Short Spine Syndrome bij katten: door dierenarts beoordeelde tekenen, diagnose en behandeling

Tekenen van SSS kunnen abnormale bekkengang zijn die de achterpoten beïnvloedt, fecale en urine-incontinentie, gebrek aan gevoel en mogelijke verlamming van de achterpoten, gebrek aan perianaal gevoel, gebrek aan gevoel rond de urethra en verschillende graden van verlamming van het achterbeen.

Deze ziekte kan nogal wat ongemak en pijn veroorzaken en kan de dagelijkse activiteiten van een kat beïnvloeden. Sommige katten zijn niet in staat om te springen, terwijl anderen zelfs moeite hebben om te lopen. Laten we het eens nader bekijken.

Klik hieronder om verder te gaan:

kattenpootverdeler

Wat is short spine syndrome (SSS)?

Short spine syndrome (SSS) wordt veroorzaakt door dezelfde genetische mutatie die de ontwikkeling van de staart van een Manx-kat beïnvloedt, waardoor deze abnormaal kort is. Dezelfde mutatie kan SSS veroorzaken, omdat de mate van misvorming kan variëren, afhankelijk van de mate van penetratie van de genetische mutatie. Dit is de reden waarom sommige Manx-katten een stomp hebben, terwijl anderen volledig staartloos zijn. Hoe korter de staart, hoe groter de kans dat een kat spina bifida en problemen met achterpoten, verlamming of incontinentie ontwikkelt.

De aandoening heeft invloed op de algehele gezondheid en het welzijn van de kat, waardoor het een ernstige en slopende aandoening is.

Veel voorkomende tekenen van SSS

Kurilian Bobtail Kat
Beeld: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock

Misvormingen van de poten en staart

De misvorming veroorzaakt door SSS kan resulteren in een abnormale gang van de achterpoten.  Deze aandoening kan ook secundaire zweren en letsel aan de gewrichten veroorzaken. De pijn en het ongemak bij katten met SSS kunnen de amputatie van het aangedane been vereisen.

De misvormingen veroorzaakt door SSS kunnen ook voorkomen dat katten hun achterpoten volledig strekken. Dit kan ertoe leiden dat de achterpoten in een abnormale hoek worden gebogen, wat resulteert in wat bekend staat als een “plantigrade houding”.

Verlamming, incontinentie en ongemak

Omdat de aandoening de wervelkolom aantast, komen urine- en fecale incontinentie vaak voor bij getroffen katten. Omdat katten niet in staat zijn om hun blaas en maagdarmkanaal onder controle te houden, lijken ze vaak bevuild en ontwikkelen ze terugkerende urineweginfecties en andere pijnlijke aandoeningen zoals chronische constipatie die leidt tot Megacolon of rectale verzakking. De constante vervuiling van hun vacht en huid kan ook leiden tot regelmatige huidinfecties en irritaties.

De achterpoten van de kat kunnen ook een zekere mate van verlamming oplopen.

3 kat face divider

SSS diagnosticeren

dierenarts die kat onderzoekt in röntgenkamer
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock

Een diagnose van het korte wervelkolomsyndroom bij katten wordt bereikt door observatie van de symptomen, beoordeling van de volledige klinische geschiedenis en lichamelijk onderzoek. De dierenarts kan enkele röntgenfoto’s aanvragen om de toestand van de kat goed te interpreteren en andere aandoeningen uit te sluiten die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken. Secundaire aandoeningen zoals huid- en urineweginfecties kunnen verschillende monsters nodig hebben om te worden gediagnosticeerd.

Behandelingen voor SSS

Er is geen behandeling voor het korte wervelkolomsyndroom bij katten. De kwaliteit van leven van de kat hangt af van de ernst van de aandoening. SSS is een aandoening die van invloed is op de mobiliteit en fysieke en mentale gezondheid van katten, dus ze hebben gespecialiseerde zorg nodig om reguliere fysieke taken uit te voeren. Katten met de ziekte moeten toegang hebben tot frequente en grondige veterinaire onderzoeken en alle benodigde ondersteuning. Velen zullen de eigenaar nodig hebben om hun vacht constant schoon te maken en hen handmatig te helpen hun blaas te legen.

Kan SSS worden voorkomen?

De beste manier om het korte wervelkolomsyndroom bij katten te voorkomen, is door te voorkomen dat katten worden gefokt die de mutatie in het M-gen hebben. Als een fokker twee katten fokt die de mutatie hebben, lopen hun nakomelingen een veel hoger risico om met SSS te worden geboren. Het opzettelijk fokken van staartloze katten moet worden vermeden om de bestendiging van deze aandoening te voorkomen.

verdeler-catclaw1

Dingen inpakken

Short spine syndrome is een zeldzame kattenziekte die het vermogen van uw kat om te bewegen, te springen en anderszins deel te nemen aan dagelijkse fysieke activiteiten kan beïnvloeden. Het wordt veroorzaakt door hetzelfde gemuteerde gen dat ervoor zorgt dat katten staartloos worden geboren. Deze aandoening brengt de kwaliteit van leven van de kat aanzienlijk in gevaar, heeft geen behandeling en vereist vaak gespecialiseerde zorg om ervoor te zorgen dat de kat basisactiviteiten kan doen en secundaire infecties kan voorkomen. De mogelijkhedenty van staartloze katten die deze aandoening erven, zou voldoende reden moeten zijn om te stoppen met het fokken van katten die deze eigenschap vertonen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Seregraff, Shutterstock