Wanneer een kat met epileptische aanvallen euthanaseren?


Beslissen om uw huisdier te euthanaseren is een harde pil om te slikken. Elke katteneigenaar wil hier niet eens aan denken, maar soms vragen ze zich af wanneer ze een kat met epileptische aanvallen moeten euthanaseren.

Aanvallen die bij katten voorkomen, kunnen kort en mild zijn en duren rond 2 tot 5 minuten en echt lang en intens en veroorzaken ernstige gezondheidscomplicaties en in sommige gevallen de dood.  Daarom moet u het leven van uw kat observeren voordat u besluit tot euthanasie.

Blijf lezen om te begrijpen hoe aanvallen werken en hoe ze het leven en de gezondheid van uw kat kunnen beïnvloeden, en wanneer is het juiste moment om afscheid te nemen vanwege die non-stop aanvallen.

Wanneer is het tijd om afscheid te nemen?

een mooie kat krijgt een injectie bij de dierenarts

U moet de kwaliteit van leven van de kat observeren om te bepalen wanneer en of u een kat met epileptische aanvallen moet neerleggen.

Je moet ook bepalen wat de onderliggende oorzaak van die aanvallen is. Als de reden dat uw kat epileptische aanvallen heeft, is licht lichamelijk trauma of epilepsie, hoeft u uw kat helemaal niet te euthanaseren.

Als uw kat echter is gediagnosticeerd met kanker op de hersenenkan de dierenarts de behandeling voorstellen, afhankelijk van de graad van de kanker, de kwaliteit van leven of het euthanaseren van uw kat.

Wat u moet weten over epileptische aanvallen

Een aanval wordt gedefinieerd als abnormale elektrische activiteit die in de hersenen plaatsvindt, waardoor katachtigen symptomen hebben zoals stuiptrekkingen, kotsen, kwijlen en in sommige gevallen het bewustzijn verliezen.

De meest voorkomende oorzaak van epileptische aanvallen is epilepsie dat is een chronische aandoening. Andere oorzaken van epileptische aanvallen zijn pathologische problemen, medicijnen, trauma aan het hoofd en het consumeren van menselijke medicijnen.

Hoe beïnvloeden epileptische aanvallen een kat?

Aanvallen kunnen verschillende duur, intensiteiten en moeilijkheden hebben. Terwijl sommige aanvallen een paar minuten kunnen duren en ervoor kunnen zorgen dat katten ernstige convulsies, kwijlen en andere vreselijke symptomen, kunnen andere katten milde aanvallen hebben die kort zijn; je merkt ze soms niet eens op.

De hersenen van de kat kunnen terugkeren naar de normale functie nadat de aanval is gedaan, uw kat kan er gedesoriënteerd achter zijn en moet enige tijd alleen zijn om zich weer zichzelf te voelen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van epileptische aanvallen bij katten?

een vrouw masseert het hoofd van een kat

Laten we die mogelijke oorzaken van aanvallen bij katten in detail bekijken.

1. Inname van menselijke medicijnen

Als u zich afvraagt waarom uw kat plotselinge aanvallen heeft, kan dit de meest voorkomende oorzaak zijn.

Als uw kat toevallig per ongeluk menselijke medicijnen heeft ingenomen, zoals Tylenol of Advil, het kan hebben geleid tot een aanval, als er een hoge dosering van het wordt ingenomen door uw kat, kan het zelfs tot de dood leiden.

GERELATEERD: Kan ik Bactine® op mijn katten gebruiken?

2. Trauma aan het hoofd

De aanvallen als gevolg hiervan gebeuren als uw kat of kitten van een hoogte is gevallen of als er een zwaar voorwerp op hun kleine hoofdjes is gevallen. Dat trauma leidt vaak tot bloedingen, hersenschuddingen en epileptische aanvallen.

3. Epilepsie

Als het gaat om epilepsie, merkt u misschien dat uw kat te vaak te veel aanvallen heeft. Maar dat moet door de dierenarts worden gediagnosticeerd, dus een dierenartsbezoek is een must als je die frequente aanvallen ziet.

Omdat het een chronische aandoening is, zijn aanvallen intenser dan die welke eenmalig gebeuren als gevolg van een hersenschudding of inname van een menselijk medicijn.

4.Pathologische problemen

Naast fysiek trauma kan uw kat last hebben van epileptische aanvallen als gevolg van pathologische redenen. Katten met hersentumoren zullen waarschijnlijk last hebben van aanvallen die vaker wel dan niet zullen voorkomen.

Daarnaast, parasitaire plagen en infecties zoals toxoplasmose kan de reden zijn waarom uw kat plotseling epileptische aanvallen heeft.

GERELATEERD: Mijn kat sterft – Hoe lang duurt het voordat een kat sterft?

Hoe lang leven katten met epileptische aanvallen?

de zieke kat ligt bedekt met een deken

De levensduur van een kat die last heeft van aanvallen hangt af van enkele factoren. Laten we eens kijken welke.

1. Epileptische aanvallen als gevolg van accidentele inname van toxische items

Als een kat per ongeluk iets binnenkrijgt dat het niet zou moeten, zoals menselijke medicatie en epileptische aanvallen ervaart, zal dat niet zo’n invloed hebben op hun levensverwachting als de dosis klein is, however als de dosis groot is, kan dat levensbedreigend zijn.

2. Epileptische aanvallen als gevolg van verwondingen

Als uw kat lijdt aan ernstig fysiek trauma aan het hoofd, kan dit de levensduur beïnvloeden, maar het hangt af van de intensiteit van datzelfde letsel.

Als het letsel ernstig is, kan dit leiden tot intense en lange aanvallen, lichamelijke handicaps zoals volledige of gedeeltelijke verlamming, en in sommige ernstige gevallen de dood. Maar als de verwonding niet zo hard en niet levensbedreigend is, zullen ze mild en niet lang zijn.

3. Aanvallen als gevolg van epilepsie

Aanvallen bij katten met epilepsie leiden meestal niet tot de dood omdat ze kunnen worden behandeld met een symptomatische behandeling en passende voorzorgsmaatregelen.

4. Epileptische aanvallen vanwege pathologische redenen

Als uw kat een hersentumor heeft en daardoor epileptische aanvallen heeft, de levensverwachting hangt af van het stadium van tumor uw kat.

Hersentumoren met palliatieve zorg laten een kat 2 tot 6 maanden leven. Die primaire hersentumoren die chirurgen operatief kunnen verwijderen, zullen het leven van de kat verlengen tot 28 tot 54 maanden.

Maar helaas, als uw kat lijdt aan secundaire hersentumoren, zal die kat waarschijnlijk niet langer dan een maand overleven.

GERELATEERD: Moet ik mijn stervende kat met rust laten?

Wat zijn de soorten aanvallen?

Cluster – epileptische aanvallen die enkele keren per dag voorkomen en meestal een noodgeval zijn

Petit Mal – een echt mild type aanval dat zich kan manifesteren als abnormale oogbewegingen

Groot Mal– een sterke aanval die ertoe zal leiden dat uw kat bewusteloos raakt, trilt, schokt, valt en zelfs poept en urineert

Focale motor– de aanval treft slechts één deel van het lichaam en het lijkt erop dat er een tremor of een spiertrekking was

Idiopathische epilepsie– de oorsprong van de inbeslagname is niet bekend

Status epilepticus– een grand mal aanval waarbij het mogelijk is dat de kat stopt met ademen en sterft

Hoe epileptische aanvallen te behandelen?

Als u uw kat naar de dierenarts hebt gebracht en ze weten niet wat de oorzaak kan zijn van de aanvallen van uw kat, kunnen ze u medicijnen geven die de frequentie en ernst van die aandoening zullen beheersen.

Uw kat zal waarschijnlijk een langdurig beloop van een anticonvulsivum om die aanvallen te behandelen die keer op keer gebeuren. De dierenarts zal ook de medicatie die hij voorschrijft controleren en de dosering dienovereenkomstig aanpassen.

Als het gaat om inname van gifstoffen, zal de dierenarts medicatie om die effecten tegen te gaan van gifstoffen die waarschijnlijk zullen braken. Als uw katachtige vriend wat ouder is, kan de verandering van dieet worden geadviseerd om uw kat te helpen.

Kan een aanval zelf een kat doden?

twee dierenartsen onderzoeken de kat

Hoewel we het net hebben gehad over de levensverwachting als gevolg van de oorzaken van kattenaanvallen, is het goed om te weten dat aanvallen alleen geen groot risico op overlijden voor katten vormen.

Aanval alleen gaat gepaard met braken, stuiptrekkingen of kwijlen. Als u er echter zeker van bent dat uw kat niet ernstig ziek is, geen hersentumor heeft of geen trauma op het hoofd heeft, dan u kunt er zeker van zijn dat de aanval uw kat niet zal doden.

Daarom is het belangrijk om te weten waarom uw kat in de eerste plaats epileptische aanvallen heeft, en we moeten niet vergeten dat aanvallen schadelijk kunnen zijn en dat het onderliggende probleem ervan levensbedreigend kan zijn.

Wanneer euthanaseer je een kat met hersentumor?

Laten we eens kijken wat u moet weten voordat u een beslissing neemt:

• Als de kwaliteit van leven van de kat is verslechterd en er geen weg terug is

• Wanneer de tumor een secundaire hersentumor is en er geen overlevingskans is

• Wanneer de kat volledig is gestopt met eten

• Wanneer hospicezorg en -behandeling niet langer werken en het leven van uw kat pijnloos maken

Dit zijn de momenten waarop je als katteneigenaar je harige vriend zou kunnen helpen als je voor euthanasie kiest. Je kat in dit geval neerleggen is de beste optie en een enorme verantwoordelijkheid. Het is niet gemakkelijk, maar je moet het doen.

Laatste woorden

Beslissen wanneer je een kat met een aanval moet euthanaseren, kan moeilijk zijn, maar je moet de dingen zien zoals ze zijn. Epileptische aanvallen zijn niet iets dat je met je kat onder ogen wilt zien en ervaren, maar de meeste aanvallen zijn niet zo ernstig.

U moet echter alle feiten en oorzaken controleren, zodat u uw kat kunt helpen en kunt beslissen wat u wilt doen doen omdat veel aanvallen kunnen worden beheerd als ze op tijd worden ontdekt.

Gerelateerde inhoud

Nierziekte bij katten – Wanneer te euthanaseren?

Kattendepressie na nieuw kitten – 8 tekenen om op te letten

Kat die zwaar ademt tijdens het rusten – 9 oorzaken ervoor