5 veel voorkomende oorzaken van gewichtstoename bij katten

Katten zijn er in alle verschillende soorten en maten, wat betekent dat het geven van een standaard ideaal gewicht voor een kat moeilijk is. Elke kat heeft echter zijn eigen gezonde gewicht en eigenaren van gezelschapsdieren moeten hun best doen om een goede lichaamsconditie voor hun katten te behouden. Overgewicht en obesitas zijn een groeiend probleem bij huiskatten en zijn gekoppeld aan veel gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartaandoeningen1.

Snel overzicht

01

Overgewicht kan van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van een kat, dus eigenaren van gezelschapsdieren moeten stappen ondernemen om een gezonde lichaamsconditie voor hun katten te behouden.

02

Veel voorkomende oorzaken van gewichtstoename zijn overmatige voedselinname, gebrek aan lichaamsbeweging, leeftijd en sterilisatie / castratiestatus.

03

Af en toe kan een onderliggend medisch probleem de schuld zijn van gewichtstoename bij katten.

Het is zeldzaam dat kattenobesitas wordt veroorzaakt door een medische aandoening en de oorzaken van gewichtstoename zijn meestal gecentreerd rond overvoeding en een gebrek aan fysieke activiteit. Laten we ons verdiepen in de details van gewichtstoename bij katten en wat u als huisdierouder kunt doen.

Wat is het gewicht van een ideale kat?

zwaarlijvige kat

Uw kat heeft waarschijnlijk overgewicht als u de ribben van uw kat niet gemakkelijk met uw handen kunt voelen.

Het lichaamsgewicht bij katten varieert met ras, geslacht, leeftijd en grootte. Elke kat zal een ander ideaal gewicht hebben, en dit kan het beste worden beoordeeld door hun lichaamsconditie te beoordelen. Controleer de lichaamsconditie van uw kat regelmatig, misschien als onderdeel van een verzorgings- of mondhygiëneroutine, zodat zelfs kleine hoeveelheden extra gewicht of gewichtsverlies snel kunnen worden opgepikt.

Beoordeel de lichaamsconditie van een kat door zachte aanraking, omdat de vacht de visuele beoordeling onnauwkeurig kan maken. U moet de ribben van uw kat gemakkelijk langs hun zijkanten kunnen voelen met uw handen, maar de ribben mogen niet zichtbaar zijn. Uw kat moet een “buikwandcorrectie” hebben (een voor de hand liggende taille), met slechts kleine hoeveelheden vet rond de buik. Katten met overgewicht kunnen vetafzettingen rond hun onderrug en buik hebben, een gebrek aan een taille en de ribben zullen worden verborgen door overgewicht.

De World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) heeft een handige gids gepubliceerd voor lichaamsconditiescores bij katten. Zodra u begrijpt hoe u de toestand van uw kat kunt beoordelen, kan het nuttig zijn om ze te wegen om de cijfers bij te houden.

Als u geen kleine weegschaal heeft om uw kat te wegen, is de volgende methode handig voor het thuis wegen van een kat:

  • Een lid van het huishouden weegt eerst zichzelf.
  • Deze persoon weegt zichzelf dan opnieuw terwijl hij de kat vasthoudt.
  • Trek het gewicht van de persoon af van het gecombineerde gewicht, waardoor het gewicht van de kat overblijft.

Kleine veranderingen in het gewicht van een kat kunnen aanzienlijk zijn, vanwege hun kleine formaat, dus nauwkeurige weegschalen zijn nodig.

Lees ook: Obesitas grafiek bij katten: ontdek of uw kat zwaarlijvig is

Oorzaken van gewichtstoename bij katten

zwaarlijvige kat in de handen van de vrouw

Gewichtstoename kan worden veroorzaakt door medische of gedragsfactoren, of soms beide.

Als u een beoordeling van de lichaamsconditie bij uw kat hebt gedaan en denkt dat hij mogelijk overgewicht heeft, of de aantallen van de weegschaal omhoog hebt zien kruipen en een zwaarlijvige kat probeert te vermijden, is het essentieel om te bepalen waarom uw kat aankomt. Het kennen van het “waarom” is nodig om het probleem tegen te gaan. Lees verder voor de meest voorkomende oorzaken van gewichtstoename.

#1 Ongepast Voedselinname

schattige katten- en puzzelvoeders

Sommige katten zullen te veel eten als ze vrij worden gevoerd; het serveren van afgemeten maaltijden kan dit tegengaan.

Het dieet van uw kat is op zoveel manieren belangrijk, maar de steunpilaar is om de voeding en energie te bieden die uw kat nodig heeft voor zijn dagelijks leven. Bij het kiezen van een dierenvoeding is het belangrijk om een paar dingen te onthouden.

De voedingsbehoeften van een kat variëren afhankelijk van leeftijd en activiteitsniveau, dus het is belangrijk om een dieet te kiezen dat evenwichtig, compleet en ontworpen is voor hun levensfase. Het is ook vermeldenswaard dat katten carnivoren zijn, wat betekent dat ze een dieet met veel eiwitten nodig hebben, maar weinig koolhydraten.

Kattenvoer varieert in voedingswaarde, waarbij sommige diëten hoger zijn in vet en koolhydraten dan andere. Een dieet dat geschikt is voor een kitten kan leiden tot gewichtstoename als het bijvoorbeeld aan een volwassen kat wordt gevoerd, omdat kittens energierijk voedsel nodig hebben dat rijk is aan vetten en calorieën.

Het is ook noodzakelijk om de juiste hoeveelheid voedsel te voeren die uw kat nodig heeft. Te veel eten is een belangrijke oorzaak van obesitas bij katten2. U kunt ervoor kiezen om nat voedsel of droge brokjes of een mengsel te voeren, zolang de opgegeven hoeveelheid correct is.

De voedselverpakking should geef u een richtlijn voor hoeveel u uw kat moet voeren, maar onthoud dat deze hoeveelheden mogelijk moeten worden aangepast voor uw individuele kat als deze aankomt of gewicht verliest op de voorgestelde hoeveelheid. Sommige eigenaren kozen voor “gratis voeding”, waarbij kattenvoer (meestal droogvoer) wordt weggelaten voor de kat om ad-lib te eten. Sommige katten zullen zichzelf goed reguleren, maar anderen zullen gewoon eten en eten en eten als ze de kans krijgen, dus deze methode is niet geschikt voor alle katten.

Lees ook: De 7 beste kattenvoer voor katten met overgewicht

#2 Lichamelijke inactiviteit

zwaarlijvige kat die binnen ligt

Katten die niet genoeg beweging krijgen, lopen het risico om overgewicht of obesitas te krijgen.

Katten zijn ontworpen om actief te zijn, met atletische, sierlijke lichamen en een roofzuchtige en territoriale levensstijl. Moderne huiskatten hebben minder behoefte aan activiteit, met hun voedsel nuttig in een kom en kleinere territoria dan hun wilde voorouders.

Een gebrek aan lichaamsbeweging correleert met een gebrek aan verbrande calorieën, waardoor overgewicht waarschijnlijker wordt. Binnenkatten en oudere katten zijn bijzonder gevoelig voor een sedentaire levensstijl en hun voedselinname moet dienovereenkomstig worden aangepast2.

Lees ook: Waarom hebben katten beweging nodig en de 5 dingen om te overwegen

#3 Leeftijd

mollige Britse kortharige kat

Naarmate katten ouder worden, blijven ze vaak dezelfde hoeveelheid voedsel eten, ondanks dat ze minder dagelijkse calorieën nodig hebben.

Oudere katten zijn over het algemeen minder actief, hebben een lagere caloriebehoefte dan volwassen katten en slapen vaak meer dan hun jongere tegenhangers. Ze kunnen ook bepaalde gezondheidsproblemen hebben die de activiteitsniveaus beïnvloeden, zoals artritis. Oudere katten zijn om al deze redenen bijzonder vatbaar voor obesitas.

Lees ook: Waarom eet mijn kat niet? Verlies van eetlust bij katten

#4 Sterilisatie/Onzijdige status

Dikke witte Schotse kat ligt in bed

Het metabolisme van een kat vertraagt na sterilisatie of castratie, maar gewichtstoename kan worden vermeden met de juiste voeding en lichaamsbeweging.

Zodra een kat is gecastreerd, verandert zijn metabolisme, wat leidt tot een verminderde caloriebehoefte2. Gesteriliseerde en gecastreerde katten hebben daarom meer kans op overgewicht dan intacte katten. Het steriliseren en castreren van katten wordt om vele redenen nog steeds aanbevolen, en deze oorzaak van gewichtstoename kan worden vermeden door wijzigingen in hun dieet na de procedure.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

#5 Gezondheidstoestand

overgewicht huiskarakter korthaar

Sommige katten komen aan door pijnlijke aandoeningen die het moeilijk voor hen maken om actief te zijn.

Een handvol gezondheidsproblemen veroorzaken actief gewichtstoename bij katten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier) is ongelooflijk zeldzaam bij katten, in tegenstelling tot honden.
  • Acromegalie, een ziekte die gepaard gaat met een verhoogde productie van groeihormonen, kan leiden tot insulineresistentie, diabetes en gewichtstoename.
  • Ziekten die vochtretentie veroorzaken, zoals hartaandoeningen of infectieuze peritonitis bij katten (FIP), kunnen een gezwollen buik veroorzaken.
  • Sommige medicijnen zoals corticosteroïden kunnen leiden tot een verhoogde eetlust en gewichtstoename.
  • Sommige gezondheidsproblemen, zoals artritis of aandoeningen van de luchtwegen, kunnen indirect gewichtstoename veroorzaken door de inspanningstolerantie en dus de activiteitsniveaus te verminderen.

Lees ook: Hoe zet je een kat op dieet?

Waarom is gewichtstoename zo slecht?

kitten en dierenarts weegschaal

Katten met overgewicht lopen het risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidscomplicaties.

Obesitas is goed gedocumenteerd om bij te dragen aan veel gezondheidsproblemen en kan de levensverwachting verkorten1. Katten met overgewicht hebben meer kans op het ontwikkelen van diabetes, artritis, hartaandoeningen en meer. Zelfs een kleine hoeveelheid overgewicht kan schadelijk zijn voor de gezondheid van uw kat. Het beperkt ook de activiteit en beïnvloedt hun algemene welzijn.

Lees ook: Hoe om te gaan met voedselagressie bij katten

Omgaan met gewichtsverlies bij katten

Tabby kat die voedsel eet uit een voerbak

Snel gewichtsverlies is erg gevaarlijk voor katten, dus zet uw kat nooit op dieet zonder de hulp van een dierenarts.

Als u denkt dat uw kat overgewicht heeft, is het belangrijk om eerst veterinair advies in te winnen. Uw dierenarts kan het gewicht en de lichaamsconditie van uw kat beoordelen en u indien nodig helpen bij het ontwikkelen van een plan voor gewichtsverlies. Medische oorzaken van gewichtstoename kunnen eerst worden uitgesloten en dan kunnen ze voeding bespreken en een dieetplan met u formuleren voor uw kat.

Geleidelijk, aanhoudend gewichtsverlies wordt aanbevolen voor zwaarlijvige katten. Indien snel gewichtsverlies treedt op, katten kunnen een ernstige leveraandoening ontwikkelen die hepatische lipidose wordt genoemd, omdat de lever wordt overweldigd door het vetmetabolisme.

De pijlers van gewichtsverlies zijn dieetcontrole en verhoogde activiteit, zodra medische zorgen zijn uitgesloten. Uw dierenarts kan u adviseren over een geschikt voer voor katten met overgewicht, en hoeveel u uw kat moet voeren. Als je kat honger lijkt te hebben, probeer dan puzzelvoeders of behandelballen te gebruiken om de tevredenheid en verzadiging na een maaltijd te vergroten.

Het is belangrijk om zich goed aan hun dagelijkse hoeveelheid te houden en geen kleine extra’s te geven. Toenemende activiteit zal ook helpen gewichtstoename te voorkomen, misschien door met uw kat te spelen met behulp van interactief speelgoed of die oefeningen aanmoedigen, zoals laserpointers.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Gewichtstoename bij katten: laatste gedachten

Britse korthaar kat op een krabpaal

Een door de dierenarts begeleid dieet en verhoogde lichaamsbeweging kunnen katten met succes helpen afslanken.

Obesitas is een veel voorkomend probleem bij huiskatten en kan leiden tot ernstige gevolgen. Het is ongebruikelijk dat gewichtstoename te wijten is aan een gezondheidstoestand en vaker wordt geassocieerd met dieet, gebrek aan lichaamsbeweging en castratie. Oudere katten zijn ook meer vatbaar voor obesitas vanwege hun meer sedentaire levensstijl en verminderde calorische behoeften. Het is belangrijk om katten op een optimaal gewicht te houden voor hun gezondheid en welzijn.

Lees ook: Waarom steelt mijn kat het voedsel van mijn andere kat?

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt onverklaarbare gewichtstoename bij katten?

Gewichtstoename bij katten is meestal te wijten aan hun dieet (overvoeding) of een gebrek aan lichaamsbeweging. Het kan ook verband houden met leeftijd, met oudere katten die meer kans hebben op obesitas, of na castratie. Af en toe kan een gezondheidstoestand leiden tot gewichtstoename, zoals via vochtretentie bij hartaandoeningen.

Waarom komt mijn kat aan, maar eet hij niet meer?

Als uw kat aankomt, maar zijn voedselinname hetzelfde is, kan het zijn dat zijn energiebehoefte is afgenomen – door leeftijd, castratie of verminderde lichaamsbeweging. Minder vaak kan een medische aandoening gewichtstoename veroorzaken, zoals via vochtretentie bij hartaandoeningen.

Wat veroorzaakt gewichtstoename bij oudere katten?

Oudere katten hebben de neiging om een verminderde energiebehoefte te hebben, dus kunnen aankomen als ze een kattenvoer eten dat meer geschikt is voor jonge volwassenen of kittens, die meer calorieën nodig hebben. Oudere katten hebben ook de neiging om minder actief te zijn, vooral als ze een gezondheidstoestand hebben zoals artritis.

Bronnen weergeven

Duits, A. (2006). “Het groeiende probleem van obesitas bij honden en katten.” Tijdschrift voor Voeding, 136(7), 1940-1946.

Colliard, L, Paragon, B. &Blanchard, G. (2009). “Prevalentie en risicofactoren van obesitas in een stedelijke populatie van gezonde katten.” Journal of Feline Medicine &Chirurgie, 11(2).