Wat is osteochondrodysplasie bij Scottish Fold Cats? — Alles wat u moet weten

Scottish Fold katten zijn lief, zachtaardig, relaxt en leuk. Ze staan bekend om hun gevouwen oren, mollige gezichten en lieve temperamenten. De gevouwen oren van het ras zijn gerelateerd aan een genetische mutatie die skelet- en gewrichtsmisvormingen veroorzaakt. Per definitie lijden katten met gevouwen oren aan osteochondrodysplasie; het is wat die gewilde oorflapje veroorzaakt.

Niet alle Scottish Folds hebben echter osteochondrodysplasie. Schotse plooien die niet ten minste één kopie van het relevante gen van hun ouders erven, hebben rechte oren en hebben meestal geen genetisch verbonden gewrichts- en skeletproblemen. Katten met twee kopieën van genoemd gen (homozygoot) hebben de neiging om te lijden aan ernstige misvormingen die vroeg in het leven ontstaan en vaak leiden tot mobiliteitsbeperkingen.

divider-catclaw1Wat is osteochondrodysplasie?

Osteochondrodysplasie is een genetische ziekte die de ontwikkeling van het skelet van de kat beïnvloedt, wat vaak resulteert in misvormingen zoals korte, inflexibele staarten en gespreide voeten met misvormde tenen bij aangetaste katten. Alle Scottish Fold katten met gebogen oren hebben deze aandoening. De mate waarin de ziekte het ras beïnvloedt, varieert aanzienlijk tussen dieren.

Sommige katten worden geboren met ernstige skeletmisvormingen, zoals gebogen benen, en anderen ontwikkelen slopende artrose. Katten zonder de kenmerkende oren van het ras lopen geen verhoogd genetisch risico op het ontwikkelen van slopende osteochondrodysplasie-gerelateerde bot-, kraakbeen- en gewrichtsaandoeningen.

Het meest voorkomende type osteochondrodysplasie is achondroplasie, wat resulteert in de ontwikkeling van korte botten zoals je ziet bij Munchkin-katten, van wie velen ook gewrichts- en kraakbeenproblemen hebben.

langharige gember schotse plooi
Afbeelding Credit: Borkin Vadim, Shutterstock

Er is geen bekende remedie voor osteochondrodysplasie en de behandeling varieert op basis van de ernst van de ziekte. Conservatief management omvat medicijnen om pijn en ontsteking te beheersen.

Enige controverse rond Scottish Fold-katten vanwege bezorgdheid over de ethiek van het opzettelijk fokken van dieren met een genetisch defect dat verband houdt met gewrichts-, kraakbeen- en skeletmisvormingen, evenals de ontwikkeling van artrose. Hoewel de International Cat Association (TICA) het ras erkent, erkent noch de Fédération Internationale Féline (FIF) noch de Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) in het Verenigd Koninkrijk Schotse plooien.

Wat zijn de tekenen van osteochondrodysplasie?

Osteochondrodysplasie veroorzaakt intense pijn bij getroffen huisdieren, waardoor het vaak moeilijk voor hen is om te lopen en ernstig ongemak veroorzaakt wanneer ze worden geaaid of behandeld. Katten met de aandoening hebben vaak onevenredig grote hoofden, onderdoorschotkaken, korte neuzen en scheve tanden. Andere tekenen zijn korte botten, vergrote gewrichten, gebogen benen en spinale problemen.

Slecht gevormde tenen en korte, dikke staarten die flexibiliteit missen, komen ook vaak voor bij huisdieren met de ziekte. En velen lijden aan slopende artrose die snel erger wordt. Veel katten met de aandoening vermijden springen, hebben moeite met lopen, bewegen met een onstabiele gang of lijken kreupel.

Katten beginnen op verschillende leeftijden tekenen van de aandoening te vertonen, waarbij sommigen worden geboren met duidelijke fysieke misvormingen geassocieerd met de aandoening, zoals een gebogen wervelkolom, en anderen ontwikkelen later in het leven gewrichtsproblemen. De ernst van het teken varieert van kat tot kat, net als de mate van eventuele skeletmisvormingen. Veel katten die ernstige problemen ontwikkelen, verliezen uiteindelijk het vermogen om te lopen of te springen.

jonge grijze schotse vouw kat
Afbeelding Credit: Natakay, Pixabay

Wat zijn de oorzaken van Scottish Fold Osteochondrodysplasie?

Osteochondrodysplasie is een genetische aandoening gerelateerd aan het autosomaal dominante gen dat de gewilde oorplooi bij deze katten veroorzaakt. Katten hebben slechts één kopie van het gen nodig om de eigenschap weer te geven, wat verklaart waarom sommige Scottish Fold-katten geen gevouwen oren hebben. Scottish Fold-katten die niet ten minste één kopie van het gen erven, hebben rechte oren. Katten met één normaal en één gevouwen oorgen ontwikkelen de eigenschap, net als huisdieren met twee kopieën van het gevouwen oorgen.

Alle Scottish Folds met een of twee kopieën van het getroffen gen hebben tot op zekere hoogte osteochondrodysplasie, met tekenen die variëren tussen katten.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding Credit: Irina Vasilevskaia, Shutterstock

Katten met slechts één gevouwen oorgen, heterozygote katten, hebben de aandoening maar hebben vaak minder fysieke problemen. Ze zijn ook minder vatbaar voor het ontwikkelen van problemen zoals gefuseerde gewrichten. Bijna alle katten met twee kopieën van het gevouwen oorgen, homozygoots huisdieren, ontwikkelen slopende skelet- en gewrichtsproblemen, die vaak vrij vroeg in het leven tot kreupelheid leiden. Röntgenfoto’s tonen vaak ernstige skeletmisvormingen bij homozygote katten vanaf 7 weken oud.

Veel katten met de aandoening doen het prima met een paar leefstijlaanpassingen en medicatie. Anderen kunnen een operatie nodig hebben om een ernstig skeletdefect aan te pakken. Bloedonderzoek, urineonderzoek, weefselmonsters en röntgenfoto’s worden gebruikt om de ziekte te diagnosticeren, samen met informatie over de medische geschiedenis en genetische achtergrond van uw huisdier.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe zorg ik voor een Schotse vouw met osteochondrodysplasie?

Er is geen remedie voor osteochondrodysplasie. Het is een chronische en progressieve aandoening. Homozygote katten met een ernstige ziekte worden vaak vanaf jonge leeftijd geconfronteerd met grote fysieke beperkingen. Skeletmisvormingen bij deze katten zijn vaak uitgebreid en gaan meestal zo ver dat aangetaste katten in wezen hun vermogen om te lopen en te springen verliezen. Deze katten hebben vaak veel pijn en kunnen worden geëuthanaseerd, zelfs als ze relatief jong zijn.

Katten met één kopie van het gen zijn meestal gezonder, hoewel de meesten meestal artrose of andere gewrichtsaandoeningen ontwikkelen. Deze katten kunnen vaak een lang, gelukkig leven leiden met een beetje medicatie om te helpen met de pijn en ontstekingen te minimaliseren.

Sommige dierenartsen bevelen glucosamine- en chondroïtinesuppletie aan om kattengewrichtspijn te verlichten en door ontstekingen beschadigd kraakbeen te versterken.

Omdat alle katten met het gevouwen oorgen gewrichtsproblemen hebben, is het van cruciaal belang om het gewicht van uw huisdier onder controle te houden, omdat katten met overgewicht van alle rassen meer kans hebben om artrose te ontwikkelen.

grijze schotse vouw in een krabpaal

Image Credit: 美智子, PixabayGentle oefening is een geweldige manier om de gewichtstoename van katten te beperken. Het is ook uitstekend voor de geestelijke gezondheid van uw kat en biedt stressverlichting. Streef naar ongeveer twee of drie speelsessies van 10 minuten per dag. Zorg ervoor dat u alleen deelneemt aan activiteiten die geen pijn veroorzaken in de gevoelige gewrichten en botten van uw kat.

Hellingen en kattenbakken met lage zijkanten kunnen een lange weg gaan naar het verbeteren van het comfort van katten met beperkte mobiliteit. En als uw huis trappen heeft, overweeg dan om de kattenbak, voerbak en waterfontein van uw kat op dezelfde verdieping te plaatsen om het uw huisdier gemakkelijk toegankelijk te maken.

Scottish Folds hebben geen specifieke dieetwensen. Ze doen het het beste bij het eten van voedsel van hoge kwaliteit met hele eiwitten, zoals eend, kip of rundvlees. Zoek naar producten die voldoen aan de voedingsbehoeften van de American Association of Feed Control Officials (AAFCO). Een heel eiwit moet op de eerste plaats komen op de ingrediëntenlijst.

Zoals alle katten hebben Scottish Folds regelmatig tandheelkundige zorg nodig. Probeer de tanden van uw huisdier minstens drie keer per maand te poetsen met katvriendelijke tandpasta. Vermijd het gebruik van menselijke mondhygiëneproducten bij katten, omdat tandpasta vaak fluoride bevat, dat giftig is voor katten.

Schotse Vouwkat
Foto credit: Sophkins, Pixabay

Er zijn korte en langharige Scottish Fold-katten – hebben geen regelmatige baden nodig of genieten ervan. Het borstelen van kortharige katten een keer per week is meestal voldoende om hun vacht glanzend en gezond te houden. Langharige katten hebben wat meer aandacht nodig op de verzorgingsafdeling, waarbij de meesten minstens drie borstelsessies per week nodig hebben om matten te beperken.

Volwassen Scottish Fold-katten moeten minstens één keer per jaar door een dierenarts worden gezien voor vaccinaties en een algemene welzijnscontrole. Oudere huisdieren moeten tweejaarlijkse controles ondergaan met bloedonderzoek.

Kattenkogelverdeler 1Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Lees verder voor antwoorden op de meest gestelde vragen over Scottish Fold katten en osteochondrodysplasie.

Is er een manier om te testen op de aandoening?

Ja. Omdat osteochondrodysplasie een genetische aandoening is, zijn er op speeksel gebaseerde tests die het gen identificeren. Testen wordt vaak gebruikt om meer informatie te verzamelen over de precieze genetische samenstelling van katten met gevouwen oor die worden overwogen voor de fokkerij.

Katten met een of twee kopieën van het vereiste gen vertonen de gevouwen oortrek, dus je kunt de precieze genetische samenstelling van een kat met slappe oren niet identificeren door alleen maar te kijken. Als u katten heeft die twee kopieën van het gen dragen, hebben alle nakomelingen van het paar twee kopieën van het gen, slappe oren en een verhoogd risico op ernstige osteochondrodysplasie, omdat de ziekte meestal meer uitgesproken is bij homozygote katten.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Hebben mannelijke of vrouwelijke katten meer kans om de aandoening te ontwikkelen?

Hoewel veel genetische ziekten een op geslacht gebaseerde link hebben, kan het osteochondrodysplasie-gen worden gedragen door both mannelijke en vrouwelijke katten. Het ene geslacht heeft niet meer kans dan het andere om de eigenschap te dragen of ernstigere tekenen te ontwikkelen. Het aantal gevouwen oorgenen dat een kat heeft, is veel belangrijker voor het voorspellen van de ernst van de ziekte, waarbij homozygote dieren meestal ernstigere misvormingen ontwikkelen.

divider-catclaw1Conclusie

Scottish Fold katten zijn super lieve, zachte kitties met schattige slappe oren. Maar de genetische eigenschap die deze katten die oren geeft, veroorzaakt ook osteochondrodysplasie. Gevouwen oren zijn een teken van de aandoening. Rechtoor Schotse Fold-katten lijden niet aan osteochondrodysplasie omdat ze geen kopieën van het relevante gen hebben. De ernst van de ziekte hangt voornamelijk af van het feit of een kat één of twee kopieën van het floppy ear-gen heeft. Heterozygote huisdieren hebben de neiging om minder ernstige symptomen te hebben, hoewel velen na verloop van tijd artritis ontwikkelen. Homozygote katten worden vaak geboren met skeletafwijkingen die snel verergeren en vaak zo ver komen dat ze niet meer kunnen lopen of springen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: ohmmzz, Shutterstock