Witte Britse korthaar kat: feiten, oorsprong &geschiedenis (met foto’s)

De Britse korthaar is een geliefd en bekend kattenras. Hun jassen kunnen in verschillende kleuren en markeringen komen. Er zijn meer dan twee dozijn vachtkleuren voor Britse kortharen, waaronder blauw, grijs, zwart, bruin, crème, tabby, chocolade, merle, reekalf, kaneel en, belangrijker nog, wit. Het maakt niet uit welke Britse korthaar kat je besluit om een eeuwig thuis te geven, je krijgt er een loyale, liefdevolle, prachtige katachtige metgezel voor terug.

Gelukkig beschrijft het onderstaande artikel alles wat u moet weten, van de geschiedenis van het ras tot de vraag of ze meestal goede huisdieren zijn. Dus, doe met ons mee terwijl we ons verdiepen in de feiten, oorsprong en geschiedenis van de Witte Britse korthaarkat.

divider-catclaw1De vroegste records van witte Britse kortharen in de geschiedenis

De geschiedenis van de Britse korthaar is veel verder terug te voeren dan de meeste rassen. De voorouders van het ras landden voor het eerst op de Britse eilanden in de eerste eeuw na Christus toen Romeinse soldaten hen meenamen. In die tijd deed Rome waar het goed in was, zijn buren veroveren en katten werden meegenomen om Romeinse kampen vrij van muizen te houden.

Terwijl de Romeinen het niet volhielden in Groot-Brittannië, deden de katten die ze meebrachten dat wel. Romeinse katten werden al in Groot-Brittannië met de katten gefokt, wat leidde tot de moderne Britse korthaar. Deze Britse katten hadden de korte lichamen en dikke vachten die de huidige Britse korthaar behoudt.

Witte Britse korthaar
Afbeelding Credit: Oksana Susoeva, Shutterstock

Hoe de Witte Britse Korthaar populair werd

In de jaren 1800 werd de Britse korthaar gefokt om een blauwe en grijze kleur te hebben, die vandaag de dag nog steeds populair is. In 1871 nam de Britse korthaar deel aan de allereerste kattenshow en deze werd zeer goed ontvangen. Deze kattenshows speelden een belangrijke rol bij het opbouwen van de populariteit van de Britse korthaar. Door de 20Þ eeuw had de Britse Korthaar een lange weg afgelegd van Romeinse muizen naar Britse metgezellen, maar helaas zat de mensheid hen in de weg.

De Eerste Wereldoorlog bleek schadelijk voor de Britse korthaarbevolking en ze waren bijna uitgestorven. De Tweede Wereldoorlog verergerde dit probleem alleen maar, maar na de oorlog werd de Britse korthaar gefokt met Russische Blauwen, Franse Chartreux en Perzen. Gelukkig was deze kruising ongelooflijk succesvol en heeft de Britse korthaar vandaag een gezonde en bloeiende populatie.

Formele erkenning van de witte Britse korthaar

Ondanks het feit dat het een geschiedenis heeft die eeuwen teruggaat, werd de Britse korthaar relatief recent erkend. De American Cat Association erkende ze voor het eerst in 1967. Sindsdien is het ras erkend door de Fédération Internationale Féline, de Cat Fanciers Association en de International Cat Association.

Kattenkogelverdeler 1Top 6 unieke feiten over de witte Britse korthaar

1. Ze zijn het populairste kattenras in het Verenigd Koninkrijk

Volgens de Raad van Bestuur van The Cat Fancy is de Britse korthaar het populairste ras in Groot-Brittannië. Met hun schattige dikke jassen en ontspannen houding, hoe kon het Britse volk hen niet aanbidden?

Witte Britse korthaar
Afbeelding credit: Rita Kochmarjova, Shutterstock
thematische pauze

2. Een Britse korthaar had ooit het wereldrecord voor het luidste spinnen

In 2011 behaalde een Britse korthaar genaamd Smokey het wereldrecord voor het luidste spinnen. Het spinnen werd geregistreerd op een duizelingwekkende 67,7 decibel, ongeveer dezelfde decibel als een grasmaaier. Smokey hield het record voor de rest van zijn leven in handen, maar zijn record werd een jaar na zijn overlijden in 2015 met 0,1 decibel gebroken.

thematische pauze

3. De Britse korthaar was het eerste ras van de raskat van het Verenigd Koninkrijk

De rasstandaarden van de Britse korthaar werden geschreven in de late jaren 1800, wat de weg vrijmaakte voor hen om het eerste ras van de Britse raskat te worden.

Witte Britse korthaar
Afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock
thematische pauze

4. Puss en laarzen is een Britse korthaar

Puss and Boots is een personage uit de familie van Charles Perrault. Ondanks zijn Spaanse accent is het personage gemodelleerd naar de Britse korthaar.

thematische pauze

5. De Cheshire Cat was gemodelleerd naar de Britse korthaar

Lewis Carroll’s ‘Alice in Wonderland’ is een van de beroemdste verhalen aller tijden, en een van de meest populaire personages, The Cheshire Cat, wordt verondersteld te zijn gemodelleerd naar de Britse korthaar.

Witte Britse korthaar
Afbeelding Credit: Tekes Anna, Shutterstock
thematische pauze

6. De witte Britse korthaar is een zeldzame kleur

Slechts 5% van de Britse kortharen is blank. Slechts twee andere vachtkleuringen zijn zo zeldzaam als wit: fawn en cinnamon.

Kattenkogelverdeler 1Maakt de witte Britse korthaar een goed huisdier?

De Britse korthaar is een gemakkelijk ras dat bekend staat om zijn kalme temperament. Ze hebben de neiging om goed overweg te kunnen met andere huisdieren en vreemden en brengen het grootste deel van hun dag rondslingerend door. Net als de meeste andere kattenrassen zijn ze echter heel specifiek over hoe ze worden behandeld. Britse kortharen houden er meestal niet van om opgepakt en rondgedragen te worden, vooral door kinderen.

Terwijl de Britse korthaar het leven begint als een met energie gevuld kitten, groeien ze daar meestal uit op volwassen leeftijd. Ze vinden het leuk om de hele dag rond te luieren en zijn erg afhankelijk van mensen. Als je een paar dagen weg moet, komt het goed zonder je aandacht met je Britse korthaar.

De Britse korthaar is de perfecte kat voor iemand die op zoek is naar een rustige en verzamelde kat die geen constante aandacht nodig heeft.

divider-catclaw1Conclusie

Zoals je kunt zien, is het White British Shorthair kattenras een kat die extreem populair en geliefd is bij huisdierouders overal ter wereld. Deze gemakkelijke kat staat bekend om zijn geduld en kalme karakter. De katten zijn zelfs beroemd; ze speelden personages in Alice in Wonderland en Puss in Boots, dus als je er een voor altijd thuis geeft, heb je een beroemdheid in je midden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock