Hoe vaak moet ik mijn kat wassen? (7 redenen waarom)

Het baden van je kat is niet iets waar de meeste eigenaren aan denken. Katten zijn berucht omdat ze zelfverzorgende dieren zijn: voor het grootste deel doen ze verdomd goed werk om zichzelf schoon te houden. De meeste katten hebben geen frequente baden nodig. Er zijn echter bepaalde situaties waarin een kat misschien wat extra hulp nodig heeft op de hygiëneafdeling. Tenzij er een probleem is – en we zullen die later in het artikel behandelen – hoeft u uw kat waarschijnlijk niet in te schuimen.

Dus, hoe vaak moet je je harige BFF wassen? Het antwoord – zoals zo vaak het geval is met huisdieradvies – hangt af van de behoeften van uw specifieke huisdier, maar er zijn enkele algemene richtlijnen om te overwegen.

kattenpootverdeler

Waarom katten over het algemeen geen bad nodig hebben

Regelmatig baden is eigenlijk onnodig voor katten en kan zelfs schadelijk zijn voor hun gezondheid. Katten zijn zeer schone dieren die zichzelf meestal dagelijks verzorgen met behulp van hun speeksel. Dit verzorgingsproces helpt hen schoon en gezond te houden zonder dat er extra baden van een verzorger nodig zijn. In feite kan het te vaak baden van een kat zijn huid uitdrogen, wat leidt tot irritatie en andere gezondheidsproblemen. Te veel baden kan huidirritatie veroorzaken als gevolg van overmatig uitdrogen van de huid, jeukend ongemak veroorzaken en mogelijk leiden tot infecties als het onbehandeld blijft.

Katten zijn zeer kieskeurige dieren en erg goed in het verzorgen van zichzelf. Wat nog belangrijker is, de meeste katten houden meestal niet van water en zullen proberen het te vermijden, dus het baden ervan kan behoorlijk stressvol zijn voor zowel u als het dier. De meeste katten hebben dus geen baden nodig als onderdeel van hun verzorgingsroutine.

witte kat met de eigenaar
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Hoe vaak kan ik mijn kat wassen?

De algemene vuistregel is dat katten om de paar maanden (of zelfs minder vaak) maximaal één bad nodig hebben, tenzij ze in iets bijzonder vies of stinkends terechtkomen. Wat de reden ook is, idealiter zou je je kat niet meer dan eens in de vier tot zes weken moeten wassen. Baad uw kat niet vaker dan één keer per maand, tenzij u dit doet onder leiding van uw dierenarts.

De 7 redenen om uw kat te wassen

Hoewel katten zichzelf over het algemeen vrij efficiënt verzorgen door te likken, kunnen ze soms een helpende hand van hun eigenaren gebruiken. Laten we eens kijken naar enkele van de redenen waarom u uw kat misschien een bad wilt geven.

1. Langharige katten

Regelmatig borstelen van langharige katten helpt om de vacht schoon te houden, maar baden kan helpen bij katten die de neiging hebben om matten te ervaren. Baden verwijdert vuil, oliën en andere irriterende stoffen voor de huid die zich bij sommige katten ophopen, ondanks regelmatige poetssessies. Baden kunnen helpen klitten te voorkomen, wat een veel voorkomend probleem is bij katten met langere vachten.

man borstelen Noorse boskat
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock
thematische pauze

2. Huidschilfers verminderen

Regelmatig baden helpt de hoeveelheid losse huidschilfers in uw huis te verminderen, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen die last hebben van allergieën. Huidschilfers bestaan uit kleine deeltjes die uit de huid en vacht van het dier worden afgestoten en kunnen niezen en andere allergische reacties bij mensen veroorzaken. Het verminderen van huidschilfers is mogelijk met regelmatige baden voor katten, bij voorkeur eens in de paar weken. Bovendien zal het baden van een kat hen een schonere leefomgeving bieden en helpen zijn vacht zacht en klittenvrij te houden.

vrouw met allergie die kat vasthoudt
Afbeelding credit: LightField Studios, Shutterstock
thematische pauze

3. Vlooienbestrijding

Vlooien kunnen ervoor zorgen dat katten onwel en ongemakkelijk worden vanwege de irritatie die ze op de huid veroorzaken. Regelmatig baden kan helpen om bestaande vlooien kwijt te raken en toekomstige plagen te voorkomen. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom eigenaren van gezelschapsdieren hun katten regelmatig wassen.

Baden biedt niet alleen verlichting van jeuk en irritatie veroorzaakt door vlooien – het helpt ook de algehele gezondheid van uw kat te behouden en ruimt zijn leefomgeving op. Vlooien zijn vervelend voor zowel u als uw huisdier, en ze kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze onbehandeld blijven, waaronder huidirritatie en zelfs bloedarmoede in extreme gevallen. Baden kan bestaande vlooien verwijderen en voorkomen dat nieuwe terugkeren. Regelmatige baden met kwaliteitsvlooienshampoo houden deze vervelende parasieten op afstand.

Kat met vlooien
Afbeelding Credit: Maja Marjanovic, Shutterstock
thematische pauze

4. Katachtige Acne

Kattenacne is een aandoening die kan worden behandeld met regelmatig baden. De huidaandoening wordt veroorzaakt door geblokkeerde haarzakjes die geïnfecteerd kunnen raken of ontsteking van de huid kunnen veroorzaken. Je bes wassentie met een medicinale shampoo die speciaal is ontworpen voor kattenacne kan helpen bij het opruimen van symptomen zoals roodheid, zweren en mee-eters.

kattenbad in de badkamer
Afbeelding Credit: Madhourse, Shutterstock
thematische pauze

5. Huidallergieën

Een voorbeeld waar het essentieel is om uw kat een bad te geven, is wanneer ze last hebben van huidallergieën. Huidallergieën veroorzaken vaak ernstige jeuk en ongemak, dus regelmatige baden kunnen helpen om de symptomen te verminderen. Wanneer katten huidallergieën hebben, zijn er meestal verschillende tekenen waar eigenaren op moeten letten, zoals overmatig krabben of likken van hun vacht, roodheid van de huid of kale plekken.

Als u een van deze symptomen bij uw kat opmerkt, is het tijd om ze naar de dierenarts te brengen die waarschijnlijk zal aanbevelen om te baden als onderdeel van een allergiebehandelingsplan. Tijdens baden met milde shampoo worden allergenen uit de vacht verwijderd, wat irritatie op de huid kan helpen verlichten en verdere ontstekingen kan verminderen.

Close-up van een uitslag op de huid van de oren van de kat
Afbeelding credit: Yaya Foto’s, Shutterstock
thematische pauze

6. Ouderdom

Naarmate katten ouder worden, is het belangrijk om hun regelmatige verzorgingsgewoonten bij te houden. Dit omvat het baden van uw kat wanneer hij de ouderdom bereikt. Er zijn een paar redenen waarom dit gunstig en belangrijk is voor de gezondheid en het welzijn van uw oudere kat. Oudere katten kunnen zichzelf misschien niet zo goed verzorgen als vroeger toen ze jonger waren.

Baden kan helpen de hoeveelheid los haar in hun vacht te verminderen en helpt bij het verwijderen van vuil of puin dat zich sinds hun laatste bad heeft opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat de vacht van uw kat schoon, gezond en vrij van matten en klitten blijft die huidirritaties of infecties kunnen veroorzaken. Regelmatige baden kunnen ook helpen bij het voorkomen van geuren die een probleem kunnen worden als gevolg van verminderde verzorgingsgewoonten bij oudere katten.

kat reinigen door shampoo op waterbad
Afbeelding Credit: angnokever, Shutterstock
thematische pauze

7. Rollen in iets stinkends

Als je katachtige metgezel heeft rondgerold in iets stinkends, zoals een stinkdierspray of afval, is het belangrijk dat je actie onderneemt en ze zo snel mogelijk baadt. Dit biedt niet alleen verlichting van de geur en het snel wegwerken van de geur zal voorkomen dat deze zich door het hele huis verspreidt. Stinkende geuren kunnen dagenlang blijven hangen als ze niet snel genoeg worden verwijderd. Door uw kat een bad te geven met speciaal ontworpen shampoo voor huisdieren, kunt u zowel de geur als eventuele resten van hun bontjas verwijderen.

tabby kat liggend op de grond
Afbeelding Credit: Piqsels

Kattenkogelverdeler 1

Vinden katten het leuk om in bad te gaan?

Ze zijn allemaal verschillend! Als het gaat om baden, zijn katten niet allemaal hetzelfde. Sommige katten zijn totaal chill en vinden het niet erg om nat en sudsy te worden, terwijl anderen in feite de katachtige versie zijn van “Oh heck no!” als het gaat om baden.

Als je toppen in de laatste categorie vallen, is het belangrijk om ze langzaam en voorzichtig te baden. Door ze geleidelijk kennis te laten maken met het idee van een bad (zoals ze laten snuffelen en de badkamer en het bad onderzoeken voordat ze daadwerkelijk nat worden) kan de ervaring minder traumatisch voor hen worden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Kortom, de frequentie van kattenbaden is geen one-size-fits-all antwoord. Het hangt af van het ras van de kat, de medische toestand en de algehele verzorgingsbehoeften. Als algemene vuistregel geldt echter dat katten slechts om de paar maanden hoeven te worden gebaad, tenzij ze in iets bijzonder vies en stinkends terechtkomen. Vergeet niet dat, hoewel sommige katten hydrofiel zijn, de overgrote meerderheid van de katten niet graag nat wordt.

Doe het rustig aan voor je kat en wees voorzichtig in je benadering van badtijd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock