De complete Siamese kattengroeigrafiek voor een gezond kitten


Je hebt onlangs een nieuwe Siamese kat gekocht, een prachtige blauwogige bal van witte vacht, en je vraagt je misschien af wat je kunt verwachten als het zich ontwikkelt tot een volgroeide, volwassen ‘kattennaam’.

Deze katten zijn een echt elegant kattenras. Hun lichamen met prachtige vlekken en hun gespierde en slanke lichamen maken inderdaad prachtige katten. Daarbovenop voeg je felblauwe ogen toe… en voila, perfectie!

De Siamese kat, die zijn oorsprong vindt in Thailand, was niet bekend in de Verenigde Staten tot de vroege jaren 1900. Slechts een paar mensen vonden het ongewone uiterlijk van de Siamese kat aantrekkelijk.

Maar tegen de eeuwwisseling was het gemeengoed geworden in veel Amerikaanse huizen. Verwacht echter niet dat de Siamese kat zich op zo’n manier gedraagt, alleen maar omdat hij afstandelijk en verfijnd lijkt.

U zult misschien verrast zijn door hoe liefdevol, attent en knap uw nieuwe Siamese kitten is wanneer u het voor het eerst mee naar huis neemt. Laten we de Siamese kattengroeigrafiek bekijken, zodat u kunt leren wat u op een bepaalde leeftijd kunt verwachten.

Siamese kattengroei Zeekaart

siamees kitten met blauwe ogen liggend in een mand
Siamese groeisnelheid – 3 maanden tot 3 jaar
Mannelijke Siamese katten Vrouwelijke Siamese katten
3 maanden 2 – 4 pond/ .9 – 1,8 kilo 2 -3 Pond/,9 – 1,37 kilo
6 maanden 3 – 5 pond/1,37 – 2,26 kilo 3 – 4 pond/1,37 -1,8 kilo
9 maanden 6 – 8 pond/2,72 – 3,62 kilo 5 – 7 Pond/2,26 – 3,17 kilo
1 jaar 7 – 9 pond/3,17 – 4,08 kilo 6 – 9 pond/2,72 – 4,08 kilo
3 jaar 10-15 pond / 4,53 – 7,25 kilo 8-12 pond/3,62 – 5,44 kilo

Hoe groot worden Siamese katten?

Siamese kat en pasgeboren kittens

Kitten (0 tot zes maanden)

Pasgeboren Kitten

Ik denk dat er niets schattiger is dan een klein kitten in zijn babystadium. De Siamese kat is vergelijkbaar in die zin dat hij veel schattige prominente pasgeboren kenmerken heeft, zoals gevouwen oren en onvolwassen zicht. Met hun mogelijkheden zullen ze alleen op zoek gaan naar de moederpoes en haar buik.

Wit Katje

Uw Siamese kat zal niet de kenmerkende “punt” -kleuring vertonen als hij jong is. Siamese kittens zijn volledig wit wanneer ze worden geboren, maar tegen het einde van de eerste week begint u de allereerste sporen van hun volwassen kleuring op te merken.

Die enorme felblauwe ogen zullen echter gedurende de hele volwassenheid blijven, in tegenstelling tot de meerderheid van andere kattenrassen. De punten op hun poten, staart, neus en oren zullen langzaam donkerder worden op de leeftijd van drie weken, maar we zullen de kleur van hun punten niet kennen totdat ze een jaar oud.

Slimme Kitten

Je kleine Siamees zal een actieve, veeleisende persoonlijkheid hebben die veel van je tijd in beslag zal nemen. Dit kitten is niet iets voor jou als je een rustige schootkat wilt. In vergelijking met andere katten zijn Siamezen slimmer en hebben ze meer ingewikkelde vocalisaties.

U moet voorzichtig zijn, omdat uw kitten hiervan zal profiteren door regelmatig met u te praten om uw aandacht te trekken. Vanwege zijn intelligentie is uw kitten echter perfect om te trainen, dus het zou geen probleem moeten zijn om hem nieuwe trucs te leren of hem mee te nemen op een aanlijnavontuur.

Opgroeiend Kitten

siamese kitten op een bed

De eerste paar weken zullen ze snel groeien. Tegen de tweede week zou u moeten merken dat uw kat is aangekomen en in omvang is gegroeid – meestal met ongeveer twee keer zoveel als bij de geboorte. Bovendien zul je merken dat hun sniffer op dit punt begint te functioneren.

Hoewel het schattig klinkt, zouden deze kittens rond moeten kruipen. Wanneer ze de derde week van hun leven bereiken, zou je moeten merken dat ze beginnen te lopen, hoewel ze een beetje zenuwachtig zullen bewegen.

Hun kittentanden zullen rond deze tijd ook beginnen uit te barsten en hun oren zouden moeten beginnen uit te barsten. Hij zal enkele van zijn volwassen kenmerken gaan vertonen. De lichte baby blauwe ogen van uw kitten zal geleidelijk veranderen in de diepe saffierblauwe Siamezen waar siamezen bekend om staan.

Je zult merken dat de persoonlijkheid van je katachtige vriend naar voren begint te komen zodra ze de vijfde week bereiken. Dit is een spannende tijd omdat je kunt observeren hoe ze zich gedragen en spelen, evenals de houdingen die ze vormen.

Je zult merken dat de kat begint te stoppen met het drinken van melk end zich meer op voedsel gaan concentreren als het nog steeds zijn moederkat heeft. De eigenaar moet dit opnieuw doen als de moeder niet aanwezig is.

De kleurpunten zullen veel duidelijker en bijna volledig ontwikkeld zijn zodra ze de acht weken bereiken. Extra belangrijk op dit moment, menselijk contact moet al na vijf weken beginnen en tot 13 weken duren.

Een pasgeboren kitten noodzakelijkerwijs socialisatie in dit stadium, dus je moet het met speelsheid en liefde benaderen. De dierenarts is op dit moment ook essentieel voor opnamen. Op de leeftijd van vijf maanden moet er nog een belangrijk dierenartsbezoek plaatsvinden.

Siamese kittens hebben grote nesten en kunnen al na vijf maanden loops worden. Praat daarom snel met uw dierenarts over het laten steriliseren of castreren van hem als u niet wilt dat er extra kleine kittens voor zorgen.

Aangezien deze katten geslachtsrijp worden op de leeftijd van 6 maanden, moet je misschien overwegen om ze te steriliseren of te castreren als je geen fokker bent.

Junior (6 maanden tot 2 jaar)

schattige siamese kat spelen met een bal garen

Je zult merken dat deze kittens op dit moment veel actiever en mobieler beginnen te worden rond de leeftijd van zes maanden.

Ze bevinden zich op dit moment in een vreemd stadium van ontwikkeling omdat ze nog niet helemaal volwassen zijn, maar uit de kittenfase komen. Pas als uw Siamese kitten twee jaar oud is, worden ze als volwassen beschouwd.

Op dit punt zal hun kleur donkerder worden en de temperatuur van hun lichaam zal van invloed zijn op hoe donker ze blijken te zijn. Hij zal inactiever worden en aankomen, wat zijn lichaamstemperatuur zal verhogen.

Siamese katten eetgewoonten

Siamese katten staan erom bekend dat ze kieskeurige eters. Ze zullen hun menselijke ouders om voedsel zeuren en kieskeurig zijn over het voedsel dat ze zullen eten. Graag kunnen wij u de 9 Best Smakende Kattenvoer voor Kieskeurige Eters aanbieden. Laat ze zichzelf niet uithongeren, omdat ze de neiging hebben om te protesteren als ze het eten niet lekker vinden.

Maar het is cruciaal om uw Siamese kat zijn eigen speciale voedsel te geven, met name kattenvoer dat speciaal is gemaakt om aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

Je Siamees zal snel gewichtstoename vertonen. Ze kunnen gemakkelijk een potbuik ontwikkelen door te veel te eten vanwege hun lange, magere lichaam, maar hun slanke benen zijn niet ontworpen om extra vet te ondersteunen.

Siamees katten temperament

Siamese katten staan bekend als aanhankelijk, sociaal en vriendelijk. Verwacht van je Siamees dat ze een sterke band met jou hebben als hun menselijke ouder en dat ze liefdevol en betrouwbaar zijn.

Ze zullen het echter niet leuk vinden om alleen gelaten te worden en kunnen gehecht raken aan slechts één bewoner van het huis. (Je zou kunnen ontdekken dat je katachtige vriend intense jaloezie heeft ontwikkeld ten opzichte van specifieke mensen of andere huisdieren die je misschien bezit.

Dit is slechts een deel van wie ze zijn, dus wees niet gealarmeerd. Siamese katten zijn typisch gevoelige wezens, en als ze ergens over worden genegeerd of boos over zijn, kunnen hun gevoelens worden gekwetst.

Bovendien moet je klaar zijn voor hun energieke en enigszins onvoorspelbare gedrag. Vanwege hun neiging om territoriaal en beschermend te zijn, kunnen ze ook moeite hebben met interactie met vreemden.

Omdat het zeer intelligente wezens zijn, hebben ze veel stimulatie nodig. Ze kunnen goed overweg met kinderen, andere katten en zelfs honden die tolerant zijn voor katten, hoewel ze zich dieper verbinden met een enkele persoon.

Ze kunnen echter gevoelig zijn voor ondeugende exploits als ze niet genoeg stimulatie krijgen. Houd er rekening mee dat het niet het beste idee is om Siamese katten lange tijd alleen te laten, omdat ze zich kunnen ontwikkelen depressie en angst.

Sommige Siamese katten hebben ongelooflijk luide, lage vocalisaties die bekend staan als “Meezer,” die zijn vergeleken met babykreten. Bovendien zullen deze Siamese katten altijd je aandacht willen, wat er ook gebeurt, daarom beschouwen sommigen ze als behoeftig.

Activiteit

Siamese kittens houden van springen. Het lange, slanke lichaam van uw Siamees zal genieten van het maken van sierlijke, hoge sprongen van grote hoogte. Hoogte zal hem fascineren en hij zal niet bang zijn om op elk meubelstuk te klimmen.

Om uw kat geamuseerd en actief te houden, zorg ervoor dat je veel zitstokken, hoge oppervlakken en kattenbomen. Het Siamese ras is een zeer intelligent, snel en actief ras dat zowel van spelen als van springen houdt.

GERELATEERD: 8 Beste hoge kattenbomen

Volwassene (2 tot 10 jaar)

Portret van de Siamese kat over wazige bruine achtergrond

Je Siamese kat zal relaxter en zachter worden naarmate hij ouder wordt. Ze zullen echter nog steeds vereisen dat mensen aandacht en speelgoed besteden om ze bezig te houden. Siamese katten die volwassen zijn, zijn geduldig en tolerant en ze kunnen goed overweg met nieuwe mensen en huisdieren.

Naast het feit dat ze behoorlijk gehecht zijn aan hun eigenaren, hebben volwassen Siamezen ook de neiging om hun menselijke ouders door het huis te volgen.

Siamezen zijn niet typisch schootkatten, maar oudere Siamezen zullen met hun eigenaren willen knuffelen. Ze kunnen ook overdreven behoeftig zijn in hun constante zoektocht naar aandacht.

Siamese kat gezondheidsproblemen

Een Siamese kat heeft een grotere kans om ziek te worden als ze ouder zijn. Een van de belangrijkste problemen met Siamese katten is hun slechte nachtzicht.

Siamese katten moeite hebben met het uitzoeken van details in het donker. Dit probleem wordt veroorzaakt door het pigment in hun prachtige blauwe ogen.

Ze missen een laag op hun ogen die bekend staat als het tapetum lucidum dat andere katten helpt bij nachtzicht. Siamese katten ervaren vaak andere gezondheidsproblemen naast slecht zicht. De volwassen Siamese kat wordt geconfronteerd met extra gezondheidsrisico’s, zoals:

•Glaucoom

• Ademhalingsmoeilijkheden

• Katten OCD

• Calcium oxalaat blaasstenen

Feline Hyperesthesie Syndroom

• Gekruiste ogen

• Chronisch nierfalen

Obesitas

• Vestibulaire ziekte

Senior (10 tot 15 jaar)

siamese kat rustend in bed

Uw Siamese kat bereikt de seniorenleeftijd wanneer hij 10 jaar oud wordt. U hoeft zich geen zorgen te maken; veel katten leven tegenwoordig tot ver in hun vroege jaren 20.

Het is volkomen normaal dat je Siamese kat, die 10 jaar oud is, niet zo wendbaar is of in staat is om zo hoog op het aanrecht te springen. Uw Siamese kat kon niet zo hoog springen als normaal, heeft meer dutjesis minder speels, traag tempo, enzovoort.

Uw kat kan angstig worden in een onbekende omgeving als hij nieuwe mensen ontmoet of zich op een vreemde plek bevindt. In het begin was dit misschien niet het geval, maar naarmate katten ouder worden, worden ze minder ontvankelijk voor verandering.

Siamese katten zijn een zeer onderscheidend ras. Hun vocalisatie neemt toe naarmate ze ouder worden. Zelfs als ze ouder worden, ontwikkelen ze een grotere gevoeligheid voor harde geluiden, vreemde geluiden en vreemden. Helaas zullen ze meer kans hebben om een verscheidenheid aan ziekten te ontwikkelen, waaronder diabetes en nierziekten.

Geriatrisch (ouder dan 15 jaar)

Wanneer een Siamese kat de leeftijd van 15 jaar bereikt, net als wij, beginnen ze veel langzamer en minder actief te worden dan toen ze jonger waren.

Naarmate ze ouder worden, is het belangrijk om in gedachten te houden dat ze zicht- en gehoorverlies kunnen ervaren en hun vermogen om goed te presteren in buitenomgevingen kunnen verminderen.

Seniorenjaren

Bovendien, naarmate ze ouder worden, zul je merken dat ze meer beginnen te slapen, minder actief worden en mogelijk zelfs humeurig worden.

Dit alles is typisch voor een ouder wordende kat, net zoals het voor ons is naarmate we ouder worden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat naarmate ze ouder worden, ze ook minder gevoelig voor dingen als opzienbarende of harde geluiden. De neiging van een oudere pup om afstand te nemen van anderen is een ander kenmerk.

Schrik niet als blijkt dat ze van je afdrijven; het is volkomen normaal dat ze eraan gewend raken om meer tijd alleen door te brengen naarmate ze ouder worden.

Maar je kunt helpen hun ruimtes te verbeteren waar ze rusten en ontspannen en ze zo comfortabel mogelijk te maken, in plaats van ze afstandelijk te laten worden.

Je zult ook hard moeten werken om veel tijd met hen door te brengen, net zoals je deed toen ze baby’s waren. Het is cruciaal om dit te behouden, omdat Siamese katten hun hele leven aandacht nodig hebben.

Leven voorbij 16

Portret van een oudere Siamese kat, 16 jaar oud, chagrijnig kijkend

Voor een Siamese kat is het leven na de leeftijd van 16 jaar echt een zegen. Ze zitten nu ver in het laatste deel van de schemering van hun leven.

Alles wat eerder in de oudere jaren werd genoemd, geldt hier nog steeds, zij het met een paar meer geavanceerde elementen, zoals beweging en energieniveaus. Ze kunnen ouder zijn en een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen hebben die verband houden met veroudering.

Aanvullendly, ze zijn waarschijnlijk minder attent en responsief dan ze ooit waren, en ze kan af en toe erg verward overkomen.

Uw Siamese kat waarschijnlijk slaapt vaker ook als het nog in goede gezondheid verkeert. De verwachting is dat ze minder speels zijn en minder interactie hebben met mensen. Ze kunnen gemakkelijk vergeten om de kattenbak te gebruiken en ze zal niet zo veel verzorgen zoals vroeger.

Zorg ervoor dat je hun gedrag in de gaten houdt, als je iets heel ongewoons in hun gedrag ziet, moet je misschien naar de dierenarts. Je katachtige vriend heeft je nodig om je comfortabel, veilig en stressvrij te voelen, dus zorg ervoor dat je hem dat allemaal aanbiedt.

Hun dagelijkse routine moet hetzelfde blijven en het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze een gezonde levensstijl aanhouden zolang ze kunnen. Zelfs op dit punt in hun leven is consistentie essentieel om ervoor te zorgen dat ze hun geluksniveau behouden.

Siamese kat uiterlijk

siamese kat die op de grond ligt

Siamese katten zijn er in twee verschillende variëteiten, traditionele Siamese en moderne Siamese katten. Elk type is op de een of andere manier anders. Specifieke kenmerken definiëren zowel de Siamese katten van vandaag als de rasstandaard. Deze kwaliteiten bestaan uit:

Gespierd, slank en langwerpig lichaam

• Prachtige blauwe, amandelvormige ogen

• Lange nek

• Kort, fijn en glanzend haar

• Slanke staart

• Grote en brede oren

• Driehoekige kopvorm

Het puntige kleurenpatroon is het meest onderscheidende kenmerk van de Siamese kat. Door een mutatie in het enzym dat melanine produceert, is een puntig kleurenpatroon een vorm van partieel albinisme.

De koelste delen van het lichaam van de kat ontwikkelen donkere kleuring (punten) als gevolg van dit hittegevoelige enzym dat actief wordt.

De meerderheid van de Siamezen zijn geboren met “seal” punten, die extreem donkerbruin zijn, bijna zwart, maar in zeldzame gevallen werden ze ook geboren met blauwe punten” (koel grijs), “chocolade” of sering” (licht warm grijs) punten.

Iets anders dan een “zeehond” werd aanvankelijk verondersteld een inferieure kleuring te hebben en kwam niet in aanmerking voor fokken of showen.

Veel van de tinten van de Siamese kat kregen uiteindelijk officiële erkenning van de verschillende rasverenigingen. Deze verspreidden zich vervolgens over de verschillende programma’s en begonnen vaker te verschijnen.

Hierna zagen we een verscheidenheid aan patronen die werden gefokt, van schildpadpunten tot rode en crèmekleurige punten, die aan populariteit begonnen te winnen bij zowel amateur- als professionele kattenliefhebbers.

De meerderheid van het Siamese ras dat in Thailand is ontstaan, zou een knik in hun staart, wat veel mensen als een fout beschouwden en nog steeds doen. Hoewel veel fokkers het nu grotendeels hebben uitgeroeid, is het nog steeds aanwezig in sommige delen van Thailand.

GERELATEERD: Zwarte Siamese kat – Is het echt?

Siamese Kattenpersoonlijkheid

siamese kat rustend op een grijze bank

Deze schatjes zijn zo empathisch dat ze al je emoties zullen voelen en je proberen te troosten. Extreem sociaal, ze zullen vrienden maken met degenen die ze besluiten te vertrouwen. Zelfs als volwassenen zoeken ze nog steeds sociale interactie op en zijn ze speels.

In vergelijking met andere katten, ze gedragen zich vaak meer als honden. Siamese katten kunnen een depressie ervaren als ze voor een langere periode alleen worden gelaten vanwege hun behoefte om in de buurt van mensen te zijn. Om dit probleem op te lossen, worden ze vaak in paren gekocht.

Extreem spraakzaam en eigenwijs zijn is een van de belangrijkste kenmerken van de Siamese kat. Wanneer ze met hun raspende en luide stem praten, willen ze dat je goed op hen let. Ze doen alsof ze elke beweging van iedereen in de gaten houden terwijl ze mensen volgen.

Siamese kat algemene gezondheid

siamese kat met blauwe ogen en een belkraag die buiten rust

Helaas, in vergelijking met veel andere kattenrassen, heeft het Siamese kattenras over het algemeen een hoger sterftecijfer.

Dit is vrij laag in vergelijking met andere rassen, die meestal in hun late tienerjaren of zelfs begin 20s leven als ze een actief, gezond leven leiden. Echter een aantal gezondheidsproblemen, waaronder tumoren en spijsverteringsproblemen, zijn verbonden met Siamese katten.

Hetzelfde albino-genotype dat resulteert in hun gekleurde punten voorkomt ook dat Siamese katten het tapetum lucidum hebben, een onderdeel van hun DNA dat bijdraagt aan de ontwikkeling en verbetering van het zwakke licht in de ogen van andere katten.

Dit was een terugkerende mutatie en helaas ervaren Siamese katten vaak deze gezondheidsproblemen.

Levensverwachting van Siamese kat

Siamese kat die in achtertuin loopt

De gemiddelde levensduur van een Siamese kat is ongeveer 15 tot 20 jaar, min of meer, als je rekening houdt met een paar parameters. Een aantal gezondheidsproblemen kan zich echter ontwikkelen en ertoe bijdragen dat ze nog eerder sterven dan de gemiddelde levensduur.

Zoals eerder vermeld, kunnen er verschillende problemen optreden, maar ze kunnen ook langer leven, dus het kan beide kanten op gaan. Hoewel er geen trefzekere manier is om te voorspellen hoe lang uw kat zal leven, zijn er altijd dingen die u kunt doen om zijn levensduur en gezonde levensstijl te garanderen.

Om een gezonde Siamese kat voor een lange tijd te hebben, moeten deze parameters worden gerespecteerd:

Goede voeding

• Hoogwaardig en uitgebalanceerd dieet

• Regelmatige lichaamsbeweging

• Leuke speeltijd

• Onvoorwaardelijke LIEFDE

Inpakken

Nu u zich bewust bent van waar u op moet anticiperen, moet u er rekening mee houden dat we u alleen gemiddelden verstrekken op basis van de statistische gegevens waartoe we toegang hebben. Omdat elke kat een individu is, is het mogelijk dat DNA en andere factoren, zoals sterilisatie of castratie, een impact hebben.

Deze Siamese kattengroeigrafiek helpt u echter om het gezonde gewicht en de gezonde lengte van uw kitten te observeren. Bovendien, omdat elke kat uniek is, is het volkomen normaal dat ze af en toe kleiner of groter zijn.

Als u zich zorgen maakt over het gewicht van uw Siamese kat, kunt u altijd voor een dierenartscontrole gaan om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten en als een dieetverandering nodig is, kunt u er meteen voor zorgen.

Houd er rekening mee dat als u onvoorwaardelijk van uw kat houdt en goed zorgt voor haar gezondheid en up-to-date vaccinaties, uw Siamese katten een lang leven moeten hebben.

Misschien vind je dit ook interessant

Lynx Point Siamese Kat: Maak kennis met de Gorgie Lynx Kat

Ragdoll Groei grafiek: Hoe groot worden deze katten?

Maine Coon Groeigrafiek – Wat te weten zodat Maine Coon kan groeien

Tabby Cat Groeigrafiek – Wat te verwachten?

16 Perzische kattenfokkers: waar Perzische kittens te koop te vinden