White Munchkin Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Het bezitten van een Munchkin-kat is als het bezitten van een fret en een kat tegelijkertijd. Ze scharrelen als kleine treinkarretjes door het huis, wachtend om alles te bespringen wat hun aandacht trekt.

Het leuke van deze kortbenige katten is dat de genetische mutatie hen niet tegenhoudt. Een unieke genetische mutatie veroorzaakt dwerggroei bij deze katten, wat resulteert in een stevige maar charismatische katachtige. Deze katten springen en spelen zoals elke typische kat.

Als je geïnteresseerd bent in het bezitten van een Munchkin-kat, kun je letterlijk je keuze maken uit het nest. Ze zijn er in verschillende vachtkleuren en -patronen, waaronder allemaal wit, en zijn over het algemeen gezond als je bij een gerenommeerde fokker koopt.

Dat gezegd hebbende, laten we beginnen met het leren van enkele feiten en geschiedenis over de witte Munchkin-kat.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste verslagen van de witte Munchkin-kat in de geschiedenis

Munchkin-katten zijn niet bepaald een nieuw ras. Kortbenige katten bestaan door de geschiedenis heen wereldwijd, maar documentatie is schaars.

Het eerste goed gedocumenteerde bestaan van een Munchkin-kat was in 1944 door de Britse dierenarts Dr. H. E. Williams-Jones. Hij somde vier generaties kortbenige katten op, waarvan een van die katten een zwarte 8-jarige kat was. De andere katten leken op haar en werden allemaal gezond geacht. Het enige verschil tussen deze vier en normale katten waren hun korte poten.

witte donzige munchkin kat
Afbeelding Credit: Dasha Parfenova, Shutterstock

Hoe de witte Munchkin-kat populair werd

De genetische mutatie bij katten die dwerggroei veroorzaakte, bleef wereldwijd opduiken op verschillende tijdstippen en locaties, maar vanwege de Tweede Wereldoorlog volgden mensen de mutatie niet goed.

De weinige keren dat het werd opgenomen waren in 1956 in Stalingrad, 1970 in New England en opnieuw in Louisiana in de jaren 1980. Pas in 1983 begon de Munchkin-kat aan populariteit te winnen. Sandra Hockendel vond een kat met korte poten en noemde die Blackberry. Ze schonk een van Blackberry’s kittens aan een vriend en de genenpool verspreidde zich.

Uiteindelijk zijn witte Munchkin-katten ontstaan uit het fokken van witte katten die de genetische mutatie dragen om de genetische diversiteit te behouden.

Formele erkenning van de witte Munchkin-kat

De International Cat Association (TICA) accepteerde de Munchkin-kat als een nieuw ontwikkelend ras in 1994. Alle kleuren worden op dit moment geaccepteerd. Veel kattenverenigingen weigeren echter het Munchkin-ras te erkennen vanwege mogelijke gezondheidsproblemen met zijn korte gestalte.

Toch bereikte de Munchkin-kat in 2003 de kampioensstatus met TICA en blijft het ras in populariteit groeien.

whiute munchkin kat buiten
Image Credit: otsphoto, Shutterstock

garen ball dividerTop 3 unieke feiten over de witte Munchkin-kat

1. Munchkin katten houden van rennen

Ze kunnen misschien niet zo hoog springen als andere katten, maar laat je niet misleiden door hun korte benen. Deze racy katten houden ervan om sneller te jagen en te rennen dan je zou denken. Munchkin-benen houden deze katten niet tegen!

thematische pauze

2. Munchkin katten hebben verschillende beenlengtes

Munchkin Katten hebben verschillende beenlengtes. Sommige poten zijn korter dan andere, terwijl sommige beenlengtes dicht bij normale kattenpoten kunnen lijken. Een Munchkin-kat kan zich nog steeds verdedigen tegen roofdieren met elke pootlengte.

thematische pauze

3. Napoleon katten komen van Munchkin katten

Een Basset Hound-fokker genaamd Joseph Smith creëerde de Napoleon Cat — een mix tussen de Munchkin en Perzische katten.

Omdat de Munchkin-kat verschillende beenlengtes kan hebben, geloofde hij niet dat het ras voldoende verschilde van andere langbenige rassen. Dus, in het midden van de jaren 1990, creëerde Smith de Napoleon. Hij koos voor de Munchkin en Persian omdat hun botstructuur solide is en ze prachtige vachtkleuren hebben.

Tweeling Munchkin Kat
Afbeelding Credit: Phannasit, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerMaakt de witte Munchkin-kat een goed huisdier?

Van Munchkin-katten is bekend dat ze de uitdrukking ‘nieuwsgierigheid doodde de kat’ opnieuw hebben gedefinieerd. Deze katten zijn zeer sociaal en houden ervan om het grote onbekende te verkennen. Er is geen hoekje en gaatje in je huis dat je Munchkin-kat niet zal onderzoeken. Al deze verkenning maakt de Munchkin Cat een zeer vermakelijke toevoeging aan het gezin.

Munchkin Cats doen het ook goed rond andere dieren en kinderen. Ze zijn knuffelig, aanhankelijk en accepteren graag speeluitnodigingen van andere huisdieren en mensen. Zolang u een Munchkin-kat van een gerenommeerde fokker vindt, zal uw gezin genieten van het gezelschap van een Munchkin Cop, ongeacht hun vachtkleuring.

kattenpootverdeler

Conclusie

Deze stompzinnige katten zijn Oohed en Ahhed overal. We kunnen het mensen niet kwalijk nemen dat ze een Munchkin Cat willen. Deze katten zijn schattig. Ondanks hun korte benen zijn Munchkins net als elke andere kat zelfverzekerd, liefdevol en een beetje koppig.

Er is controverse over het fokken van Munchkin-katten, dus wie weet wat er in de toekomst met het ras zal gebeuren. We zijn er zeker van dat het ras niet snel zal verdwijnen. Als je jeukt voor een Munchkin-kat in je leven, zoek dan een gerenommeerde fokker om de veiligheid van je kat te garanderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Svjatoslav Shevchenko, Shutterstock