Is een luchtbevochtiger veilig voor mijn kat? Veiligheidsproblemen &tips

Voor bepaalde huishoudens is het gebruik van een luchtbevochtiger een noodzaak tijdens de wintermaanden. Maar misschien heb je een nieuwe kat of denk je erover om je eerste luchtbevochtiger aan te schaffen en weet je niet zeker of het veilig zal zijn met je kat.

Een koele mistbevochtiger is volkomen veilig voor gebruik rond katten en kan zelfs een paar voordelen voor hen bieden. Maar er zijn een paar dingen die u moet overwegen voordat u er een gebruikt.

Voordat u uw oude luchtbevochtiger gebruikt of een nieuwe koopt, moet u de voordelen en de risico’s van het gebruik ervan rond uw kat begrijpen.

kattenpootverdeler

Wat zijn luchtbevochtigers precies?

Vochtigheid is de waterdamp in de lucht. Luchtbevochtigers zijn vooral populair tijdens de wintermaanden omdat de lucht in de huizen van mensen vrij droog is vanwege het gebrek aan vochtigheid in de koude lucht en in verwarmingssystemen.1

Luchtbevochtigers werken door de droge lucht te filteren en als een mist terug te sturen. Er zijn verschillende luchtbevochtigers om uit te kiezen:


  • Centrale luchtbevochtigers: Net als centrale airconditioning zijn centrale luchtbevochtigers ingebouwd in de airconditioning- en verwarmingssystemen van het huis en zullen ze het hele huis bevochtigen.

  • Waaierbevochtigers: Deze luchtbevochtigers maken een koele mist met behulp van een roterende schijf.

  • Ultrasone luchtbevochtigers: Deze maken een koele mist door gebruik te maken van ultrasone trillingen.

  • Verdampers: Verdampers gebruik een ventilator die lucht door een nat filter, band of lont blaast.

  • Stoom vaporizers: Ze gebruiken elektriciteit om stoom te maken die afkoelt voordat ze het apparaat verlaten. Je moet deze vermijden rond je kat, jonge kinderen en andere huisdieren.
Luchtbevochtiger
Afbeelding credit: Anke Sundermeier, Pixabay

Waarom een luchtbevochtiger gebruiken?

Afgezien van het voorkomen van die vervelende schokken die je krijgt nadat je over een tapijt bent gelopen, helpen luchtbevochtigers bij vele andere verzwarende aspecten van droge winterlucht, zoals droge sinussen, gebarsten en droge lippen, bloedneuzen, droge huid, hoofdpijn, droog en kroeshaar, enz.

Ze kunnen ook van pas komen als je verkouden bent of een ademhalingsaandoening hebt, zoals astma.

Hebben luchtbevochtigers voordelen voor katten?

Voor het grootste deel kunnen katten profiteren van luchtbevochtigers op dezelfde manier als ze ons helpen. Katten kunnen een “kattenverkoudheid” krijgen en last hebben van congestie, die kan worden verlicht met een luchtbevochtiger.

Het kan uw kat ook helpen als hij chronische rhinitis of sinusitis heeft. Rhinitis is een ontsteking van de neus en sinusitis is een ontsteking in de neusholtes. Een luchtbevochtiger kan helpen het slijm in de neus los te maken, waardoor de kat gemakkelijker kan ademen.

Wanneer een kat astma heeft, kan droge lucht astma-aanvallen veroorzaken en een luchtbevochtiger kan het vocht in de lucht verhogen.

Ten slotte helpen luchtbevochtigers ons met onze droge huid en kunnen ze hetzelfde doen voor katten. Als uw kat roos lijkt te hebben en behoorlijk wat krabt, kan dit zijn omdat de lucht zijn huid uitdroogt. Maar zorg er eerst voor dat het niet te wijten is aan een andere gezondheidstoestand.

kat Luchtontvochtiger
Afbeelding Credit: Mariia Boiko, Shutterstock

Wat zijn de risico’s van luchtbevochtigers rond katten?

Gebruik alleen een koele mistbevochtiger, geen warme mistbevochtiger. Het grootste probleem met de laatste is dat het kokend water gebruikt, wat een gevaar kan zijn als je nieuwsgierige kat het per ongeluk omver stoot. Bovendien hebben warme mistbevochtigers veel meer kans om onderhevig te zijn aan schimmel en meeldauw.

Maar beide typen vereisen een reservoir met water om te werken, wat een gevaar kan zijn als het in de buurt van een stopcontact morst. Als je een te nieuwsgierige en energieke kat hebt die waarschijnlijk de luchtbevochtiger omver zal werpen, kan er de mogelijkheid zijn van een elektrische schok.

De 8 veiligheidstips voor het gebruik van luchtbevochtigers rond katten

Nu u weet dat luchtbevochtigers voor het grootste deel veilig zijn, zijn hier een paar veiligheidstips om ervoor te zorgen dat u ze kunt gebruiken zonder u zorgen te maken over uw kat.

1. Gebruik alleen cool mist luchtbevochtigers

Gebruik alleen koele mistbevochtigers als je een kat hebt. Hetzelfde kan gezegd worden als je huisdieren of jonge kinderen hebt. Op deze manier is er geen risico op brandwonden als het wordt omvergeworpen.

thematische pauze

2. Gebruik alleen stevige luchtbevochtigers

U wilt een luchtbevochtiger gebruiken die niet gemakkelijk kan vallen. Een nieuwsgierige kat kan per ongeluk een lichtgewicht machine omver gooien. Als uw kat hem niet met rust kan laten, overweeg dan om een kleine luchtbevochtiger te kopen, zodat als hij omvalt, het je kat geen pijn zal doen.

kat zit in de buurt van luchtbevochtiger
Afbeelding Credit; Pixel-Shot, Shutterstock
thematische pauze

3. Gebruik geen etherische oliën

Etherische oliën zijn zeer giftig voor katten. Ze worden gemakkelijk opgenomen door de huid en oraal in het lichaam, waar ze vervolgens door de lever worden verwerkt, maar katten missen het enzym om de essentiële oliën te verwerken, wat kan leiden tot leverfalen.

Druppels van een diffuser of luchtbevochtiger kunnen op de vacht van de kat terechtkomen, die ze zullen aflikken, of ze kunnen ze in de lucht inademen. Gebruik nooit etherische oliën rond je kat.

thematische pauze

4. Gebruik alleen stille luchtbevochtigers

Katten hebben een buitengewoon gevoelig gehoor en hebben de neiging om gemakkelijk te schrikken wanneer er onverwachte geluiden zijn. Een luidruchtige luchtbevochtiger kon de kat weghouden. Dit is prima als uw kat de luchtbevochtiger niet nodig heeft, maar als ze dat wel doen, plaats hem dan niet in de buurt van gebieden die uw kat moet bezoeken, zoals zijn voerbakken, kattenbak en slaapruimtes.

thematische pauze

5. Houd het schoon

U moet het water regelmatig verversen en het reservoir reinigen. Het wordt aanbevolen om het water elke dag te verversen als dat mogelijk is. Als het apparaat filters heeft, vervangt of reinigt u deze tegelijkertijd.

Gedemineraliseerd of gedestilleerd water zal minder deeltjes en minerale afzettingen achterlaten, en deze kunnen leiden tot bacteriegroei.

Houd u strikt aan de instructies van de fabrikant. Vergeet niet dat alles wat zich in het reservoir bevindt, in de lucht terechtkomt die u en uw gezin zullen inademen.

man die water in luchtbevochtiger giet
Afbeelding Credit; Lena Ogurtsova, Shutterstock
thematische pauze

6. Overweeg het meten van de luchtvochtigheid

Er bestaat zoiets als te veel vochtigheid in de lucht en het kan overmatige condensatie in uw huis veroorzaken, wat schimmel en meeldauw kan produceren en de groei van bacteriën kan bevorderen. Dit kan leiden tot allergieën, astma-aanvallen en ademhalingsproblemen.

U kunt investeren in een hygrometer die het vocht in de lucht meet, zodat u eventuele aanpassingen kunt doen.

thematische pauze

7. Weet dat plaatsing de sleutel is

Als de luchtbevochtiger voor uw kat is, moet u een veilige plek vinden om hem te plaatsen, zodat uw kat hem niet constant omver stoot.

Je moet ook voorzichtig zijn om het ver genoeg van het stopcontact te plaatsen, zodat het geen water op het stopcontact morst als het kantelt. Als het alleen voor jou is, zet het dan gewoon buiten het bereik van je kat.

thematische pauze

8. Let op je kat

Wanneer u de luchtbevochtiger voor het eerst aansluit, let dan een tijdje op uw kat eromheen. Laat ze niet alleen totdat je kat eraan gewend is en er geen interesse meer in toont.

Perzische kat liggend op de bank
Afbeelding Credit: Another77, Shutterstock

Een woord over ultrasone luchtbevochtigers

Deze luchtbevochtiger maakt gebruik van ultrasone trillingen die trillen en vochtdruppels genereren die in de lucht worden afgegeven. Omdat ze op een zeer hoge frequentie trillen, produceren ze geen geluid, maar katten kunnen ze nog steeds voelen.

Sommige katten zullen waarschijnlijk goed zijn met dit type luchtbevochtiger, terwijl anderen dat niet zullen doen, dus je zult het rond je kat willen testen. Als het hen stoort, probeer het dan terug te sturen voor een terugbetaling.

kattenpootverdeler

Conclusie

Luchtbevochtigers zijn veilig voor uw kat, op voorwaarde dat het een koele misteenheid is die stevig is en niet gemakkelijk kan worden omvergeworpen. Het kan wonderen doen voor de huid en vacht van uw kat, helpen met hun ademhalingsproblemen en ook u en uw gezin ten goede komen.

Neem contact op met uw dierenarts als u een luchtbevochtiger overweegt omdat uw kat een droge huid of ademhalingsproblemen vertoont. Luchtbevochtigers kunnen helpen bij het verlichten van een paar van deze problemen, maar ze hebben mogelijk nog steeds medische interventie nodig.

Streef over het algemeen naar een koele mistbevochtiger die stil en sterk genoeg is om een energieke kat aan te kunnen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Marina Demeshko, Shutterstock