Een gids voor de mooie Russische blauwe Siamese mix

De Blauwe Rus is een loyale, sociale en zachtaardige kat. Het Siamese ras staat bekend als aanhankelijk, intelligent en mooi. Kun je je de combinatie van deze twee geweldige katten voorstellen?

Nou, de Russische Blauwe Siamese mix is echt, en ik weet zeker dat je de kenmerken van deze kat leuk zult vinden!

Laten we eens dieper kijken naar het uiterlijk, het temperament en de gezondheid van deze hybride. Het is altijd interessant hoe ouder de gemengde kat er meer uit zou zien en wat je kunt verwachten van het leven ermee.

Het hebben van twee ouderrassen met opmerkelijke eigenschappen geeft deze hybride grote kansen om een wenselijk huisdier te zijn met een aangenaam temperament en een opvallend uiterlijk.

Russian Blue Siamese Mix Kort overzicht

Gewicht 8-15 pond

Hoogte 8-12 inch

Vachtlengte Kort

Vachtkleuren Blauw, grijs, zilver, lila, chocolade

Temperament Intelligent, zelfverzekerd, speels

Gezondheidsproblemen Obesitas, gebitsproblemen, hartaandoeningen, diabetes

Levensduur 15+ jaar

Russische Blauwe Siamese Mix Uiterlijk

Russische blauwe Siamese kat zittend op een rots

Grootte

Volgens de Siamese groeikaart wegen deze katten meestal tussen de 8 en 15 pond, terwijl ze 8 tot 12 centimeter lang zijn.

De Russische blauwe is vergelijkbaar met de Siamees in grootte – het gemiddelde gewicht van dit ras is 7 tot 15 pond, en ze zijn meestal ongeveer 10 centimeter lang.

Hun hybride heeft dus waarschijnlijk een vergelijkbare grootte als zijn ouders. Dit betekent dat het 8 tot 12 centimeter lang zal zijn, terwijl het gemiddelde gewicht 8 tot 15 pond is.

Vachttype en kleuren

Het Siamese ras heeft een korte, dunne en glanzende vacht, zonder ondervacht. Cat Fanciers’ Associations wijst erop dat deze katten punten van dezelfde tint hebben op hun oren, benen, staart, voeten en hoofden.

Punten zijn donkere delen van het lichaam van de kat – te zien op haar ledematen. Erkende Siamese kleuren zijn blauwe punt, chocoladepunt, lila punt en zegelpunt.

Russische blauwe katten hebben dichte, pluche en korte vachten. Hun vachtkleur kan glinsterend zilver tot donkerder grijs zijn.

Dus, wat te verwachten van de vacht van een Russische Blauw-Siamese mix? Hij heeft een korte vacht, net als zijn beide ouders. Toch betekent dit niet dat er geen verzorging zal zijn, omdat kortharige katten ook verharen, althans tot op zekere hoogte.

Maar één keer per week borstelen zou genoeg moeten zijn met deze gemengde kat.

Zoals de vachtkleuren en -patronen gaan, kan de Russische blauwe Siamese mix een blauwe, grijze of zilveren vacht hebben, of het kan ook een lila of chocoladepuntpatroon hebben.

Gezichts- en lichaamskenmerken

Deze gemengde kat heeft amandelvormige ogen die ofwel groene of blauwgroene ogen waardoor ze er nog aantrekkelijker uitziet!

Haar oren zijn hoogstwaarschijnlijk puntig, ver uit elkaar geplaatst.

Een Russische Blauwe Siamese mix heeft een gespierd middelgroot lichaam. Haar benen zijn lang en mager en haar staart is dik.

Russische Blauwe Siamese Mix Temperament

Foto van grijze kat die op beton ligt

De Blauwe Rus is een zeer intelligent ras dat voor veel dingen kan worden getraind, zoals apporteren.

Hetzelfde geldt voor het Siamese ras, dat van nature ook erg nieuwsgierig is en in staat is om dingen snel te leren.

Hun mix zal dus ook zeer intelligent zijn en veel mentale stimulatie vereisen.

Deze mix is niet alleen slim, maar het heeft ook grote kansen om een aanhankelijke, speelse en zelfverzekerde kat te zijn die een geweldige metgezel is voor gezinnen.

Hoewel Siamees vrij spraakzaam is en wordt beschouwd als een van de meest vocale rassen, heeft de Blauwe Rus de neiging om kalmer en stiller te zijn.

Je zou dus kunnen eindigen met een behoorlijk communicatieve mix, of een meer gereserveerde, afhankelijk van welk ouderras er qua vocalisatie meer op zal lijken.

Russische Blauwe Siamese Mix Gezondheid

Foto van Russische blauwe Siamese kat die op een bank zit

Het hebben van een kat betekent niet alleen dat je een leuk nieuw familielid hebt om mee te knuffelen, maar betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor een ander levend wezen.

Natuurlijk is het onmogelijk om sommige gezondheidsproblemen bij katten te voorspellen en zelfs te voorkomen, maar toch zijn er enkele algemene aannames met betrekking tot alle kattenrassen.

The SprucePets wijst erop dat gemengde katten eigenlijk als gezonder worden beschouwd dan raszuivere katten.

Het is echter nog steeds noodzakelijk om enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen te noemen die verband houden met zowel de Russische blauwe als de Siamese rassen. Gemengde katten hebben een kans om dezelfde gezondheidsproblemen te ontwikkelen als bij hun ouderrassen.

Enkele van de gezondheidsproblemen die worden aangetroffen in het Siamese ras zijn obesitas, artritis, gebitsproblemen, amyloïdose en kanker. Juan Miguel Pérez-Enriquez en zijn medewerkers [1] Merk op hoe kanker de doodsoorzaak is in ongeveer 26% van de kattenpopulatie wereldwijd.

Aan de andere kant Russische blauwe katten kunnen lijden aan feline lower urinary tract disease (FLUTD), diabetes en hartaandoeningen.

Het belangrijkste is om uw kat regelmatig mee te nemen voor controles door de dierenarts en altijd te reageren zodra u symptomen van ziekte of ongewoon gedrag bij haar opmerkt.

Russische Blauwe Siamese Mix Levensverwachting

De Blauwe Rus heeft een geschatte levensduur van 15 tot 20 jaar. Siamese katten leven gemiddeld 15 jaar.

Dus, met voldoende zorg, aandacht van eigenaren en goede leefomstandigheden – de Russische Blauw-Siamese mix kittens hebben behoorlijk goede kansen om een lang en welvarend leven te leiden!

Conclusie

Het hebben van een gemengde kat is een soort loterij – helemaal in het begin kun je niet met zekerheid zeggen op welke ouder het meer zal lijken.

Toch kun je van één ding zeker zijn: de Russische Blauwe Siamese kat zal zachtaardig en intelligent zijn en geweldig gezelschap zijn voor mensen van alle leeftijden!

Ook is haar levensduur vrij lang, dus je kunt veel tijd verwachten die je met deze harige vriend doorbrengt.

Als je de beschrijving van deze hybride leuk vond, wil je misschien meer te weten komen over de Russian Blue Maine Coon-mix. Tot daar!

Verwijzingen:
[1] Pérez-Enriquez JM, Romero-Romero L, Alonso-Morales RA, Fuentes-Pananá EM. Tumorprevalentie bij katten: ervaring van een referentiediagnostisch centrum in Mexico-Stad (2006-2018). Veterinaria México OA. 2020;7(4). DOI, geraadpleegd op 28 juni 2023.