Chinchilla British Shorthair Cat: Feiten, Oorsprong &geschiedenis (met foto’s)

De Chinchilla British Shorthair heeft een prachtige witte jas met zilveren highlights. Als je ooit een van deze kittens hebt gezien, zul je worden getroffen door zijn mooie kleuren en lieve persoonlijkheid.

Er is echter veel meer aan een Chinchilla British Shorthair kat dan zijn uiterlijk en temperament. De kat kan goed overweg met andere dieren, kinderen en iedereen die een gemakkelijke, relaxte metgezel wil.

In deze gids vertellen we je alles over de geschiedenis, oorsprong en zelfs een paar leuke feiten van de Chinchilla British Shorthair-kat die je misschien niet kent.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van de Chinchilla Britse korthaar in de geschiedenis

De Britse korthaar is een kat met een lange geschiedenis. Het verhaal van de Britse korthaar begint in de eerste eeuw na Christus en met het Romeinse Rijk. Zoals gewoonlijk probeerden de Romeinen hun buren te veroveren. Toen het Romeinse leger naar de Britse eilanden voer, brachten ze katten mee om hun kampen vrij te houden van muizen.

Hoewel de Romeinen geen permanent thuis in Groot-Brittannië konden opzetten, deden hun katten dat wel. De Romeinse katten gefokt met de zwerfkatten die de Britse eilanden bewoonden, wat leidde tot de moderne Britse korthaar. De Chinchilla British Shorthair kwam veel later langs. In de jaren 1970 werd de Britse korthaar gefokt met de Chinchilla Perzisch om een kat te produceren met een glinsterende witte vacht; dit resulteerde in de Chinchilla British Shorthair. Als je een van deze prachtige katachtigen ziet, zul je het niet snel vergeten.

Gouden Britse Korthaar Kat
Afbeelding Credit: OksanaSusoeva, Shutterstock

Hoe de Chinchilla British Shorthair populair werd

De Britse korthaar heeft een lange weg afgelegd van zijn muizenjagende voorouders om de schattige metgezel te worden die het vandaag is. In de jaren 1800 werd de Britse korthaar gefokt om een blauwgrijze kleur te hebben waarvoor het nog steeds bekend staat. Toen, in 1871, werd de allereerste kattenshow gehouden en was er een Britse korthaar. Deze Britse korthaar was immens populair bij het publiek en het leek erop dat zijn populariteit zou blijven stijgen; helaas bemoeiden de omstandigheden van buitenaf zich ermee.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog daalde de Britse korthaarpopulatie en werd het ras op de rand van uitsterven gebracht. De bevolking bleef gedurende de tweede wereldoorlog dalen, maar gelukkig bracht het einde van de oorlog verlichting. Na de oorlog werd de Britse korthaar gefokt met Franse Chartreux, Russisch Blauwen en Perzen; deze kruising was genoeg om de Britse korthaar te redden.

Formele erkenning van de Chinchilla Britse korthaar

Ondanks zijn lange en rijke geschiedenis werd de Britse korthaar tot voor kort niet erkend. Het ras werd voor het eerst officieel erkend in 1967 door de American Cat Association. Tegenwoordig is het ook erkend door de Cat Fanciers Association, Fédération Internationale Féline en de International Cat Association.

garen ball divider

Top 5 unieke feiten over de Chinchilla Britse korthaar

1. Een Britse korthaar die vroeger het wereldrecord voor luidste spinnen in handen had

In 2011 vestigde Smokey, een Britse korthaar, het wereldrecord voor het luidste spinnen. Smokey’s spin registreerde een ongelooflijke 67,7 decibel, wat bijna net zo luid is als een grasmaaier. Smokey hield dit record voor de rest van zijn leven vast, maar het werd in 2015 verbroken toen een kat een spin van 67,8 decibel wist te maken.

thematische pauze

2. De Britse korthaar is het populairste kattenras in het Verenigd Koninkrijk

Het Britse volk houdt van Britse kortharen. Althans, volgens de Raad van Bestuur van The Cat Fancy, die zegt dat de Britse korthaar het populairste kattenras in het Verenigd Koninkrijk is.

Britse kat chinchilla zwart op goud gesluierd met felgroene eyes_OoksanaSusoeva_shutterstock
Afbeelding credit door: OksanaSusoeva, Shutterstock
thematische pauze

3. De Britse korthaar was de eerste raskat van het Verenigd Koninkrijk

Het is niet alleen de favoriete kat van Groot-Brittannië, maar het was ook de eerste die werd stamboom. De Britse kortharen foknormen werden geschreven in de late jaren 1800 en werden al snel gevolgd door de kat die werd veredeld.

thematische pauze

4. Alice in Wonderland’s The Cheshire Cat werd gemodelleerd naar een Britse korthaar

Alice in Wonderland, geschreven door Lewis Carrol, is een van de beroemdste verhalen ooit geschreven en bevat een Britse korthaar. De Cheshire Cat is specifiek gemodelleerd naar een Tabby Brits korthaar.

thematische pauze

5. Puss and Boots is een Brits korthaar

Puss and Boots is een personage uit de Shrek franchise based op een personage uit een oud sprookje van Charles Perrault. Ondanks zijn Spaanse accent en rouge-achtige houding is hij een Britse korthaar.

kattenpootverdelerMaakt de Chinchilla Brits korthaar een goed huisdier?

De Britse korthaar is het perfecte ras voor iemand die een gemakkelijke, onafhankelijke kat wil. Het is een kat waar je je geen zorgen over hoeft te maken; zijn relaxte houding betekent dat hij goed overweg kan met andere dieren, en zijn luiheid voorkomt dat hij te veel in de problemen komt. Ze zijn niet oké met alles; de meesten hebben er een hekel aan om opgepikt te worden, vooral door degenen die niet erg voorzichtig en zachtaardig zijn, zoals kinderen.

De Britse korthaar kan goed overweg met mensen en heeft zelden last van verlatingsangst. Dus als je een paar dagen weg moet, hoef je je geen zorgen te maken dat je katachtige vriend eenzaam of destructief wordt.

kattenpootverdeler

Conclusie

De Chinchilla Britse korthaar kat is een prachtig wezen dat elke kattenliefhebber trots zou zijn om een eeuwig thuis te geven. De kat heeft een lange en legendarische geschiedenis. Het verscheen in literatuur en films en was de eerste raskat van het Verenigd Koninkrijk. Dit ras is ook een uitstekend huisdier voor iedereen die op zoek is naar een relaxte kat. In tegenstelling tot de meeste rassen, voorkomt de luiheid van de Chinchilla British Shorthair dat hij meestal in de problemen komt.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: yarm_sasha, Shutterstock