Zijn Brits Korthaar Katten Aanhankelijk

De kat in Kipling’s “Zomaar uno” verhaal liep misschien alleen en vond dat alle plaatsen gelijk waren voor hem, maar de meeste mensen die van plan zijn hun leven te delen met een kat, moeten weten of de kat aanhankelijk is of niet. Degenen onder ons die katten hebben, weten goed dat een liefhebbende kat van een huis altijd een familiehuis maakt.

Zijn Brits Korthaar Katten Aanhankelijk? Ja, Brits Kortharen zijn vriendelijke metgezellen, eerder dan katten die dol zijn op knuffelen. Deze ontspannen en relaxte katten passen zich goed aan aan het gezinsleven. Het zijn relatief grote katten die liever naast hun mens zitten dan op schoot liggen.

Het is echter wel zo dat deze katten graag tijd doorbrengen met hun gezin en graag weten wat ze doen. De mijne vergezellen me bij al mijn activiteiten rond het huis en in de tuin.

Ik heb gemerkt dat ze een goede band met mensen hebben en dat ze er uitstekend in slagen om al hun tijd gelijkelijk te verdelen over het gezin, zodat niemand zich buitengesloten voelt. Aan de andere kant hebben ze ook een hechte band met mensen die alleen wonen. Hierdoor klinken ze misschien als rechttoe rechtaan katten, maar ze hebben ook een aantal heerlijk eigenzinnige en vermakelijke aspecten, vooral in de manier waarop ze met mensen omgaan.

  • Hoe tonen ze hun genegenheid?
  • Kunnen ze alleen spelen?
  • Wat is er zo speciaal aan Brits Kortharen?

Ik zal al deze en nog veel meer vragen hieronder beantwoorden, lees maar verder.

Hoe tonen Brits korthaar katten hun affectie?

Het kan toeval zijn, maar in mijn ervaring zijn Brits Kortharen – nou ja, Brits! Dus als mijn katten afstandelijk lijken, weet ik dat ze dat niet echt zijn. Net als de stereotype Brit schuilt er passie en humor onder die koele buitenkant. En ze missen niets. Ze zitten daar dan wel als de spreekwoordelijke Cheshire cat met halfgesloten ogen, maar ze weten wanneer er vis in de koelkast ligt en precies hoeveel minuten het nog duurt tot de volgende maaltijd.

En dus, als een van mijn Britse kortharen naast me komt zitten, luid spinnend, en een poot op mijn arm legt, dan is dat inderdaad veel lof en een teken van grote genegenheid. Of het is dat, of de klok tikt door naar 17.00 uur en het is tijd voor die voeding.

Zoals je wel kunt raden, houden ze van het heerlijke binnenklimaat, maar als het mooi weer is, wagen ze zich ook buiten in de tuin en verruilen ze hun knusse slaapplekje binnen voor een zonnig plekje buiten. Hun fijnste moment komt echter in de winter, als ze samen met mij voor het haardvuur kruipen.

De kracht van deze spinnende teddyberen vertelt me dat ze zich thuis voelen en hun tevredenheid is een mooiere uiting van genegenheid dan knuffelen of een meer voor de hand liggende uiting van liefde. Dat komt omdat het de diepte van het vertrouwen is dat ze tonen in hun mensen dat dit ras onderscheidt van vele anderen.

Wat dat betreft heb ik geleerd, net als alle mensen die hun leven delen met Brits Korthaar katten, dat ze er niet al te dol op zijn om opgetild of gedragen te worden, al doen ze hun best om dat te tolereren. Het zijn hoe dan ook grote katten en ze moeten goed ondersteund worden onder hun achterwerk als je ze ooit optilt.

Het is echter beter om ze zelf de tijd te laten kiezen waarop ze bij u willen komen in plaats van te proberen het op uw voorwaarden te verkrijgen. Geef ze de ruimte en de tijd en ze zullen waarschijnlijk besluiten dat datgene wat ze wilden doen toch was naast je komen zitten. Als dat met de mijne gebeurt, zitten we samen in een aangename stilte – of toch bijna in stilte, want er wordt nogal wat zachtjes gespind.

Het is heel ontspannend en soms kijken ze me aan alsof ze verwachten dat ik meedoe. En dat leidt tot de vraag hoe ze met andere katten omgaan. Mijn ervaring is dat ze goed met anderen omgaan, maar dat ze even gelukkig zijn als alleenstaande kat in een huishouden. Alle katten zijn unieke individuen, zelfs als ze lid zijn van een kattenfamilie. Katten hebben veel aandacht nodig van hun mensen om gelukkig te zijn. Vergeet niet dat het hier om hetzelfde ras gaat, maar deze katten lijken over het algemeen uitzonderlijk evenwichtig, tolerant en tevreden te zijn, ongeacht hun thuissituatie.

Een unieke manier om met mensen om te gaan

Met dit in het achterhoofd is het misschien niet verrassend dat elke Brits korthaar kat zijn eigen glorieuze originele manieren heeft om affectie te tonen aan mensen. Hoewel ze over het algemeen geen grote fans van knuffels zijn, zijn sommige absoluut knuffeliger dan anderen.

Ze hebben ook hun eigen unieke benadering van speeltijd. Omdat het zeer evenwichtige en evenwichtige katten zijn, zijn ze in staat hun eigen, op zichzelf staande spelletjes te verzinnen met een speeltje of zelfs een blaadje. Het is zo interessant om naar ze te kijken, want ze kunnen heel plechtig opgaan in wat hen op dat moment aantrekt.

Sommige Brits korthaar katten hebben ook vlagen van uitzinnige activiteit. Tussen de lange periodes van tevreden snoezelen door, kunnen zij spontaan over de sofa rollen, grijpend naar hun staart, of plotseling over de vloer galopperen, een sprong maken over de rugleuning van de sofa en met een Zorro-achtige zwier de kamer verlaten.

Ik vermoed dat het geheime entertainers zijn, al verbergen ze dat goed onder hun zelfverzekerde uiterlijk en zouden ze dat nooit toegeven aan een mens. Als ze je aanmoedigen om mee te doen met hun spelletjes door je een speeltje of voorwerp te brengen dat ze gevonden hebben, dan is dat een teken van hun diepe genegenheid en achting voor jou.

Als je veel bezoekers hebt, vraag je je misschien af “geldt dit vertrouwen ook voor mensen buiten hun directe familie?” Het antwoord is dat ze, als tolerante en gevestigde leden van het huishouden, over het algemeen een sociale atmosfeer zeer goed accepteren. Maar zoals veel katten verkies ik een beetje eenzaamheid wanneer er zeer jonge kinderen of veeleisende bezoekers komen. Ze stellen het op prijs als mensen hun behoeften begrijpen en ervoor zorgen dat daaraan wordt voldaan.

Hoe zijn ze zo speciaal geworden?

Vraagt u zich af waar de Brits Korthaar kat deze unieke eigenschappen vandaan heeft? Zoals vele rassen hebben ze een interessante geschiedenis, ook al is een deel daarvan verloren gegaan in de nevelen van de tijd. Eén van de suggesties is dat ze in Groot-Brittannië werden gebracht door de Romeinen, wiens eigen gedomesticeerde katten wellicht hun oorsprong hadden in het oude Egypte. Overal waar tamme of verwilderde katten voorkwamen, leefden zij samen met de menselijke bevolking, waar zij nuttig bleken om muizen en ratten weg te houden van de voedselvoorraden.

Al snel was de nauwe band tussen katten en mensen een feit. Eenmaal in Brittannië, hebben zij zich wellicht voortgeplant met de inheemse wilde katten van het eiland, om meer unieke kenmerken aan de mix toe te voegen. Eén ding was zeker – katten en mensen hadden nu een hechte relatie waar ze beiden van profiteerden. En dat gaat tot op de dag van vandaag door.

Na verloop van tijd ontwikkelden de Britse katten zich tot de charismatische Britse Blauwe, met zijn rijke, pluchen vacht, maar het ras is er nu in vele kleuren. Ontwikkelden de Britse korthaarkatten een bepaald karakter door de Britse omgeving, of door de mensen met wie ze samenleefden? Het is een intrigerende vraag. Misschien is hun liefde voor comfort en menselijk gezelschap het gevolg van het feit dat zij de winterdagen knus binnenshuis doorbrachten met hun mensen.

Misschien maakt dat hen ook zo zelfvoorzienend? Ik ben ervan overtuigd dat dagen samen in het vuur staren de sleutel is tot de sterke band tussen katten en mensen. Zeker, Britse korthaarkatten hebben in het verleden bijgedragen aan het beschermen van onze voedselvoorraden tegen ongedierte, maar in de 20e eeuw was het de kameraadschap die telde. Een klassieke Britse keuken of woonkamer zonder een kat op een stoel bij het vuur is niet meer weg te denken, toch?

Britse korthaarkatten: stille, maar zeker diep aanhankelijke karakters

De meeste van mijn katten zijn niet erg luidruchtig. Er is één uitzondering – die is er altijd, nietwaar? – maar zelfs hij is niet zo luidruchtig als andere katten die ik heb gekend. Als u een kletskous van een kat gewend bent, kan de relatieve stilte van sommige Britse korthaarkatten hen een beetje afstandelijk doen lijken.

Dat is helemaal niet zo. Het zijn juist heel sluwe energiebezitters, die u het liefst zover krijgen dat u hun bevelen opvolgt met een kalme en doordringende blik, of een lichte verschuiving van de poot. Na de thee springen ze naast je op de bank om zich te wassen, terwijl ze luid spinnen.

Geloof me, dat lijkt misschien niet erg aanhankelijk, maar het vertegenwoordigt een diepe waardering voor u, op vrijwel dezelfde manier als Britse acteurs in oude films “Well done old thing!” zouden zeggen tegen iemand die net de natie van een ramp had gered.

En met die ronde gezichten en die onmiddellijk herkenbare glimlach geven mijn Britse kortharen me altijd het gevoel dat ik welkom ben als ik thuiskom, vanaf het moment dat ik door de deur stap. Ik hou er ook van hoe ze met andere dieren omgaan, vooral met honden, zolang het katvriendelijke honden zijn die niet te opdringerig zijn. Mijn katten kunnen soms zelfs heel hondachtig zijn en vinden het heerlijk om naar buiten te gaan voor een wandelingetje als het rustig is. Zolang het maar niet te energiek is, natuurlijk, en er kans is op een traktatie als ze terugkomen!