Solensia voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Uitgelichte afbeelding voor Solensia for Cats

Solensia is een injecteerbaar medicijn dat door de FDA is goedgekeurd voor gebruik bij katten om verlichting te brengen van artritispijn. In dit artikel leert u wat Solensia is, hoe het werkt, mogelijke bijwerkingen en veelgestelde vragen.

Solensia Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Gefeliciteerd monoklonale antibiody gericht op NGF

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

Katten en kittens van 7 mnd en ouder.

Algemene namen:

Patervetmab

Beschikbare doseringen:

Injectieflacon van 1 ml met 7 mg frunevetmab

Verloopbereik:

De inhoud van de injectieflacon moet onmiddellijk na het doorprikken worden gebruikt.

Over Solensia For Cats

Kat die er stijf en dik uitziet op een dek

De merknaam voor frunevetmab, Solensia is een medicijn dat wordt gebruikt om katten met artrose te helpen.

Solensia is een merknaam voor frunevetmab, vervaardigd door Zoetis. Frunevetmab is een gehonniseerd immunoglobuline monoklonaal antilichaam.

Een antilichaam is een eiwit dat door het immuunsysteem wordt aangemaakt om zich op een bepaalde stof te richten. Meestal denken we aan antilichamen tegen zoiets als een virus, dat het lichaam helpt een virale infectie te voorkomen of snel te elimineren.

Een monoklonaal antilichaam is een synthetisch antilichaam dat is ontworpen om zich op slechts één specifieke stof te richten. Felinized betekent simpelweg dat het monoklonale antilichaam is ontworpen om specifiek in het lichaam van een kat te werken en niet bij andere diersoorten kan worden gebruikt.

Als monoklonaal antilichaam is de doelstof van Solensia iets dat zenuwgroeifactor (NGF) wordt genoemd. Bij volwassen dieren is NGF verhoogd als reactie op letsel, ziekte en schadelijke stimuli en draagt het bij aan neurogene ontsteking en verhoogde perceptie van pijn.

NGF is gevonden bij zowel mensen als andere diersoorten die betrokken zijn bij soorten chronische pijn, zoals die veroorzaakt door artrose (OA), waarbij NGF verhoogd is gebleken in artritische gewrichten.

Frunevetmab werkt door zich te binden aan NGF, waardoor wordt voorkomen dat NGF zich bindt aan andere receptoren die betrokken zijn bij het bevorderen van signalen van pijn en ontsteking.

Solensia is door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten, specifiek voor de behandeling van pijn geassocieerd met kattenartrose. Het is alleen verkrijgbaar als een injectie die eenmaal per maand onder de huid wordt gegeven in een dierenkliniek.

Lees ook: Artritis bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Wat doet Solensia voor katten?

Een rode kat slaapt in een mand bij het raam

Door zich te binden aan de zenuwgroeifactor (NGF) en te voorkomen dat deze zich bindt aan receptoren die betrokken zijn bij de pijnrespons, helpt Solensia te voorkomen dat uw kat de pijn ervaart die gepaard gaat met artrose.

De laatste jaren is door onderzoek steeds duidelijker geworden dat artrose (OA) vaker voorkomt bij katten dan eerder gedacht. Studies hebben aangetoond dat hoewel katten röntgenfoto’s van artritis kunnen hebben, veel minder van die katten duidelijke tekenen van pijn en verminderde mobiliteit thuis vertonen. Dit kan artritis bij katten moeilijk te waarderen thuis maken, of een diagnose stellen tijdens dierenartsbezoeken.

Maar de behandeling van artritis is ook een uitdaging voor katten en hun verzorgers. Geen niet-steroïde anti-inflammatoire (NSAID) medicatie is goedgekeurd voor veilig langdurig gebruik bij katten, en het gebruik van steroïden is uit de gratie gevallen gezien de associatie tussen langdurig gebruik en een hoger risico op bijwerkingen.

Pijnstillers, zoals gabapentine of buprenorfine, kunnen vaak worden overwogen. Maar hoewel ze pijn kunnen verminderen en helpen met comfort, richten ze zich niet op de onderliggende gewrichtsontsteking die de pijn veroorzaakt.

Oraalmedicatie van katten kan ook een uitdaging zijn, dus zelfs in gevallen waarin een pijnmedicatie, zoals gabapentine, langdurig kan worden gebruikt om pijn te beheersen, kan de hoge affiniteit voor veel katten om medicatie op te snuiven die verborgen is in voedsel of traktaties, evenals de moeilijkheid om rechtstreeks via de mond te pillen / medicatie te geven, leiden tot grote consistentieproblemen met de behandeling thuis.

Solensia biedt een mogelijke oplossing voor veel van deze zorgen met een gericht medicijn dat zeer goed lijkt te worden verdragen voor langdurig gebruik, zelfs bij oudere katten, en dat de orale route volledig elimineert, omdat de injectie op het kantoor van de dierenarts moet worden gegeven.

Volgens vroege studies bood een enkele Solensia-injectie significante pijnverlichting, zoals blijkt uit verhoogde activiteit gedurende maximaal 6 weken bij katten met degeneratieve gewrichtsziekte (DJD). Alleen al op basis van beoordelingen van de eigenaar werd ongeveer 3/4 van de katten die 3 doses Solensia kregen, beschouwd als behandelingssuccessen.

Hoewel het op het moment van schrijven nog steeds een nieuwer product is, lijkt Solensia het eerste medicijn in zijn soort te zijn dat door katten kan worden getolereerd voor langdurig gebruik voor gewrichtspijn en ontsteking met de toegevoegde bonus van het elimineren van de stress- en nalevingsproblemen van medicatie thuis.

Lees ook: 12 waarschuwingssignalen dat je kat pijn heeft en om hulp huilt

Bijwerkingen van Solensia voor katten

jeuk bij katten

Er zijn verschillende bijwerkingen gemeld voor Solensia voor katten.

Solensia is niet geëvalueerd bij katten jonger dan 7 maanden of met een gewicht van minder dan 5,5 lb (2,5 kg).

Bij katten lijken gastro-intestinale symptomen het meest gemeld te zijn, hoewel nog steeds relatief zeldzaam. Volgens de fabrikant werd in een veldproef met bijna 200 katten in de loop van ongeveer 3-4 maanden braken het vaakst gemeld bij 13%. Diarree en verlies van eetlust waren de volgende meest voorkomende, met ongeveer 6,5%.

Ongemak op de injectieplaats werd opgemerkt bij ongeveer 11% van de katten. Dit werd verder uitgelegd om te worden gezien als af en toe terugdeinzen, en meestal bij de eerste dosis.

Lokale reacties op de injectieplaats werden gemeld bij ongeveer 3-6% van de katten. Deze reacties omvatten korstvorming, rode huid, haaruitval, zwelling op de plaats en jeuk / krabben.

Abnormaal gedrag werd opgemerkt bij ongeveer 6,5% van de katten. Dit werd verduidelijkt als gedrag geregistreerd als abnormaal voor de individuele kat (ongeveer 12 van hen in de studie), maar niet enige vorm van erkende stoornis.

Vroege studies voor Solensia lijken grotendeels de veiligheid voor katten aan te tonen in termen van nierfunctie, inclusief katten met iris 1 of 2 in een vroeg stadium van chronische nierziekte, hoewel een klein aantal katten enkele milde veranderingen in nierlaboratoriumparameters had.

Twaalf van de katten in de studie toonden bewijs voor laboratoriumwerk van verergering van bestaande milde nierziekte. In een afzonderlijke veiligheidsstudie naar solensiagebruik bij een kleine groep zeer jonge katten, bleken de bloedonderzoekcreatininewaarden binnen het normale bereik te stijgen, maar nooit de bovengrens van normaal te overschrijden.

In een pilot klinische studie gepubliceerd in Frontiers in Veterinary Science in 2021 getiteld “Efficacy and Safety of an Anti-nerve Growth Factor Antibody (Frunevetmab) for the Treatment of Degenerative Joint Disease-Associated Chronic Pain in Cats: A Multisite Pilot Field Study”, werd Solensia gebruikt bij 126 katten die eigendom zijn van de klant met een gemiddelde leeftijd van 12-13 jaar. De auteurs gaven aan dat ongeveer de helft van de katten in de studie, alleen gezien hun leeftijd, zich in stadium II van chronische nierziekte bevond.

Van de katten in de studie die Solensia-injecties kregen, hadden er twee verhogingen in laboratoriumwerkparameters terwijl ze nog steeds op hetzelfde niveau van nierziekte bleven, waarbij één kat steeg tot stadium 3 van nierziekte.

Andere bijwerkingen die door de fabrikant werden genoemd, werden waargenomen bij ongeveer 4% of minder van de katten.

Op het moment van schrijven is Solensia niet onderzocht in combinatie met andere medicijnen, waaronder NSAID’s.

Solensia mag niet worden gebruikt bij zwangere of zogende koninginnen.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld na een Solensia-injectie, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Het gebruik van monoklonale antilichamen is relatief nieuw in de afgelopen jaren, maar toont veel belofte in zowel de menselijke als de dierlijke geneeskunde. Er is echter een fenomeen waargenomen dat immunogeniciteit wordt genoemd. Immunogeniciteit treedt op wanneer het lichaam van een patiënt zijn eigen antilichamen tegen het monoklonale antilichaamgeneesmiddel ontwikkelt, waardoor het medicijn na verloop van tijd minder effectief wordt.

In een studie die door de fabrikant werd genoemd, werd immunogeniciteit gedetecteerd bij slechts 4 katten van de ongeveer 260 totale katten.

Lees ook: De beste zelfgemaakte kattenvoerrecepten voor nierziekte

Solensia voor katten dosering

Schattige blauwogige kat ligt op tafel terwijl dierenartsen een injectie doen

Solensia moet worden toegediend door een dierenarts of een opgeleid veterinair personeelslid onder toezicht van een dierenarts.

Solensia is door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten, maar kan alleen legaal worden toegediend door een dierenarts of een getraind veterinair personeelslid onder toezicht van een DVM.

Dosering van Solensia is gebaseerd op gewicht en wordt eenmaal per maand subcutaan onder de huid geïnjecteerd. Elke injectieflacon solensia van 1 ml bevat 7 mg frunevetmab. Katten met een gewicht van 5,5 tot 15,4 lb (2,5-7 kg) krijgen één injectieflacon met katten van meer dan 15,5 lb die twee injectieflacons krijgen.

Na een aanvangsdosis is Solensia ontworpen om te worden voortgezet als een maandelijkse injectie.

Also Lees: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Conclusie

Kat close-up koesteren in de buurt van eigenaar

Solensia, een relatief nieuw medicijn op het moment van schrijven, is goedgekeurd voor gebruik bij katten om pijn en ontsteking bij katten met artrose te verlichten.

Solensia is een injecteerbaar medicijn dat is goedgekeurd voor gebruik bij katten om artrose te behandelen. Het biedt de enige huidige behandelingsoptie op langere termijn voor katten die zowel pijn als componenten van ontstekingsartritis kunnen aanpakken.

De langwerkende injectie elimineert ook de noodzaak van orale dosering, wat voor veel katten en hun verzorgers moeilijk kan zijn. Hoewel het nog relatief nieuw is, suggereren vroege pilot-veld- en veiligheidsstudies dat Solensia een gunstig veiligheidsprofiel heeft.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het solensia om bij katten te werken?

De pijnstillende effecten van Solensia zijn beschreven door katteneigenaren in studies om duidelijk te zijn na ongeveer 2-3 weken na toediening. Dit zou worden verwacht na de eerste, initiële dosis. Als Solensia op lange termijn wordt voortgezet, wordt consistente pijnverlichting verwacht.

Is Solensia al beschikbaar voor katten?

Ja. De FDA gaf goedkeuring aan Solensia op 13 januari 2022 en is momenteel beschikbaar voor gebruik bij katten. Omdat het echter een relatief nieuw medicijn is, kunnen nog niet alle dierenartspraktijken het momenteel dragen.

Hoe wordt Solensia toegediend aan katten?

Solensia wordt toegediend aan katten als een subcutane injectie onder de huid. Het is alleen goedgekeurd voor toediening door of onder direct toezicht van een erkende dierenarts en wordt toegediend aan een kat tijdens een veterinair bezoek.

Is Solensia een ontstekingsremmer?

Solensia (frunevetmab) is geen ontstekingsremmer in de traditionele zin, omdat het geen steroïde of een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) is. De werking ervan als monoklonaal antilichaam (mAb) heeft echter wel een ontstekingsremmend effect.

Het doelwit van frunevetmab voor de behandeling van kattenartrose (OA) is felinized nerve-growth factor (NGF). Bij volwassen katten is NGF niet alleen betrokken bij de perceptie van pijn en schadelijke stimuli door het lichaam, maar het helpt ook bij het vrijkomen en bestendigen van bepaalde ontstekingsmediatoren die ontstekingen in het lichaam bevorderen. Wanneer frunevetmab als monoklonaal antilichaam bindt aan NGF, vermindert het niet alleen het gevoel van cat OA-pijn, maar interfereert het ook met de voortzetting van ontstekingen waaraan NGF bijdraagt.

Bronnen weergeven

Gruen ME, Myers JAE, Lascelles BDX. Werkzaamheid en veiligheid van een anti-zenuw groeifactor antilichaam (Frunevetmab) voor de behandeling van degeneratieve gewrichtsziekte-geassocieerde chronische pijn bij katten: een multisite pilot veldstudie. Voorste Vet Sci (2021)8:610028. Doi: