Zijn Russische blauwe katten agressief, met 5 handige tips

De Russische Blauwe Kat is een prachtig ras, herkenbaar aan zijn zijdeachtige vacht. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze kat afkomstig uit Rusland en wordt aangenomen dat de Russische keizers hem als een koninklijke kat hebben gefokt.

Haar specifieke vachtkleur is wat haar onderscheidt van andere katten. Bovendien heeft het een extreem kleine, ronde kop, grote oren en groene ogen.

De Russische Blauwe Kat is ook erg intelligent en speels. Slechts één blik op deze kat zal velen verliefd op haar maken. Ik ben er echter zeker van dat het temperament van de kat veel belangrijker voor je is dan zijn fascinerende uiterlijk.

Zijn Russische Blauwe Katten agressief? Of zijn ze wenselijk voor een huisdier?

Hieronder brengen we u de antwoorden op deze vragen, evenals een meer gedetailleerde uitleg van het temperament van deze kat en wat u kunt verwachten van het leven ermee.

Hebben Russische Blues de neiging om agressief gedrag te vertonen?

Leuke blauwe Russische kat die in de natuur rent

Agressie is niet iets dat simpelweg deel uitmaakt van het temperament van de Russische Blauwe Kat. Dit heeft veel te maken met de omgeving van de kat en de manier waarop haar mensen haar behandelen.

Dus, zijn Russische Blauwe Katten agressief? Nee, door hun aard. Maar misschien wel, als ze niet in een geschikte omgeving zijn opgegroeid en als hun eigenaren niet vanaf het begin reageren op hun agressieve gedrag.

Laten we eens beter kijken naar het temperament van deze kat, om u het beste antwoord te geven op de neiging van deze kat om agressie te tonen tegenover mensen en dieren.

Het temperament van de Russische blauwe kat

Deze kat is loyaal, zachtaardig en heeft de neiging om sterke banden met hun familieleden te vormen. Sommige Russische blauwe katten kunnen vooral gehecht raken aan één persoon. Als je de favoriet van deze kat bent, zou je verwachten dat ze je bij de voordeur begroet na een lange dag weg van huis!

Deze kat houdt van haar menselijke familie, maar ze is misschien een beetje verlegen met vreemden. Dus, als je gasten hebt, en dit zijn mensen die je Russische blauwe kat voor het eerst ziet, wees dan niet verbaasd als ze vermist raakt.

Als ze voor je bezoekers verschijnt en ze proberen haar te aaien, is dit een situatie waarin deze kat agressie kan vertonen. Dit is haar beschermingsmechanisme, omdat ze zich in het gezelschap bevindt van mensen die ze niet kent of vertrouwt.

De Blauwe Rus is ook een zeer intelligente kat die veel mentale en fysieke stimulatie nodig heeft. Deze kat moet dus worden voorzien van veel speelgoed en andere soorten activiteiten, zoals krabpalen en krabbomen – de hele tijd.

Het tonen van agressie kan ook een teken zijn dat uw Blauwe Russische kitten zich verveelt en zich verwaarloosd voelt.

Een belangrijk ding om te weten over dit ras is dat ze zich niet goed aanpast aan veranderingen. Dus – nieuwe mensen, huisdieren en plaatsen kunnen er allemaal voor zorgen dat ze ongewenst gedrag vertoont.

Hoe Russische blauwe katten agressie tonen?

Leuke grijze kat op een groene bank

Je kunt de agressieneiging herkennen door alleen maar naar de lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen van je kat te kijken.

Cornell Feline Health Center wijst op de volgende tekenen van agressie bij katten:

• Gebogen rug

• Verwijde pupillen

• Staart rechtop gehouden met opgeheven haren

• Oren naar achteren afgeplat op het hoofd

Er zijn een aantal redenen waarom je Blauwe Rus agressief gedrag vertoont.

Soorten agressief gedrag bij Russische blauwe katten

De meest voorkomende is territoriale agressie.

Dit soort agressie is meestal gericht op andere katten, maar katten kunnen dit gedrag ook vertonen tegenover honden en mensen. Sommigen kunnen de muur krabben om hun territorium te markeren, terwijl andere katten zullen sissen en zelfs iedereen aanvallen die hun territorium durft te betreden.

Maar agressief gedrag kan er ook op wijzen dat je Blauwe Rus zich bedreigd of bang voelt.

Een soort verandering, zoals verhuizen naar een nieuw huis, het verwelkomen van een ander huisdier of zelfs een baby in uw huis, kan angst of defensieve agressie bij uw kat veroorzaken.

Russische blauwen zijn zeer gevoelige katachtigen die gewelddadige reacties kunnen hebben op verstoringen in hun dagelijkse routine.

Soms kan je kat agressief zijn tijdens het spelen met je. Ze kan je bijvoorbeeld uit het niets zachtjes bijten.

Zelfs als dit geen beet is die je pijn doet of bloedingen veroorzaakt, moet je je Blauwe Rus dit nog steeds niet laten doen.

Elk teken van agressie bij een kat moet worden voorkomen en stopte op tijd.

Uiteindelijk kan je kat ook agressief zijn door overprikkeling. Dit kan gebeuren wanneer je je kat aait en ze er gewoon genoeg van heeft.

Misschien aai je haar op de verkeerde manier, of is ze een van die katten die geen fan zijn van dit soort genegenheid.

Hoe voorkom je dat je Russische blauw agressief is?

Russische blauwe kat op het hek

Kristina O’Hanley en haar medewerkers [1] Leg uit dat vroege socialisatiefactoren een grote rol spelen bij de ontwikkeling van volwassen kattengedrag, waaronder agressie.

Dus het Russische blauwe kitten dat je zojuist in je huis hebt verwelkomd, is al blootgesteld aan vroege socialisatie in haar cattery.

Als u het kitten bij een gerenommeerde fokker hebt gekocht, hoeft u zich geen zorgen te maken, omdat deze fokkers hun best doen om hun pasgeboren kittens te socialiseren, zoveel als ze kunnen in deze eerste weken van hun leven.

Vanaf dat moment ben jij de verantwoordelijke persoon voor de ontwikkeling en socialisatie van je Russische Blauwe kat. Vergeet niet dat het nooit te laat is. Zelfs als je wat agressie bij je kat opmerkt, heb je nog steeds tijd om haar volgzaam te maken.

Laten we eens kijken hoe we verschillende soorten agressief gedrag bij Russische blauwe kittens kunnen behandelen.

Territoriale agressie

Intacte mannetjes zijn degenen die het vaakst territoriaal gedrag vertonen.

Het enige wat je hier kunt doen is je mannetje laten castreren. Castratie vermindert de drang van de kat om zijn territorium te markeren en voorkomt dat ze in gevecht raken met andere mannetjes om te paren met het loopse vrouwtje.

Ook kunnen gecastreerde mannetjes niet meer paren en vrouwtjes impregneren.

Bovendien moet u uw Russische blauwe kat ook voorzien van voldoende entertainment, zoals speelgoed, krabpalen en kattenbomen, om zijn agressie naar andere bronnen te leiden.

Agressie tegen mensen

Omdat Russian Blues geen fans zijn van vreemden, kan dit een heel groot probleem worden als je vaak mensen hebt.

Wat u moet doen, is uw kitten vanaf haar jonge leeftijd blootstellen aan nieuwe mensen. Op deze manier zal ze uiteindelijk wennen aan het zien van andere mensen buiten haar familie en zal ze ze niet langer als bedreigingen zien.

Je kunt je gasten ook vragen om je kat niet te aaien, of je gewoon te gedragen alsof ze er niet is.

Agressie tijdens het spelen

Russisch blauw zwaait met zijn poot.

Je moet je Russische blauwe niet laten bijten of krabben – Zelfs niet als onderdeel van je speelsessie. Als ze eraan went om dit te doen terwijl ze jong is, kan dit een echt gedragsprobleem worden als ze volwassen wordt.

Leer uw kitten van jongs af aan dat geen enkel deel van uw lichaam een speeltje voor haar is. Straf haar ook niet als ze je bijt of krabt en schreeuw niet tegen haar.

In plaats daarvan, wanneer je haar een agressieve lichaamshouding ziet aannemen, leid haar dan hiervan af door haar favoriete speeltje in de tegenovergestelde richting te gooien.

Angst Agressie

Je kat lijkt bang te zijn voor iets wat je niet eens kunt zien? Oh, maar dit kan zo eng voor ze zijn, zoals een nieuwe lamp in je woonkamer, of die luide stofzuiger van je die haar elke keer zo opschrikt.

Als je Blauwe Rus agressief gedrag vertoont als gevolg van angst, moet je proberen erachter te komen wat precies deze angst bij haar veroorzaakt.

Als je hierin slaagt, moet je de trigger uit haar omgeving verwijderen. Als u de exacte bron van angst niet kunt vinden, moet u met uw dierenarts praten, of zelfs met dierlijk gedrag.

Agressie door overprikkeling

We houden er allemaal van om onze kittens te knuffelen, maar, zoals de Hawaiian Humane Society uitlegt, treedt overstimulatie op wanneer het aaien langer duurt dan het comfortniveau van de kat toestaat.

Om dit te voorkomen, moet u uw aaisessies kort houden. Geef je Blauwe Rus zoveel ruimte als ze nodig heeft.

Na verloop van tijd zul je leren wat de perfecte hoeveelheid aaien is voor je kat. Sommigen zullen het leuk vinden dat je ze langer knuffelt, terwijl anderen al na een paar minuten genoeg hebben.

Zijn Russische blauwe katten goede huisdieren?

kitten in de mand

Deze katten zijn nieuwsgierig, aanhankelijk en intelligent, wat betekent dat het echt een genot is om ze als huisdier te hebben.

Onthoud echter dat elke kat tekenen van agressie kan vertonen. Een Blauwe Rus zal zeker een geweldige metgezel zijn, maar het is noodzakelijk om te weten hoe je grenzen voor haar kunt stellen.

Elke vorm van agressief gedrag zou niet moeten worden toegestaan.

Met de juiste socialisatie en het omleiden van ongewenst gedrag zonder de kat te straffen – ik weet zeker dat je een eeuwige vriend zult vinden in je Russische blauwe kitten!

Laatste gedachten

Zijn Russische blauwe katten agressief? Niet standaard, maar ze kunnen verschillende soorten agressief gedrag vertonen.

Dergelijke uitbarstingen kunnen de harmonieuze coëxistentie met een kat onder hetzelfde dak ernstig verstoren. Problemen met agressie moeten dus worden opgelost zodra je ze opmerkt.

Uiteindelijk kan worden geconcludeerd dat Russische blauwen prachtige huisdieren zijn die, met uw inspanning en aanmoediging, zullen uitgroeien tot goedaardige en gehoorzame katten.

Verwijzingen:

[1] Kristina A. O’Hanley, David L. Pearl, Lee Niel. Risicofactoren voor agressie bij volwassen katten die via een asielprogramma als kittens werden gekoesterd, Applied Animal Behaviour Science, Volume 236, 2021, DOI, Retrieved June 29, 2023.