Hoe een kat te benaderen (10 geweldige tips)

Interactie met een kat is als proberen een zakelijke deal te sluiten. Je doet je onderzoek, pitcht het aanbod, stelt verwachtingen en behandelt eventuele bezwaren onderweg. Als alles goed gaat, heb je een nieuwe zakenpartner. Zo niet, dan haal je je schouders op en hoop je dat de volgende lukt.

Katten nemen grenzen serieus, dus het is belangrijk om ze te respecteren wanneer ze er een benaderen. Hier is hoe het te doen.

divider-catclaw1

De 10 geweldige tips om een kat te benaderen

1. Ga op het cat’s level

Sommige katten zullen naar elke vreemdeling toe rennen, maar de meesten hebben een beetje geven en nemen nodig aan onze kant. Je kunt het ijs breken door de hoogte van de kat aan te passen. Dat kan betekenen:


  • Gehurkt op de grond

  • Zittend in een stoel bij de kat

  • Staand bij een krabpaal.

In ieder geval ben je minder intimiderend en uitnodigender. Als je op het niveau van de kat komt, laat je de kat zien die je bereid bent te onderwerpen.

Vrouw die buiten met kat speelt
Afbeelding Credit: Helena Lopes, Pexels
thematische pauze

2. Zorg voor persoonlijke ruimte

Katten hebben persoonlijke ruimte nodig met vreemden. Anders voelen ze zich in het nauw gedreven en worden ze agressief. Persoonlijke ruimte stelt katten echter in staat om te rennen als ze zich moeten verstoppen. Ruimte geeft hen gemoedsrust zonder zich in het nauw gedreven te voelen.

thematische pauze

3. Beweeg langzaam

Snelle beweging is een snelle manier om een kat bang te maken. Waarom? Omdat de situatie bij snelle bewegingen uit de hand kan lopen, althans vanuit het perspectief van de kat. Beetje bij beetje lopen, langzaam zitten en zachtjes je hand aanbieden geeft de kat de tijd om na te denken over zijn volgende zet.

fluffy ragdoll buiten
Afbeelding Credit: Serita Vossen, Shutterstock
thematische pauze

4. Gebruik zachte taal en tongklikken

Een zacht gesproken stem is kalmerend voor een kat, dus je woorden waarschuwen een kat dat je vriendelijk bent. Katten leren uiteindelijk je stem en benaderen je als ze je in de kamer horen.

thematische pauze

5. Staar niet intens

Zou je een vreemdeling benaderen die diep in je ziel staart? Waarschijnlijk niet. Katten zijn er ook over uitgescholden. In plaats van intens in de ogen van de kat te staren, knipper je langzaam alsof je zegt: “Ik hou van je.” De kat zal weten wat je bedoelt!

Siamese Kat Stare
Afbeelding Credit: Pixabay, Pexels
thematische pauze

6. Laat de kat aan je hand snuffelen

Presenteer je hand langzaam aan de kat, alsof je hand de neus van een dier is. Laat de kat aan je hand snuffelen hoe lang hij maar wil. Sommige mensen hebben meer succes gehad wanneer hun handpalmen naar beneden gericht zijn in plaats van naar boven. Hoe dan ook is acceptabel, zolang je de kat niet aait.

thematische pauze

7. Lichaamsdieren zijn alleen op uitnodiging

Een kat aaien is als lid worden van een exclusieve club- het is een evenement op uitnodiging. Toch aaien veel mensen per ongeluk een kat te snel nadat ze de kat aan hun handen hebben laten snuffelen. Dit beledigt de kat en verpest de interactie. Je moet de regels voor katteninteractie volgen om een goede eerste indruk te maken.


  • Laat de kat aan je hand snuffelen en wacht op een kopstoot.

  • Je bent vrij om het hoofd te krabben als de kat gewillig haar gezicht tegen je hand wrijft.

  • Als je geen kopstoot krijgt, is de deal van de baan. Geen aanraking!

  • Pak de kat nooit op.

  • Raak nooit de verboden buik aan.
Een gemberkat buiten aaien
Afbeelding Credit: dashkabudich, Pixabay
thematische pauze

8. Bekijk de lichaamstaal van de kat

Katten zijn moeilijk te lezen omdat hun gezichtsuitdrukkingen niet voor de hand liggend zijn zoals honden. Katten zijn beter in het communiceren via andere lichaamstaal, zoals de staart en volledige lichaamsbewegingen.

Je zult over het algemeen een betere relatie met katten hebben als je het verschil tussen negatieve en positieve kattenreacties kunt identificeren.


  • Positief: Kopstoten, lange staart, rollen op de grond, langzaam knipperen

  • Negatief: bijten, krabben, grommen, oren achterover, weglopen, rug naar je toe gedraaid, snelle staartbeweging, korte verzorgingssessies
thematische pauze

9. Luister naar de eigenaar

Het lijkt gezond verstand, maar het is voor herhaling vatbaar: luister naar de eigenaar. De eigenaar kent de kat beter dan jij, dus neem advies op wanneer je een nieuw harig gezicht leert kennen.

kattenpoot op kindergezicht
Afbeelding Credit: antibydni, Shutterstock
thematische pauze

10. Herintroduceer jezelf

Rome is niet gebouwd in een dag, en ook geen mooie relatie met een dier. Het is waar dat sommige katten sociale vlinders zijn en van iedereen zullen houden. Toch is het veilig om aan te nemen dat de meeste katten niet meteen je beste vriend zullen zijn.

Herintroduceer jezelf door alle tips te volgen die we zojuist hebben genoemd. Je bent in een mum van tijd beste vrienden. Of in ieder geval goede kennissen!

divider-catclaw1Conclusie

Het is een kunst om bevriend te raken met een kat, dus vat het niet persoonlijk op als een kat je niet meteen leuk vindt. Zelfs vriendelijke katachtigen houden van wat ruimte bij het leren kennen van hun nieuwe beste vrienden. Het beste wat je kunt doen is de grenzen respecteren die voor je zijn gesteld. Zou je niet hetzelfde willen als je iemand nieuw ontmoet?

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Rodrigo Munoz Sanchez, Shutterstock