Waarom slapen katten in een bal? 3 redenen waarom

Het heeft iets heerlijks om je kat te zien slapen terwijl hij in een strakke pluisbal is opgerold. Ze zien er zo lief en sereen uit, en het is verbazingwekkend hoe hun soepele lichamen comfortabel in deze positie kunnen slapen.

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je kat liever in een bal slaapt, je zult geïntrigeerd zijn door de redenen, maar ook niet verbaasd om te weten dat ze deze positie kiezen om dezelfde redenen waarom jij je slaapposities kiest. In dit artikel bespreken we de drie belangrijkste redenen waarom je je kat meestal in een bal bont vindt, samen met enkele andere posities die ze misschien verkiezen.

3 katten gezichtsverdeler

De 3 redenen waarom katten in een bal slapen

1. Het is warm

Slaap is altijd beter als je het warm hebt, en het is hetzelfde voor onze katachtige vrienden. Wanneer katten zich opkrullen tot een bal, worden ze warmer gehouden, wat meer comfort en een betere slaap betekent. Lichaamswarmte wordt rond de organen en maag van de kat gehouden wanneer deze in een bal wordt opgerold, wat vooral nuttig is in de koude wintermaanden.

Katten hebben ook een lichaamstemperatuurbereik van 101,0 tot 102,5 ° F, wat warmer is dan onze gemiddelde lichaamstemperatuur, en ze verliezen warmte van hun buikjes, wat verklaart waarom ze zich meestal uitstrekken wanneer ze proberen koel te blijven. Opkrullen tot een bal helpt hen om die extra warmte vast te houden en zorgt voor isolatie.

Katten zijn niet de enige zoogdieren die deze positie innemen om warm te blijven; honden doen het ook, en als je aan jezelf denkt op een extra koude nacht, kun je in de foetushouding kruipen om warm te blijven.

Gember kitten opgerold in bed
Afbeelding Credit: Arina Krasnikova, Pexels
thematische pauze

2. Het is veilig

Katten zijn natuurlijke roofdieren en hoewel slapen hen in staat stelt om te ontspannen en op te laden, maakt het hen ook kwetsbaar omdat ze niet op hun hoede zijn en klaar zijn om zichzelf te verdedigen tegen potentiële bedreigingen. Slapen in een bal zorgt ervoor dat katten zich veilig voelen. Deze positie stelt hen in staat om hun gezicht en vitale organen te beschermen.

Wanneer je tijdens het slapen opgerold bent, voel je een extra gevoel van veiligheid en comfort, net als wanneer een deken je bedekt, en je voelt je meer blootgesteld wanneer deze wordt verwijderd. Deze kleine vergelijking kan u helpen begrijpen waarom katten en andere dieren zich veiliger en minder kwetsbaar voelen wanneer ze in een bal worden opgerold.

thematische pauze

3. Het is comfortabel

Comfort kan de reden zijn waarom uw kat ervoor kiest om in een bal te slapen. Deze positie zou een comfortabele favoriet kunnen zijn, waardoor het een standaardpositie werd. Katten kunnen zich zowat overal in een bal opkrullen: op het bed, je meubels, in rugzakken en op de schoot van hun favoriete mens. Het is ook een praktische slaaphouding.

3 katten gezichtsverdeler

Andere slaaphoudingen

Hoewel een opgekrulde bal een favoriete slaaphouding is onder katten, zijn er andere posities waar je je kat kunt vinden die wat Z’s vangt. De meeste slaaphoudingen plaatsen katten in een kwetsbaardere positie.

Buik omhoog

Buik omhoog, of op hun rug, is de schattigste maar meest kwetsbare positie voor een kat om in te slapen. Deze positie laat hun buiken volledig bloot terwijl hun benen voor en onder hun lichaam worden gestrekt. Je zult een kat niet vaak in deze positie zien, maar als je dat doet, betekent dit dat ze zich zelfverzekerd en zeer veilig voelen. Hoewel het verleidelijk is om je kat een beetje te wrijven op zijn blootgestelde buik, is het het beste om dat niet te doen, omdat hij waarschijnlijk nog steeds zal proberen zichzelf te verdedigen door te bijten of te krabben.

De Superman

De Superman-positie spreekt voor zich, behalve dat uw kat in deze positie zich op een oppervlak bevindt en niet in de lucht. Als uw kat in een Superman-positie slaapt, vindt u hem met het gezicht naar beneden, op zijn buik met zijn voor- en achterpoten gestrekt. Deze positie stelt katten in staat om zich comfortabel te voelen terwijl ze hun buik beschermen, en als ze deze positie op een fleecedeken aannemen, kan dit helpen warmte vast te houden en ze warm te houden. Integendeel, als de temperatuur warm is, stelt deze positie hen in staat om hun buiken bloot te stellen aan een koud oppervlak om ze af te koelen.

Afbeelding Credit: PHONSIN AUPPACHAI, Shutterstock

De broodvorm

De broodvormige slaaphouding lijkt op een brood, precies zoals de naam al doet vermoeden. Hun poten zijn gekruld onder hun lichaam en hun hoofd blijft rechtop staan. Het is een warme, comfortabele en ontspannen positie die hen in staat stelt om in actie te komen als dat nodig is.

Aan hun kant

Je zult je kat op zijn zij vinden als hij zich veilig voelt bij jou in de buurt. Ze zullen op hun zij liggen met hun benen gestrekt, waardoor hun buiken bloot komen te liggen. Deze positie maakt het voor hen gemakkelijker om te springen en te rennen, wat makes ze voelen zich beter voorbereid tijdens het slapen en helpt hen daarom een rustgevende slaap te krijgen. De meeste katten die op hun zij slapen hebben al de nodige warmte en vinden deze houding comfortabeler.

kattenpootverdeler

Conclusie

Je zult katten meestal vinden die tijdens het slapen in een bal zijn opgerold, omdat het, afgezien van het feit dat het comfortabel is, ook warmte en veiligheid biedt. Zodra ze zijn opgerold, kunnen ze comfortabel en diep slapen, wetende dat ze veilig en warm zijn. Slapen in een bal is een favoriete katachtige positie, en hoewel je je kat misschien in een paar andere houdingen vindt, is een opgekrulde bal meestal hun favoriet. Als je ervaart dat je kat in slaapbuik zit, zul je blij zijn om te weten dat hij veilig en zeker genoeg voelt om in zo’n kwetsbare positie te slapen, maar denk niet dat dat betekent dat je een milde handaanval kunt voorkomen als je naar binnen gaat voor wat buikwrijven!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: hapibu, Pixabay