Skip to Content

Eten katten ratten of doden ze ze gewoon? (Biologische redenen waarom)

In een wilde omgeving zouden katten absoluut een rat of muis eten. Deze dieren zijn hun prooi, wat betekent dat ze ze zullen opeten als ze honger hebben. Echter katten jagen niet alleen om te eten. In plaats daarvan wordt jagen ervaren als een plezierige activiteit voor katten, zelfs als het niet eindigt in eten. Daarom huiskatten kunnen op ratten jagen, zelfs als ze geen honger hebben.

Ratten zijn vaak minder smakelijk dan commercieel kattenvoer en het eten van wilde dieren kan sommige katten ook ziek maken. Daarom is het niet vreemd voor huiskatten om op een rat te jagen en te doden zonder hem daadwerkelijk op te eten.

Veel katten zullen “spelen” met hun voedsel om hun jachtvaardigheden aan te scherpen – en om het plezier wat langer gaande te houden. Zelfs verwilderde katten kunnen met hun voedsel spelen voordat ze het eten. Daarom gewoon omdat je kat Speelt met een dode rat betekent niet dat ze het later niet zullen eten.

Dat gezegd hebbende, wil je niet per se dat je kat een rat eet.

3 katten gezichtsverdeler

Is het veilig voor katten om ratten te eten?

Nee, het is vaak niet veilig voor katten om ratten te eten die ze hebben gedood. Katten kunnen allerlei parasieten en ziektes krijgen van wilde ratten. Deze ratten kunnen in contact komen met zowat alles in het wild, inclusief darmwormen en gif. Ze kunnen ziek zijn, vooral als uw kat ze heeft kunnen vangen. De rat zal ook niet worden gekookt voordat de kat hem consumeert, dus al deze problemen kunnen op de kat worden overgedragen.

kat bijtende rat
Afbeelding Credit: pemastockpic, Shutterstock

Laten we eens kijken naar alle mogelijke problemen die kunnen optreden wanneer uw kat een rat consumeert:

1. Toxoplasmose

Toxoplasmose is een protozoa die katten niet schaadt. Het zorgt ervoor dat knaagdieren en konijnen cysten in hun spieren ontwikkelen, waardoor ze gemakkelijker te consumeren zijn voor katten. Het protozoa ontwikkelt zich vervolgens bij de kat voordat het in de ontlasting van de kat terechtkomt. De parasiet leeft in de darmcellen, maar werkt niet zoals andere parasieten. Daarom wordt het meestal niet als schadelijk voor katachtigen beschouwd, en de meeste katten die buiten zijn geweest, hebben het waarschijnlijk.

Zodra een kat is geïnfecteerd met toxoplasmose, kunt u er niet vanaf komen.

Katten kunnen deze parasiet echter via hun ontlasting doorgeven aan andere dieren. Doordat mensen de meeste kattenbakken eruit scheppen, kunnen ze in contact komen met deze protozoa. Gelukkig is de protozoa ook onschadelijk voor de meeste mensen. Het kan echter ongeboren baby’s schaden, daarom wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen de kattenbak niet uitscheppen. Honden worden ook behoorlijk ziek na het krijgen van toxoplasmose, hoewel het niet vaak dodelijk is.

thematische pauze

2. Secundaire vergiftiging

Secundaire vergiftiging treedt op wanneer uw kat een rat consumeert die al iets giftigs heeft geconsumeerd. Ratten kunnen bijvoorbeeld rattengif eten en lusteloos worden. Uw kat kan de rat tegenkomen en opeten, omdat deze heel gemakkelijk te vangen zou zijn. Hoeveel secundaire vergiftiging uw kat krijgt, hangt natuurlijk af van het type en de hoeveelheid vergiftiging.

Hoe langer het toxine in de rat zit, hoe minder giftig het zal zijn. Daarom, als uw kat een rat eet die een paar dagen geleden is vergiftigd, zullen ze waarschijnlijk niet veel worden beïnvloed. Het consumeren van een rat die net een fatale hoeveelheid rattengif heeft gegeten, is echter geen goed idee.

Als u denkt dat uw kat een vergiftigde rat heeft gegeten, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Je katachtige kan gemakkelijk symptomen ontwikkelen, omdat rattenvergiftiging erg giftig is voor katachtigen.

thematische pauze

3. Intestinale Parasieten

Ratten leven in het wild waar darmparasieten vrij algemeen zijn. Daarom zijn de meeste ratten geïnfecteerd door deze parasieten. Als je kat ze consumeert, kunnen ze ook geïnfecteerd raken. Darmparasieten zijn vaak niet dodelijk of veroorzaken veel problemen. Ze kunnen echter langzaam de voedingsstoffen van uw kat afvoeren en complicaties veroorzaken.

Spoelwormen komen vrij vaak voor, omdat veel ratten besmet zijn met spoelwormlarven. Je kunt katten in veel situaties gemakkelijk ontwormen. Als uw kat regelmatig ratten consumeert, moet u met uw dierenarts praten over regelmatige ontworming. Veel buitenkatten moeten worden ontwormd, omdat ze zeer waarschijnlijk parasieten oppikken.

een kat die zich ziek voelt en lijkt te braken
Afbeelding Credit: chie hidaka, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Doden katten van nature ratten?

Katten zijn geprogrammeerd om elk klein dier te doden. Bepaalde signalen helpen een kat te vertellen dat een dier een prooi is. Ten eerste zullen de meeste katten niet proberen iets groters of vergelijkbaars aan te vallen. In plaats daarvan kiezen katachtigen alleen kleine dieren. Ten tweede, de hoge toonhoogte lawaai ratten en andere kleine enimals maken kan de jachtinstincten van een kat aanzetten. Veel kattenspeeltjes simuleren deze geluiden niet voor niets.

Ten slotte kunnen de grillige bewegingen van een rat een kat laten springen en stalken. Dit gedrag is automatisch en instinctief. Oefening baart echter kunst. Katachtigen kunnen leren waar ratten leven en hoe ze te vangen. Meestal laten moederkatten hun jonge prooidieren zien, maar veel katten zullen zelfs zonder deze vroege training jagen.

Huiskatten zullen instinctief op ratten jagen, hoewel ze er misschien niet erg goed in zijn. Sommige rassen zijn meer natuurlijk geboren jagers, terwijl anderen dat niet zijn. Alle katten hebben een niveau van jachtinstincten, dus je kunt verwachten dat alle katachtigen tot op zekere hoogte jagen.

kattenjacht buiten
Afbeelding Credit: Kapa65, Piqsels

Eten katten al dode ratten?

Katten kunnen een al dode rat eten als ze honger hebben. Katten eten vaak niet wat ze zelf doden als ze gedomesticeerd zijn, omdat ze niet vaak honger hebben. Een verwilderde kat kan echter een dode muis consumeren als ze geen andere voedselbron hebben.

Katten hebben echter een zeer gevoelig reukvermogen en zullen een rat die al heel lang dood is niet consumeren. Een rotte rat is waarschijnlijk niet erg gezond, en de meeste katten weten dit. Als de kat honger lijdt, kunnen ze de kans grijpen en toch een gedeeltelijk rotte rat eten. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor en zal het waarschijnlijk niet voorkomen bij huiszwaarden.

Zullen ratten een huis met katten betreden?

Ja. Ratten kunnen de kat misschien ruiken, maar de meeste ratten die in de buurt van mensen wonen, komen de hele tijd in de buurt van katten. Veel huiskatten zijn erg slecht in het vangen van ratten, dus veel ratten hebben niets om zich zorgen over te maken. Als uw kat een mouser is, kan hij de rat vrij snel vinden en doden. De rat zal echter nog steeds het huis binnenkomen, om te beginnen.

Alleen het hebben van een kat in de buurt zal niet voorkomen dat ratten uw eigendom betreden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten eten wel ratten. Ze consumeren ze echter meestal alleen als ze honger hebben. Je gemiddelde kat gaat geen rat eten, omdat ze vaak veel commercieel voedsel in hun kom hebben. Sommige verwilderde katten kunnen ratten eten als voedselbron. In feite zullen veel katachtigen ratten eten als ze geen regelmatige voedselbron hebben.

Huiskatten houden in de meeste gevallen echter ook niet van ratten. Commercieel voedsel is vaak lekkerder en de meeste katten zijn gewoon niet gewend om ratten te eten. Het eten van ratten is ook niet de gezondste optie voor onze katten. Katten kunnen ziekten en parasieten van ratten krijgen en mogelijk vergiftigd worden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: JumpStory