaak vettig en zijn bedoeld om op de huid te worden aangebracht. Meestal zijn actuele producten bedoeld om op één plek tussen de schouders van uw kat te worden gebruikt.

kat reinigen door shampoo op waterbad
Afbeelding Credit: angnokever, Shutterstock

zijn een andere vorm van actuele vlooienmedicatie. Deze medicinale shampoos worden tijdens een bad op de huid en vacht van uw kat aangebracht en helpen de vervelende vlooien te doden die hun thuis hebben gemaakt in de vacht van uw kat.

Orale medicatie

Orale vlooiengeneesmiddelen zijn meestal kauwbare pillen die u in het voedsel van uw kat kunt verbergen om hem te overtuigen het in te nemen.

Kraag medicatie

Vlooienbanden kunnen effectief zijn voor katten, maar alleen als de juiste worden gebruikt. Het is uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat u een katachtige vlo plaatst halsband op uw kat in plaats van een hondenvlooienband, omdat hondenvlooienbanden erg giftig zijn voor uw kat.

kat met groene vlooienband
Afbeelding credit: Inga Gedrovicha, Shutterstock

Voordelen van Katten vlooiengeneesmiddelen

Afgezien van het voordeel van het wegwerken van vlooien, zijn er andere voordelen aan kattenvlooiengeneesmiddelen. Vlooienmedicijnen zijn er bijvoorbeeld in verschillende variëteiten en vormen. Zoals we hebben besproken, kunnen actuele, orale en vlooienbanden uw kat ontdoen van vlooien, maar aanvullende behandelingen kunnen worden gebruikt om die producten aan te vullen. Sommige hiervan bevatten medische shampoos en vlooienkammen die vlooien uit de vacht van uw kat verwijderen. Andere producten zijn vlooiendoekjes, sprays en crèmes. Dus als orale medicijnen niet werken voor u en uw kat, heeft u nog steeds tal van opties.

Een ander groot voordeel van vlooienmedicatie is dat de tekenen van vlooienbesmetting meestal zeer snel worden uitgeroeid. Veel actuele vlooienbehandelingen kunnen bijna alle volwassen vlooien binnen 24 uur na de eerste toepassing doden. Sommige orale medicijnen kunnen binnen 30 minuten na inname vlooien beginnen te doden. Dat betekent dat het krabben en de irritatie van uw kat snel zal afnemen na het aanbrengen van de meeste vlooiengeneesmiddelen.

katten- en vlooienkam
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock

Nadelen van kattenvlooiengeneesmiddelen

Afgezien van het vangen en toepassen van de vlooienmedicijnen, is het grootste nadeel met betrekking tot vlooiengeneesmiddelen het risico op toxiciteit bij misbruik. Het is altijd belangrijk om de instructies met betrekking tot elk product voor uw kat zorgvuldig te lezen en te begrijpen, maar dit is vooral het geval bij vlooienbehandelingen. Als het wordt misbruikt voor het gewicht, de leeftijd en andere factoren van uw kat, kan uw kat bijwerkingen van het geneesmiddel krijgen. U mag nooit hondenvlooienproducten op katten gebruiken.

Tekenen van vlooiengeneesmiddeltoxiciteit zijn tremoren, kwijlen, diarree en braken. Uw kat kan ook lethargie en ademhalingsmoeilijkheden ervaren. Als de pupillen van uw kat vernauwd zijn, kan dat een ander waarschuwingssignaal zijn. In ernstigere gevallen kan uw kat instorten.

Dit is echter niet zozeer een nadeel van het product als wel een teken van slecht gebruik. Daarom is het van vitaal belang om alle producten die u op uw kat gebruikt te controleren om er zeker van te zijn dat ze geschikt voor hem zijn; als u ooit twijfelt, raadpleeg dan uw dierenarts.

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding Credit: Csaba Deli, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

1. Hoe weet ik of de vlooienmedicatie werkt?

De effecten van vlooienmedicatie kunnen al na 24 uur worden gezien, maar ze kunnen nog eerder optreden. Als de plaag echter uitgebreid is, kan het veel langer duren om het ongedierte volledig te elimineren. Omdat de levenscyclus van de vlo ongeveer 3 maanden is, kunnen sommige gevallen van besmetting maanden duren om te verbeteren.

Naarmate de behandeling werkt, zult u minder vlooien in de huid en vacht van uw kat opmerken. Dit aantal kan een tijdje op en neer gaan als er midden in uw behandeling een nieuwe generatie eieren uitkomt. Dode vlooien zullen van uw kat beginnen te vallen terwijl de behandeling werkt. De medicatie past mogelijk niet bij uw situatie als u geen afname van vlooien opmerkt. Praat met uw dierenarts om indien nodig een nieuw behandelplan op te stellen.

thematische pauze

2. Welk effect kunnen vlooien hebben op mijn kat?

Vlooien zijn zo klein dat het gemakkelijk kan zijn om te denken dat ze niet zo’n groot probleem zijn. Als ze echter niet worden gecontroleerd, kunnen ze dat absoluut zijn. Als vlooien uw kat herhaaldelijk bijten, kan hij een allergie ontwikkelen. Dit zal ervoor zorgen dat uw kat zichzelf te veel verzorgt of zich overmatig krabt, wat kan leiden tot huidinfecties.

Als u een kitten of een oudere kat heeft, kunnen vlooien zelfs bloedarmoede veroorzaken. Dit komt omdat volwassen vlooien zich gedurende hun hele leven tegoed doen aan het bloed van uw kat. Vlooien zijn ook gastheren voor lintwormen. Als uw kat zichzelf verzorgt en per ongeluk een vlo binnenkrijgt, kan zich een lintworm ontwikkelen in zijn spijsverteringsstelsel. Vlooien zijn ook de vector voor andere ernstige ziekten bij katten, zoals infectieuze bloedarmoede bij katten veroorzaakt door Haemoplama-bacteriën.

thematische pauze

3. Ik heb vlooienmedicatie geprobeerd – waarom heeft mijn kat nog steeds vlooien?

Het falen van vlooiengeneesmiddelen is meestal te wijten aan onjuist gebruik. Als u vlooienmedicatie hebt toegepast, maar geen verlichting voor uw kat hebt opgemerkt, controleer dan de instructies om te controleren of u het product correct gebruikt. Als dat zo is, raadpleeg dan uw dierenarts over uw volgende actieplan. Verhoog de dosering niet zonder eerst met uw dierenarts te praten.

Andere redenen waarom uw kat mogelijk niet vrij is van de vlooien zijn een onvoldoende reiniging van het huis of een andere blootstelling aan vlooien. Als vlooien zich in uw huis hebben verspreid, kan uw kat opnieuw blootgesteld aan vlooien consequent genoeg om ze aan hem vast te houden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Vlooien kunnen lastige plagen zijn, maar gelukkig zijn er tal van effectieve vlooienmedicijnen die die problemen kunnen laten verdwijnen. Het maakt niet uit wat uw kat nodig heeft, er zal een product voor hem zijn, of dat nu een actueel medicijn, een orale behandeling of een vlooienband is. Zorg ervoor dat u alle vlooienproductinstructies controleert voordat u ze gebruikt om de gezondheid en veiligheid van uw kat te garanderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: lev.studio, Shutterstock