Kan een kat lachen? De verrassende details!

Kattenvideo’s veroverden het internet niet voor niets stormenderhand; deze buitengewone kleine wezens hebben een manier om ons als geen ander aan het lachen te maken. Elke kattenliefhebber weet dat wanneer je je leven deelt met een katachtige metgezel, je een leven vol humor, plezier, liefde en gezelschap tegemoet gaat.

Bepaalde dieren staan bekend om het maken van lachende geluiden en anderen staan zelfs bekend om het uiten van een gevoel voor humor. Hoewel katten een ingebouwde komische waarde kunnen bieden, kunnen ze zelf lachen? Het korte antwoord is nee, katten kunnen niet lachen, maar ze kunnen geluk op andere manieren uitdrukken die net zo speciaal zijn.

3 katten gezichtsverdeler

De 4 manieren waarop je kat geluk kan uiten

Dus voor zover de moderne wetenschap kan vertellen, kunnen onze katten ons niet uitlachen. Dit kan voor sommigen als een opluchting komen, omdat we allemaal weten hoe sommige katten heel duidelijk maken dat ze zichzelf als onze meester zien en dat we slechts boeren zijn die hen alles halen wat ze nodig hebben. Als je je afvraagt of je kat zich gelukkig voelt, zijn er een paar manieren waarop je dat kunt zien.

1. Spinnen

Miauwen is misschien wel het meest voorkomende geluid waar katten bekend om staan, maar spinnen komt op een goede tweede plaats binnen1. Spinnen is een manier waarop je kat bepaalde emoties communiceert, en hoewel dit vertederende geluid misschien een paar betekenissen achter zich heeft, is het meestal een manier voor katten om uit te drukken dat ze zich gelukkig, aanhankelijk en kalm voelen.

thematische pauze

2. Kneden

Kneden, wat ook wel “koekjes maken” wordt genoemd, is een veel voorkomend gedrag bij gedomesticeerde katten dat een indicator is dat ze gelukkig en comfortabel zijn2. Nu moet je misschien lijden onder de pijn van die kostbare kleine kattenklauwen die in je graven terwijl ze hun liefde tonen, maar het is het zeker waard.

katten kneden
Afbeelding Credit: Marc-Andre Runcie-Unger, Flickr
thematische pauze

3. Langzaam knipperen

Knipperen kan vaak bepaalde boodschappen overbrengen tussen mensen, maar wist je dat het ook iets is dat katten gebruiken als communicatiemiddel? Katteneigenaren hebben zeker gemerkt dat hun kat op een gegeven moment langzaam naar hen knippert, en hoewel het neerbuigend of veroordelend lijkt, betekent dit precies het tegenovergestelde.

Wanneer een kat langzaam knippert, is dit een teken dat ze zich positief, ontspannen en volledig onbedreigd voelen. Dit betekent dat ze geen reden hebben om hypervigilant te zijn over uw aanwezigheid, maar zich veilig, geborgen en vertrouwend voelen.

thematische pauze

4. Vriendelijkheid/Speelsheid

Een gelukkige kat is vaak vriendelijk, speels en nieuwsgierig. Elk individu zal zijn eigen unieke persoonlijkheid en gedrag hebben, maar het is meestal heel gemakkelijk om op te pikken hoe gelukkig je kat is als hij erg vriendelijk, liefdevol en klaar om te spelen is.

Het aangaan van sociale interactie, het vasthouden aan hun normale routine en het vertonen van ander natuurlijk gedrag zijn veelbetekenende tekenen dat uw kat niet alleen gelukkig is, maar ook gezond.

lachende kat op boeken
Dave Francis uit Pixabay

kattenpootverdeler

Hebben dieren gevoel voor humor?

Nu we weten dat katten niet kunnen lachen, betekent dat dan ook dat ze geen gevoel voor humor hebben? Er is veel discussie geweest over de vraag of een ander dier dan mensen in staat is om een gevoel voor humor te hebben.

Humor is per definitie “de kwaliteit van amusant of komisch zijn, vooral zoals uitgedrukt in literatuur of spraak.” De meeste dieren hebben niet het type cognitieve vaardigheden waarmee ze humor kunnen begrijpen of uitdrukken.

Vanaf nu is er geen solide wetenschappelijk bewijs dat katten een gevoel voor humor hebben, maar onze naaste verwanten, de mensapen, produceren niet alleen lachende geluiden, maar lijken ook bepaalde dingen grappig te vinden.  Bepaalde vogels, zeezoogdieren en olifanten hebben ook interessant gedrag vertoond in hun sociale interacties.

Zelfs honden hebben wat klinkt als een hijgende lach en bepaalde gezichtsuitdrukkingen die potentiële humor suggereren. De wetenschap moet dit nog volledig bepalen, maar sommige theorieën kunnen ons helpen het beter te begrijpen.

De wetenschappelijke theorieën achter humor

Psychologen en filosofen hebben veel tijd en moeite besteed aan het definiëren van wat humor is. De populaire theorie is de incongruentietheorie, die stelt dat humor optreedt wanneer er een inconsistentie is tussen wat men verwacht dat er gebeurt en wat er daadwerkelijk gebeurt.

Een meer recente theorie is die van goedaardige schending, die werd ontwikkeld door psychologen en stelt dat humor voortkomt uit de zogenaamde goedaardige schending, of “iets dat het welzijn van een persoon bedreigt, identiteit of normatieve geloofsstructuur, maar dat lijkt tegelijkertijd oké.” Met deze theorie kun je beargumenteren dat bepaalde dieren in staat zijn om gevoel voor humor te hebben.

Onderzoek uit 2009 toont aan dat mensapen zoals chimpansees, bonobo’s, gorilla’s en orang-oetans allemaal lachachtige geluiden kunnen produceren wanneer ze worden gekieteld, gespeeld, achtervolgd en worstelen. Dit suggereert sterk dat humor en het vermogen om te lachen afkomstig waren van de laatste gemeenschappelijke voorouder tussen de mensheid en de mensapen.

speelse Britse korthaar kat
Afbeelding Credit: Richard Stocker, Pixabay

kattenpootverdelerDe 5 soorten relaties tussen mensen en katten

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen mensen en hun katten. Het heeft geleid tot de conclusie dat er vijf verschillende soorten relaties zijn die mensen en katten kunnen delen.

1. Open relatie

Wanneer een kat zeer onafhankelijk en meestal solitair is, maar ook een band heeft met mensen, wordt het als een open relatie beschouwd. Deze katten hebben geen constant gezelschap nodig en hebben geen moeite om afwezig te zijn van hun eigenaar. Een open relatie is veel meer hands-off, mist een diepe band en gaat meestal gepaard met een meer afstandelijke kat.

thematische pauze

2. Codependente relatie

In codependente relaties wordt de kat of de mens sterk afhankelijk van elkaar. Dit kan ook twee kanten op gaan.  In een codependente relatie vormt de katteneigenaar een hechte band met de kat en brengt hij veel tijd door met het huisdier. De kat zal zijn mens ook zien als onderdeel van zijn hechte sociale groep en zal zich erg veilig voelen in zijn gezelschap.

Dit is vaak een zeer aanhankelijke band, maar de kat is waarschijnlijk afstandelijk of verlegen met vreemden. Na het leren over alle goede dingen die gebeuren vanwege de band, kan de kat zelfs erg aanhankelijk worden, wat enkele problemen kan veroorzaken. Dit type relatie komt het meest voor wanneer de kat met één persoon leeft en te allen tijde binnen wordt gehouden.

Een jong tienermeisje doet een dutje op de bank en knuffelt haar kat
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock
thematische pauze

3. Informele relatie

In een informele relatie tussen mens en kat is de kat vaak erg vriendelijk tegenover zijn eigenaar, maar voelt hij niet de behoefte om in de buurt te blijven. Dit gebeurt meestal wanneer katten toegang krijgen om buiten rond te zwerven of de eigenaar een drukkere levensstijl leidt en vaak het huis uit is.

Informele relaties kunnen zich ontwikkelen in meer chaotische huishoudens met kleine kinderen of andere huisdieren die ook veel aandacht in beslag nemen. In een informele relatie waarbij de kat vrij buiten rondloopt, is het niet ongebruikelijk dat de kat andere huizen bezoekt en vriendelijke, causale banden met anderen ontwikkelt.

thematische pauze

4. Vriendschap

Katten en mensen die een vriendschap vormen, hebben een heel speciaal soort band. Vriendschap is een emotionele band die gedeeld wordt tussen de mens en de kat. De mensen zullen in dit geval de kat behandelen als een familielid en zullen doen wat nodig is om een hechte band met hun kat te behouden door quality time door te brengen, te spelen en veel genegenheid te tonen.

De katten zullen de emotionele band beantwoorden en hun adoratie tonen door middel van verschillende gedragingen. Ze kunnen zelfs vriendelijk zijn en vreemden begroeten omdat ze zich zelfverzekerder en veiliger voelen in hun huizen. Dit is de meest gezonde band tussen een mens en zijn kat omdat elk onafhankelijk kan functioneren, maar ook erg zal genieten van het gezelschap van de ander.

bengaalse kat geeft een high-five poot aan de eigenaar
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock
thematische pauze

5. Relatie op afstand

Een relatie op afstand houdt in dat de kat de zorg krijgt die hij nodig heeft, maar zich afzijdig houdt en geen band heeft met zijn verzorgers. Deze katten zullen vaak afstand houden van zowel de eigenaren als anderen omdat ze mensen niet volledig vertrouwen of zich veilig voelen bij mensen. Er zijn vaak geen pogingen om aandacht of genegenheid te zoeken, hoewel ze nog steeds erg vriendelijk kunnen zijn wanneer ze omgaan met hun primaire verzorgers.

kattenpootverdeler

Conclusie

Je kat kan hilarisch zijn, maar hij kan niet om zichzelf of iemand anders lachen. De wetenschap is er nog niet uit of ze gevoel voor humor hebben, maar onderzoek suggereert dat bepaalde dieren heel goed in staat kunnen zijn om humor tot op zekere hoogte te tonen. Eén ding is zeker, katten slagen er zeker in om onze grappige botten op de beste manieren te raken.

Bronnen
  • Huisdieren Web MD
  • Huisdier MD
  • Wetenschapswaarschuwing
  • NCBI NLM NIH
  • WordsSideKick.com
  • Lincoln AC
  • Psyc Netto
  • NCBI NLM NIH
thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock

Het bericht Kan een kat lachen? De verrassende details! verscheen eerst op Excited Cats.