Waarom is mijn kat zo statisch? 5 Veel voorkomende redenen

Hoewel u zich er misschien niet altijd van bewust bent, ervaart uw kat waarschijnlijk regelmatig statische elektriciteit. Het kan ervoor zorgen dat ze zenuwachtig en nerveus zijn omdat ze nooit weten wanneer er een schok komt! Helaas zijn veel dingen die statische elektriciteit veroorzaken ook dingen die we graag met onze katten doen, zoals aaien of borstelen. Maar maak je geen zorgen! Deze gids helpt u te begrijpen waarom uw kat statisch is en geeft u de hulpmiddelen die u nodig hebt om dit te voorkomen.

divider-catclaw15 redenen waarom uw kat statisch kan zijn

1. Te schoon

mannelijke domesetische kat krabben meubels met voorklauwen
Afbeelding Credit: Melissa Sue, Shutterstock

Dit klinkt misschien raar, maar als je je kat te vaak schoonmaakt, vooral tijdens de lente- en zomermaanden, is het waarschijnlijk dat je kat niet het nodige niveau van vuil en vuil heeft om overtollige statische lading te neutraliseren. Wanneer hun vacht schoon en glanzend is, trekt deze van nature statisch aan. Overbaden kan ook het haar en de vacht van uw kat uitdrogen en ontdoen van natuurlijke oliën, wat ook statisch creëert.

Hoe het te repareren: Katten zijn goed in zelfverzorging en schoon blijven. Als je kat zichtbaar vies is of stinkt, geef hem dan in ieder geval een bad. Anders zouden ze er niet meer dan eens in de paar weken een nodig moeten hebben. Wanneer u uw kat baadt, gebruik dan shampoos en conditioners die speciaal voor katten zijn ontworpen, zodat ze hun vacht niet ontdoen van essentiële oliën.

thematische pauze

2. Droge lucht

Als je hebt gemerkt dat je kat in de winter statischer is, stel je je geen dingen voor! Wanneer de lucht geen vochtigheid heeft, treden statische schokken vaker op. De vacht van je kat bouwt een elektrische lading op en wanneer je je kat aait, voeg je wrijving toe – en zowel jij als je kat schrikken!

Hoe het te repareren: Omdat je niets kunt doen aan de komst van de winter, is de gemakkelijkste oplossing voor statische elektriciteit om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Je kunt dit eenvoudig doen met een luchtbevochtiger en het is ook een goed idee om een hygrometer te gebruiken om de luchtvochtigheid te meten en bij te houden.

thematische pauze

3. Overbrushen

huisdier haarborstel met huisdier bont klomp na het verzorgen van kat
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Het borstelen en verzorgen van de vacht van uw kat zorgt op natuurlijke wijze voor wrijving, wat op zijn beurt een statische lading creëert.

Hoe het te repareren: Door de borstel met water te vernevelen voordat u uw kat borstelt, wordt de statische lading geneutraliseerd. Je kunt de vacht van je kat ook benevelen met water, maar veel katten houden er niet van om besproeid te worden.

thematische pauze

4. Het beddengoed van uw kat

Dekens gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester, kunnen gemakkelijk statische lading accumuleren. Hoe meer je kat tegen het materiaal wrijft, hoe statischer zich ophoopt.

Hoe het te repareren: Kies dekens gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen of wol, waar mogelijk. Ze zullen niet alleen minder statisch maken, maar ze zijn ook gemaakt van duurzame materialen, dus zowel je kat als moeder natuur zullen het waarderen.

thematische pauze

5. Het ras of de leeftijd van uw kat

Kat Natte Vacht
Afbeelding Credit: vicran, Pixabay

Sommige kattenrassen zijn gevoeliger voor statische elektriciteit dan andere. Langharige rassen vereisen meer verzorging en ze hebben meer haar om elektrische lading op te bouwen. Oudere katten hebben de neiging om brozer haar te hebben dan jongere, wat van nature statisch kan worden.

Hoe het te repareren: Als je de luchtvochtigheid in je huis al hebt verhoogd en je kat nog steeds statische schokken ervaart, kun je een antistatische spray proberen. Zorg ervoor dat je er een gebruikt die niet giftig is voor katten!

kattenpootverdelerTips en trucs voor katteneigenaren om statische elektriciteit te voorkomen

Hoewel vochtigheid de enige echte oplossing is om statische elektriciteit te verminderen, zijn er een paar dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat u niet de oorzaak bent dat uw kat geschokt raakt.


  • Maak je handen nat: Door uw handen nat te maken voordat u uw kat aait, bespaart u uw kat een schok.

  • Gebruik Moisturizer: Het aanbrengen van lotion en moisturizer op je handen om uitdroging te voorkomen, helpt ook statische opbouw te voorkomen.

divider-catclaw1Conclusie

Helaas is de beste oplossing voor een statische kat om de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen. Het vermijden van droogheid op de huid en het haar van uw kat zal helpen, net als het vochtig houden van uw handen voordat u uw kat aait. Het gebruik van natuurlijke vezels in dekens en beddengoed zal statische opbouw voorkomen. Als u ervoor kiest om shampoos of sprays te gebruiken die zijn ontworpen om statische elektriciteit te verminderen, zorg er dan altijd voor datey zijn veilig voor gebruik op katten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Zomer 1810, Sutterstock