Zijn jute touw krabpalen veilig voor katten? (Materialen uitgelegd)

Katteneigenaar zijn betekent dat je allerlei krabpalen inslaat, vooral als je niet wilt dat je meubels worden opgeklauwd! Of je nu een nieuwe katteneigenaar bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe krabpaal, je vraagt je misschien af wat het beste materiaal is voor je kat om te klauwen.

Als je een jute touwkrabpaal hebt gezien en je afvraagt wat de veiligheid ervan is, kun je er zeker van zijn dat het veilig is voor katten. Het is echter niet het meest gebruikte materiaal, omdat sisal over het algemeen voor dit doel wordt aanbevolen.

Hier geven we u extra informatie over jute en welk materiaal het beste is voor kattenkrabpalen.

kattenpootverdeler

Wat is jute?

Jute is een natuurlijk materiaal dat afkomstig is van de juteplant, die in India wordt gekweekt.1 Witte jute (Corchorus olitorius) is de meest voorkomende plant die wordt gebruikt voor het maken van jutestof.

Terwijl katoen de meest gebruikte plantaardige vezel is, is jute de tweede in lijn. De westerse wereld gebruikt jute echter niet zo veel als India, waar het een van de primaire textielvezels is.

De planten groeien meer dan 10 voet lang en de vezel wordt geoogst in één lange string, waardoor jute de langste natuurlijke textielvezel ter wereld is. De stof afkomstig van de juteplant heeft een relatief ruwe textuur, dus het wordt meestal gebruikt in industrieel werk.

Jute werkt voor krabpalen omdat het duurzaam en biologisch afbreekbaar is, vooral wanneer het in touw wordt gesponnen. Dit betekent dat het bestand is tegen krabben en klimmen. Ook goed gemaakte jute werpt niet zoveel af als andere stoffen.

jute touw
Image Credit”: Piqsels

Welke andere materialen worden gebruikt op krabpalen?

Verschillende materialen worden vaak gebruikt voor krabpalen.

Kartonnen

Als je ooit met een kat naar een nieuwe plek bent verhuisd, weet je uit de eerste hand dat katten zich aangetrokken voelen tot kartonnen dozen, of ze zich erin verstoppen, ze gebruiken voor sluipaanvallen of krabben.

Karton voelt goed onder de poten van een kat omdat het buigzaam is. Het is ook niet zo dicht als sommige andere materialen die op krabpalen worden gebruikt, dus katten hebben minder kans om hun klauwen te laten vangen. Katten waarderen ook het geluid dat karton maakt tijdens het krabben.

Kartonnen krabbers zijn minder duur, maar tenzij ze goed gemaakt zijn, slijten ze vrij snel en vind je overal stukjes karton na een goede krabsessie.

kat met kartonnen krabpaal
Afbeelding Credit: Evgenia Terekhova, Shutterstock

Hout

Hout is duurzaam en maakt een uitstekend geluid terwijl uw kat het krabt, wat ze zullen waarderen. U kunt commerciële houten krabpalen vinden, hoewel u geld kunt besparen door uw eigen te maken.

U moet zich er echter van bewust zijn dat bepaalde houtsoorten giftig zijn, dus zorg ervoor dat u het veiligste hout voor uw krabpaal kiest.

Tapijt

Tapijt is een veelgebruikt materiaal voor een krabpaal. Hoe goed het werkt, hangt af van het type tapijt dat wordt gebruikt, maar al het tapijt slijt uiteindelijk.

Je zult een krabpaal willen krijgen met tapijt dat niet lijkt op een van de tapijten en tapijten in je huis, omdat dit ertoe kan leiden dat je kat ook aan je tapijten krabt. Tapijt zal je kat ook niet de meest bevredigende kras geven en ze hebben meer kans om hun klauwen vast te krijgen in de lussen.

Sisal

Sisal is de meest voorkomende en aanbevolen vezel voor krabpalen, zowel het touw als het geweven materiaal vormen. Het is een natuurlijk materiaal zoals jute en is zwaar, dus het is bestand tegen veel krassen.

Sisal wordt gekweekt uit de bladeren van de agaveplant, die inheems is in Zuid-Mexico, maar het grootste deel van de sisal die je vandaag de dag zult vinden, komt uit Oost-Afrika.

Schotse vouw kleine kat die op krabpalen speelt
Afbeelding Credit: Anatoliy Cherkas, Shutterstock

Sisal Rope vs Sisal Stof

De meeste katten lijken de voorkeur te geven aan geweven sisalstof op een krabpaal boven sisaltouw, wat vrij goed werkt, maar omdat het om de paal is gewikkeld, creëert het groeven, waardoor het oppervlak hobbelig wordt.

Katten geven de voorkeur aan het gladde maar ruwe oppervlak van de stof, waardoor ze het oppervlak met hun klauwen kunnen vangen en naar beneden kunnen krabben zonder dat er iets in de weg staat.

Een ander probleem met sisaltouw is dat als je kat het krabt, veel van de vezels beginnen uit te steken, wat nogal scherp kan zijn voor je kat. Dit kan een negatieve associatie creëren met het gebruik van de krabpaal en ze zullen dingen gaan krabben die ze niet zouden moeten doen.

Maar sisalstof verandert in zachte vezels als je kat krabt, en while het zal nog steeds rafelen, het zal niet die scherpe stukjes hebben.

Over het algemeen is het het beste om sisalstof te kiezen in plaats van sisaltouw, hoewel sommige katten natuurlijk de voorkeur geven aan het touw boven de stof. Als je begint met een touwkrabpaal en je kat gebruikt het niet zo vaak, dan wil je er misschien een proberen met sisalstof en vice versa.

De verschillen tussen sisal en jute

Sisal en jute hebben nogal wat dingen gemeen. Het zijn natuurlijke vezels geoogst van planten, ze lijken redelijk op elkaar en ze hebben zelfs de neiging om gegroepeerd te worden.

Een verschil is de textuur. Sisal is stijf en een van de sterkste natuurlijke vezels die beschikbaar zijn. Jute heeft de neiging om zacht te zijn, waardoor het minder duurzaam is dan sisal.

Degene die je uiteindelijk kiest, hangt uiteindelijk af van je kat. Hoewel taaie sisalstof meestal de beste keuze is, geven sommige katten misschien de voorkeur aan de zachtere jute.

Kat krabben post sisal touw
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock

Bij het uitzoeken van een krabpaal

Naast het type materiaal waarin de krabpaal is bedekt, moet u rekening houden met een paar andere factoren.

Je wilt geen enorme krabpaal voor een kleine kat of een kleine paal voor een grote kat. De boom moet hoog genoeg zijn voor uw kat om zich uit te strekken voor een krabsessie op het hele lichaam. Ze zullen zich niet op hun gemak voelen als ze moeten hurken om te krabben.

Het moet ook stabiel genoeg zijn om niet te wiebelen, laat staan om te vallen. Hoe wiebeliger het is, hoe kleiner de kans dat je kat het zal gebruiken. Je wilt dat de paal een stevige, brede en zware onderkant heeft en je moet alles vermijden wat topzwaar is.

Bovendien willen sommige katten misschien in een horizontale positie krabben, dus katteneigenaren zullen kiezen voor meerdere krabpalen met verschillende materialen in zowel horizontale als verticale opties. Dit is ook een goede manier om de voorkeuren van uw kat te achterhalen en uw kat zal veel minder snel aan uw meubels krabben.

Twee katten in een krabpaal met krabpaal
Afbeelding credit: Romeoebaloo, Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Jute is volkomen veilig voor katten om te krabben, maar je kunt het een uitdaging vinden om het te vinden omdat sisal de neiging heeft om de krabpaalwereld te regeren.

Maar als je een jutepost vindt of van plan bent er zelf een te maken, hoef je je geen zorgen te maken dat je kat het gebruikt. Het kan na een tijdje gewoon uit elkaar vallen.

Vergeet niet dat je moet voorkomen dat een paal bedekt raakt met een materiaal dat te veel lijkt op je meubels of tapijten, anders zal je kat alles krabben!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: MarinaTr, Shutterstock