12 ongelooflijke Birmese kattenfeiten die je nog niet eerder wist!

Birmese katten zijn een prachtig ras met veel te bieden aan hun eigenaren. Ze hebben een fantastisch oorsprongsverhaal en unieke persoonlijkheidskenmerken die hen onderscheiden van veel andere kattenrassen.

Of je nu al een Birmees op je schoot hebt opgerold terwijl je dit leest of overweegt er binnenkort een te adopteren, je zult willen blijven lezen. We hebben een lijst samengesteld met interessante feiten over het Birmese ras en we zijn er zeker van dat sommige je zullen choqueren. Dus kom met ons mee terwijl we kijken naar 12 ongelooflijke feiten over dit geweldige ras.

3 katten gezichtsverdeler

De 12 feiten over Birmese katten

1. De meeste Birmese katten van vandaag stammen af van één vrouwelijke kat

De Birmese kat arriveerde voor het eerst in Amerika in de jaren 1930 toen een arts genaamd Joseph Thompson een vrouwelijke kat genaamd Wong Mau uit Birma mee naar huis nam. Hij fokte deze kat eerst met een mannelijke zeehondenpunt Siamees genaamd Tai Mau en fokte haar vervolgens met haar eigen zoon om de donkerbruine kittens te produceren die al snel de basis werden van de Birmezen die we vandaag kennen en liefhebben.

thematische pauze

2. Birmese katten zijn zwaarder dan ze eruit zien

Birmese katten zijn een middelgroot ras, maar als je er een oppakt, zul je je realiseren dat ze dat allesbehalve zijn. Deze gedrongen katten zijn misschien compact, maar ze zijn erg gespierd met zware uitbening. Het ras wordt vaak beschreven als “bakstenen gewikkeld in zijde” voor hun bedrieglijke gewicht. De gemiddelde Birmees kan wel 15 pond wegen, waardoor ze zwaarder zijn dan de gemiddelde kat.

Europese Birmese kat
Afbeelding Credit: fotoliza, Shutterstock
thematische pauze

3. De Amerikaanse Birmees is genetisch niet erg divers

Een studie uit 2008 wees uit dat het Amerikaanse Birmese ras het op een na laagste niveau van genetische diversiteit heeft van alle kattenrassen die in de studie zijn opgenomen. Dit suggereert dat het ras intense inteelt heeft en dat alle Birmese kattenfokkers zich zorgen moeten maken over de genetische diversiteit van hun nesten. De Birmese rasraad van de Cat Fanciers Association (CFA) staat momenteel outcrossing toe met Behulp van Tonkinese, Bombay en Birmese katten om de genetische diversiteit van het ras te verbeteren.

thematische pauze

4. Europese en Australische Birmese katten hebben een verhoogd risico op diabetes Mellitus

Studies tonen een verhoogd risico voor Birmese katten uit het Verenigd Koninkrijk, Europa en Australië om diabetes mellitus te ontwikkelen. Dit verhoogde risico is niet gedocumenteerd bij Amerikaanse Birmese katten, wat kan zijn omdat ze genetisch meer verschillen van de Birmese katten in andere delen van de wereld. Een groter risico op diabetes mellitus werd ook geïdentificeerd bij oudere katten en katten met een hoger lichaamsgewicht.

thematische pauze

5. Birmese katten lopen een hoger risico op het ontwikkelen van hypokaliëmie

Hypokaliëmie is een genetische ziekte die vaak voorkomt bij Birmese katten. Deze aandoening wordt gekenmerkt door lage serumkaliumspiegels en is vaak terug te voeren op bepaalde bloedlijnen. Het gen voor deze ziekte is recessief en beide ouders moeten het dragen voor hun kittens om het te ontwikkelen. Dat gezegd hebbende, kan een gendrager paren met een niet-drager en het probleem doorgeven, hoewel het meerdere generaties kan duren om vat te krijgen.

Katten met deze aandoening vertonen meestal symptomen zoals spierzwakte en spierpijn. Bovendien hebben aangetaste katten vaak moeite met goed lopen en hun hoofd vasthouden.

Genetische testen zijn beschikbaar om te testen op het gen dat verantwoordelijk is voor hypokaliëmie.

Birmese Kat
Afbeelding Credit: ge-hall, Pixabay
thematische pauze

6. Birmese katten kunnen heel lang leven

Volgens VCA Dierenziekenhuizen ligt de gemiddelde levensduur van een Birmese kat tussen de 15 en 20 jaar. Het is echter niet ongehoord dat Birmese katten tot ver in de 20 leven. Sommige gelukkige eigenaren hebben zelfs hun katten in hun 30s!

thematische pauze

7. Birmese kittens hebben meer kans om katachtig orofacieel pijnsyndroom te ontwikkelen

Bepaalde Birmese bloedlijnen in het Verenigd Koninkrijk kunnen een acute kinderziekte ontwikkelen die bekend staat als feline orofaciaal pijnsyndroom (FOPS). Deze aandoening kan bij elk ras voorkomen, maar Birmese katten worden vaker gediagnosticeerd. Het treedt op als gevolg van een uitbarsting van tanden die extreem ongemak veroorzaakt. Aangetaste kittens zullen vaak hun gezicht of tong verminken om de pijn te verlichten.

thematische pauze

8. De CFA erkent vier Birmese kattenkleuren

Birmese katten staan bekend om hun satijn-to-the-touch vacht. Het is strak, glanzend, recht en kort. De vacht is mooi en vereist heel weinig verzorging anders dan uw dagelijkse huisdiersessies om te helpen het behoudt zijn glans.

De CFA erkende vier vachtkleuren in het Birmese ras, waaronder:


  • Sabeldier: rijk, donkerbruin

  • Champagne: warm beige

  • Platina: lichtgrijs met fawn ondertonen

  • Blauw: medium grijs met fawn ondertonen

De CFA herkent alleen Birmese katten met oogkleuren variërend van geel tot goud – hoe groter de diepte en schittering, hoe beter. Bovendien zijn hun ogen erg gevoelig voor variaties in lichtintensiteit en kleur, waardoor ze in verschillende situaties een andere kleur kunnen lijken.

Champagne Birmees
Afbeelding credit: SeraphP, Shutterstock
thematische pauze

9. Birmese katten zijn vocaal expressief

Birmese katten hebben Siamese sporen in hun afstamming, wat tot uiting komt als het gaat om de vocaliteit van de rassen. Ze kunnen zeer vocaal expressief zijn en doen het het beste in huishoudens die het niet erg vinden om veel te miauwen. Ze zullen vocaliseren wanneer ze zich speels voelen of aandacht nodig hebben.

thematische pauze

10. Birmese katten waren ooit controversieel

Hoewel het Birmese ras zeer gewild en geliefd is in de moderne samenleving, was hun begin controversieel. Tijdens de beginjaren van het ras waren er niet genoeg Birmese katten in Amerika om aan de vraag te voldoen. Dit leidde ertoe dat eigenaren ze begonnen te paren met Siamese katten en ze als raszuivere katten verkochten. Uiteindelijk leidde het aantal gekruiste “Birmese” katten ertoe dat de CFA de registratie in de late jaren 1940 opschortte en alleen “echte” Birmezen toestond om zich te registreren. Zes jaar later herstelde de CFA het ras en gaf het de status van kampioenschap.

thematische pauze

11. Er is een Europese versie van de Birmees

Er zijn twee Birmese kattenvariëteiten: Europees en Amerikaans.

De Amerikaanse Birmees is gedrongener dan zijn Europese tegenhanger. Het heeft een bredere kop en meer afgeronde ogen. Bovendien herkent de CFA slechts vier kleurpunten (zie feit #7).

De Europese norm herkent tien kleuren: bruin, blauw, chocolade, lila, crème, rood, bruine schildpad, blauwe schildpad, chocoladeschildpad en lila schildpad. Ze hebben wigvormige hoofden en licht schuine ogen.

Europese Birmese kat
Afbeelding credit: Sel_Sanders, Shutterstock
thematische pauze

12. Ze zijn hondachtig in veel opzichten

Het Birmese ras heeft veel fantastische kwaliteiten die het een geweldige metgezel maken. Ze zijn zeer intelligent, aanhankelijk en loyaal aan hun mensen. Ze kunnen goed overweg met andere katten en kunnen harmonieus samenleven met honden.

Een van de meest duurzame kwaliteiten van het ras is dat ze in veel opzichten hondachtig zijn. Ze zijn erg speels en energiek en staan bekend om hun hondachtige gehechtheid aan hun baasjes. Ze houden ervan om te apporteren en zijn slim genoeg om trucs te leren uitvoeren.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Birmese katten zijn niet voor niets een zeer populair en gewild ras. Ze zijn niet alleen opvallend mooi, maar hun prachtige persoonlijkheden maken ze onvergetelijke metgezellen. Hoewel ze vatbaar kunnen zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zijn ze over het algemeen een gezond ras met een langere levensduur dan normaal.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ivanova N, Shutterstock