Mijn kat heeft net wormen gegooid, wat moet ik doen? (7 belangrijke tips)

Het is verontrustend om te zien dat je kat wormen overgeeft. Wormen zijn immers niet iets wat je verwacht te zien als je kat braakt. Het zien van zo’n aanblik kan je in paniek brengen over wat je moet doen.

Om je geest een beetje te verlichten, wanneer een kat wormen opwerpt, zijn het meer dan waarschijnlijk rondwormen, die behandelbaar zijn. We moeten opmerken dat als u merkt dat uw kat wormen overgeeft, breng uw kat dan onmiddellijk naar de dierenarts voor behandeling, vooral als uw kat een kitten is.

Nu we weten waarom uw kat wormen overwerpt, laten we de behandelingsopties onderzoeken, welke katten ernstig kunnen worden getroffen en zeven belangrijke tips om uw kat of kitten rondwormvrij te houden.

kattenpootverdeler

Wat zijn spoelwormen?

Spoelwormen zijn een veel voorkomende darmparasiet die bij katten voorkomt. In feite zullen veel katten op een bepaald moment in hun leven rondwormen ervaren.

Spoelwormen zien eruit als gekookte spaghettinoedels en als je kat besmet is, zie je ze in de ontlasting of het braaksel van je kat. Het lichaam van een rondworm is lang met een witachtig of bruinachtig uiterlijk met een cilindrische vorm. Ze kunnen 3 tot 6 centimeter lang worden en zijn gemakkelijk te herkennen met het blote oog. Spoelwormen hechten zich niet aan de darmwand maar zwemmen vrij door de darmen.

Katten raken meestal besmet met rondwormen of andere parasieten door het inslikken van vuil met larven of wormeieren (meestal in uitwerpselen). Een andere mogelijkheid is als uw kat door een besmet gebied loopt met larven of eieren die op de poten kunnen komen.

Wanneer uw kat zichzelf reinigt, zal hij waarschijnlijk de larven of eieren inslikken. Bij kittens worden de wormen door een geïnfecteerde moederkat door de moedermelk geleid. Kittens worden vaak beïnvloed door rondwormen en andere parasieten.

katten rondwormen
Afbeelding Credit; Todorean-Gabriel, Shutterstock

Hoe ernstig zijn rondwormen voor kittens en oudere katten?

Spoelwormen zijn niet erg ernstig bij een volwassen kat, hoewel een snelle behandeling is om ze zo snel mogelijk kwijt te raken. Spoelwormen zijn levensbedreigender voor kittens en oudere katten en moeten zo snel mogelijk worden behandeld. Indien onbehandeld, kunnen kittens en oudere katten sterven.

Voor de behandeling zal uw dierenarts een ontwormer voorschrijven om de wormen te doden. Gelukkig is het spotten van rondwormen bij uw geïnfecteerde kitten, volwassene of oudere kat eenvoudig, omdat ze meestal zichtbaar zijn in het braaksel of de ontlasting van uw kat.

Wat zijn tekenen van rondwormbesmetting bij een kat?

Een veelbetekenend teken is duidelijk het spotten van de wormen in de ontlasting of het braaksel van uw kat, maar andere tekenen kunnen ook wijzen op een rondwormbesmetting. Tekenen van rondwormen zijn als volgt:


 • Diarree met slijm

 • Braken (wormen kunnen zichtbaar zijn in het braaksel)

 • Opgezwollen of vergrote buik (potbuik)

 • Gewichtsverlies

 • Hoesten/longontsteking (als de longen geïnfecteerd zijn)

 • Mogelijke darmobstructie (ernstige gevallen)

 • Doffe vacht
Kattenbraken
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Welke andere wormen kunnen katten infecteren?

Spoelwormen zijn niet de enige wormen die de gezondheid van uw kat kunnen beïnvloeden. Haakwormen, lintwormen, hartwormen en zweepwormen zijn allemaal mogelijkheden, maar ook te voorkomen en te behandelen.


 • Haakwormen “haken” zichzelf aan de bekleding van de darmwand, vandaar de naam. Haakwormen voeden zich met het bloed en weefselvloeistoffen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Haakwormen kunnen een gastheer binnendringen via de mond of huid en zijn niet zichtbaar voor het blote oog.

 • Lintwormen hebben platte, gesegmenteerde lichamen die als volwassenen tot 11 inch kunnen bereiken. Lintwormen verankeren aan de dunne darm en uiteindelijk breken individuele segmenten, proglottiden genaamd, af van het hoofdlichaam van de worm en zijn te vinden op en rond de anus, bevestigd aan de vacht onder de anus en op of in uitwerpselen in de kattenbak.

 • Hartwormen infecteren het hart en worden verspreid via muggen. Honden zijn gevoeliger voor hartworm dan katten; niettemin is het noodzakelijk om uw kat hartwormmedicatie te laten gebruiken om te voorkomen dat ze uw kat infecteren.

 • Zweepwormen zijn een andere parasiet die niet zo vaak voorkomt bij katten als bij honden, maar katten kunnen nog steeds worden geïnfecteerd. Deze wormen lijken op een “zweep” en een infectie kan bloederige diarree veroorzaken, of uw kat kan geen tekenen vertonen. Tekenen om op te letten zijn echter bloedarmoede, uitdroging en gewichtsverlies.

Zijn wormen pijnlijk voor katten?

Ja, wormen kunnen pijnlijk zijn voor uw kat en kunnen ongemak veroorzaken, vooral afhankelijk van het type worm waarmee uw kat is geïnfecteerd. Larvenmigratie die optreedt in de lever, ogen, maag of longen kan ontstoken raken, wat resulteert in buikpijn, misselijkheid, ademhaling problemen en oogirritatie als gevolg van overmatig wrijven van de ogen, een afscheiding of loensen.

Als u wormen in de ontlasting, braaksel of rond de anus opmerkt, of als u tekenen van wormen bij uw kat ziet, breng uw kat dan zo snel mogelijk naar de dierenarts voor behandeling om te voorkomen dat uw kat onaangename symptomen ervaart.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Kunnen mensen wormen van katten krijgen?

Helaas, ja, dat kunnen ze. Mensen kunnen wormen krijgen door in direct contact te komen met kattenuitwerpselen met larven, zoals werken in een tuin zonder handschoenen, lopen door vervuilde grond of kinderen die in zandbakken spelen met besmette uitwerpselen. Het beoefenen van goede hygiëne is de beste manier om jezelf te beschermen.

De 7 belangrijke tips om uw kat wormvrij te houden

U kunt uw steentje bijdragen om te voorkomen dat uw kat besmet raakt met parasieten door enkele eenvoudige tips te volgen.


 • Sta uw kat niet toe om op knaagdieren te jagen, omdat sommige al geïnfecteerd kunnen zijn, wat ook uw kat zal infecteren.

 • Maak de kattenbak dagelijks schoon en zorg ervoor dat je alle uitwerpselen verwijdert.

 • Gebruik een ontsmettingsmiddel bij het schoonmaken.

 • Vermijd het voeren van rauw vlees aan uw kat, omdat larven in het vlees zelf kunnen zitten.

 • Vermijd gebieden met overvolle huisdieren.

 • Houd uw kat op een maandelijkse hartworm en vlooienpreventief.

 • Houd je kat zoveel mogelijk binnen.
man schoonmaak stinkende kattenbak
Afbeelding Credit: xamnesiacx84, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Ontdekken dat je kat wormen heeft is nooit prettig, maar gelukkig zijn er bepaalde maatregelen die je kunt nemen om je kat wormvrij te houden. Zorg ervoor dat u uw kat maandelijks hartworm- en vlooienpreventie houdt, houd uw kat zoveel mogelijk binnen, laat uw kat niet op knaagdieren jagen, houd de kattenbak dagelijks schoon en beoefen een goede hygiëne om uzelf te beschermen.

Het volgen van deze stappen zal de kans dat uw kat wormen krijgt aanzienlijk verminderen. Voor kittens is het belangrijk om uw kitten mee te nemen voor een grondig onderzoek om er zeker van te zijn dat er geen wormen aanwezig zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Tom Wang, Shutterstock