Zijn Britse korthaar katten hypoallergeen? Is het mogelijk?

Britse korthaar katten zijn lieve, ronde schoonheden die bekend staan om hun loyale persoonlijkheden en gespierde lichamen. Terwijl grijze Britse korthaar katten vaak de meeste aandacht krijgen, komen deze katten in zwart- en goudtinten en zelfs rook. Ze zijn meestal ook erg groot, met mannetjes die tot 18 pond wegen.

Ze zijn liefdevol, zachtaardig en loyaal, maar zijn ze hypoallergeen? Helaas is het antwoord nee; Britse korthaar katten zijn niet hypoallergeen. Maar technisch gezien bestaat er niet zoiets als een hypoallergene kat! Sommige rassen worden vaak aanbevolen als goede opties voor mensen met een allergie, maar Britse korthaar katten zijn daar niet een van. Lees verder voor meer informatie over katten en allergieën.

divider-catclaw1Wacht, hypoallergene katten bestaan niet echt?

Ja, je leest het goed. Er is simpelweg geen wetenschappelijke basis voor de bewering dat hypoallergene katten bestaan. De meeste mensen met kattenallergieën reageren op een eiwit genaamd Fel d 1, vaak gevonden in kattenspeeksel. Katten baden zichzelf met hun tong en verdelen het Fel d 1-eiwit door hun vacht. Met eiwitten beladen vacht en huidschilfers hopen zich op rond het huis terwijl katten verharen. Sommige katten veroorzaken minder allergische reacties bij mensen, maar alle katten produceren het Fel d 1-eiwit.

Britse korthaar kat die buiten zit
Afbeelding Credit: Piqsels

Zijn er bepaalde rassen die de neiging hebben om minder allergische reacties te veroorzaken?

Ja. Twee groepen katten veroorzaken vaak minder problemen voor mensen met allergieën: haarloze katten en katten die van nature minder van het Fel d 1-eiwit produceren. Sphynx-katten hebben geen vacht of hebben een zeer lichte vacht, waardoor de hoeveelheid Fel d 1 die aan hen kleeft, wordt verminderd. Ze worden vaak beschouwd als het go-to-ras voor mensen met een allergie.

Devon Rex-katten hebben meestal lichte vachten en veroorzaken vaak minder allergische reacties dan andere katten. Cornish Rex-katten hebben draadachtige vachten en werpen niet veel af, waardoor de hoeveelheid Fel d 1 die om hen heen vrijkomt, afneemt. Siberische en Balinese katten kunnen van nature minder van het eiwit produceren, waardoor ze potentieel goede keuzes zijn voor mensen met een allergie.

Zijn er manieren om kattenallergieën te beheren?

Frequent stofzuigen en luchtfilterverversingen kunnen de hoeveelheid gedroogd speeksel en huidschilfers die rondzweven beperken, waardoor de kans op een allergische reactie wordt verkleind. Regelmatig stofzuigen kan helpen voorkomen dat met eiwitten doordrenkte huidschilfers zich ophopen in uw huis. Veel mensen vinden HEPA-luchtfilters bijzonder nuttig als het gaat om het beheren van hun kattenallergieën.

Tapijt verwijderen

U kunt indien mogelijk allergenengrijpende tapijten verwijderen – tegels, linoleum en hardhouten vloeren zijn veel beter voor mensen met een allergie (en gemakkelijker schoon te houden). U kunt ook vochtige doeken gebruiken om stof van oppervlakken op te nemen, omdat droog afstoffen kleine vuildeeltjes in de lucht vrijgeeft.

grijze Britse korthaar kat slapen onder de voeten in de bank
Afbeelding credit: Carlos G. Lopez, Shutterstock

Grooming

Dagelijkse verzorging kan het afstoten minimaliseren, wat vaak resulteert in met eiwitten beladen vacht die zijn weg vindt naar elk hoekje en gaatje van uw huis. Veel katten vinden het leuk om geborsteld te worden en het kan een leuke mens-katachtige hechtingsactiviteit zijn. U kunt uw huisdier ook af en toe snel inwrijven met een shampoo zonder spoeling om een deel van het eiwit uit zijn vacht te verwijderen.

Katvrije ruimte

Overweeg om van je slaapkamer een kattenvrije ruimte te maken. Sommige mensen die allergisch zijn voor katten doen het prima als ze een allergeenvrij slaapgedeelte hebben. Slaapkamers veroorzaken vaak problemen voor mensen met een allergie, simpelweg vanwege het aantal plaatsen voor gevaar en bont om zich te verbergen en op te hopen. Dus, het houden van uw kat uit uw slaapkamer kan het gemakkelijker maken om uw blootstelling aan deze specifieke trigger te beheersen en te minimaliseren.

Baden

Sommige experts raden aan om uw kat baden te geven om de hoeveelheid eiwit die zich ophoopt op hun vacht te verminderen. Maar er zijn aanwijzingen dat katten meerdere wekelijkse baden nodig hebben voor effectieve allergiecontrole. Andere bronnen geven aan dat het baden van uw kat slechts één keer per week allergenen aanzienlijk kan verminderen. Regelmatige wekelijkse baden kunnen een uitdagende optie zijn, gezien de algemene kattenafkeer voor deelname aan badactiviteiten geïnitieerd door mensen. En frequent baden heeft het potentieel om uit te drogen en de huid van uw huisdier te irriteren.

Britse korthaar kat die een bad neemt
Afbeelding Credit; Zulkarnieiev Denis, Shutterstock

Allergie Shots

Allergie-opnamen kunnen voor sommige mensen verlichting bieden, maar het proces kost tijd. Vrij verkrijgbare antihistaminica en neussprays kunnen sommige symptomen helpen verlichten, maar de meeste artsen waarschuwen voor het langdurig gebruik van nasale decongestiva.

kat gezicht dIVIDER 2

Dus, zijn Britse korthaar katten een goede keuze voor mensen met een allergie?

Britse korthaar katten zijn geweldige metgezellen. Er is een reden waarom deze voormalige werkende katten regelmatig tot de populairste huisdieren in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk behoren. Maar ze zijn misschien niet de beste keuze voor mensen met ernstige allergie, omdat ze meestal dikke, dichte lagen hebben waarin allergeenmoleculen zich gemakkelijk kunnen ophopen.

speelse Britse korthaar kat
Afbeelding Credit: Richard Stocker, Pixabay

Een vriend die allergisch is voor katten komt op bezoek! Wat kan ik doen?

Als een vriend die allergisch is voor katten van plan is om een paar dagen op bezoek te komen, zijn er een paar dingen die u kunt doen om de kans te verkleinen dat ze een allergische reactie krijgen terwijl ze bij u thuis zijn. Begin met het geven van je huis een echt goede schoonmaakbeurt.

En vergeet niet om die plaatsen waar bont zich rond het huis ophoopt, zoals plinten en in de hoeken van kamers, grondig schoon te maken. Besteed extra aandacht aan de kamer waar je vriend zal slapen. Stofzuig extreem goed en open de ramen voor ventilatie als het weer het toelaat. Was al het linnengoed dat je van plan bent te gebruiken in heet water en voorkom dat je kat de kamer binnengaat waar je vriend zal slapen nadat je de diepe reiniging hebt voltooid.

divider-catclaw1Conclusie

Britse korthaar katten zijn niet ‘hypoallergeen’. Er bestaat niet zoiets als een echt “hypoallergene” kat, omdat alle katten het Fel d 1-eiwit produceren dat verantwoordelijk is voor de meeste kattenallergieën. Maar sommige rassen hebben de neiging om minder reacties op te wekken bij mensen met een allergie, waaronder Sphynx, Devon Rex en Balinese katten. Mensen met een allergie kunnen het beter doen met een van deze rassen, omdat ze de neiging hebben om minder van het aanstootgevende eiwit te produceren of minder plaatsen te bieden waar het zich aan kan vastklampen. Allergie-opnamen kunnen op lange termijn verlichting bieden, maar duren vaak een paar jaar om te werken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Tommy Larey, Shutterstock