Hoe langharige katten te verzorgen (10 tips en trucs)

Als het gaat om verzorging, is het hebben van een kat die ervan geniet een beetje hit or miss. Sommige katten houden ervan om geborsteld en verzorgd te worden. Anderen zijn niet de grootste fans. Of ze het nu leuk vinden of niet, katten hebben verzorging nodig. Dit geldt vooral voor langharige katten. Als je nieuw bent in de verzorging, zijn we er om je te helpen. Hieronder bekijken we 10 tips en trucs die je kunnen helpen je langharige kat te verzorgen en de ervaring beter beheersbaar te maken. Neem een kijkje zodat je de vacht van je kat er op zijn best uit kunt laten zien.

3 katten gezichtsverdeler

De 10 tips en trucs om langharige katten te verzorgen

1. Leer het haar van je kat kennen

Net als wij is niet elke langharige kat hetzelfde. Misschien is de vacht van je kat gevoelig voor matten. Aan de andere kant kan uw kat een droge huid hebben. Misschien is je kat een schone freak of heeft hij het moeilijk als het gaat om baden. Hoe dan ook, u moet de individuele behoeften van uw kat begrijpen voordat u begint met uw verzorgingsregime.

thematische pauze

2. Begrijp Shedding

Zodra je het vachttype van je kat leert kennen, kun je hun verharingsroutines beter begrijpen. Langharige katten hebben twee vachttypen. Een daarvan is een dunnere vacht die ze in de zomer dragen. De andere is een donzige, dikke vacht die binnenkomt wanneer het weer begint te veranderen voor de koelere maanden. Wanneer deze dikkere vacht schuurt voor zomerkleding, zul je merken dat je kat het meest werpt. Hierdoor kunnen ze zich ontdoen van de dikke vacht, zodat ze niet zo heet zijn in de winter. Wanneer dit gebeurt, moet je misschien je verzorgingsspel opvoeren.

witte kat verharen
Afbeelding Credit: DreamBig, Shutterstock
thematische pauze

3. Maak een verzorgingsschema

Katten houden van een routine. Dit geldt voor voedingsschema’s, dutjes en zelfs verzorging. Als u van plan bent om uw kat dagelijks te borstelen, doe het dan tegelijkertijd. Als een of twee keer per week uw plan is, kies dan de dagen en tijden die het beste werken voor u en uw kat. Probeer de verzorging niet te laten interfereren met de normale voedings- of dutjestijd van uw kat. Het laatste wat je wilt is het leven van je kat verstoren.

thematische pauze

4. Probeer dingen stressvrij te maken

Katten zijn geen fans van verandering of nieuwe situaties. Als je een verzorgingsschema maakt en je kat is er nieuw in, kan hij een beetje stressen. Het is belangrijk om er alles aan te doen om hun stress te verminderen. Probeer van verzorging een hechtingservaring te maken. Praat zachtjes met ze terwijl je het doet om ze troost te bieden. Je kunt ook zorgen voor verzorging in een deel van het huis waar je kat zich het meest comfortabel voelt. Bied ze daarna een traktatie aan om ze te laten zien dat ze het geweldig hebben gedaan.

thematische pauze

5. Verzamel de juiste tools

Er zijn verschillende verzorgingshulpmiddelen die je nodig hebt voor een langharige kat. Sommige zullen ze leuk vinden. Anderen niet zozeer. Zachte borstels zijn ideaal voor kitties. Ze zijn niet schadelijk voor de huid en kunnen het losse haar verwijderen dat nodig is. Je hebt ook een kam of de-matting borstel nodig, afhankelijk van hoe gevoelig je kat is voor matten en klitten. Verzorgingshandschoenen zijn ook een hulpmiddel waar uw kat van kan genieten als hij de klus klaart terwijl hij goed aaien van u nabootst.

verzorgingsborstel met kattenbont
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock
thematische pauze

6. Wees altijd zachtaardig

Houd er rekening mee dat je kat kleiner is dan jij. Je denkt misschien dat je niet veel druk uitoefent, maar het kan genoeg zijn om ze pijn te doen. Wees altijd voorzichtig bij het borstelen of kammen van je kat, vooral als hun haar een beetje gematteerd aanvoelt en speciale aandacht nodig heeft. Het laatste wat je wilt is dat je kat een hekel heeft aan verzorgingssessies.

thematische pauze

7. Baden kunnen lastig zijn

De meeste mensen proberen te voorkomen dat katten baden krijgen vanwege hun afkeer van water. Niet elke kat voelt zich echter zo. Hoewel je kat misschien geweldig is in het wassen van zichzelf, wil je van tijd tot tijd misschien ingrijpen en hem helpen. Als u besluit om uw kat te wassen, zorg er dan voor dat de watertemperatuur comfortabel is. Je wilt ook een shampoo gebruiken die speciaal is ontworpen voor katten. Voor een goede verzorging daarna, zorg ervoor dat de shampoo en eventuele conditioners die u kunt gebruiken volledig worden weggespoeld.

thematische pauze

8. Blijf je bewust van het dieet van je kat

Je realiseert het je misschien niet, maar het dieet van je kat speelt een grote rol in hun algehele gezondheid, inclusief hun vacht. Goede voedingsstoffen kunnen de vacht van uw kat glanzend en gezond houden. Blijf bij kattenvoer dat volledige voeding biedt, geschikt is voor het leeftijdsniveau van uw kat en mogelijk omega-vetzuren bevat, omdat ze geweldig zijn voor vacht- en huidonderhoud.

verzorging ragdoll kat
Afbeelding Credit: Pxhere
thematische pauze

9. Wees voorbereid op matten

Helaas is gematteerd haar een deel van het leven met een langharige kat. Als u uw kat dagelijks of meerdere keren per week verzorgt, kunt u deze mogelijk vermijden. Toch, als je kat ergens in komt of als je een paar dagen niet in staat bent om te verzorgen, zul je merken dat ze een beetje in de knoop zitten. Ja, er zijn de-matting tools, maar je moet uiterst voorzichtig zijn bij het gebruik ervan. Als de tangle of mat erg genoeg is, kan het nodig zijn om uitgesneden of geschoren te worden. Als u zich niet op uw gemak voelt bij deze taak, neem dan contact op met een professionele trimmer of dierenarts voor hulp.

thematische pauze

10. Houd alles schoon

Je verwacht het misschien niet, maar wanneer je je kat verzorgt, blijft er nogal wat haar achter. Jij en je gezin willen niet te maken hebben met grote plukjes haar op je kleding. Elke keer dat u uw kat verzorgt, moet u ervoor zorgen dat u grondig na uzelf opruimt. Stofzuig of veeg al het haar op en maak al je gereedschap goed schoon. Dit houdt alle leden van het huis schoon en gezond.

kattenpootverdeler

Conclusie

Als je de liefhebbende huisdierouder bent van een langharige kat, kunnen deze 10 tips en trucs je helpen je voor te bereiden op de taak van verzorging. In een mum van tijd voel je je een verzorgingsexpert. Uw kat, en iedereen in uw huis, zal dankbaar zijn dat u de knowhow heeft om kattenhaar goed onderhouden en op afstand te houden. Onthoud altijd dat als het gaat om het verzorgen van je langharige kat, zachtaardig zijn en ze kalm houden de belangrijkste dingen zijn. Als je dat doet, zal je kat leren om van verzorging te houden en de verbinding die je deelt waarderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Madhourse, Shutterstock