Spuiten vrouwelijke katten?

Katten spuiten urine om met andere katten te communiceren. Wanneer een kat spuit, tilt hij zijn staart recht omhoog en schiet een stroom urine, soms een behoorlijke afstand, meestal op verticale oppervlakken.

Urinemarkering is hoe katten hun territorium claimen of waarschuwingen sturen naar andere katten om zich terug te trekken. Sproeien laat ook andere katten weten of een kat beschikbaar is om te paren. Zowel mannelijke als vrouwelijke katten kunnen spuiten, hoewel urine spuiten vaker voorkomt bij mannelijke katten, vooral niet-gecastreerde mannelijke katten.

Waarom spuiten vrouwelijke katten?

Katten gebruiken geur om met andere katten te “praten”. Katten kunnen veel leren over andere katten door aan hun urine te ruiken. Hoewel urine penetrant is en over het algemeen een duidelijke boodschap uitzendt, verspreiden katten hun geur ook op andere manieren.

Elke keer dat je kat met haar wang tegen een voorwerp wrijft, laat ze haar feromonen achter voor andere katten om te ‘lezen’. Krabben is een ander markeringsgedrag dat katten gebruiken om met andere katten te communiceren. Katten hebben geurklieren in hun poten. Wanneer een kat krabt, laat ze feromonen en klauwsporen achter.

Naast sproeien kunnen katten ook urinemerken door te hurken. Wanneer een kat buiten de kattenbak begint te plassen, is een manier om te zien of een kat daadwerkelijk spuit de locatie van de urine.

Wanneer katten urine spuiten, is dit meestal op een verticaal oppervlak zoals een muur, de arm van een bank of buiten, een boom. Als je een stroom urine langs de muur ziet druipen, is het hoogstwaarschijnlijk sproeien. Als je een plas op de vloer of het bed of andere horizontale oppervlakken vindt, betekent dit meestal dat de kat hurkte toen ze ging.

Wanneer katten hurken, kan het moeilijk zijn om te zien of een kat urine spuit om gedragsredenen of gewoon ongelukken buiten de kattenbak heeft (ongepast urineren of ongepaste eliminatie).

Waarom spuiten katten?

Katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, hebben meer kans om te sproeien. Niet-gecastreerde mannelijke katten en niet-betaalde vrouwelijke katten spuiten om katten van het andere geslacht te laten weten dat ze klaar en in staat zijn om te paren.

Mannelijke katten staan meer bekend om het spuiten van urine om hun territorium te markeren, maar sommige vrouwelijke katten spuiten ook om territorium te claimen. Hoewel katten die om gedrags- of seksuele redenen sproeien, dit eerder doen als je andere katten in huis hebt of als zwerfkatten door je tuin dwalen, sprayen sommige katten zelfs als er geen andere katten in de buurt zijn.

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

Elke kat, man of vrouw, kan spuiten als ze gestrest of overstuur zijn, hetzij als gevolg van andere huisdieren in het huishouden, verhuizen, nieuwe menselijke familieleden of een aantal andere redenen. Ziekte, pijn en kattenbakvermijding kunnen er ook voor zorgen dat een kat gaat spuiten.

Veel voorkomende redenen waarom kattenspray zijn:

  • Territorium markeren
  • Paringsgedrag
  • Vechten tussen huiskatten
  • Nieuwe huisdieren of mensen in huis
  • Kattenbak vermijden
  • Ziekte
  • Pijn
  • Stress

Hoe te voorkomen dat een vrouwelijke kat spuit?

Cat markering

Naast het spuiten markeren katten hun territorium door hun geurklieren tegen voorwerpen te wrijven en feromonen achter te laten.

Het is uiterst belangrijk om een dierenarts te raadplegen wanneer een kat buiten de kattenbak komt. Ongepast eliminatiegedrag (urineren of poepen buiten de kattenbak, inclusief het spuiten van urine) betekent vaak dat de kat ziek is of pijn ervaart.

Of een kat nu plotseling begint te spuiten of andere ongelukken in huis heeft, of al lang spuit, een bezoek aan de dierenarts is om een medisch probleem uit te sluiten. De dierenarts zal een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren en kan een urineonderzoek en / of bloedonderzoek aanbevelen om ervoor te zorgen dat de kat niet lijdt aan een urineweginfectie of een andere medische aandoening die het spuiten kan veroorzaken.

Als uw kat een schone gezondheidsverklaring krijgt van de dierenarts, kunt u ervan uitgaan dat het spuiten gedragsmatig is.

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om spuiten te voorkomen, vermeld in volgorde van belangrijkheid:

Steriliseer of castreer uw katHet steriliseren of castreren van uw kat is een van de beste manieren om te stoppen met spuiten. Hoewel niet alle katten zullen stoppen met spuiten nadat ze zijn gefixeerd, kan het in veel gevallen enorm helpen.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

Oudere katten die al lang spuiten, hebben meer kans om te blijven spuiten nadat ze zijn gesteriliseerd of gecastreerd, maar veel katten zullen het gedrag stoppen of aanzienlijk verminderen.

Ruim oude kattenurine grondig op met Een enzymatische reiniger

vrouw schoonmaken kat kattenbak

Maak de kattenbak van uw kat minstens één keer per dag schoon. Regelmatig, consistent scheppen is het allerbelangrijkste onderdeel om de kattenbak van uw kat schoon te houden en het vermijden van kattenbakken te voorkomen.

Katten zullen terugkeren naar de plaats van het misdrijf als ze zelfs het kleinste spoor van urine kunnen ruiken. Reinig zorgvuldig alle plaatsen waar uw kat heeft gespoten met behulp van een op enzymen gebaseerde huisdierenreiniger die speciaal is geformuleerd om de urinegeur te neutraliseren.

Revisie van uw kattenbakopstelling

Katten kunnen heel specifiek zijn over waar ze naar de badkamer gaan, inclusief de netheid van hun doos, de plaatsing, het type nest en andere overwegingen. Zorg ervoor dat je minimaal één kattenbak per kat in huis hebt, plus één extra.

Dit betekent dat een gezin met één kat twee kattenbakken moet hebben en een gezin met twee katten drie dozen. Plaats de dozen op handige locaties, zodat uw kat niet te ver hoeft te zwerven om een doos te vinden. Gebruik een ongeparfumeerde, zachte, klonterende kattenbakvulling en maak de doos minstens één keer per dag schoon (twee keer per dag is beter!).

In huishoudens met meerdere katten, verminder de gevechten tussen katten

Als je katten niet met elkaar overweg kunnen, doe dan wat je kunt om vrede aan te moedigen en je kat een veilig gevoel te geven. Voer katten apart in verschillende kamers, zodat ze niet om dezelfde kom hoeven te vechten. Zorg ervoor dat uw katten veilige plaatsen hebben om zich terug te trekken als ze weg willen van een andere kat, zoals een krabpaal, kattentent of zelfs een rustige kamer.

Stimuleer een vreedzame coëxistentie door speciale traktaties (afzonderlijk) aan te bieden wanneer de katten zich in dezelfde kamer bevinden. Als uw katten blijven vechten, raadpleeg dan een door de raad gecertificeerde veterinaire gedragsdeskundige (uw dierenarts kan een aanbeveling geven).

Gebruik een feromoonproduct zoals Feliway

Een feromoonverspreider is een geweldige manier om een nerveuze kat te kalmeren of een kat te kalmeren die door een moeilijke overgang gaat.

Feromoonsprays, halsbanden en diffusers geven feromonen af die bedoeld zijn om katten te kalmeren, waardoor ze zich minder gestrest voelen. Feromonen kunnen nuttig zijn voor katten die om gedragsredenen spuiten.

Meer hulp bij het spuiten van katten

Kattenspuiten

Wanneer een kat spuit, houdt hij zijn staart recht omhoog en trilt hij soms.

Kattenspuiten is een van de meest frustrerende en uitdagende gedragingen om te overwinnen. Als uw pogingen om het spuiten van uw kat aan te pakken niet werken, hebt u een paar andere opties. Praat eerst met uw dierenarts over het probleem.

Dierenartsen zullen soms bepaalde angstmedicijnen voorschrijven, die in sommige gevallen kunnen helpen om het spuiten te verminderen of te elimineren. U kunt ook een dierengedragsdeskundige raadplegen.

Dierengedragsdeskundigen zijn speciaal opgeleid om de moeilijkste gedragsproblemen van dieren te identificeren en te behandelen, waaronder urinesproeigedrag bij katten.

Sommige dierengedragsdeskundigen zijn ook dierenartsen (ze hebben een DVM- of VMD-titel achter hun naam) en kunnen ook medicijnen voorschrijven en andere medische problemen bij uw kat behandelen. Om een dierengedragsdeskundige te vinden, vraagt u uw dierenarts om een verwijzing of bekijkt u hier de online directory van de Animal Behavior Society.

Veelgestelde vragen

Spuiten vrouwelijke gesteriliseerde katten?

Elke kat kan spuiten, inclusief mannelijke katten of vrouwelijke katten, en gesteriliseerde vrouwtjes of gecastreerde mannetjes. Sproeien komt echter vaker voor bij mannelijke katten, vooral intacte (niet-gecastreerde) mannetjes.

Sproeien vrouwelijke katten als ze loops zijn?

Het is niet ongebruikelijk dat niet-betaalde vrouwelijke katten sproeien wanneer ze loops zijn. Sproeien is een manier om mannelijke katten in de buurt te laten weten dat ze in de buurt is en beschikbaar is om te paren. Het steriliseren van je kat is de beste manier om paringsgedrag zoals sproeien te stoppen.

Op welke leeftijd begint een poes te spuiten?

Soms bij kittens, urine spuiten wordt vaker gezien bij volwassen katten. Omdat sproeien vaak verband houdt met paringsgedrag, kunnen vrouwelijke katten op elk moment beginnen met spuiten nadat ze geslachtsrijp zijn geworden, wat ongeveer 6 maanden oud is. Evenzo kunnen mannelijke katten beginnen met spuiten rond de tijd dat ze 6 maanden oud zijn. Om deze reden raden dierenartsen aan dat alle katten worden gesteriliseerd of gecastreerd voordat ze 6 maanden oud worden.

Markeren vrouwelijke katten hun territorium?

Hoewel het vaker voorkomt dat niet-gecastreerde mannelijke katten hun territorium markeren, kunnen vrouwelijke katten ook spuiten om hun territorium te markeren, vooral als een nieuwe kat zich bij het huishouden voegt of als een buitenkat de tuin begint te bezoeken. Bovendien kunnen mannelijke of vrouwelijke katten om andere redenen dan het markeren van territorium spuiten, waaronder ziekte, pijn, stress of het vermijden van kattenbakken.