Kunnen katten ketchup eten – alles erover


Katten staan erom bekend nieuwsgierig te zijn en ze steken vaak hun neus in onze spullen, waaronder ons voedsel. Wanneer ze besluiten om het te doen, maken wij, als katteneigenaren, ons onmiddellijk zorgen, omdat we niet weten of het veilig voor hen is of dat het giftig kan zijn.

We willen verantwoordelijke eigenaren zijn en we willen alles over hen weten. Dus misschien heeft je kat geprobeerd ketchup te eten. Kunnen katten ketchup eten of kan het hen schaden?

Laten we eens kijken waarom katten ketchup moeten vermijden.

Waarom katten geen ketchup zouden moeten eten

  ketchup en tomaten geplaatst op een houten achtergrond

Als je katachtige vriend een lik of twee ketchup heeft, komt het goed, ook al moeten katten het vermijden. De schade ervan kan alleen worden gemaakt als uw kat meer heeft gegeten dan alleen een smaak, maar waarom is dat?

Zoals we allemaal weten, wordt ketchup meestal gemaakt van tomaten, maar het zal natuurlijk andere ingrediënten bevatten, en helaas kunnen die ingrediënten schadelijk zijn voor katten.

Ketchup kan bijvoorbeeld ui en knoflookpoeder bevatten, die beide giftig zijn voor onze katachtigen. Als uw kat uien of knoflook binnenkrijgt, het kan hun rode bloedcellen beschadigen en leiden tot Heinz-lichaamsomemie.  Symptomen van deze bloedarmoede kunnen zwakte, verlies van eetlust, koorts, huidverkleuring en vele anderen zijn.

Ketchup zal waarschijnlijk zout bevatten dat katachtigen kan schaden. Als uw kat te veel zout in één keer heeft ingenomen, kan ze uitgedroogd raken, waardoor katten steeds meer water drinken en ziek kunnen worden.

Samen met dat katten kunnen een aandoening ontwikkelen die hypernatriëmie wordt genoemd, wat zoutvergiftiging betekent die kan leiden tot epileptische aanvallen, verwardheid, braken en verhoogde dorst.

Als u merkt dat uw kat meer zout heeft geconsumeerd, moet u hem naar de dierenarts laten gaan.

Maar wat kan ketchup nog meer onze kattenvrienden schaden? Laten we bijvoorbeeld suiker zien, suiker is niet giftig, maar omdat ze carnivoren zijn en ze geen koolhydraten eten, is hun spijsverteringsstelsel niet ontwikkeld om suikers af te breken.

Logischerwijs kan het consumeren van te veel suiker door mensen leiden tot Suikerziekte. Een ander ding dat we moeten zeggen is dat ketchup een verwerkt voedsel is, wat betekent dat het kunstmatige smaakstoffen kan bevatten en niets van dat alles is gezond voor katten.

De xylitol is een andere zoetstof die in ketchups wordt aangetroffen, maar gelukkig heeft het niet hetzelfde toxische effect voor katten als voor honden.

Al dat genoemde kan ons alleen maar vertellen dat ketchup uiteindelijk niet gezond is voor katten, omdat het potentiële giftige traktaties bevat voor katten die ziekten kunnen ontwikkelen als ze te veel consumeren.

Je hoeft je geen zorgen te maken als je kat wat ketchup van je bord of van het aanrecht heeft gelikt, want het is niet schadelijk als het een minimale dosis is, maar u moet zich zorgen maken als uw kat erin geslaagd is om een grote hoeveelheid ketchup te krijgen.

Als uw kat echter ketchup heeft ingenomen, wees u dan bewust van symptomen zoals diarree, maagklachten vermindering van de eetlust of verwijde pupillen. En natuurlijk om te letten op tekenen van bloedarmoede zoals koorts , huidverkleuring of zwakte.

Als je merkt dat je kat zich niet goed voelt, ga dan direct naar de dierenarts zodat ze de situatie kunnen evalueren.

Waarom is ketchup niet geschikt voor katten?

Plastic bakje met tomatenketchupsaus met rauwe tomaten op keukenachtergrond.

Het is mogelijk dat uw kat ketchup vele malen heeft ingenomen, maar in kleine hoeveelheden en daarna helemaal in orde was. Maar dit betekent dat uw kat een gedrag heeft dat u moet stoppen.

We hebben het gehad over ingrediënten in ketchup die katten niet zouden moeten eten omdat het gezondheidsproblemen kan veroorzaken, maar laten we je meer in detail laten zien.

Zout en zuur

We noemden al zout, en ketchup alleen bevat te veel zout om eerlijk te zijn. Het is slecht voor katten, er is geen twijfel over mogelijk, omdat het ervoor zorgt dat ze uitgedroogd raken als ze het consumeren. Daarom zullen ze meer water zoeken en het kan leiden tot braken en ziekte.

Als uw kat te veel consumeert, kan dit leiden tot hypernatriëmie, een zoutvergiftiging die zich zal manifesteren in zwelling, extreme dorst, braken, verlies van eetlust, motorisch coördinatieverlies en lage energie in het algemeen. Als de zaak ernstiger is, kunnen er ook struikelblokken, tremoren en epileptische aanvallen zijn.

Als u deze tekenen opmerkt, breng uw kat dan naar de dierenarts, zodat uw kat een goede behandeling voor deze zoutvergiftiging kan krijgen om nierschade of de dood te voorkomen.

GERELATEERD: De meest effectieve huismiddeltjes voor kattenbraken

Uien en knoflook

Veel ketchups, zo niet allemaal, bevatten ui en knoflookpoeder, en we praten niet over kleine hoeveelheden ervan!

Ui en knoflook in welke vorm dan ook zijn extreem giftig voor katten omdat ze rode bloedcellen kunnen beschadigen en bloedarmoede kunnen veroorzaken die Heinz-lichaamsanemie wordt genoemd, zoals we al zeiden.

Dit type bloedarmoede kan ernstige schade op lange termijn aan de cellen toebrengen. Maar we moeten opmerken dat de naam van de bloedarmoede niets te maken heeft met het beroemde merk ketchup “Heinz”.

Symptomen van deze aandoening zijn vermoeidheid, koorts, verkleurde urine, bleekheid in de huid, tandvlees en lippen van katten, verlies van eetlust en kortademigheid. Omdat dit levensbedreigend kan zijn voor onze katachtigen, moet u deze symptomen serieus nemen en dienovereenkomstig handelen.

Ui en knoflookpoeder zullen op korte termijn effecten hebben als katten het consumeren zoals zwakte, lethargie en verlies van eetlust.

GERELATEERD: Kattenurine kleurenkaart: alles wat u moet weten en meer

Andere dingen in ketchup die slecht zijn voor katten

We hadden het over primaire ingrediënten, maar hoe zit het met secundaire?  Ketchups bestaan ook uit veel synthetische chemicaliën die schadelijk zijn voor ons, laat staan voor katten.

Bijvoorbeeld glucosestroop, een ingrediënt in ketchup, is meestal niet giftig voor katten, maar het kan ervoor zorgen dat katten zwaarlijvig en daardoor andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker, die gedijen op suiker.

Sommige ketchup kan zuur zijn en katten kunnen gastro-intestinale problemen hebben. Daarom is het het beste dat je ketchup buiten het bereik van je kat houdt.

Wanneer is ketchup oké voor katten om te eten?

Een hongerige kat snuffelt en wil knoedels eten

Omdat tomaten het belangrijkste ingrediënt zijn voor ketchup om te bestaan, is het niet schadelijk als je kat er een likje of twee van heeft gehad. Dat alleen al zal geen schade toebrengen aan de gezondheid van uw kat.

Een kleine hoeveelheid ketchup kan geen kwaad en veroorzaakt bijwerkingen, maar je moet je kat in de gaten houden, voor het geval dat.

Kunnen katten tomaten eten?

Dus als de ketchup van de lijst is, kunnen katten dan tomaten eten?

Nou, tomatenplanten zijn giftig voor katten, maar rijpe tomaten zijn dat niet, maar ze bevatten mineralen en vitamines die goed kunnen doen voor je kat.

U moet echter rekening houden met het feit dat uw kat moet worden gevoed met kattenvoer dat hun voeding en al zijn voedingsbehoeften aanvult.

Als je je kat een beetje een rijpe tomaat wilt geven, zorg er dan voor dat je het eerst bij de dierenarts bekijkt.

Kunnen katten tomatensoep eten?

rode soep met zure room en groenten

Omdat katten rijpe tomaten mogen eten, in kleine hoeveelheden natuurlijk, staat tomatensoep ook op het menu? Ooor? We kunnen alleen ja zeggen als je andere ingrediënten van de soep controleert.

Als je een tomatensoep hebt gekocht, is de kans klein dat de soep geschikt is voor je katachtige. Sinds die soepen die in winkels worden gekocht, bevatten waarschijnlijk ingrediënten en additieven die niet voor de kleine maag van de kat zijn.

Maar als u de soep thuis wilt maken, specifiek voor uw kat, dan zou het goed moeten zijn. Kook rijpe tomaten en geef het zonder toevoegingen zoals zout, suiker en andere kruiden aan je kat.

Wanneer is ketchup slecht voor katten?

Als een grote hoeveelheid ketchup door een kat is geconsumeerd, is de ketchup slecht voor katten. Vanwege uien- en knoflookpoeder en salade en zure ingrediënten kunnen katten spijsverteringsproblemen en ernstige gezondheidsproblemen hebben als ze te veel consumeren.

Veel ketchups bevatten hoge niveaus van natrium die uw kat zeker moet vermijden omdat het kan leiden tot uitdroging.

Let altijd op deze symptomen als je vermoedt dat je kat ketchup heeft gegeten:

  • Verwijde pupillen
  • Verlies van eetlust
  • Maagirritatie
  • diarree

Als u een van deze ziet, doe uw kat dan een plezier en neem onmiddellijk contact op met de dierenarts om hem te helpen en ernstige problemen te voorkomen.

Woorden sluiten

Tomatenketchupsaus met knoflook, specerijen en kruiden

Dus, tot slot, om te herhalen, kunnen katten ketchup eten? Nee, katten moeten ketchup vermijden.

Maar raak niet meteen in paniek, als je kat een kleine hoeveelheid ketchup heeft gelikt, hoef je je er geen zorgen over te maken, alles komt goed, observeer je kat voor het geval dat.

Zoals we al zeiden, katten en ketchup kunnen niet met elkaar overweg omdat de ketchup vol zit met ingrediënten die katten schaden, zoals zout, acid, suiker, knoflook en ui.

Hoewel de symptomen mild en ernstig kunnen zijn, is het het beste om uw kat het helemaal niet te laten consumeren. Als u toevallig merkt dat uw kat symptomen heeft van het consumeren van ketchup, neem dan contact op met de dierenarts en het probleem zal gemakkelijk worden opgelost.

Gerelateerde inhoud

Kunnen katten slagroom eten?

Kunnen katten appelsap drinken?

Wat kunnen katten drinken naast water?