Waarom maakt kattenkruid katten gek? De verantwoorde chemische stof

De effecten van kattenkruid hebben inhoud opgeleverd voor een eindeloze trein van vermakelijke YouTube-video’s, en zelfs het woord zelf trekt de aandacht van elke katteneigenaar die een kat heeft die van kattenkruid houdt.

Verschillende katten die worden blootgesteld aan kattenkruid kunnen een plotselinge golf van gekke energie ervaren, gevolgd door een euforie waardoor ze terug willen gaan voor meer. Het kattengekke ingrediënt is een essentiële olie die voorkomt in kattenkruid dat bekend staat als nepetalacton. Het maakt je kat in wezen ‘high’. Alle kattenouders zijn bekend met het kruid dat hun katachtige vrienden gek maakt, en in dit artikel verkennen we het onderwerp een beetje dieper om u te helpen begrijpen waarom uw kat van kattenkruid houdt.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is kattenkruid?

Nepeta cataria, beter bekend als kattenkruid, is een veel voorkomend kruid dat deel uitmaakt van de muntfamilie. Dit meerjarige kruid heeft andere toepassingen dan het brengen van vreugde aan katten, zoals in thee en als hoofdingrediënt in sommige insectensprays. De bloemen zijn ook gebruikt om hoest te verhelpen. Het was oorspronkelijk inheems in Azië en Europa, maar nu kan het wild groeien in alle delen van de Verenigde Staten. Het kan worden geïdentificeerd door zijn gedempte groene gebladerte dat hartvormig is met puntige randen en dikke pluizige stengels. Het is niet-toxisch en niet-verslavend.

kat ruikend kattenkruid
Afbeelding Credit: Kassel95, Pixabay

Welke chemische stof in kattenkruid maakt katten gek?

Kattenkruid bevat een olie die bekend staat als nepetalacton, die verantwoordelijk is voor de bedwelmende effecten die het heeft op de meeste katachtigen. De nepetalacton wordt opgeslagen in microscopische bollen die de bladeren, stengels en peulen van de plant bedekken. Wanneer een kat wordt blootgesteld aan kattenkruid, hetzij door erop te kauwen, ertegenaan te wrijven of door kattenspeelgoed met gemalen kattenkruid, komt de terpeenachtige chemische stof de neus of mond van de kat binnen en veroorzaakt een emotionele reactie.

De terpenen in de meeste kruiden, zoals pepermunt, worden gevormd door een enkel enzym, terwijl in kattenkruid is gemeld dat de terpenen in een proces in twee stappen worden gevormd. Een enzym activeert een precursorverbinding, die vervolgens wordt gevangen door een tweede enzym om de interessante stof te produceren.

Tijdens het onderzoeken van de evolutie van kattenkruid om te leren hoe het kwam om de bedwelmende chemische stof te produceren die katten treft, inspireerde het unieke en ongewone chemische proces onderzoekers om naar anti-kankergeneesmiddelen te kijken en te bepalen hoe waardevolle verbindingen kunnen worden gemaakt die kunnen worden gebruikt om andere ziekten te behandelen.

3 katten gezichtsverdeler

Wat doet kattenkruid met katten?

Wanneer uw kat wordt blootgesteld aan kattenkruid, zal de olie de neus van uw kat binnendringen en zich binden aan sensorische neuronen in de neusholte, waardoor delen van de hersenen worden geactiveerd die emoties beheersen.

De effecten van kattenkruid kunnen vaak kattengeslachtshormonen imiteren, dus een kat, man of vrouw, in de ban van kattenkruid kan vergelijkbaar gedrag vertonen als een kat op loopsheid. Voorbeelden van het gedrag dat een kat kan ervaren op kattenkruid zijn:


  • Ontspanning

  • Geluk

  • Uitingen van genegenheid

  • Springen en flippen

  • Rollend

  • Stretching

  • Kwijlen

  • Hyperactiviteit
kat die kattenkruid eet
Image Credit: Piqsels

Kattenkruid kan helpen angst en pijn voor sommige katten te verminderen; sommige dierenartsen raden zelfs aan om kattenkruid te gebruiken om te helpen bij verlatingsangst.

De dosering van kattenkruid en hoe het wordt geconsumeerd, heeft invloed op hoe uw kat erop reageert, maar de effecten van kattenkruid duren slechts 10-15 minuten.  Het kan 30 minuten duren zonder kattenkruid te ruiken voordat de kat weer ontvankelijk wordt voor de effecten.

Waarom reageren sommige katten niet op kattenkruid?

Kattenkruid kan katten anders beïnvloeden. Sommigen kunnen ontspannen en zacht zijn, terwijl anderen hyperactief en agressief worden. Sommige katten lijken echter immuun en reageren helemaal niet. Er wordt geschat dat ten minste 30% van de katten niet reageert op kattenkruid, en er wordt gesuggereerd dat het een genetisch erfelijke eigenschap zou kunnen zijn.

Het lijkt er ook op dat kittens en oudere katten meestal minder worden getroffen, maar dat gezegd hebbende, grote katten zoals tijgers kunnen ook in de ban worden gesteld van kattenkruid!

Is kattenkruid veilig voor katten?

Kattenkruid is niet giftig en veilig voor katten, en het kan gunstig zijn voor hun spijsverteringsstelsel, maar zoals veel dingen kan te veel kattenkruid leiden tot gezondheidsproblemen, zoals braken, diarree en duizeligheid.

Uw kat mag maar een beetje tegelijk hebben, en het is ook het beste om sterk geconcentreerd kattenkruid te vermijden omdat de potentie van de olie erg hoog is.

kat die kattenkruid eet
Afbeelding credit: Doug McLean, Shutterstock

Hoe catnip te gebruiken

Kattenkruid kan katten aanmoedigen om te play en trainen, daarom wordt het in veel kattenspeelgoed aangetroffen. U kunt een kleine hoeveelheid kattenkruid op de krabpaal van uw kat plaatsen, wat uw kat zal aanmoedigen om het te gebruiken en een positieve associatie zal creëren. Je kunt het kruid ook aanbrengen op hun drager en dekens voor veterinaire reizen in de auto.

Kattenkruidsprays zijn ook beschikbaar en u kunt de oplossing eenvoudig op het speelgoed, de krabpalen of de reismand van uw kat spuiten.

Als je kattenkruid in je tuin hebt groeien, kun je het vers of gedroogd gebruiken, rekening houdend met het feit dat vers kattenkruid krachtiger is. Kattenkruid is gemakkelijk te kweken en is te vinden bij de meeste kwekerijen en tuincentra. U kunt het speelgoed van uw katten in een zak of pot met kattenkruid bewaren en ze draaien of gedroogd kattenkruid op de gewenste items strooien. Je kunt ook je eigen kattenspeelgoed maken gevuld met gedroogd kattenkruid of er een paar kopen in de dierenwinkel. Als u uw kattenkruid vers wilt houden, kunt u het invriezen in een luchtdichte container.

Vermijd het combineren van kattenkruid met voedsel, omdat te veel maagklachten kan veroorzaken; matiging is de sleutel.

kattenpootverdeler

Conclusie

Nepetalacton is de chemische stof die ervoor zorgt dat katten gek worden van kattenkruid. Katten kunnen in de ban worden gesteld door er tegenaan te wrijven of erop te kauwen en voelen zich vaak ongeveer 15 minuten bedwelmd en euforisch. Sommige katten lijken immuun te zijn voor de effecten van kattenkruid en het kan katten anders beïnvloeden. Het heeft ook enkele gezondheidsvoordelen en is volkomen veilig, tenzij uw kat te veel eet en binnenkrijgt, in welk geval hij maagklachten kan ervaren. Je kunt een deel van dit magische kruid in je tuin kweken zodat je kat ervan kan genieten om ervoor te zorgen dat er geen toegevoegde pesticiden of additieven zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock