Waarom ruikt mijn kat naar vis?

ruikende kat

Heb je onlangs een visachtige geur van je kat opgemerkt? Je vraagt je misschien af waarom ze zo stinken, vooral omdat katten er zo trots op zijn zichzelf schoon te houden. Als deze onaangename geur uw aandacht heeft getrokken, lees dan verder om meer te weten te komen over wat dit zou kunnen veroorzaken en wat u kunt doen.

Snel overzicht

01

Verschillende medische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat uw kat visachtig ruikt, waaronder anaalklierproblemen, urineweginfecties, huidinfecties, oorinfecties en tandziekten.

02

Als je een onaangename, visachtige geur van je kat opmerkt, probeer dan te achterhalen waar het vandaan komt, zodat je naar andere aanwijzingen kunt zoeken.

03

Als u zich zorgen maakt over de geur van uw kat, plan dan een controle met uw dierenarts.

1. Anale klier problemen

kat achter

Als u een vieze geur ruikt die afkomstig is van de achterkant van uw kat, kunnen anaalklieren de boosdoener zijn.

De anaalklieren van een kat, ook bekend als anale zakjes, bevinden zich aan weerszijden van de anus rond de posities van 5 uur en 7 uur. Ze produceren penetrante, stinkende vloeistofafscheidingen die fungeren als onderscheidende geurmarkers. Wanneer uw kat een stevige, goed gevormde poep passeert, zet dit druk op de anaalklieren en geeft de afscheidingen via een kanaal in de anus vrij.

Katten kunnen hun anaalklieren legen als ze bang of gestrest zijn, dus je zou een visachtige geur over hen kunnen opmerken. Als dit af en toe gebeurt, is dit niet zorgwekkend. U moet zich er echter van bewust zijn dat katten problemen met hun anaalklieren kunnen ontwikkelen, hoewel dit minder vaak voorkomt bij katten in vergelijking met honden.

Anaalklieren kunnen “beïnvloed” raken, wanneer de zakjes niet goed leeglopen, wat resulteert in een opeenhoping van afscheidingen en ontstekingen. Als dit onbehandeld blijft, kan het zich ontwikkelen tot een anaalklierinfectie. Hieruit kunnen dan pijnlijke abcessen ontstaan. Symptomen om op te letten zijn onder meer:

 • Visachtige, penetrante geur
 • Wrijven van de achterkant langs de grond of “scooting”
 • Verhoogd likken van de achterkant
 • Rode, ontstoken huid rond de anus

Lees ook: Cat Anale Klier Problemen: Oorzaken, Symptomen & Behandeling

2. Urineweginfectie

kat met urineweginfectie

Een infectie van de urinewegen kan ervoor zorgen dat de plas van uw kat een visachtige geur heeft.

Katten kunnen krijgen urineweginfecties (UTI’s), die hun urine een merkbaar vieze geur geven. UTI’s kunnen ook incontinentie veroorzaken. Dribbels van lekkende urine kunnen in de vacht rond de achterkant achterblijven, wat resulteert in een penetrante geur die op uw kat blijft hangen. Andere tekenen van een urineweginfectie zijn:

Als u denkt dat uw kat problemen heeft met plassen, neem hem dan mee voor een controle bij uw dierenarts.

Lees ook: Waarom plast mijn kat veel?

3. Tandheelkundige ziekte

Dierenarts tandarts die kijkt naar rood en gezwollen tandvlees van een kat

Vieze, visachtige adem is niet normaal bij huisdieren en betekent vaak dat uw kat een tandziekte heeft.

Veel mensen lijken te denken dat het normaal is dat een kat een slechte adem heeft (halitose). De mond van een gezonde kat mag echter geen onaangename geur afgeven. Als je een vleugje van de adem van je kat hebt gevangen en terugdeinst, dan heeft je kat waarschijnlijk een tandziekte. Tandziekte is een van de meest voorkomende problemen die we bij katten zien.

Een studie van de American Veterinary Dental Society wees uit dat 70% van de katten parodontitis ontwikkelt op de leeftijd van 3 jaar. Tandplak en tandsteen hopen zich op de tanden op, met bacteriegroei en gingivitis (tandvleesontsteking). Dit leidt uiteindelijk tot tandverlies. Tandwortelabcessen kunnen zich ook vormen.

Tekenen van tandpijn, samen met een slechte adem, zijn onder meer:

 • Moeite met kauwen / de voorkeur geven aan één kant om te kauwen
 • Voedsel laten vallen tijdens het eten
 • Kwijlen
 • Poten in het gezicht

Als uw kat een tandheelkundige aandoening heeft, zal uw dierenarts aanbevelen om ze te boeken voor een gebitsreiniging, waarbij alle tanden zorgvuldig worden geschaald en gepolijst en alle tanden worden verwijderd.

Om tandheelkundige aandoeningen te voorkomen, is een routinematig tandheelkundig zorgregime thuis vereist. Dagelijks tandenpoetsen met katachtige specifieke tandpasta is de beste manier om de opbouw van tandplak te verminderen. Het kan moeilijk zijn om dit aan oudere katten te introduceren, dus het is altijd het beste om dit te doen als ze jong zijn. Andere opties zijn het gebruik van wateradditieven en speciale tandheelkundige diëten.

Uw dierenarts zal het gebit van uw kat controleren tijdens hun jaarlijkse welzijnsonderzoek. Zij beantwoorden graag al uw vragen over het in goede conditie houden van het gebit van uw kat.

Lees ook: De Complete gids voor gebitsreiniging voor katten

4. Feline chronische gingivostomatitis

dierenarts die kattentanden in de kliniek onderzoekt

Katachtige chronische gingivostomatitis kan onder andere een slechte adem veroorzaken.

Feline chronische gingivostomatitis is een ernstige ontstekingsziekte, die resulteert in zweren op de lippen, tandvlees, tong en keel. Omdat de aandoening zo pijnlijk is, hebben katten vaak een verminderde eetlust of weigeren ze te eten.

Er wordt gedacht dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem van de kat overreageert op lage niveaus van bacteriën in de mond. Virussen, zoals feline leukemievirus (FeLV) en feline immunodeficiëntievirus (FIV), en systemische ziekten, zoals diabetes en chronische nierziekte, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling ervan.

Lees ook: Basepaws Cat Dental Health Test Review: we hebben het geprobeerd

5. Verzorgingsproblemen

Vieze kat

Een onverzorgde, stinkende vacht is een teken dat uw kat zichzelf niet normaal verzorgt.

Katten brengen veel van hun wakkere uren door met het verzorgen en schoonhouden van zichzelf. Als deze verzorging wordt verminderd, kunnen ze een slechte geur over hen ontwikkelen. Katten met overgewicht hebben vaak moeite om bepaalde gebieden van zichzelf te verzorgen.

Het is ook moeilijk voor katten met artritis om rond te reiken, vooral in de buurt van de achterkant, vanwege pijn en stijfheid. Uw dierenarts kan adviseren of uw kat overgewicht heeft of als u vermoedt dat uw kat artritis heeft. Langharige katten zijn ook gevoelig om gematteerd te worden en zullen regelmatig moeten worden geborsteld.

Lees ook: Hoe vaak moet je je kat borstelen?

6. Wonden en infecties

Huidinfecties kunnen haaruitval, schuren, roodheid en een visachtige geur veroorzaken.

Als uw kat ruzie heeft gehad met een andere kat, houd dan een oogje in het zeil voor eventuele zwelling en ongemak. De monden van katten zitten vol met bacteriën en vervelende abcessen kunnen zich vormen door kattenbeten. Deze kunnen barsten, waardoor bloed en pus vrijkomen, samen met een zeer onaangename geur. Het is belangrijk om uw kat mee te nemen voor een controle bij uw dierenarts, die een kuur met ontstekingsremmers en antibiotica zal voorschrijven.

Katten kunnen ook algemene huidinfecties krijgen, die resulteren in een stinkende geur. Huidinfecties bij katten zijn meestal te wijten aan een onderliggende aandoening, zoals allergieën en parasietbesmetting. Katten zullen erg jeuken en geïrriteerd zijn. U kunt een rauwe en ontstoken huid, haaruitval, korstjes en huidschilfers in de vacht zien.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

7. Oorinfecties

Oorinfecties kunnen erg stinken, maar ook ongemakkelijk voor zelfs pijnlijk of uw kat.

Als uw kat erg stinkende oren heeft, kan hij een oorontsteking hebben. Kijk uit voor overmatige wasachtige afscheiding, meer oorkrabben en hoofdschudden. Oormijt is de meest voorkomende oorzaak van oorinfecties bij katten. Andere oorzaken zijn:

 • Allergieën
 • Vreemde voorwerpen (bijv. graszaden)
 • Gezwellen in de oren (bijv. Tumoren, poliepen)
 • Bacteriële of gistovergroei

Uw dierenarts kan de gehoorgangen van uw kat onderzoeken met een otoscoop. Ze kunnen ook monsters nemen om te controleren op mijten, bacteriën en gist onder de microscoop, voordat ze de behandeling voorschrijven.

Lees ook: Hoe de oren van een kat schoon te maken: een eenvoudig proces in 10 stappen

Laatste gedachten

kattentrim verzorging

Het is ongebruikelijk dat katten slecht ruiken, dus praat met je dierenarts als je niet kunt achterhalen wat de visachtige geur veroorzaakt.

Katten zijn inderdaad zeer schone dieren en brengen een groot deel van hun wakkere uren door met het verzorgen van zichzelf. Als u een onaangename, visachtige geur van uw kat opmerkt, probeer dan te achterhalen waar het precies vandaan komt, zodat u weet naar welke andere tekenen u moet zoeken.

Verschillende medische aandoeningen, zoals anaalklierproblemen, urineweginfecties en tandaandoeningen, kunnen uw kat laten ruiken. Als u zich zorgen maakt over de geur van uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts zodat zij uw kat een gezondheidscheck kunnen geven.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn kat naar vis ruikt?

Als uw kat een dieet met vissmaak eet, kunnen ze een enigszins visachtige adem hebben nadat ze hebben gegeten. Als de visachtige geur van je kat echter erg sterk is of aanhoudt, dan is het belangrijk om meer aandacht te besteden.

Probeer aan te geven waar de geur vandaan komt. Als uw kat een aanhoudende visachtige adem heeft, is tandziekte waarschijnlijk. Een visachtige geur rond hun achterkant wordt waarschijnlijk veroorzaakt door hun anaalklieren. Een algemene visachtige geur over het hele lichaam duidt op huidproblemen. Neem contact op met uw dierenarts voor een controle, zodat de nodige behandeling kan worden gegeven.

Moeten katten hun anaalklieren tot expressie hebben gebracht?

De meeste katten hoeven hun anaalklieren meestal niet handmatig tot expressie te laten brengen. Sommige katten hebben echter misschien wat hulp nodig, als hun anaalklieren vol raken en zichzelf niet kunnen legen.

Als je een visachtige geur van je kat hebt opgemerkt en ze hebben zitten scharrelen (hun billen over de grond slepen) of hun achterkant meer gelikt, breng ze dan naar je dierenarts. Ze zullen in staat zijn om de anaalklieren te controleren en ervoor te zorgen dat er geen infectie is.

Kan ik de anaalklieren van mijn kat thuis afkolven?

Het thuis afkolven van de anaalklieren van uw kat is mogelijk, maar kan moeilijk zijn. Katten stellen het begrijpelijkerwijs niet op prijs dat de procedure wordt uitgevoerd, dus je hebt iemand nodig om ze te helpen in bedwang te houden. Bij het thuis uitdrukken is het het beste om de externe methode te gebruiken. Houd er rekening mee dat de anaalklieren rond de 5 uur en 7 uur posities zijn.

Druk met je duim en wijsvinger op de klieren en duw omhoog. Het uitoefenen van zachte druk zou enkele afscheidingen moeten vrijgeven. De interne methode waarbij een vinger in de anus wordt ingebracht, kun je het beste overlaten aan veterinaire professionals.

Bronnen weergeven

Crossley, D., & Smithson, A. (2022). Gingivitis en stomatitis. Vetlexicon. Geraadpleegd op 27 december 2022, van

Thompson, M., & Oxford, M. (2022). Parodontitis. Vetleicon. Geraadpleegd op 27 december 2022, van