Wat is een F4 Savannah Cat? Hoe zijn ze?

Wanneer een Savannah-kat wordt beschreven als een F4-kat, wat betekent dat dan? F1, F2, F3, F4 en F5 zijn markers om de generatie van een kat te bepalen. De letter “F” staat voor “kinderlijke generatie” en het getal geeft aan hoeveel generaties de Savanne is verwijderd van zijn wilde servalwortels. Dus hoe hoger het getal, hoe minder serval-DNA de Savannah zou moeten hebben. F4 wordt beschouwd als een echte Savannah die in lijn is met de verwachtingen van het ras.

Dit artikel geeft een overzicht van de F4 Savannah, ook wel bekend als een rasstandaard Savannah, dus blijf lezen om meer te leren.

cat + lijnverdeler

De vroegste records van de Savannah-kat in de geschiedenis

De Savannah kat is ontstaan in de Verenigde Staten. Dit ras wordt als relatief nieuw beschouwd sinds het in 1986 werd ontwikkeld. Er zijn tegenstrijdige rapporten over hoe het ras begon, maar het is algemeen bekend dat Judee Frank, een kattenfokker, ermee instemde om tijdelijk voor een mannelijke Afrikaanse serval te zorgen. Gedurende deze tijd paarde de serval met een van Frank’s vrouwelijke Siamese katten. Het resultaat was een nooit eerder vertoonde hybride.

De eigenaar van de Afrikaanse serval kwam zowel de serval als het kitten ophalen, dat Savannah heette. De naam bleef hangen en werd de titel voor het hele ras.

Savannah (de kat, niet het hele ras) kreeg uiteindelijk een kitten met een mannelijke Turkse Angora kat. De resulterende kittens werden de eerste F2-generatie van het Savannah-ras. Toen het woord van dit prachtige ras zich verspreidde, begonnen fokkers hard te werken om het in leven te houden. Tegenwoordig zijn er Savannah catteries over de hele wereld.

Volwassen Savannah kat
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Hoe de Savannah-kat populair werd

In korte tijd groeide de Savannah in populariteit. De eerste F2 Savannah-kittens trokken de aandacht van fokkers vanwege hun exotische uiterlijk. Deze kittens werden al snel herplaatst naar Patrick Kelley, die gepassioneerd raakte over het in leven houden van het ras. Hij werkte samen met Joyce Sroufe, een fokker met ervaring in het fokken van exotische katten.

Sroufe was in staat om haar eigen F1 Savannah-kittens na te maken in 1994 en sindsdien zijn de Savannah-fokinspanningen blijven bestaan. Dit ras is zo populair geworden dat de International Cat Association (TICA) in 2012 de Savannah een kampioenschapsstatus heeft toegekend, wat de hoogste eer in de organisatie is.

Formele erkenning van de Savannah Cat

De eerste poging om het Savannah-ras officieel te laten erkennen was in 1996. Kelley, Sroufe en een andere fokker, Karen Sausman, stelden de eerste rasstandaard voor Savannahs samen. Ze hebben deze standaard ingediend bij TICA in de hoop het ras officieel te erkennen.

Helaas werden destijds opnames voor nieuwe kattenrassen gepauzeerd vanwege interne herstructurering bij TICA en werd de soort afgewezen. Nadat de reorganisatie binnen TICA was voltooid, werd de Savannah echter opnieuw ter overweging aan TICA voorgelegd. Deze keer werd de Savannah geaccepteerd als een officieel ras. Vanaf 2000 is de Savannah een officieel kattenras.

kattenpootverdeler

Top 3 unieke feiten over Savannah Cats

Om enkele interessante kenmerken van de Savannah-kat te leren, bekijkt u deze drie leuke feiten over het ras.

1. Savannah Katten houden van water

Een van de meest voorkomende kattenstereotypen is dat katten een hekel hebben aan water. Hoewel dit vaak waar is, gaat de Savannah-kat tegen de stroom in. De kat houdt van water! Hun wilde serval afkomst speelt een belangrijke rol in hun liefde voor het water, dus je kunt verwachten dat je Savannah probeert om je te vergezellen onder de douche of in bad wanneer ze maar kunnen.

thematische pauze

2. Savannah katten zijn avontuurlijk

Savannah katten zijn energiek, nieuwsgierig en intelligent. In tegenstelling tot de meeste huiskatten, zullen ze niet tevreden zijn met luieren het grootste deel van de dag. Ze moeten hun energie verbranden en hun nieuwsgierigheid bevredigen. Om deze reden kun je merken dat je Savannah kattenkwaad uithaalt. Wees niet te verbaasd als je binnenloopt op je kat die de deuren van je kast opent!

Het is ook niet ongebruikelijk dat de Savannah naar de hoogste plekken in zijn huis klimt. Je zult je kat waarschijnlijk bovenop de koelkast vinden of over de bovenkanten van de kasten lopen. Ze kunnen meer dan 8 voet hoog springen, dus er zijn maar heel weinig plaatsen in uw huis waar uw Savannah geen toegang toe heeft.

thematische pauze

3. Savannah Katten houden ervan om bewandeld te worden

Zou je geloven dat er katten zijn die graag gelopen worden? De Savannah is er daar één van!

Deze kat kan aangelijnd worden en buiten worden gelopen. Het zal wat training en geduld vergen, maar uiteindelijk zal je Savannah het oppikken. De kans is groot dat they’ll love to walk, omdat hun avontuurlijke persoonlijkheden hen aanmoedigen om nieuwe dingen te proberen.

Maakt de Savannah Kat een goed huisdier?

De Savannah-kat kan een geweldig huisdier zijn, zolang je maar weet wat je kunt verwachten. De Savannah tart alle verwachtingen als je een luie, energiezuinige kat verwacht. Ze zijn atletisch en intelligent en zijn altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ze kunnen destructief worden als ze geen adequate vrijlating krijgen voor hun energie en nieuwsgierigheid. Het is het beste om breekbare items opgesloten te houden met een Savannah in huis.

Deze katten zijn gemakkelijk te trainen vanwege hun scherpe intelligentie. Het is belangrijk om ze te socialiseren, omdat ze op hun hoede kunnen zijn voor vreemden. Diezelfde argwaan wordt niet uitgebreid naar een Savannah’s familie, die ze zullen overladen met genegenheid. Savannahs zijn opmerkelijk loyaal en hebben een sterk verlangen naar gezelschap. Sommige mensen vergelijken hun persoonlijkheid met die van een hond. De Savannah heeft een wekelijkse poetsbeurt nodig, evenals regelmatige nagel- en tandverzorging om een goede gezondheid te behouden.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

De Savannah is een uniek en exotisch ras. Hoewel de F4 wordt beschouwd als de standaard Savannah, hebben alle vorige generaties het toegestaan om de ongelooflijke kat te worden die het vandaag is. Het aanhankelijke temperament en de eigenzinnige charme van dit ras maken het een perfecte metgezel voor iedereen die op zoek is naar een aparte katachtige metgezel.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock