10 verrassende feiten over kattensnorharen

Snorharen

Onze katten zijn een super interessante soort. Het lijkt erop dat van de toppen van hun hoofd tot de toppen van hun staart, hun genetische samenstelling een wonder is.

Ze bezitten ongelooflijke zintuigen en fysieke vaardigheden die het meest indrukwekkend zijn, en er zijn veel interessante feiten te leren over wat onze kattenvrienden zo speciaal maakt.

Als het gaat om kattensnorharen, zijn er eigenlijk verschillende interessante feiten die je misschien niet hebt gekend en die deze gezichtsdecoraties zo speciaal blijken te maken. Blijf lezen om 10 interessante feiten over kattensnorharen te ontdekken die je misschien nog niet kende.

1. Je kunt de stemming van je kat beoordelen door goed naar zijn snorharen te kijken

Gemiddeld heeft een kat ongeveer 12 snorharen aan weerszijden van zijn gezicht.

Katten zijn stoïcijnse wezens die goed zijn in het bewaken van wat ze denken of voelen. Maar naast de lichaamstaal van uw kat, kunt u ook meer te weten komen over hoe uw kat zich voelt door naar zijn snorharen te kijken. Gemiddeld heeft een kat ongeveer 12 snorharen aan weerszijden van zijn gezicht. Gebruik de volgende tips om de stemming van je kat te beoordelen…

  • Recht en opzij zoals gewoonlijk: Rustig en ontspannen
  • Vooruitgeduwd: alert, betrokken en opgewonden
  • Platgedrukt tegen wangen: Bang, boos en klaar om toe te slaan (AKA: Pas op!)

2. Kattensnorharen zijn gemaakt van keratine

Net als de klauwscheden van uw kat, bestaan hun snorharen ook uit een eiwit dat bekend staat als keratine.

Net als de klauwscheden van uw kat, bestaan hun snorharen ook uit een eiwit dat bekend staat als keratine. Katten hebben ook niet alleen snorharen aan de zijkanten van hun neus. Je kunt ook snorharen op hun voorhoofd en aan de onderkant van hun benen in de buurt van hun poten vinden.

Deze tactiele haren, die wetenschappelijk bekend staan als vibrissae, helpen uw kat om de wereld om hen heen te peilen.

3. Je zult de snorharen van je kat geen pijn doen als je ze aanraakt

Cat Whisker Feiten

Vergeet niet dat de snorharen van je kat ongeveer drie keer dieper in hun huid zijn ingebed dan hun vacht, dus eraan trekken zou een zeer ongemakkelijk gevoel voor je kat zijn.

Kattensnorharen zijn vreselijk schattig. En hoewel we weten dat we ze nooit, om welke reden dan ook, moeten trimmen, is het veilig voor ons om ze aan te raken als we de verleiding niet kunnen weerstaan. Trekken aan de snorharen van je kat zou echter een grote no-no moeten zijn, omdat het hem pijn kan doen.

Vergeet niet dat de snorharen van je kat ongeveer drie keer dieper in hun huid zijn ingebed dan hun vacht, dus eraan trekken zou een zeer ongemakkelijk gevoel voor je kat zijn.

4. De snorharen van je kat fungeren als antennes om de wereld om hen heen te observeren

Feiten over kattensnorharen

Katten zullen hun snorharen gebruiken om door de wereld om hen heen te navigeren.

Ze zeggen dat de snorharen van een kat zo krachtig zijn dat ze het vermogen hebben om veranderingen in de druk in de lucht te voelen. En daarom kan uw kat voelen wanneer het weer op het punt staat te veranderen, simpelweg door deze luchtdrukveranderingen van hun snorharen door te geven aan hun machtige hersenen.

Katten zullen hun snorharen gebruiken om door de wereld om hen heen te navigeren. Tot alles, van het detecteren van drukveranderingen in de lucht, balanceren, hen laten weten of ze in krappe ruimtes passen en ze zelfs buiten schot houden.

5. Kattensnorharen sturen berichten naar de hersenen van je kat

Cat Whisker Feiten

De snorharen van je kat zijn gevoelig. En ze zijn uitgerust met proprioceptoren, dat zijn sensorische organen.

De snorharen van je kat zijn gevoelig. En ze zijn uitgerust met proprioceptoren, dat zijn sensorische organen. Deze sensorische organen vertellen de hersenen van uw kat wat er in de wereld om hen heen gebeurt door er signalen naartoe te sturen.

En deze proprioceptoren zijn erg gevoelig, daarom mogen ze nooit, maar dan ook nooit om welke reden dan ook worden gesneden. Het snijden ervan zou pijnlijk zijn voor je kat en zou in feite voelen alsof iemand de bovenkant van je huid snijdt.

6. Hoe groter de snorharen, hoe groter de kat

Kattensnorharen groeien met een kat. En dat is ook niet alleen als ze volwassen worden.

Nu is deze niet zo verrassend. Maar wat dit feit over kattensnorharen maakt, is dat kattensnorharen met een kat meegroeien. En dat is ook niet alleen als ze volwassen worden. Als een kat zijn binnenste Garfield kanaliseert, zullen die snorharen ook langer beginnen te groeien om plaats te bieden aan hun grotere breedte.

7. Uw kat kan snorharenstress ervaren

Je kat hoeft zijn snorharen niet tegen een hard oppervlak te drukken wanneer hij wil eten of drinken.

De snorharen van je kat zijn niet alleen gevoelig voor geluid, trillingens, en luchtdruk maar ook om aan te raken. En dat geldt voor wanneer dingen hun snorharen raken, evenals hun snorharen die gedwongen worden om tegen dingen te wrijven.

Dat gezegd hebbende, is dit slechts een van de vele redenen waarom je je kat altijd uit een brede kom moet voeren die plaats biedt aan hun snorharen. Je kat hoeft zijn snorharen niet tegen een hard oppervlak te drukken wanneer hij wil eten of drinken. Omdat dit kan resulteren in snorharenmoeheid. (Meer daarover hier.)

8. Moederkatten kauwen soms op de snorharen van hun kittens

Hoewel dit alarmerend zou zijn om te zien, zeggen kattenexperts dat dit interessante gedrag meestal als vrij normaal wordt beschouwd.

Hoewel dit alarmerend zou zijn om te zien, zeggen kattenexperts dat dit interessante gedrag meestal als vrij normaal wordt beschouwd. Moederkatten zijn de meesters in het veilig houden van hun nakomelingen, en het is bekend dat ze soms tot het uiterste gaan om hun veiligheid te garanderen.

Een manier waarop moederkatten hun kittens voor gevaar houden, is door hun snorharen een beetje naar beneden te kauwen. Op deze manier zal het kitten minder snel op verkenning gaan.

9. Kattensnorharen zijn een van de vele redenen waarom je kat zo’n geweldige jager is

jacht kat

Van alle zintuigen van uw kat is hun zicht veruit de zwakste van hun vijf zintuigen.

Van alle zintuigen van uw kat is hun zicht veruit de zwakste van hun vijf zintuigen. Katten hebben het vermogen om te zien bij weinig licht dankzij hun genetische samenstelling, maar als het gaat om objecten van dichtbij binnen tien centimeter van hun gezicht, is hun zicht behoorlijk wazig.

Maar dit is waar ze vertrouwen op die zenuwachtige snorharen om hen te helpen. De snorharen van een kat zullen naar hun prooi duiken vlak voordat ze toeslaan, omdat hun snorharen hen helpen te voelen hoe ver weg hun vaak zeer ongelukkige slachtoffer is.

10. Snorharen helpen het gezicht van uw kat te beschermen

De snorharen van je kat zijn erg indrukwekkend. Ze kunnen de kleinste veranderingen in hun omgeving waarnemen en kunnen dienen om de gevoelige ogen van uw kat te beschermen tegen letsel.

De supergevoelige snorharen van uw kat hebben het vermogen om zelfs de kleinste spikjes stof en huidschilfers te voelen, wat uw kat kan helpen om dit proactief te benaderen door zijn hoofd te schudden voordat de schade zijn ogen bereikt.

Nu je hebt geleerd over kattensnorharen, bekijk je dit volgende artikel over Cats.com om alles te weten te komen over kattenpoten.