Kat krabt niet: is dit normaal?

kat krabt niet uitgelichte afbeelding

Krabben is een instinctief onderdeel van kattengedrag en iets wat de overgrote meerderheid van de katten doet vanaf de kittentijd. Katten moeten krabben om hun territorium te markeren en uit te rekken, terwijl ze hun nagels scherp houden en overgroei voorkomen.

Katten kunnen krabben aan hun krabpalen, meubels, tapijten, bomen en deuropeningen; bijna alles wat hen een grip geeft om te krabben. Maar wat als je kat niet krabt? Is dit normaal? Het kan zijn, maar er zijn enkele redenen waarom uw kat misschien niet krabt, en we zullen deze nu allemaal doornemen.

Snel overzicht

01

Krabben is een instinctief gedrag met tal van voordelen voor katten.

02

Katten kunnen stoppen met krabben omdat ze gestrest, gewond of ziek zijn.

03

Om uw kat aan te moedigen om te krabben, moet u eventuele onderliggende ongemakken of stress oplossen en tegelijkertijd voldoende geschikte kraboppervlakken bieden.

Wat is normaal krabgedrag?

kat zittend op een krabber

Katten krabben normaal gesproken een paar keer per dag 10-20 seconden, wat neerkomt op 1-2 minuten krabtijd per dag.

Katten krabben meestal een paar keer per dag of gedurende 1-2 minuten in totaal in de loop van de dag. Dit doen ze door hun voorpoten uit te strekken en afwisselend met hun voorpoten te krabben.

Hun nagels zullen naar buiten worden gestrekt en volledig zichtbaar zijn. Ze kunnen oppervlakken horizontaal of verticaal krassen, afhankelijk van wat ze krassen. Ze doen dit meestal 10-20 seconden en gaan dan verder.

Katten krabben om vele redenen. Deze omvatten het strekken, het markeren van hun geur (met feromonen / geurklieren in hun voeten), het visueel markeren van hun territorium met krasplekken en nagelonderhoud. Wanneer katten krabben, werpen ze het buitenste deel van hun nagel af en slijpen ze de uiteinden die overgroei van de nagel voorkomen.

Met de redenen voor krabben in gedachten, is het logisch waarom buitenkatten kunnen krabben in de buurt van de grenzen van hun territorium (bijvoorbeeld hun tuin). Dit is om andere katten hun krassen te laten zien en de afgezette feromonen te detecteren. Dit markeert dat gebied als het territorium van de inwonende kat en betekent in wezen “buiten houden” voor andere katten.

Katten die binnen zijn, kunnen veel gebieden krabben. Ze kunnen krassen op speciale krabpalen of helaas onze favoriete bank of gordijnen! Hoe dan ook, krabben is een normaal kattengedrag en essentieel voor een kat om een kat te zijn!

Lees ook: De 10 beste krabpalen in 2022

Mijn kat krabt niet – is dit normaal?

Kat die aan de basis van een krabpaal zit, niet krabt

We hebben de redenen onderzocht waarom katten krabben, maar waarom zou een kat helemaal niet krabben?

Zoals we al hebben besproken, is krabben normaal kattengedrag en is het essentieel voor nagelonderhoud en het markeren van territorium. Waarom krabben sommige katten dan niet? Het komt zelden voor dat katten helemaal niet krabben, maar het is mogelijk. De meeste katten zullen op een gegeven moment krabben, al is het maar voor een zeer korte periode.

Als uw kat niet krabt, kan dit nagelgroei veroorzaken en kan dit te wijten zijn aan een onderliggende aandoening. Voordat u echter ingaat op de redenen hiervoor, moet u ervoor zorgen dat uw kat echt niet krabt. Is het mogelijk dat ze krabben als je er niet bent of als ze buiten zijn?

Veel katten met toegang tot de buitenlucht zullen ervoor kiezen om bomen en andere materialen buiten te krabben, dus het is mogelijk dat je ze misschien niet hebt zien krabben. Omdat krabben maar een paar seconden duurt, kan het ook zijn dat je je kat hebt gemist, maar dat zijn ze eigenlijk wel.

Als uw kat echt niet krabt, kan dit te wijten zijn aan een paar redenen die we hieronder zullen bespreken.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Veel voorkomende oorzaken voor katten om niet te krabben

Er zijn een paar redenen waarom uw kat misschien niet krabt. Het kan zijn omdat je kat pijn heeft of gestrest is, of het kan gewoon zijn persoonlijkheid zijn.

Artrose

Maine coon kat buiten wandelen

Sommige katten, vooral oudere, kunnen stoppen met krabben als gevolg van gewrichtspijn door artritis.

Vooral oudere katten zijn gevoelig voor artritis naarmate ze ouder worden. Dit komt door slijtage aan de gewrichten, wat pijn en moeite met bewegen veroorzaakt. Omdat krabben gepaard gaat met beweging van de voorpoten, kan uw kat dit niet doen als ze pijnlijke gewrichten hebben als gevolg van artritis.

Oudere katten krijgen hierdoor vaak overgroeide nagels en hebben regelmatig nagels nodig om te voorkomen dat nagels ingebed raken. Houd de bewegingen van je oudere kat in de gaten, want ze zijn misschien niet zo goed als ze ooit waren. Bezoek youw dierenarts als u denkt dat uw oudere kat worstelt met zijn mobiliteit. Er zijn veel medicijnen beschikbaar om uw kat te helpen met deze aandoening.

Lees ook: Artrose bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Letsel

Snotneus kat wordt gecontroleerd bij dierenarts

Gewonde katten kunnen stoppen met krabben om te voorkomen dat ze meer pijn veroorzaken.

Als uw kat een verwonding heeft die de ledematen, pads of nagels aantast, kan dit hun krabvermogen beïnvloeden. Een kat met zere voeten zal niet willen krabben, omdat het nog meer pijn bij hen zou veroorzaken.  Katten met pijn vertonen vaak geen normaal gedrag en kunnen zich teruggetrokken gedragen.

Als uw kat plotseling is gestopt met krabben, moet u een veterinair onderzoek voor hem boeken. Controleer ze op tekenen van kreupelheid of veranderingen, omdat dit erop kan wijzen dat ze onwel zijn. Ze kunnen een blessure hebben die medische behandeling nodig heeft.

Lees ook: Waarom declameren slecht is voor je kat

Nagel condities

Persoon die de nagel van een kat knipt

Problemen die de nagels van uw kat direct beïnvloeden, kunnen er ook voor zorgen dat ze stoppen met krabben.

Elke aandoening die de nagel beïnvloedt, heeft invloed op het krabgedrag. Dit komt omdat wanneer katten krabben, ze hun nagels opwarmen en ze gebruiken om het gebied krachtig te krabben. Als ze pijn hebben met hun nagels, is het onwaarschijnlijk dat ze dit doen. Aandoeningen die van invloed zijn op nagels zijn onder meer:

Deze aandoeningen moeten door een dierenarts worden behandeld om uw kat weer comfortabel te maken en blij te maken om te krabben.

Lees ook: Systemische schimmelinfecties bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Stress

Kat toont bezorgde lichaamstaal

Katten die gestrest of angstig zijn, kunnen zich niet bezighouden met normaal krabgedrag.

We praten veel over stress bij katten, en dit komt omdat het heel vaak voorkomt bij onze katachtigen, en ze verbergen het goed. Stress kan van invloed zijn op het gedrag van veel katten, waaronder krabben. Katten die gestrest zijn, kunnen meer of minder krabben dan normaal. Ze kunnen meer krabben om zichzelf veiliger te laten voelen in hun omgeving door hun territorium te markeren en feromonen in het gebied achter te laten.

Als ze zich bijvoorbeeld bedreigd voelen door een andere kat in huis, kunnen ze minder krabben en zich veel verstoppen. Als u een verandering in het gedrag van uw kat opmerkt, controleer dan op mogelijke stressoren. Het aansluiten van een synthetische feromoonverspreider (Feliway) en ervoor zorgen dat elke kat voldoende middelen heeft (kattenbak, voerbak, waterbak, krabpaal, bedden, schuilplaatsen) kan veel helpen bij verschillende oorzaken van stress. Boek een veterinair onderzoek om oorzaken van pijn uit te sluiten die stress kunnen veroorzaken.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Persoonlijkheid

Zwart-witte kat loungend op de grond

Bovendien zijn sommige katten misschien gewoon niet geneigd om te krabben vanwege hun persoonlijkheid.

Elke kat is op zijn eigen manier anders en dit is hetzelfde als het gaat om krabben. Sommige katten krabben veel en anderen krabben heel weinig. Als je kat niet veel krabt en hij is al zo sinds een kitten, kan het normaal gedrag voor hem zijn.

Het is ook mogelijk dat als uw kat slechts een korte tijd niet vaak krabt, dat u dit gedrag misschien niet ziet gebeuren. Controleer de nagels van je kat regelmatig om er zeker van te zijn dat ze niet verdikt en overwoekerd raken als je je zorgen maakt over hun gebrek aan krabben.

Lees ook: Welk persoonlijkheidstype heeft jouw kat?

Hoe u uw kat kunt aanmoedigen om te krabben

Kat krabt aan een paal

Het toevoegen van hoogwaardige krabpalen aan uw huis kan uw kat aanmoedigen om meer te krabben.

Als je niet merkt dat je kat zoveel krabt, kun je een paar dingen doen om hem aan te moedigen. Zorg eerst voor krabpalen of kattenbomen. Krabpalen moeten hoog genoeg zijn zodat uw kat zich comfortabel kan uitstrekken om erop te krabben. Ze moeten ook stabiel zijn, zodat ze niet omvallen. Verticale en horizontale palen zijn ook beschikbaar, en ik zou aanraden om een aantal van elk te verstrekken.

Sommige katten zijn misschien niet geïnteresseerd in het gebruik van krabpalen. Ik zou aanraden om ze te positioneren door in- en uitgangen om markering aan te moedigen en je kunt ook kattenkruid gebruiken dat op de paal is gestrooid om het gebruik aan te moedigen.

Helaas kunnen sommige katten huishoudmeubilair krabben, wat een probleem kan zijn. Straf ze niet voor dit gedrag, want ze begrijpen niet dat ze niet op onze favoriete gordijnen of bank mogen krabben! Probeer ze in plaats daarvan te voorzien van betere, alternatieve krasoppervlakken, bijvoorbeeld krabpalen. Je kunt kattenkruid gebruiken om hen aan te moedigen hun krabpaal of een synthetische feromoon (Feliway) vloeistof te gebruiken die je op de paal aanbrengt.

De handeling van het declameren cats (door chirurgisch hun klauwen te verwijderen) wordt niet aanbevolen als een oplossing voor dit probleem, omdat het onnodig lijden en pijn veroorzaakt en voorkomt dat katten normaal gedrag vertonen. Sommige mensen kunnen dubbelzijdige tape of aluminiumfolie gebruiken om te voorkomen dat katten op bepaalde oppervlakken krabben.

Raadpleeg een behaviorist als er een krabprobleem is in uw huishouden.

Lees ook: Beste kattenbomen, torens en appartementen voor grote katten

Conclusie

Kat met klauwen die zich ergens aan vastklampt

Hoewel krabben een instinctief en noodzakelijk gedrag is, doen sommige katten het om verschillende redenen niet. U kunt uw kat aanmoedigen om te krabben door gezonde uitlaatkleppen voor dit gedrag te bieden en onderliggende stress of ongemak op te lossen.

Krabben is een volkomen normaal kattengedrag. Het is noodzakelijk om de normale gezondheid van de nagels te behouden en om uw kat zich veiliger te laten voelen in zijn omgeving door geurmarkering en stressverlichting. Als je niet merkt dat je kat krabt, probeer dan een verscheidenheid aan krabpalen te geven om dit gedrag aan te moedigen.

Katten die helemaal niet krabben, kunnen last hebben van een pijnlijke gewrichts- of nagelaandoening, dus plan in dit geval een controle bij hun dierenarts. Een gebrek aan krabben kan leiden tot overgroeide nagels, dus houd dit in de gaten bij katten die niet veel krabben.  Vergeet niet dat elke kat anders is en dat sommige katten heel weinig krabben en dit is normaal voor hen.

Lees ook: Hoe je je kat een krabpaal laat gebruiken

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als een kat niet krabt?

Katten die helemaal niet krabben, kunnen overwoekerde, verdikte nagels ontwikkelen die regelmatig moeten worden geknipt. Als uw kat niet krabt, boek dan een bezoek aan uw dierenarts om pijnlijke gewrichts- of nagelaandoeningen uit te sluiten die mogelijk voorkomen dat uw kat krabt.

Krabben sommige katten niet?

Alle katten moeten tot op zekere hoogte krabben, al is het maar voor zeer korte periodes. Katten die niet krabben, kunnen overgroeide nagels ontwikkelen. Een veterinaire controle moet worden uitgevoerd om aandoeningen uit te sluiten die kunnen voorkomen dat ze krabben.

Krabben alle katten meubels?

Nee, sommige katten mogen nooit meubels krabben. Ze hebben meer kans om meubels te krassen als er geen krabpalen zijn verstrekt of als de krabpalen niet geschikt zijn, bijvoorbeeld niet groot genoeg.

Kunnen katten worden geleerd om niet te krabben?

Alle katten zullen krabben als normaal kattengedrag. U kunt ze echter richten op krassen geschikt materiaal door veel krabpalen van verschillende grootte te bieden.